Nokia N73 - myśli zebrane

• 26 Odpowiedzi
  • 2620 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Luty 07, 2007, 00:12:40 »
Hejka!
Zimujecie? Cicho tu, coraz ciszej...
Więc żeby rozruszać dział Symbian na PDA-Clubie nabyłem dziś Nokię N73 i postanowiłem zebrać wszystkie myśli rozproszone po całym PDA-clubie n/t tego smartfona  ;)

Pomimo "braku" klawiszy w tym telefonie jednak zdecydowałem się na niego bo na bezrybiu i rak ryba - nic lepszego nie znalazłem.
Cena 1350 + VAT (oryginał Nokia Polska bez "smoka") ale za to za kartę mnie skroili równo; Mini SD 1 Gb (Nokia) = 200 złociszów choć nie było obowiązku zakupu karty ale dla zasady uznałem że kupię całość w jednym miejscu coby mieć pewność że wszystko działa.

Pierwsze wrażenia potwierdzają spostrzeżenia "pierwotne", przedzakupowe - niedorozwój klawiaturki jest spory - z Nokią 6310i nie ma porównania...
Ale reszta - miodzik absolutny.
Dźwięk przestrzenny (stereo od dołu i góry) - 1-sza klasa
Wykonanie - eleganckie; wziąłem model srebrny tzw. "non-music" bo bardziej mi się podobał od "music" czarnego i do tego cena lepsza, nie wiem czemu ale pasi.
Fotki wychodzą super - jak z aparatu cyfrowego; jest m.in auto-focus, makro i flash - do pracy na co dzień wystarczy (był to spory argument za tym fonem)
Przeglądarka internetowa - po prostu bajka (jak ona się zwie?). Przełożyłem SIMa z N6310i i wątpiłem abym coś zobaczył "w kolorze" a tu pozytywny "zonk" - wpisałem tylko jako domyślną stronę lajt.onet.pl i śmignęło momentalnie. Oczom nie wierzyłem - pomyślałem czary? Więc stwierdziłem - może to jakaś stronka siedzi gdzieś w cookies? Zalogowałem się zatem na pocztę - patrzę jest - moje wiadomości... :)
Wyświetlacz jest cacy - wszyskto ładnie wygląda.
Sprawdziłem też radyjko - też ładnie gra, przyda się może - choć szkoda że tylko na włączonych słuchawkach - to spory minus bo np. nie da się ustawić Radia Maryja jako budzika - nie ma to jak różaniec z rana :) Więc to jest minus.
Na razie chwilę tylko się pobawiłem a szersze testy przewiduję dopiero w weekend bo wyjeżdżam w daleką podróż w którą póki co zdam się na niesmiertelną i niezawodną 6310i którą postanowiłem zatrzymać sobie po wsze czasy w żelaznej rezerwie.

I pomyślałem sobie że jeśli ktoś to cudo już ma to mógłby tu napisać swoje spostrzeżenia - wymienilibyśmy opinie w jednym miejscu z korzyścią dla wszystkich. Więc jak ktoś coś wie więcej - jakieś mądre rady; np. jaki sofcik dokupić na blokera klawiatury a zwłaszcza jaki dobry portfel bo takowego softu brak - IMHO trochę nieporozumienie jak na taki sprzęt. Jaki inny fajny sofcik stosujecie na Symbian 9.1 60 Series 3-rd ???

Aha. Planuję aktualizację firmware na wstępie bo ten fon już się trochę przeleżał w tym sklepie - ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Z tego co wiem można to zrobić samemu "online" na stronach Nokii - tylko jeszcze nie czytałem jak... Jakby ktoś ten temat przerabiał - też bedę wdzięczny za "cenne rady babci maliny" :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2007, 01:33:46 »
O programach to możesz poczytać tutaj: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43774
Ja do blokowania klawiatury w N80 używam Handy Keylock, a jako e-portfel Handy Safe.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline piop

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2007, 14:09:52 »
Proponuję zainwestować w cały pakiet Handy Tools Pro- znajdziesz tam to,co  potrzeba.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2007, 21:35:21 »
Mozna sobie ustawic automatyczne blokowanie klawiatury z haslem...

Co do radia to najlepszym sposobem jest zakup przejsciowki na zwykle sluchawki (2zl na allegro) i odciecie z niej kabla, zostaje malutka koncoweczka, ktora mozna podpiac i przelaczyc sie na wtedy na radio i ustawic na glosnik..wieksze radiostacje zbiera bez problemu, mniejsze dzialaja po wlozeniu spinacza w ta koncowke :)

*

Offline Oktan-c

• 21
    • http://www.mondeoklubpolska.org
  • Sprzęt: Omnia 8Gb - taki sobie sprzęt
Re: Nokia N73 - myśli zebrane
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2007, 16:08:02 »
Cytat: "niezawodny"

Aha. Planuję aktualizację firmware na wstępie bo ten fon już się trochę przeleżał w tym sklepie - ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Z tego co wiem można to zrobić samemu "online" na stronach Nokii - tylko jeszcze nie czytałem jak... Jakby ktoś ten temat przerabiał - też bedę wdzięczny za "cenne rady babci maliny" :)

na chwilę obecną wygląda to tak:
1. soft owszem jest na stronie Nokii ale tylko w jęz. angielskim - nie wiem natomiast jaki wgrywają w serwisie Nokii,
2. wgrywając to samodzielnie traci się gwarancję na telefon,
3. wgranie tego w Nokii kosztuje 60 zł (brutto) tylko telefon zabierają na tydzień czasu nie dając oczywiście niczego zastępczego.

PS.: sam się do tego przymierzam :))

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2007, 16:41:50 »
Cytat: "Oktan-c"

na chwilę obecną wygląda to tak:
...
2. wgrywając to samodzielnie traci się gwarancję na telefon,
...

Nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji! Jest to oficjalna usługa Nokii i nie powoduje żadnych ograniczeń gwarancji.

A na dowód informacja z FAQ http://europe.nokia.com/A4176094

15. Will the warranty be void if I update my phone software using Nokia Software Updater?

No, it will not.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2007, 17:21:45 »
1, jeśli masz telefon z anglii NSU Ci wgra soft angielski, jeśli polski-menu będzie po polsku...Zmiana PC rozwiązuje ten problem...

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2007, 00:09:58 »
Cytat: "piotrz"
1, jeśli masz telefon z anglii NSU Ci wgra soft angielski, jeśli polski-menu będzie po polsku...Zmiana PC rozwiązuje ten problem...

Przyznam że nie do końca zrozumiałem powyższą wypowiedź - o jaką zmianę PC chodzi? Co to jest ten PC? To w końcu po aktualizacji firmware zmieni mi się język menu na angielski?

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2007, 09:23:35 »
PC - Product Code.

NSU sprawdza jaką masz wersję językową aparatu (właśnie dzięki PC) i pozwala na instalację firmware tylko w takim języku. A jak zmienisz PC, to możesz "oszukać" NSU i np. na wersję angielską wgrać wersję PL.

Myślę, że to "poeta" miał na myśli.... ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2007, 12:26:59 »
Cytat: "biblo"
PC - Product Code.

NSU sprawdza jaką masz wersję językową aparatu (właśnie dzięki PC) i pozwala na instalację firmware tylko w takim języku. A jak zmienisz PC, to możesz "oszukać" NSU i np. na wersję angielską wgrać wersję PL.

Myślę, że to "poeta" miał na myśli.... ;)

Biblo!
Miło że na ciebie zawsze można liczyć bo nie bawisz się w "poetę" ;)  ale zasialiście obaj we mnie tzw. "ziarno niepewności" a ja właśnie dziś chciałem "zupdateować" firmware N73 i dalej nie wiem czy jeśli to zrobię online na stronie Nokii to będę miał wsio w języku Mickiewicza czy Szhakeaspera? :surprised:
Bo wolę Mickiewicza dla jasności. Więc biblo please napisz krótko i ewangelicznie; będę miał po polskiemu czy angielskiemu???
Z góry dzięki za odpowiedź. I zacznijmy od tego jak to ustalić jaki mam aktualny firmware? O ile wiem jest jakasz klawiszologia która daje klarowną odpowiedź???

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 10, 2007, 21:42:16 »
Ja tego nigdy nie robiłem, bo obie moje Nokie działają prawidłowo i wychodzę z założenia, że lepsze jest wrogiem dobrego...  ;)
Z tego co czytałem (głównie tutaj: http://my-symbian.com/forum/viewforum.php?f=34 ) to po uruchomieniu NSU zostanie sprawdzona wersja językowa Twojego telefonu i nowszy firmware zostanie wgrany w tym samym języku (o ile jest dostępny).

ALE, zanim zaczniesz cokolwiek apdejtować proponuję przeczytać ten wątek http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=29029

"Garść" kodów do Nokii (ale nie wiem, czy wszystkie te kody są zgodne z Twoim telefonem):

*#0000# - numer wersji Firmware

*#06# - numer IMEI telefonu

*#7370# - Hard reset. Usuwa wszystkie dane z smartfonu i przywraca ustawienia fabryczne (domyślny lock code ustawiany jest na 12345).

*#7780# - Soft reset

*#62209526# - Adres MAC (dotyczy Wi-Fi)

*#2820# - Adres urządzenia Bluetooth
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
n 73 to porazka
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2007, 22:00:35 »
zdjecia na kompie sa beznadziejne,
glosniczki stereo nie graja tylko piszcza
jakosc mp3 jest bardzo niska
klawiatura jest niewygodna
caly tel jest wykonany tandetnie- po 4 miechach lakier schodzi
system wolno dziala
sam sie restartuje
bateria krotko dziala
BT zrywa polaczenia i brakuje kilku ocji- np chodzenie po katalogach na innym sprzecie

jak mozna sie tym tel zachwycac?

ps. mam go juz 5 miechow...
wiem co pisze... pozdrawiam

*

Offline niezawodny

• 793
Re: n 73 to porazka
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2007, 00:45:17 »
Cytat: "maxdredi"
jak mozna sie tym tel zachwycac?

A kto tu się zachwyca? Ja go jeszcze nawet nie wyciągnąłem z pudełka  ;)

Ale z jednym się już na dzień dobry nie zgodzę - testowałem dźwięki - wg mnie bomba. Efekt stereo 3D rewelacyjny - dużo lepszy niż np. w stereofonicznej Nokii 6233.
Co do kiepskich przycisków. Ja to przemyślałem i uznałem że przerzucę się na komendy głosowe. Poza tym ten fon ma bardzo dobry Joystick i takąż klawiaturkę navi obok niego. Tylko te przyciski numeryczne to lipa.

A co do schodzenia farby; Ja mam 2 lata gwarancji - więc jak farba zejdzie to się wymieni na nowy.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2007, 00:49:06 »
Ja tego nigdy nie robiłem, bo obie moje Nokie działają prawidłowo i wychodzę z założenia, że lepsze jest wrogiem dobrego...  ;)

Dzięki Biblo za konkrety. Poczytam też forum My-Symbian.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2007, 00:01:52 »
Z tego co czytałem (głównie tutaj: http://my-symbian.com/forum/viewforum.php?f=34 ) to po uruchomieniu NSU zostanie sprawdzona wersja językowa Twojego telefonu i nowszy firmware zostanie wgrany w tym samym języku (o ile jest dostępny).

ALE, zanim zaczniesz cokolwiek apdejtować proponuję przeczytać ten wątek http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=29029

Poczytałem - dzięki za wskazówki - i myślę że ryzyko mi nie grozi bo mam oryginał Nokia Polska bez "smoka" a niespodzianki po wgraniu firmware dotyczą jedynie sprzętu przywiezionego z zagranicy, bo jak rozumiem system aktualizacji firmware rozpoznaje język softu po kodzie produktu - innym na każdy rynek.

*

Offline Oktan-c

• 21
    • http://www.mondeoklubpolska.org
  • Sprzęt: Omnia 8Gb - taki sobie sprzęt
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 12, 2007, 08:24:41 »

Nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji! Jest to oficjalna usługa Nokii i nie powoduje żadnych ograniczeń gwarancji.

A na dowód informacja z FAQ http://europe.nokia.com/A4176094

15. Will the warranty be void if I update my phone software using Nokia Software Updater?

No, it will not.

nie miałem zamiaru rozsiewać takich informacji - to co napisałem usłyszałem od pracownika serwisu Nokia w Łodzi (i nie tylko za to mam go ochotę  :kill: )

PS.: dzięki za wyprostowanie  :)

*

Offline Fawu

• 32
  • Sprzęt: Samsung G810
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 17, 2007, 12:40:29 »
Przed kupnem N73 przeczytalem porownanie z K800i, wszystko sie potwierdzilo :) I tak tez :(
Konkretnie: Trzeszczaca obudowa od nowosci, wolna, czy wolny soft jak kto woli, klawiatura mala ale da sie zyc:) Dodatkowo wiesza sie przy zgrywaniu filmow (duze pliki) przez bt, teraz wiem, ze lepiej wyjac karte i zgrac przez czytnik. Brakuje mi tez ustawienia dzwiekow do kazdej opcji tak (np. Motorola) aby sms nie przeczytany sygnalizowal co 3 minutki, az do otwarcia, przeczytania itd.
Plusy to super fotki i edge ktorego brak w K800i, wygodny joy i otwarcie aparatu nawet przy zablokowanej klawiaturze.
Nie moge wykonac operacji w banku, tylko przegladac :( ale to sie moze zmieni.
Generalnie jestem zadowolony z zakupu.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 18, 2007, 17:27:23 »
Nokia to Nokia, nigdy nie miałem innego fonu choć próbowałem. Przed zakupem N73 testowałem przez weekend SE P990i - dla mnie całkowita porażka poczynajć od menu które po prostu byo do d... a na pewno nie jest intuicyjne jak w każdej Nokii. Miałem testować P990i przez miesiąc a zrezygnowałem po weekendzie - to o czymś świadczy. Bo nie może być tak że przez telefon słabo słychać rozmówcę, są jakieś zniekształcenia itd.
Dla mnie komórka to przede wszystkim telefon a dopiero później cała reszta.
Natomiast co do SE to przyznaję jedno; wzornictwo i ergonomia tych fonów jest bezapelacyjnie the best - tu Nokia jest daleko w tyle. Ale to jedyne plusy tego producenta, które w stosunku do Nokii nie przysłaniają pozostałych licznych minusów. Póki co Nokia rulez i chyba długo jeszcze...

P.S.
Możecie się dziwić lub nie, wierzyć lub nie ale póki co moja N73 jeszcze leży sobie w pudełku. Rozpocząłem "temat" od montażu zestawu samochodowego bo założyłem na wstępie że ten będzie niezbędny, a że rok temu nabyłem nowy pojazd to jeździłem bez osprzętu bo nie chciałem już zakładać tego od N6310i choć ostał mi się w dobrym stanie. Niełatwo rozstać się z N6310i... ;) 5 lat byliśmy na dobre i na złe...a bateria jeszcze jest OK

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 09, 2007, 18:27:44 »
jedna uwaga do aparatu N73

jest CHOLERNIE wolny !!

Samo uruchomienie aplikacji to jakies 4 sekundy, zafiksowanie autofocusa- dobra sekunda (jak nie wiecej). Od pstrykniecia do ukazania sie naszego FOTO na displayu mijaja kolejne 2-3 sekundy
Razem 10 sekund na 1 foto - ZA DŁUGO
W tym czasie moją cyfrowką (compact SONY DSC T-30) pstrykne spokojnie 10 zdjec

Jakosc fotek ? srednia (w porownaniu z wyzej wymienionym SONY)
Pstryknalem zdjecie Nokia w 3.2 MPix i dla porownania SONY 2 Mpix
Okazuje sie ze fotki 2 M Pix z soniacza są o WIELE ostrzejsze niz z Nokii.
Wygladaja jak interpolowane z nizszej rozdzielczosci.
To tyle moich przemyslen

Albo wiec Nokia nie jest taka dobra albo compact SONY jest wybitnie dobrym aparacikiem...Innej mozliwosci nie ma
Zdjecia były pstrykane jedne po drugim - w tych samych warunkach oswietleniowych (z balkonu, w pogodny dzien)

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 16, 2007, 00:38:02 »
Nie wiem dlaczego ale po 3-ch tygodniach leżakowania N73 w pudełku wykonałem dziwny ruch i... kupiłem sobie Nokię E65 (cudo) a N73 dałem żonie  :)  Niestety żona nie jest świadoma istnienia Symbiana i nic nie wskazuje żeby sytuacja ta miała ulec zmianie :)) Dotychczas bawiła się najładniejszą Nokią - 6030 i to w zasadzie jej wystarcza.
W weekend zamierzam jednak przystosować N73 do użytku więc jak zerknę na podstawy to jeszcze coś tu skrobnę.

P.S.
Zastanawiam się dlaczego nie zapałałem miłością do N73? Chyba jednak te malutkie klawisze mnie nie przekonały bo moją E65 jak tylko dopadłem to już nie wypuściłem

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 16, 2007, 17:35:29 »
A ja dałbym WIELE by kupic gdzieś PRAWDZIWIE nową 6310i
Ten telefon mógłby byc spokojnie produkowany do dzis w niezmienionej formie - ciągle znajdowałby nabywców.

Tak na prawdę - do kazdej Nokii którą kupuję zabieram sie z przekonaniem czy wreszcie udało sie producentowi obalić mit 6310i wypuszczając rownie udany model... Dotychcas niestety stwierdzam ze nie- kazdy telefon ktory mam okazje posiadac- ma jakies wady w stosunku do Nokii 6310

- a to kiepska bateria
- a to wykonanie (kiespkie plastiki, elementy obudowy na wysoki połysk...)
- wyświetlacz (smsy na ekranie E50 sa "na dworze" w zasadzie NIE DO ODCZYTANIA - skandal)
- N73 ma kretynskie ułozenie klawiszy

itp itd

na koncu pozostawiam kwestię dzwonków (w 99.99% idiotycznych, z którymi wstyd jest się pokazać w tzw towarzystwie - nie kazdy ma kilkanascie lat do cholery ;)     )

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 17, 2007, 01:12:19 »
Co do 6310i - to był bardzo udany model, zdaniem wielu najlepszy fon w swoim czasie, dobry i dziś do dzwonienia czy GPRSowej transmisji danych ale na tym koniec korzyści komunikacyjnych jakie dziś daje nowoczesny "telefon". Chyba że ktoś z góry nastawia się na noszenie palmtopa dodatkowo - wtedy na jedno wychodzi, choć jak dla mnie wygoda zdecydowanie mniejsza przy 2-ch urządzeniach - rzecz gustu oczywiście bo nie każdemu chce się nośić/ ładować/synchronizować 2 urządzenia -u mnie przynajmniej to się nie sprawdziło, stąd taka "inwestycja".

A że żadne nowe urządzenie nie może się równać z 6310i jeśli chodzi o żywotność baterii to chyba oczywiste. Tyle że może to mieć znaczenie tylko dla kogoś kto "żyje w puszczy" i nie ma dostępu do prądu - sytuacja mało realna w rzeczywistości a piszę to z perspektywy człowieka bardzo mobilnego i sporo dzwoniącego. Też wolałbym ładować komórkę raz w tygodniu a nie raz na dobę ale coś za coś - ot i cała filozofia.
Nowe technologie wymagają większej ilości energii - z tego po prostu trzeba sobie w końcu zdać sprawę. Bo taka 6310i po prostu nie oferuje możliwości nowych urządzeń, więc trudno się dziwić że dłużej chodzi, skoro nie wykonuje tych funkcji, które oferują nowe zabawki. I tu leży cała tajemnica (dość trywialna) długiego czasu pracy 6310i tudzież krótkiego czasu pracy urządzeń z kolorowym wyświetlaczem i szybką transmisją danych - energożerną z założenia. Wolę szybką transmisję niż wolną tak samo jak wolę telewizor LCD od ruskiego klocka lampowego.

Na koniec całkowicie nie zgodzę się z tobą Michobo co do dzwonków. Akurat N73 ma wyjątkowo fajne dzwonki - mam na myśli te "dżingle" systemowe bo sam też nie używam żadnych melodyjek. Natomiast nowe Nokie serii X-Press Mususic, kierowane z założenia do małolatów mają już zupełnie inne dzwonki, jak dla mnie nieciekawe, tyle że przecież jak się komuś takie nie podobają to może sobie ściągnąć inne, jakie lubi. Kiepskie dzwonki (bo monofoniczne) w 6310i były jak dla mnie istotną przyczyną rezygnacji z jej usług bo to jest po prostu kalectwo w stosunku do dobrej polifonii. Różnica jest większa niż między starym patefonem a CD-playerem - nie czarujmy się. Ale to kwestia gustu.

P.S.
Właśnie odkryłem że N73 "classic" nie supportuje profilu A2DP - i tu słuchawki BT-stereo odpadają ale żona ma to w d... :P  a ja tym bardziej ;)

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 17, 2007, 07:18:51 »
Zgodzę sie z Tobą ze swiat leci do przodu a co za tym idzie- rosną oczekiwania odnosnie tego co telefon umieć powinien.
ALE - zauwaz jedną prawidłowość
Pomijając wąski margines ludzi - nazwijmy to - AKTYWNYCH TECHNOLOGICZNIE - 95% społeczenstwa wykorzystuje telefon komórkowy wyłacznie do połaczen typu VOICE i przesyłąnia informacji SMS
Nawet MMS wciaż stanowi swego rodzaju nowum które ciągle pozostaje w cieniu swojego starszego brata-sms'a

Nie ukrywam ze sam należę do zwolenników typu PDA+GSM niż rozwiązań typu 2w1
Uważam ze upychanie wszytskiego co się da pod jedną machę musi niechybnie prowadzić do ograniczonej funkcjonalności. Np jadę przez zakorkowane miasto korzystajac z nawigacji a tu...telefon - odebranie go wymusza de facto porzucenie na moment funkcji GPS - ot- taki oto przykład
Dlatego wolę do nawigacji PDA którego funkcjonalność, komfort uzytkowania są wielokrotnie wieksze niz telefonu wyposarzonego w te same funkcje. Oczywiscie- kazdy z nas ma inne oczekiwania - i tu się zgodzę- dla osób aktywnych, ciągłe wypinanie PDA oraz GSM z kokpitu samochodowego może zdrowo frustrować ;) ... Ale w moim przypadku PDA to GPS, rozrywka, internet (rzadko) ... i tyle. Dlatego nie muszę go nosić cały czas (i nie noszę) - zabieram go ze sobą tylko wtedy gdy wybieram się w nieznane ..

Jesli chodzi o dzwonki - obojetnie czy jest to N73 (którą mam), E50 (którą takze mam) czy inne symbianowce- sytuacja jest analogiczna. Wszystkie oferują głupkowate melodyjki-mini utworki MP3 które nie kazdemu muszą się podobać. Innymi słowy- jestem FANEM dzwonków w swej pierwotnej postaci (mono) - tych rodem z 6310i
Nie kwestionuję zasadności istnienia w telefonie komórkowym polifonii równej tej z weselnych keyboardów - uważam jedynie, ze biblioteka dzwieków w telefonach klasy N-series czy E-series POWINNA także uwzgledniac gusta nieco bardziej  "staroświeckiej" klienteli

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2007, 14:17:12 »
Cytat: "michobo"
ALE - zauwaz jedną prawidłowość
Pomijając wąski margines ludzi - nazwijmy to - AKTYWNYCH TECHNOLOGICZNIE - 95% społeczenstwa wykorzystuje telefon komórkowy wyłacznie do połaczen typu VOICE i przesyłąnia informacji SMS
Nawet MMS wciaż stanowi swego rodzaju nowum które ciągle pozostaje w cieniu swojego starszego brata-sms'a

Jak ktoś prowadzi firmę, uprawia wolny-mobilny zawód etc coś takiego jak E-mail jest prozą życia zawodowego. Podobnie sprawa się ma z możliwością zaglądnięcia na jakąś stronę www żeby sprawdzić jakąś informację, wejść na konto w banku itd. Laptopy nie wiedzieć czemu są coraz większe i cięższe, więc dla mnie alternatywa w postaci palmtopo-telefonu zsynchronizowanego z kompem jest bardzo kusząca i po prostu sprawdza się - mam moje biuro zawsze w kieszeni a laptopa "tylko" w pracy i w domu. Istotnym ograniczeniem są tylko karty pamięci - nie rozumiem dlaczego wszyscy ładują się w standart microSD dający na dziś max. marne 2GB. Akurat N73 pracuje na miniSD, choć też nie widziałem większych kart niż 2 GB. Kolejnym, oczekiwanym jak dla mnie krokiem do przodu powinny być fabrycznie wbudowane pamięci koło 10GB.

Nie ukrywam ze sam należę do zwolenników typu PDA+GSM niż rozwiązań typu 2w1
Uważam ze upychanie wszytskiego co się da pod jedną machę musi niechybnie prowadzić do ograniczonej funkcjonalności. Np jadę przez zakorkowane miasto korzystajac z nawigacji a tu...telefon - odebranie go wymusza de facto porzucenie na moment funkcji GPS - ot- taki oto przykład

Dlatego niestety cały czas mam "pocketa nawigacyjnego", tyle że już go nie noszę ze sobą bo tą samą funkcjonalność mam w komórce. Gdyby nie powszechne złodziejstwo (ostatnio zaliczyłem szybę) to mój Asus nie opuszczałby schowka w samochodzie...
A co do opisanego przez ciebie problemu równoczesnej nawigacji i rozmowy na komórce to chyba Nokia szykuje jakieś rozwiązanie systemowe w N95, bo chyba jakoś to da się rozwiązać. Wg mnie jedno dobre urządzenie do wszystkiego jest możliwe i taka będzie przyszłość - tak zapowiadają to też analitycy (tzw. "znawcy tematu"). Bo dla mnie wszystkie funkcje pocketa spełnia już dobra komórka, wyjątkiem jest nawigacja bo AM nie hula na Symbianach

Nie kwestionuję zasadności istnienia w telefonie komórkowym polifonii równej tej z weselnych keyboardów - uważam jedynie, ze biblioteka dzwieków w telefonach klasy N-series czy E-series POWINNA także uwzgledniac gusta nieco bardziej  "staroświeckiej" klienteli

Cóż, sam reprezentują tą staroświecką klientelę bo też jestem konserwatywny w kwestii dzwonków ale jak wspomniałem wcześniej - problem nie istnieje bo każdy dzwonek da się kupić a mnie wystarczy raptem kilka do szczęścia (myślę że w 10-ciu spokojnie się mieszczę). A jeśli chodzi o N73 to powtorzę - dzwonki są IMHO po prostu super - w E65 wielu z nich brakuje i zastanawiam się BTW czy da się jakoś przenieść te dźwięki systemowe z N73 do E65??? Bo nigdzie nie widzę żadnego folderu z dźwiękami systemowymi...

A wracając do tematu N73 to trochę przetestowałem tego fona wczoraj/dzisiaj i widzę sporo pozytywów; wyświetlacz jest po prostu rewelacyjny. Nie wiem w czym tkwi różnica ale w E65, która obsługuje miliony kolorów obraz nie jest taki wyraźny i ładny jak w N73 (200 tys kolorów) choć oba wyświetlacze mają tą samą rodzielczość.
Oprogramowanie fotoaparatu jest rewelacyjne, podobnież oprogramowanie galerii. Ale po E65 to zaczynam dostrzegać brak WiFi - może dlatego że mam w domu własny AP

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 17, 2007, 15:46:06 »
mozesz dac mi namiar na jakis sklep/www gdzie mozna sie zaopatrzyc w kalsyczne dzwonki ?

dzwonkow z telefonu nie wyciagniesz (np po to by wgrac do innej nokii) - sa zabezpieczone przed skopiowaniem

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 18, 2007, 17:16:50 »
mozesz dac mi namiar na jakis sklep/www gdzie mozna sie zaopatrzyc w kalsyczne dzwonki ?

Z tego co wiem to sama Nokia prowadzi software shop (wejście przez oficjalną stronę Nokii) i chyba tam da się to nabyć. Jest też dział download bezpośrednio przez komórkę - płaci się tylko za transfer danych (działa wyłącznie przez transmisję pakietową) i to próbowałem - działa dobrze i jest tanie jak barszcz bo jeden dzwonek ma ok. 100 kb = 10 groszy

dzwonkow z telefonu nie wyciagniesz (np po to by wgrac do innej nokii) - sa zabezpieczone przed skopiowaniem

No to lipa. Pozostaje mieć nadzieję że te dzwonki z N73 są dostępne za opłatą bo są na prawdę piękne i co ważne tradycyjne. Jak coś znajdę to dam znać.

Wracając do N73. Pozytywne zaskoczenie to obecność systemowej blokady klawiatury bo słyszałem że w wielu fonach symbianowych nie ma takowej w standardzie i myślałem że w N73 też jej nie ma. Ale żona migiem znalazła ;)

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 22, 2007, 19:42:32 »
no wiec  w mojej N73 z tradycyjnych dzwonkow (jesli mozna to tak nazwac) jest tylko kalsyczna sluchawka rodem z poznego PRLu (bakielitowe obudowy hehe) Poza tym- mam same idiotyczne utworki mp3 itp ktore mnie zwyczajnie drzaźnią
Wchodzilem juz do serwisu nokii z poziomu telefonu ale tam jest tylko to co w telefonie ...czyli syf

Ciekawostka- do niedawna mialem N8800 - tam nie bylo nawet dzwonku klasycznego telefonu- TYLKO jakies chore kompozycje... Czy to tak wiele dla producenta stworzyc NORMALNY dzwonek typy "dryn dryn" ?!