Nokia N80 - to jest to!

• 67 Odpowiedzi
  • 8570 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 26, 2006, 11:41:55 »
Cytat: "chervee"
primo to tu jest mowa o N80, po drugie primo nie ma nic takiego jak e80, a po primo ultimo to n80 blizej do 3k niz do 2k :) ale posiadaczom polecam programik smartcomgps, z konwerterem map z oziego i gpsem dziala super :) jest 14 dniowy trial, wiec enjoy :) no i swietny jeszcze jest hotspot finder - 30dniowy trial. pozdrawiam

Jakie 3000 ? Na razie jeszcze telefon jest w cenie oscylujacej wokół 2.5 k (np. http://www.allegro.pl/item106180374_n80_polska_24_gw_od_top_gsm_.html ) ale juz pojawia sie tendencja zniżkowa. Niechybnie po wakacjach telefon bedzie do wziecia za 1500zl a w okolicy gwiazdki zapewne 1100-1200. Zupelnie tak jak rok temu było to z Nokią 6680 (znam to z autopsji). Mi się tam nie pali (takze dlatego ze telefony tej klasy bardzo szybko tracą na wartości). Mam 6680 i N70 oraz Looxa N560 - na razie mi wystarcza. N80 kupie za rozsądne pieniadze (ponizej tysiaca złotych za nówke z papierami) - jestem cierpliwy ;)

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 26, 2006, 12:37:39 »
Widze, ze sie tu chlopaki ostro niecierpliwicie - oto moj test N80 kupionej w ggmedia w ostatnim tygodniu kwietnia - wiec juz miesiac temu...

Nokia N80 - kilka kroków milowych bliżej doskonałości

Taki mały, taki duży...

Telefon o wymiarach 95x50x26mm i wadze 134g dzieki zgrabnemu wyprofilowaniu bardzo dobrze lezy w reku. Masa aparatu zostala rozłożona równomiernie. Świetnym akcesorium okazała się dołączona smycz (skorzany pasek na reke) - dzięki niej miałem wrażenie, że telefon niemal przykleił sie do mojej dłoni. Bogactwo innych akcesoriów widać na załączonych zdjęciach.

Pokrywa baterii lekko się rusza na boki, ale jest to niezauważalne w normalnym użytkowaniu - podobnie jak relatywnie duża grubość telefonu - juz po paru chwilach traktujesz ja bardziej jako zaletę niż wade.

Anioły i Demony...

Telefon występuje w 2 wersjach kolorystycznych - czarnej i srebnej. Mialem przyjemność oglądać na żywo obie i moje subiektywne odczucie jest następujące - srebna wersja prezentuje sie bardziej ekskluzywnie, bardziej drogo no i jest ladniejsza - ale - mimo ze czarna opcja wyglada mniej ekstrawagancko i elementy przedniego panelu wydaja sie mniej wypukłe, nie budzi ona skojarzen z N70... Dlatego wlasnie dla siebie kupie wersję black.

Dotknij...
Duza klawiatura, jak i pięciokierunkowy manipulator są bardzo wygodne, odpowiedzniej wielkości, skoku i podświetlenia (sterowane jest ono automatycznie dzieki czujce oświetenia). Na prawym boku znajdziemy spust aparatu fotografcznego. Z tyłu z rzeczy do "macania" znajduje się suwak umozliwiający przełączanie między trybem makro a zwyczajnym aparatu.

Rozsuń...

Rozsuwanie paneli przebiega gladko, jedynie minimalne (na siłe bardziej) luzy można oczuc pomiędzy jednym a drugim panelem. Po 2 tygodniach testów wyszla na jaw pewna wada tego rozwiazania. Podczas wyjmowania telefonu z kieszeni ma on tendencje do rozsuwania sie i odbierania polaczenia. Dzieje sie tak szczegolnie gdy do skorzanego paska podczepi sie smycz na szyje i usiluje sie telefon wyciągnąć ciągnac za smycz. Wlaściciel stwierdził, że przydałby się wiekszy opór mechanizmu na starcie rozsuwania.

Usłysz...

W telefonie zastosowano wysokiej klasy głośnik (umieszczony na prawym boku obudowy) - telefon radzi sobie calkiem dobrze z basami, a glośność jest wystarczająca by słuchać muzyki w jadacym aucie na 80% mocy. Bardzo spodobał mi się zestaw standardowych - dość odważnych dzwonków. Nawet rokowa kapela nie zdarła głośniczka, a słychać ja na prawde głośno.

Radio & MP3 - bardzo dobre dołączone słuchawki, plus przejsciówka Pop-Port -=> JACK gwarantują wspaniałe doznania muzyczne. Zastosowane oprogramowanie Visual Radio i player MP3 sa dość hmm.. minimalistyczne, nie przeładowane ozdobnikami, za to bardzo praktyczne.

Zdecydowaną wadą jest fakt, że standardowy dyktafon nagrywa max 1-minutowe nagrania, to jakaś pomyłka. No ale zawsze można sobie dograć jakiś alternatywny program.

Gdy podczas słuchania muzyki ktoś do mnie zadzwonił przeżyłem szok... prócz dzwonka usłyszałem w słuchawkach generator mowy - telefon powiedział kto dzwoni...
Generowany dzwięk nie był może idealny, ale i tak aż sobie siadłem:)

Naciesz wzrok...
Ekran 352x416 pikseli robi piorunujące wrażenie. Gabaryty ma identyczne jak w nokii 6600, ale na centymetr kwadratrowy przypada bagatela 4 razy wiecej punktów. Piskele sa praktycznie niedostrzegalne. 256 tysięcy kolorów widać najlepiej przy przeglądaniu zdjęc - kolory są soczyste, jednak sam ekran jak dla mnie moglby być jeszcze jaśniejszy (na upartego). Piorunująco szybkie menu zapewnia 220MHz silnik, który potrafi ujażmić wszystkie te piksele.

Po 20 minutach nie używania telefonu (tak, czasem się to zdażało) ekran zupełnie się wyłącza, włącza się zaś bardzo jasno świecąca niebieska dioda. Miga ona zadziornie - wygląda to całkiem przyjemnie. Można oczywiście ja wyłaczyć, ale ze szkodą dla czasu czuwania baterii - gdyz ekran bedzie jedynie wyłączać podświetlenie gdy nie bedziemy telefonu używać.

Gdy dioda nie swieci, ma też drugą funkcję - znajduje sie za nią czujnik oswietlenia, ktory dostosowuje podswietlenie ekranu i klawiatury do warunków oświetleniowych otoczenia. Czujka jest aktywna jedynie przy rozsuniętej obudowie. Bezwładnośc między zmianem jasności otoczenia a reakcją telefonu to ok 5sekund.

Surf-uj po sieci szybciej niż inni...
Nokia zastosowala w telefonach Symbian Series 60 trzeciej edycji nowa przeglądarkę internetową. Nie jest to juz powolna Opera, tylko coś zupełnie nowego - rozpoznawanego przez strony jako Mozilla. Pieknie animowana historia (widzimy miniature strony do ktorej chcemy wrocic), płynny zoom, szybkość otwierania stron jakiej jeszcze nie było i poprawność otwierania www z zachowaniem "komputerowego" układu składają sie na idealny produkt. Strony otwieraja się z prędkością porównywalną do tej na komputerze o tym samym łączu - coś pięknego.

N80 oferuje wszystkie dostepne na rynku sposoby komunikacji - WIFI, UMTS, EDGE, GPRS - wszystko to dziala tak jak działać powinno. Szybko i bezawaryjnie. Telefon bardzo sprawnie wyszukuje hotspoty, pozwala na ustanowienie sieci domowej w obrębie ktorej mozna odtwarzać pliki multimedialne z sieci i z telefonu. Na zastosowanym do testów iPlusie połączenia z siecia UMTS pracowały na maksymalnych transferach.

Nie miałem możliwości przetestować funkcji VoIP, PushToTalk i połączeń video - niestety testowałem tylko jedna N80 :/

Zachowaj najlepsze chwile...

3,2 miliona pikseli - zastosowana matryca to CMOS - 2048x1536 to rozdzielczosc umozliwajaca wykonywanie odbitek A4 - jak podaje przyjazne menu. Obiektyw jest niestety staloogniskowy, tryb makro uzyskuje się recznie - wtedy "na czuja" trzeba ustalić odległość 20-25cm. Zdjecia zapisywane sa bardzo szybko, ale samo "chwytanie" obrazu trwa róznie w zależności od oświetlenia. Z menu wybrać można mnóstwo trybów alternatywnych do standardowego - automatycznego. Znajdzienie tam np tryb zdjęć ze świeca, czy nocnych krajobrazów przy długim czasie naświetlania.
Lampa błyskowa - diodowa - posiada uwaga system redukcji efektu czerownych oczu - nie swieci ona ciaglym swiatlem tylko miga kilkakrotnie w tym trybie. Nie jest to moze ksenon, ale na imprezki sie nada:)
Zdjęcia robimy trzymając złożony telefon poziomo, możliwe jest też wykonywanie zdjęć kamerka do videokonferencji - mamy wtedy "lusterko". Zmenu fotograficznego mozemy momentalnie przejść do trybu video i odwrotnie.

Jakość zdjęć jest bardzo dobra jak na telefon, jak na aparato fotograficzny - hmm... myśle ze za 500zł można spokojnie kupić coś lepszego. Zdjęcia wykonane w dobrym oświetleniu sa bardzo dobre jak na stała ogniskową (minimalne tylko aberacje chromatyczne, dość dobra ostrość, dobra dynamika kolorów - z niestety charakterystyczną dla matryc CMOS tendencja do prześwietlania bardzo jandych elementow). Dobra jest tez dynamika barw, nie ma żadnych przekłamań. Przy skrajnie jasnych sceneriach ujawnia się mała liczba soczewek układu optycznego - w centralnej części zdjęcia widoczne jest zaróżowienie obrazu. Po wnikliwych obserwacjahc zauważyłem też, że rogi zdjęć mają nieco mniejszą ostorść niż część centralna - cieszy mnie natomiast, że nie są przyciemnione.
Prawdziwe schody zaczynają się gdy zaczyna brakować światła. Łatwo wtedy o poruszone zdjęcia - ale nie jest też wielkim problemem by zdjęcia nie były poruszone. Ziarno jest bardzo widoczne. Niweluje je cudownym programem NeatImage, no ale moglo być lepiej. Ziarna spodziewa sie każdy - niestety długie czasy naświetlania ukazują poważniejsza wade matrycy - pojawia się specyficzne prążkowanie (fragment zdjecia 1:1):

Często psuje ono efekt całego zdjęcia.

Do testu aparatu podszedlem dosyc nie-telefonicznie - no a przeciez to tylko telefon:) Podsumowując - zdjęcia - tak jak widać w załącznikach, sa rewelacyjne jak na telefon komorkowy. Ładnie się prezentuja po wywołaniu ich w wielkości 10x15cm. Dzięki N80 nie przegapisz niczego - podczas wyjazdów wysokiej klasy cyfrak siedzial w samochodzie, bo nikomu nie chciało się go nosić, a N80 była zawsze pod ręką.

Fotki:
Dynamika kolorów w słabym (zwroćcie uwage na ziarno)
http://luin.pl/forum/n80/01052006081.jpg
i dobrym oswietleniu.
http://luin.pl/forum/n80/06052006121.jpg
Wada - różowienie środka zdjęcia:
http://luin.pl/forum/n80/01052006061.jpg
http://luin.pl/forum/n80/01052006062.jpg
Po prostu dobre zdjęcia:
http://luin.pl/forum/n80/06052006127.jpg
http://luin.pl/forum/n80/13052006145.jpg
http://luin.pl/forum/n80/29042006013.jpg
http://luin.pl/forum/n80/30042006041.jpg
Tryb makro:
http://luin.pl/forum/n80/13052006146.jpg
http://luin.pl/forum/n80/13052006147.jpg
http://luin.pl/forum/n80/13052006148.jpg
http://luin.pl/forum/n80/01052006060.jpg

Video - filmy o maksymalnej rozdzielczości CIF, czyli 352x288 piskeli oznaczają nową jakość mobilnego VIDEO. Filmy kodowane sa do formatu MP4. Przy maksymalnej jakości 32s = 2,16MB, czyli ok 4MB na minute.1GB karta pomieści bez problemu 4h filmu. Zrobiłem taki hardcore-owy teścik - nagrałem video z okna jadącego auta - osoby które nagrywały cyfrowo video wiedza, że przy takich nagraniach łatwo o przeskoki w kompresji (bardzo szybkie zmiany przechwytywanych klatek) - jakość oceńcie sami:
http://luin.pl/forum/n80/13052006005.mp4
Mi to najzuuuupełniej wystarczy do szczęścia.

A gdy wrócisz do domu...

Tu kolejna niespodzianka - dołączony kabel USB zamienia telefon w przenośny databank/pendrive. Windows XP bez dodatkowych sterowników pozwala na eksplorację karty pamięci (w zestawie 128MB miniSD) i pamięci telefonu (40MB). Transfer plików odbywa sie może nie tak szybko jak poprzez wysokiej klasy czytniki kart pamięci za pareset złotych, ale powiem krótko - kupując ten telefon czytnik stanie sie zbędny. Zgranie 128MB zdjęć to pare chwil, a nie cala noc jak starsze rozwiązania Nokii.

Bluetooh i IRDA nie przynoszą jakichś wielkich nowości - no może prócz tego, ze bletooth jest w standardzie 2.0 co oznacza zwiekszenie przepustowości do 3Mbitow (zamowiony przeze mnie nowy klucz Bluetooth 5MBit nie dotarl przed końcem testów niestety, więc transferów niestety nie testowałem). No i jeszcze taki mały bonus - do telefonu można podłączyć dowolną klawiaturę pracująca w standrardzie HID - a wiec nie tylko Nokiowska, ale też np. domowego Logitecha:)

Nakarmic Potwora...
Bateria litowo-jonowa 820mAh (BL-5B) według producenta wytrzymuje do 192h czuwania i do 3h rozmowy. W praktyce podczas ostrych testów na samym początku zabawy - 128MB zdjęć, ok. 80sms-ów, ok. 30min rozmów, włączony tryb dual GSM, WiFi cały czas w trybie wyszukiwania co 5 minut hotspotów, Bluetooth włączony przez 1/3czasu , testy internetu, dzwieku, częste przegładanie galerii - to wszystko rozłożone na 2 doby (imprezy do rana) oznaczało 2 ładowania.

Obecnie przy wyłączonym trybie dual GSM (GSM/3G automatycznie się przełaczają w zależności od zasięgu), przy ok 20min rozmów dziennie i ok 40sms-ów, do tego nie mniej niz 3h radia/mp3 i pare fotek - telefon trzyma 1,5 doby. Bez słuchania muzyki 2 doby.

Nie jest to niestety dużo. Jako były użytkownik Siemensa SX1 mam wrażenie, że jednak N80 lepiej radzi sobie z prądem - łatwiej jest wyczuć ile jeszcze czasu nam pozostało.

Nokia N80 to telefon (prawie) bez wad - gorąco polecam go każdemu!!

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 26, 2006, 13:14:50 »
Bardzo przyjemnie czytający się minitescik- sowicie okraszony fotkami. BRAWO !!!
Wypada takze podziekować za fatygę ;)

Jesli chodzi o mnie - doszukałem sie kilku wad telefonu (wad w moim przekonaniu)

1) Bateria... 1 czy nawet 2 dni to za mało. Stanowczo za mało. Szczegolnie jesli ktos planuje wyjazdy (np zagraniczne) i oczekuje po telefonie (a raczej baterii) jako takiej wydajnosci. Telefon tej klasy to dla mnie nie tylko komunikator ale takze pewne i wygodne urzadzenie do robienia/przesylania fotek via e-mail zamiast standardowych pocztowek. Jednakze z tak niemrawą baterią trudno mowic o komfortowym korzystaniu z urządzenia jako aparatu fotograficznego, telefonu o PDA nie wspominając. Szkoda

2) Nieosłonięty "obiektyw" kamery. Bardzo latwo go zanieczyścić, zatłuścić palcami czy nawet (o zgrozo) porysować. Jednocześnie rozsuwana konstrukcja w zasadzie uniemozliwia stosowanie sensownych futerałów (choć kto wie...) Jestem natomiast zaprzysięgłym wrogiem futerałów tzw kabur. Są wg mnie całkowicie niepraktyczne

3) ZA GRUBY ! Przeraża mnie wizja noszenia telefonu tej kubatury w kieszeni koszuli do czego od niedawna przywykłem (mam aktualnie N6680 i N70)

4) Ruchoma (rozsuwana) konstrukcja. Jestem tradycjonalistą - lubię tradycyjne, jednobryłowe konstrukcje które można swobodnie obsługiwać jedną ręką (np podczas jazdy samochodem)

5) Procesor. 220 Mhz to nadal ten sam procesor co w wypadku N70, 6680 i reszty. W tym jednak przyupadku ma do "przeliczenia" czterokrotnie więcej pikseli wyswietlacza ze wzgledu na jego zwiekszoną rozdzielczosc. Nie ma siły by nie powodowało to ogólnego spadku wydajnosci

Cóż- cierpliwie będę oczekiwał na kolejne konstrukcje finskiego producenta. Byc moze z czasem pojawi się telefon który bardziej przypadnie mi do gustu (mam na mysli wymienione wyzej problemy)

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 26, 2006, 13:24:29 »
Procesor nie jest ten sam - to nowy ARM wyprodukowany specjalnie dla E & N series. Na nowej architekturze. S60 3RD Edition jest o wiele wydajniejszy niz poprzednik. do tego dochodzi ta boska przegladarka, dla samej tylko niej - warto przetestowac jakies cudo z nowego s60 (tylko cos z dobrrym LCD, nie jakies tam stare 176x208).

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 26, 2006, 13:57:23 »
ok - dzieki za wyjasnienia
Będąc pod silnym wrazeniem mozliwosci tego cuda nadal uwazam ze warto poczekać na urealnienie się jego cenyi wzgledem rzeczywstych mozliwosci technicznych.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 26, 2006, 15:44:49 »
Brawa dla kolegi Luina - to się nazywa post! :o

Ta Nokia od razu mi się spodobała, stąd ten temat. Niestety jako praktyk telefoniczny (czasem 4-5h rozmów dziennie) ubolewam że to sprzęt nie dla mnie bo:
1. bateria nie wytrzyma jednego dnia - to jest absolutne minimum, dobry telefon musi wytrzymać cały dzionek od rana do wieczora na najlepiej do następnego ranka. Wolałbym jeszcze dłużej ale ostatecznie elektryfikacja wsi się już dawno powiodła więc, niech chociaż do wieczora starczy. N80 bez prądu jest niestety nic nie warta (IMHO)
2. za gruby - zgadzam się z poprzednikiem - w kieszeni od koszuli/marynarki nie da się tego rozsądnie nosić
3. rozsuwanie klapki - nigdy nie miałem - mam mieszane odczucia; z jednej strony niegłupie to jest (piękny design,) zmniejsza długość aparatu a z drugiej obawiałbym się o to czy to się nie wyrobi z czasem i będzie "gonić", "nie łączyć" etc.
Z koniecznością 2-ręcznej obsługi jakoś bym się pogodził (może)

Czego mi brakuje zupełnie przy takiej cenie: 2-ch głosników stereo, tak żeby jak zadzwoni to w całej wsi dobrze było słychać (nie tylko głośno ale i wyraźnie). I żeby tego radia dało się przez te głośniki posłuchać, bo słuchawek nie noszę. Jestem wymagający? No sorry ale za taką kasę to się laptopa kupuje a niektórzy nawet samochód i chwalą sobie  :P

*

Offline khak

• 768
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 27, 2006, 21:37:25 »
Literowka ,moj blad pewnie ze mialem na mysli N80  zmieniajac jej pierwsza litere, jak zwal tak zwal , ta nokia w tych pieniadzach powinna miec juz 16 mln w wyswietlaczu, nie uwazacie?   W serii  E ktory kosztuje 1900 w sklepie  a na Allegro z pewnoscia taniej  jest taki wyswietlacz. No i ten procek,pomimo "nowego kierunku" ma tylko 220 mhz - jak moja staruszka 6630 :)

P.S  Luin dzieki za tescik ,fotki i pare slow  ;)

*

Offline bret

• 1964
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 27, 2006, 22:17:04 »
Fajny test - skądś już znajomy ;). Ja bym się tak megahercami procka N80 nie przejmował - z 6630 trudno to porównywać, bo to inny system i platforma (obie poważnie zoptymalizowane w stosunku do 6630 - z tego co czytałem, N-Series i E-Series zawdzięczają to przyspieszenie działania przede wszystkim właśnie optymalizacji systemu, a nie konfiguracji sprzętowej, która chyba nie jest aż taka nowatorska).

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 28, 2006, 02:28:17 »
Z koniecznością 2-ręcznej obsługi jakoś bym się pogodził (może)

Jeskiej znowu dwurecznej obslugi?? Wszystko mozna zrobic jedna reka :)

za gruby - zgadzam się z poprzednikiem - w kieszeni od koszuli/marynarki nie da się tego rozsądnie nosić

Tak - wymiary pokazuja ze nie jest to telefon klasy slim. Ale szczerze i obiektywnie radze, by wziac ten telefon po prostu do reki. Grubosc jest najwieksza tam gdzie umieszczono aparat. Ale caly telefon w przekroju zweza sie ku tylowi. Sprawia to, ze bardzo ciekawie i komfortowo uklada sie w dloni. Wiem ze sa juz telefony o grugosci 6,9mm i to majace w sobie aparat 2mln pix i nie o to mi chodzi by wpierac komukolwiek iz telefon jest slimem - to nie prawda... Jednak ksztalt telefonu sprawia, ze ta grubosc na prawde nie jest niczym uciazliwym.

bateria nie wytrzyma jednego dnia - to jest absolutne minimum, dobry telefon musi wytrzymać cały dzionek od rana do wieczora na najlepiej do następnego ranka. Wolałbym jeszcze dłużej ale ostatecznie elektryfikacja wsi się już dawno powiodła więc, niech chociaż do wieczora starczy.

Trzyma 2-3dni w normalnym uzytkowaniu. 1,5 doby gdy dolozymy jej jeszcze sluchajac intensywnie mp3, 1dobe przy ciaglej pracy na wifi i wszystkich innych mediach + rozmowy i zabawa przez wieksza czesc nocy:)
To ze bateria moglaby byc pojemniejsza - to fakt. Ale takaznow calkiem ostatnia tez nie jest. Poza tym -[ kazdy szanujacy sie biznesmen ma ladowarke samochodowa :P[/list]

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:57:19 »
Temat odgrzebuję, bo zostałem właśnie posiadaczem takiego telefonu i od razu mam problem...  :oops:

Nie potrafię skonfigurować uwierzytelniania serwera SMTP, a jest to konieczne przy wysyłaniu poczty przez mój frmowy serwer (MS Exchange). Odbieranie poczty działa poprawnie. Gdzie się ustawia te parametry w Symbianie??

Zadałem to pytanie również na forum My-Symbian.com
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:14:03 »
cytat wlasciciela E70:
U mnie jest tak, ze w ustawieniach poczty sa trzy sekcje: ustawienia polaczen, ustawienia uzytkownika i ustawienia pobbierania.
Tu chodzi o ustawienia polaczen; sa tam dwie sekcje: osobno ustawia sie poczte wychodzaca i osobno przychodzaca. Wlasnie zaskoczylo mnie to, ze nie ma mozliwosci przejecia ustawien poczty przychodzacej do ustawien poczty wychodzacej, tylko trzeba wszystko z palca wpisywac. Mozna nawet okerslic ronze punkty dostepu dla wychodzacej i przychodzacej poczty.
Ustawia sie nazwe uzytkownika, haslo, serwer, port, rodzaj zabezpieczen; wszystko jak w porzadnym wypasionym kliencie poczty.

Mysle, ze powyzszy tekst usatysfakcjonowal Cie. Identycznie wyglada sprawa w całym Series 60 3rd edition, w tym N80.

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 09, 2006, 20:29:06 »
Niestety te ustawienia nie przewidują uwierzytelniania poczty wysyłanej... tak więc, w przypadku korzystania z serwerów wymagających tej opcji standardowy klient poczty z Series 60 jest nie do użycia... Dla mnie jest to duza niedoróbka, bo w chwili obecnej uwierzytelnianie jest bardzo często spotkane (nawet na darmowych serwerach typu Onet, czy WP).
Tę opcję posiada za to komercyjny ProfiMail, tyle ze kosztuje on 25$...

Jeszcze jedno - na forum My-Symbian Michał Jerz napisał, ze N70 ma uwierzytelnianie... Czyżby w N80 przegapiono tę opcje...?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 09, 2006, 20:51:21 »
Na N70 wlasnie mam skonfigurowana poczte onet i mi dziala na defaultowych ustawieniach a np. na PalmOs (T3) czy WM2003 (Eten) musialem szukac i wlaczac jakies specjalne opcje autoryzacji.

Pozdr
Janek

PS: Niech wyjda z grupy, to se kupie telewizor w MM ;-)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 10, 2006, 14:39:48 »
Cytat: "biblo"
Niestety te ustawienia nie przewidują uwierzytelniania poczty wysyłanej... tak więc, w przypadku korzystania z serwerów wymagających tej opcji standardowy klient poczty z Series 60 jest nie do użycia... Dla mnie jest to duza niedoróbka, bo w chwili obecnej uwierzytelnianie jest bardzo często spotkane (nawet na darmowych serwerach typu Onet, czy WP).
Tę opcję posiada za to komercyjny ProfiMail, tyle ze kosztuje on 25$...

Jeszcze jedno - na forum My-Symbian Michał Jerz napisał, ze N70 ma uwierzytelnianie... Czyżby w N80 przegapiono tę opcje...?

no i wlasnie chcialem to napisac ze zewnetrzny klient poczty powinien jw kwestie rozwiazac ;-))

tak samo jest z windows mobile 5.0 gdzie wbudowany outlook ma duzo niedoskonalosci a sprzet za ponad 2k (xda exec), i tez jedynym wyjsciem jest zakup rozwiazania third-party

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 14, 2006, 19:53:25 »
Instalujesz ProfiMaila i jestes w domu :)

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:35:17 »
Cytat: "luin"
Instalujesz ProfiMaila i jestes w domu :)

To wiem, ale ta frajda ;-) kosztuje 25 dolków...

A poza tym, to tego ProfiMaila nie da się uzywać bez okularów...   :shock:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:35:51 »
Jeszcze jedno:

Znów (niestety) mam powody do narzekania na moją nową Nokię N80...  

Tym razem chodzi o wrażenia z użytkowania słuchawki Bluetooth - w ciągu ostatnich kilku dni testowałem dwie takie słuchawki: Nokia BH-800 oraz Jabra BT-800. Niestety obie te słuchawki (ale bardziej Nokia) zapewniają bardzo kiepską jakość głosu i co gorsza transmisja pomiędzy telefonem, a słuchawką jest bardzo zakłócana. Wystarczy, że słuchawka jest na moim prawym uchu, a telefon mam po lewej stronie i głos potrafi zanikać. Poza tym zdarzało się, że połączenie było zrywane. W pierwszej chwili myślałem, ze jest to wina słuchawki i nawet oddałem tę BH-800 do serwisu... Niestety wszystko wskazuje, ze jest to "zasługa" samego telefonu. W najbliższym czasie oddaje do serwisu N80, żeby wgrano najnowszy firmware (bo podobno już jest) z nadzieją, że coś się poprawi. A jak się nie poprawi, to bede reklamował zestaw telefon + słuchawka...  

W moim aparacie mam:
V 3.0614.0.3
11-04-2006
RM-92
Nokia N80 (06)

Czy może ktoś z Was ma jakieś doswiadczenia z użytkowania N80 ze słuchawką BT???
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 19, 2006, 04:08:51 »
Nie testowalem N80 via Bluetooth - poki co wlasciciel z powodzeniem uzywa na codzien standardowo dolaczonego przewodowego zestawu sluchawkowego.

Podobnie jak TY - muszę się wybrać z N80 do Nokii po nowy soft. Zmienilo sie bardzo duzo - powinno być i ze sluchaweczkami lepiej.

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:46:48 »
Cytat: "luin"
Nie testowalem N80 via Bluetooth - poki co wlasciciel z powodzeniem uzywa na codzien standardowo dolaczonego przewodowego zestawu sluchawkowego.

Podobnie jak TY - muszę się wybrać z N80 do Nokii po nowy soft. Zmienilo sie bardzo duzo - powinno być i ze sluchaweczkami lepiej.

Znów oddałem do serwisu słuchawkę BH-800, bo to ona jest chyba do d...
Sprawdzałem ją z telefonami Samsung E530 i SE-520i i w obu przypadkach jakość dźwięku była fatalna, a zakłócenia bardzo duże.

Natomiast po zmianie firmware nie zauważyłem nic nowego... BT działa jak działał, żadne nowe elementy nie pojawiły się, a wręcz wydaje mi się, że zniknęła opcja automatycznego pobierania ustwień (internet, MMS, WAP) z sieci operatora GSM.

Co gorsza backup w tej wersji jest jakiś kulawy. Po odtworzeniu kopii zapasowej okazało się, że brakuje wielu ustawień, nie wróciły zainstalowane programy - ogólnie trzeba ponownie sprawdzać opcję po opcji i ustawienie po ustawieniu...

Jeszcze jedno w sprawie baterii:: N80 ma dość kiepską baterię i mimo, iż nie korzystam z telefonu zbyt intensywnie, to bateria starczała mi na 1 góra 2 dni. W koncu kupiłem baterię zapasową i taką małą podstawkę do ładowania samej baterii (do podstawki podłącza się standardową ładowarkę sieiową lub samochodową). Zauważyłem, że jak naładuję baterię właśnie w tej podstawce (a nie w telefonie, najczęściej włączonym), to jej żywotność jest lepsza - starcza na minimum dwa dni.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 19, 2006, 20:29:18 »
Cenna uwaga z ta bateria - znajomy ktory uzywa N80 stosuje ladowarke samochodowa, niweluje to znacznie przypadlosc baterii, ktora powinna byc sporo pojemniejsza.

Podczas testow ladowalem telefon codziennie, pozniej zaczal trzymac 1,5 -2 doby w zaleznosci od ilosci sluchanego mp3. Niestety wieksza bateria zwiekszylaby grubosc N80... jak zawsze - cos za cos.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 20, 2006, 15:18:47 »
Gdyby tak w kazdym telefonie seryjnie wbudowywali ogniwa fotowoltaniczne... ile to by problemow rozwiazalo :) Kiedys mialem taka baterie w 5110. Wynalazek cud malina :)

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 21, 2006, 15:42:19 »
hej
mam juz od jakiegos czasu n80 i mam duuzy problem, zaladowalem ostatnio do tel. karte minSD Sandisk 1gb, po wlozeniu karty do slotu na wlaczonym tel. telefon sie zwiesza, na wylaczonym po wlozeniu karty telefon nie startuje pokazuje sie napis nokia i tyle, probowalem juz dwie karty(32mb i 1gb) i ciagle to samo, macie moze jakies koncepcje co z tym zrobic??

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 21, 2006, 16:41:26 »
Może jest jakiś sposób na zresetowanie tego telefonu... jakieś ukryte menu serwisowe...?

Zadaj to pytanie na forum My-Symbian.com

http://my-symbian.com/forum/

A formatowałeś te karty np. w komputerze?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bret

• 1964
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 21, 2006, 20:46:56 »
macmaj,
Spróbuj odpalić telefon w trybie awaryjnym i następnie sformatować w telefonie kartę. Jeśli po ponownym normalnym uruchomieniu znowu będzie to samo, to spróbuj sformatować telefon (uwaga: w ten sposób skasujesz wszystkie dane zawarte w pamięci wewnętrznej telefonu, więc konieczne będzie ponowne skonfigurowanie telefonu i instalacja używanych aplikacji - przywracania kopii bezpieczeństwa nie polecam, chyba że masz pewność iż nie zawiera ona błędów).

*

Offline biblo

• 3314
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:51:05 »
bret:: a jak można sformatować tę Nokię?

Do zrobienia master-resetu w SE P-910i trzeba znać tajemny ;-) kod wejścia do menu serwisowego. Czy tu też jest taka opcja?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bret

• 1964
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 22, 2006, 00:28:43 »
Cytat: "biblo"
bret:: a jak można sformatować tę Nokię?
No przecież w wypowiedzi powyżej podlinkowałem do sposobu :). Można kodem (tak jak wszystkie wcześniejsze telefony Series 60), albo tak jak opisane jest w linku, który podałem powyżej.

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 24, 2006, 21:06:16 »
bret probowalem odpalic w trybie awaryjnym i nic z tego, probowalem i z przytrzymanym abc pozniej i z pen key i nic, startuje w normalnym trybie

*

Offline bret

• 1964
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 24, 2006, 23:28:08 »
Zatem najprawdopodobniej coś robisz nieprawidłowo, bo ta sekwencja na pewno działa. Kodu prawdopodobnie nie dasz rady zastosować, skoro telefon się nie bootuje (możliwe dopiero po starcie systemu). Zostaje więc tylko wspomniana sekwencja. Ma to wyglądać tak:

Wyłącz telefon -> naciśnij i przytrzymaj klawisz z zieloną słuchawką -> wciąż trzymając ten klawisz naciśnij klawisze: 3 i * -> trzymając wciąż wciśnięte wszystkie klawisze włącz telefon.

Na pewno tak to zrobiłeś?

Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 27, 2006, 02:26:15 »
Bret chyba sie nie zrozumielismy, tel dziala..ale tylko bez karty z karta juz nie startuje, wiec tak jak mi radziles wczesniej probowalem odpalic tel w trybie awaryjnym i chcialem zformatowac karte, ale nie potrafie odpalic go w trybie awaryjnym, przytrzymuje klawisz podaczas wlaczania tel a tel wlacza sie w normalnym trybie.  Hard resetem traktuje jako ostatecznosc,  chialbym jednak go sprobowac odpalic w trybie awaryjnym

*

Offline bret

• 1964
Nokia N80 - to jest to!
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 27, 2006, 02:38:06 »
No to nie wiem... Może za krótko przytrzymujesz te klawisze? Trzeba to trzymać aż do końca ładowania się systemu. Jednak ja bym zrobił format. Tryb awaryjny to tak jak w Windows - ładowane są tylko podstawowe aplikacje systemowe i żadnych 3rd party. Tylko co to pomoże w tym przypadku? Wiem, sam to proponowałem, ale po zastanowieniu dochodzę do wniosku że to raczej nie pomoże - no chyba że faktycznie uda Ci się wtedy kartę sformatować. Kod na pewno jest poprawny - więc po prostu próbuj (wymaga to zapewne pewnego wyczucia czasowego). Nic innego nie mogę doradzić - poza być może spróbowaniem sformatowania karty nie w telefonie, a np. w czytniku USB - może to rozwiąże problem?