Hejka!
Zimujecie? Cicho tu, coraz ciszej...
Więc żeby rozruszać dział Symbian na PDA-Clubie nabyłem dziś Nokię N73 i postanowiłem zebrać wszystkie myśli rozproszone po całym PDA-clubie n/t tego smartfona
Pomimo "braku" klawiszy w tym telefonie jednak zdecydowałem się na niego bo na bezrybiu i rak ryba - nic lepszego nie znalazłem.
Cena 1350 + VAT (oryginał Nokia Polska bez "smoka") ale za to za kartę mnie skroili równo; Mini SD 1 Gb (Nokia) = 200 złociszów choć nie było obowiązku zakupu karty ale dla zasady uznałem że kupię całość w jednym miejscu coby mieć pewność że wszystko działa.
Pierwsze wrażenia potwierdzają spostrzeżenia "pierwotne", przedzakupowe - niedorozwój klawiaturki jest spory - z Nokią 6310i nie ma porównania...
Ale reszta - miodzik absolutny.
Dźwięk przestrzenny (stereo od dołu i góry) - 1-sza klasa
Wykonanie - eleganckie; wziąłem model srebrny tzw. "non-music" bo bardziej mi się podobał od "music" czarnego i do tego cena lepsza, nie wiem czemu ale pasi.
Fotki wychodzą super - jak z aparatu cyfrowego; jest m.in auto-focus, makro i flash - do pracy na co dzień wystarczy (był to spory argument za tym fonem)
Przeglądarka internetowa - po prostu bajka (jak ona się zwie?). Przełożyłem SIMa z N6310i i wątpiłem abym coś zobaczył "w kolorze" a tu pozytywny "zonk" - wpisałem tylko jako domyślną stronę lajt.onet.pl i śmignęło momentalnie. Oczom nie wierzyłem - pomyślałem czary? Więc stwierdziłem - może to jakaś stronka siedzi gdzieś w cookies? Zalogowałem się zatem na pocztę - patrzę jest - moje wiadomości...
Wyświetlacz jest cacy - wszyskto ładnie wygląda.
Sprawdziłem też radyjko - też ładnie gra, przyda się może - choć szkoda że tylko na włączonych słuchawkach - to spory minus bo np. nie da się ustawić Radia Maryja jako budzika - nie ma to jak różaniec z rana

Więc to jest minus.
Na razie chwilę tylko się pobawiłem a szersze testy przewiduję dopiero w weekend bo wyjeżdżam w daleką podróż w którą póki co zdam się na niesmiertelną i niezawodną 6310i którą postanowiłem zatrzymać sobie po wsze czasy w żelaznej rezerwie.
I pomyślałem sobie że jeśli ktoś to cudo już ma to mógłby tu napisać swoje spostrzeżenia - wymienilibyśmy opinie w jednym miejscu z korzyścią dla wszystkich. Więc jak ktoś coś wie więcej - jakieś mądre rady; np. jaki sofcik dokupić na blokera klawiatury a zwłaszcza jaki dobry portfel bo takowego softu brak - IMHO trochę nieporozumienie jak na taki sprzęt. Jaki inny fajny sofcik stosujecie na Symbian 9.1 60 Series 3-rd

Aha. Planuję aktualizację firmware na wstępie bo ten fon już się trochę przeleżał w tym sklepie - ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Z tego co wiem można to zrobić samemu "online" na stronach Nokii - tylko jeszcze nie czytałem jak... Jakby ktoś ten temat przerabiał - też bedę wdzięczny za "cenne rady babci maliny"