P 910 GRUPY ZAMKNIĘTE, POLECANE PROGRAMY

• 3 Odpowiedzi
  • 1069 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eliab

• 12
    • http://wls.com.pl/
« dnia: Luty 20, 2006, 20:04:56 »
Cześć kupiłem telefon SonyEricsson P910i, jest całkowitym laikiem jeśli chodzi o takie urządzenia. Z tego co się z orientowałem ma on system Symbian 7.0.
1. Jakie polecilibyście mi programy do zainstalowania po za tymi co dostałem na płycie od producenta?
2. Czy istnieją programy umożliwiające przenoszenie kontaktów, wraz z kategoriami jakie przydzieliłem im w outlooku na pc?
3. Czy istniej jakiś program który pozwoli mi utworzyć grupy zamknięte w telefonie, mam na myśli że ustalę grupę kontaktów od której tylko wyłacznie będą odbierane połaczenia lub grupę kontaktów która od razu będzie zrzucana na pocztę lub przekierowywana na nieistniejący numer?
4. Czy istnieje jakiś program umożliwiający bezpośrednio w telefonie z pozycji PC majsterkowanie przy kontaktaktach tworzenie grup, kategorii, coś więcej niż to umożliwia standartowy program?
5. Czy istnieją spolszczenia do poleconych przez Ciebie programów?
6. Co to jest GPS?
7. Gdzie można pobrać gry, chodzi mi przede wszystkim o pasjanse?
8. Jak istalować pobrane pliki na telefonie?
9. Jak wybierać na tej stronie odpowiednie pliki do mojego telefonu, nie wiem ale czy np. pismo święte mogę zainstalować na swoim telefonie?
10. Jak się poruszać po tych plikach, co do czego itd. proszę o krótkie wyjaśnienie?

Dzięki za pomoc

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2006, 21:05:01 »
0. Proszę nie powielać tematów!

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2006, 01:43:38 »
eliab,

Jak Maciej pisze: nie powielaj wątków. Jeśli ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania, na pewno to zrobi również po jednym poście. Zawsze możesz poddać edycji (np. dodać nową treść, jeśli czegoś zapomniałeś) już wysłaną wiadomość, więc naprawdę nie ma potrzeby powtarzania postów.

Ad.1.: odsyłam do katalogu oprogramowania do którego link podałem Ci w drugim wątku.

Ad.2.: Obawiam się że obsługa kategorii Outlooka w ogóle nie istnieje w tym przypadku. Jednak nie dam za to głowy, bo to nigdy nie było dla mnie istotne. Oczywiście, możesz w telefonie użyć aplikacji PIM bardziej zaawansowanej niż to co jest standardowo dostępne w systemie. Taką aplikacją jest np. AquaCalendar czy też ALON Contact Guide albo DreamConnect 2 (i jeszcze co najmniej parę innych).

Ad.3.: W tym celu możesz użyć aplikacji takich jak np. Advanced Call Manager czy (do pewnego stopnia - bo aplikacja ma też inne możliwości) Magic Profiles Pro.

Ad.4.: Patrz podane wyżej przykłady.

Ad.5.: Niestety, nie.

Ad.6.: GPS = Global Positioning System. Czyli satelitarny system określania pozycji. Przy pomocy odbiornika GPS (w przypadku P910i w grę wchodzi wyłącznie odbiornik z interfejsem Bluetooth) i odpowiedniego programu, system lokalizuje Twoją aktualną pozycję i obrazuje ją na mapie, a oprogramowanie może Cię prowadzić do zadanego adresu / lokalizacji - czyli jest to ogólnie system do nawigacji. Polecam poczytanie wyników Google lub zajrzenie do artykułów umieszczonych w tym serwisie (testy oprogramowania i odbiorników GPS) oraz na grupę poświęconą Windows Mobile GPS - zasady działania systemu są niezależne od platformy. Aby tego używać, potrzebujesz odbiornika GPS i odpowiedniego oprogramowania (map). W przypadku nawigacji po Polsce, praktycznym synonimem tego rozwiązania jest AutoMapa. Niestety, ten program nie posiada wersji dla Symbian OS, więc nie będziesz mógł go użyć z P910i. Dla P910i jest parę innych aplikacji tego typu, jednak żadna z nich jak na razie nie może się równać z AutoMapą (w przypadku nawigacji po Polsce), choć są już zauważalne pierwsze oznaki zmian tej sytuacji. Natomiast jeśli chodzi o nawigację poza Polską, to można w oprogramowaniu przebierać.

Ad. 7.: Patrz kalog dostępnego oprogramowania, do którego link podałem w drugim wątku.

Ad.8.: Patrz instrukcja obsługi telefonu i drugi wątek.

Ad.9.: Musisz szukać aplikacji dla platfomy UIQ. Co do Pisma Św., to nie wiem co dokładnie masz na myśli. Jeśli jest to e-book, to najprawdopodobniej będzie można go odczytać na P910 - sprawa dobrania czytnika (o ile dostępny). Oczywiście, aplikacji dla Windows Mobile nie możez uruchomić na P910i.

Ad.10.: Niestety, nie rozumiem pytania. O jakie pliki chodzi? Jeśli o to co jest w downloadzie tego serwisu, to obawiam się że praktycznie nic dla P910 tu nie znajdziesz (poza e-bookami). Aplikacje tutaj dostępne są w przeważającej części (jeśli nie wszystkie) przeznaczone dla Windows Mobile (Pocket PC).

*

Offline eliab

• 12
    • http://wls.com.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2006, 16:09:49 »
Dzięki za informację, sory za powielanie wątków