Nokia N70 - opinie, wrażenia itd

• 55 Odpowiedzi
  • 11726 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Styczeń 19, 2006, 16:49:27 »
Chętnie zapoznałbym się z wszelkimi opiniami użytkowników N70.
Mam możliwość wzięcia tego urządzenia w Orange za 1zł (przedłużenie umowy) więc się zastanawiam.
Póki co mam archaiczną ale i bezbłędną N6310i bo postanowiłem przesiąść się na coś kolorowego i polifonicznego dopiero jak będzie równie solidne.
Ja póki co tylko widziałem ten aparat, więc mogę się wypowiedzieć n/t jego Designu- pełny wypas. A jak z funkcjonalnością? Bateria, oprogramowanie itd....
Co nowego, ciekawego i użytecznego proponuje Nokia tym razem?
Czy nawigacja na tym by poszła (GPS przez BT)?

*

Offline bret

• 1964
Re: Nokia N70 - opinie, wrażenia itd
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2006, 03:57:42 »
Cytat: "niezawodny"
Czy nawigacja na tym by poszła (GPS przez BT)?
Nie ma żadnego powodu dla którego nie miałaby pójść... Oczywiście, pomijając AutoMapę :). Powinien działać każdy dostępny program dla Series 60 2.x, np. TomTom Mobile.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2006, 16:07:15 »
Mam zarówno 6680 jak i N70 Oto moje spstrzezenia. Design w wypadku N70 jest o niebo lepszy niz w wypadku 6680- szczególnie front telefonu. Wykonanie sprawia wrazenia jednak bardziej tandetnego w wypadku N70 - szczegolnie tylna klapka i uchwyt karty pamieci (a raczej zaślepka w N70) W 6680 ten element jest stalowy za to w wypadku N70 wykonany jest z tandetnego plastiku trzymającego się niepewnie na elastyscznym "zawiasie"... Menu w wypadku N70 w telefonie z ORangePL zostało oszpecone poprzez umeiszczenie na sztywno własnego menu-operatora. Jest nieatrakcyjne kolorystycznie (czarno-białe) Zapewne poprzez rycie w oryginalnym firmware poprzez Orange- system ma bugi. Np nie działa informacja o sieci mimo uruchomienia włąsciwej opcji w menu. W 6680 pojawia sie stosowna nazwa miasta/okolicy w ktorej przebywamy natomiast w N70 - niestety nie.
Jak juz wspomniałem- jest to wina oprogramowania telefonu okaleczonego zapędami operatora mającymi na celu zachecic uzytkowników N70 do korzystania z licznych funkcji telefonu (sieciowych ma sie rozumiec) Jakosc fotek jest zblizona do tych z N6680 przy czym wskazuję iż fotki z N70 są ...silniej skompresowane niz te z 6680. Fotki 1.3 MPix z 6680 mają po ok 500 Kb podczas gdy fotki 2 MPix z N70...raptem 350   Gołym okiem jednak roznicy nie widać (w kompresji). N70 oferuje takze znakomitej jakosci tryb video - jakosc VCD - przy czym zaobserwowałem niepokojący przydzwiek cyfrowy w rejestrowanym w tym trybie dzwieku Najprawdopodobniej to takze wina oprogramowania.
Ogólnie polecam N70 ale radziłbym kupic słuchaweczkę w wolnej sprzedazy tzn taką bez locka i zmodyfikowanego oprogramowania...

Co do szybkosci dzialania. Oba fony mają ten sam procek ale....N70 ma wiecej RAMu. Dzieki temu znacznie szybciej przechodzi się z jednego menu do drugiego (w N70 natychmiastowo)
N70 ma natomiast kiepskie dzwonki (na starcie). Mnie osobiscie draznią rozne polifoniczne dzwoneczki- zalatują tandetą. Lubię rasowe, standardowe odgłosy telefonu- znane sprzed kilku lat chocby z 7110 czy 6110 - tego mi tu brakuje Nalezy bowiem pamietac ze 6680 czy N70 są telefonami skierowanymi dla segmentu biznesowego a nie tzw " smarkaterii"

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:14:20 »
A jak z czasem dziąłania na baterii?

No i zmartwiły mnie te bugi...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:28:26 »
N70 mam od 2 dni wiec o baterii nic na razie nie powiem. Druga sprawa to to ze aktywnie korzystam nadal z 6880 - N70 jest telefonem uzywanym sporadycznie (na razie)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2006, 18:38:55 »
Cytat: "niezawodny"
A jak z czasem dziąłania na baterii?

No i zmartwiły mnie te bugi...

Mnie bateria spokojnie starcza na 3 dni dzialania przy normalnym uzytkowaniu (rozmowy, smsy, czasem jakas gra)

*

Offline carnil

• **
  • 160
    • Kamil Brzeziński
  • Sprzęt: iPhone 3G, XPERIA X1, Android G1
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2006, 09:00:24 »
Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem n70 i przy odtwarzaniu wczesniej nagranego wideo zauwazylem straszny halas (pisal tez o tym michobo). Czy w innych egzemplarzach jest tez tak samo? Telefon pochodzi z Ery.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2006, 12:42:14 »
Jaki halas ? opisz jak mozesz

*

Offline carnil

• **
  • 160
    • Kamil Brzeziński
  • Sprzęt: iPhone 3G, XPERIA X1, Android G1
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2006, 13:02:18 »
Mimo, że w pomieszczeniu była zupełna cisza to nagrał się przydźwięk cyfrowy w postaci cyklicznego hałasu (dosyć niskie tony). Mam go od wczoraj dopiero, więc jeszcze dziś ponagrywam w różnych sytuacjach. Dodam, że nagrywane było w najwyższej jakości MP4.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2006, 16:20:16 »
Cytat: "carnil"
Mimo, że w pomieszczeniu była zupełna cisza to nagrał się przydźwięk cyfrowy w postaci cyklicznego hałasu (dosyć niskie tony). Mam go od wczoraj dopiero, więc jeszcze dziś ponagrywam w różnych sytuacjach. Dodam, że nagrywane było w najwyższej jakości MP4.

Zgadza sie-  ten NOISE słyszalny jest zasadniczo w trybie MP4
Sadze zatem ze jest to wada jesli nie konstrukcyjna modelu to z całą pewnoscią błąd w firmware

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2006, 10:25:40 »
To napewno firmware.  W innym przypadku szumy byly by w kazdej kompresji nie tylko mp4. Inne zdarzenia  byly w N 6630 np. z glosmowmowiacym-trzaski ,szumy . Podejrzenia o wade glosnika zniknely po uaktualnieniu softu ,ktory pojawil sie dosc szybko - co tez o czyms swiadczy (swiadomosci producenta  :)  ). Moze juz jest nowy soft do N70 ?  i jezeli tak to warto byllo by go zmienic.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2006, 18:51:43 »
tak sobie czytam .. skad wy bierzecie nowy soft do komow ?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 04, 2006, 23:32:54 »
Jaki soft mianowicie? Systemowy? Firmware zaktualizujesz (w przypadku telefonów Nokii) tylko w serwisie. A jeśli chodzi o aplikacje 3rd party, to polecam My-Symbian.com.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2006, 23:01:40 »
Witam,

Kupilem Nokie N70 simlock Orange. Do Orange Menu powoli sie przyzwyczailem... choc nie ukrywam ze najchetniej bym to wylaczyl :) Jedynie co mnie denerwuje to brak mozliwosci ustawienia tapety domyślnej z  Tematów no i oczywiscie brak inf o sieci...

Chcialbym zapytac posiadaczy czy gdy juz telefon jest naladowany ale wciaz podlaczony do ladowarki, czy gdy tylko cos nacisniecie wlacza sie napis "ladowanie w toku" i rusza sie info o ladowaniu przec chwilke ale zaraz znowu pokazuje ze naladowany. Myslalem ze cos koncowka kabelka od ladowarki nie styka bo nie mozna do konca jej wcisnac. Czy to normalne ???

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2006, 00:28:51 »
Macałem ostatnio w salonie N70 i 6680 i mam takie spostrzeżenie, że jakkolwiek N70 jest wizualnie ładniejszy to jednak 6680 jest bardziej ergonomiczny. Mam tu na myśli wielkość i rozmieszczenie klawiszy; w 6680 nie ma z tym problemu, zaś w N70 klawisze są małe i bardzo blisko siebie. A co o tym myślą użytkownicy N70?

P.S.
Czy komuś już udało się odpalić UMTSa na tym aparacie; mam na myśli transmisję video i/lub transmisję danych? Bo rodzi się pytanie czy jest sens kupować teraz telefon z UMTS gdy tego jeszcze nie ma i o ile wiem to np. w orange nie prędko będzie (poza Wawką)

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2006, 11:04:44 »
Mam obie słuchawki.
Na codzien łażę z 6680 i moje wrazenia są takie. Ergonomia w 6680 jest faktycznie lepsza aczkolwiek niektore rozwiazania w N70 są lepsze.

W 6680 na minus:

- tylna klapka osłony "kamery" uwielbia zarysowywać chromowany element obudowy otaczający obiektyw. Porysowanie tego elementu jest niemal pewnie jesli opuszczamy osłone trzymajac ją za srodek (nalezy to robic delikatnie, trzymajac za krawedzie)
Swoją drogą - cena telefonu mogłaby skoczyc o stówę czy dwie w górę w zamian za obudowę tytanową w miejsce tandetnego (miękkiego) plastiku (patrz na mnie- nie dotykaj)

- chromowane "lampasy" po obu stronach aparatu (na bokach) takze bardzo trudno utrzymac w idealnym stanie - podobnie jak frontowy obiektyw i jego chromowaną otoczkę

w N70 klapka zostałą poprawiona- nie jest tak elastyczna jak w 6680 i jej profil skutecznie uniemozliwia rysowanie obudowy. Z kolei "joystick" znacznie lepiej daje sie obsługiwac w 6680. W wypadku N70 znacznie łątwiej o pomyłkę

Rozmów 3G na razie nie przeprowadzałem choc po mojej stronie mozliwosci techniczne jak najbardziej są (oba telefony są 3G i mają po 2 kamery każdy) Problemem jest siec ORANGE która na moim terenie- póki co- nie działa (Poznan) Poza tym- z tegoc o mi wiadomo, minuta rozmowy video ma kosztowac ponad 3zł takze na razie odpuszcze sobie videorozmowy.

Bardziej zalezy mi na mozliwosci tworzenia tresci multimedialnych, kreowania z nich mms lub maili i wysyłania poprzez GSM/UMTS (ale po normalnych cenach a nie 50gr/50kB) Na razie ograniczam sie do korzystania z mozliwosci jakie daje wbudowany aparat  foto Uwazam ze do tworzenia domowym (w tym niemal darmowym- nie liczac kosztu plyty CD) sposobem albumów rodzinnych. Jest to idealne rozwiazanie. W koncu nie musze taszczyc ze sobą siatki klamotów (dokumenty, klucze, radio sam, pda, komórka, aparat foto i cholera wie co jeszcze) :D
Dla potrzeb rodzinnego wypadu tu czy tam - rewelacyjna sprawa
Oczywiscie nie kwestionuję tego ze dedykowanym aparatem foto zrobi sie lepsze zdjecie - ale - po co to komu ;)
Do celów prywatnych, jakosc jest uwazam wystarczajaca

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 18, 2006, 09:18:09 »
Problem z ladowaniem byl taki ze nie wcisnalem do konca koncowki od ladowarki w telefon :) a co do porownan z 6680 to przeciez to zrozumiale ze N70 jest po prostu lepszym telefonem! Gdybym mial teraz wybierac... mimo wszystko wzialbym n70 bo jest nowszy !!! 2mb pix zawsze lepsze niz 1,3. Symbian nowsza wersja, ładniejszy i klapka dopracowana. Orange Menu mi wyłączyli w serwisie ale i z tym dalo sie zyc :) Radio ktorego brak w 6680 jest bardzo dopracowane!

Jedynie... jedynie co mi sie podoba bardziej w 6680 to lampa błyskowa. Ze wszystkich telefonów które mogłem obejrzeć i które miały lampe była to dida LED. N70 też ma taką diode ale jest dużo mocniejsza niż w Samcungach, SE itp. Ale 6680 miała prawdziwy "błysk" !!! Pamiętacie np w Nokii 3310 8310 6630 no tam gdzie mozna zdjac obudowe podswietlenie klawiszy i te male swiatelka az raziły oślepiały. Połączenie kilku takich światełek w lampie 6680 daje właście prawdziwy błysk. I to moim zdaniem było super rozwiązanie. Niestety już w N Series jest tylko dioda LED.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 18, 2006, 12:55:26 »
niezawodny *  ja mialem doczynienia z N70 w listopadzie ubieglego roku, co zreszta opisalem na innym forum, i o przyciskach tez. Wlasnie z powodu zlego rozmieszczenia klawiszy , nie kupilem jej ,i napewno nie kupilbym jej dzisiaj. Tylko to jest wylacznym powodem dla ktorego pozostalem przy 6630.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2006, 13:15:23 »
Młody - mozesz mi powiedziec jak pozbyles sie Orange -menu (gdzie, na jakich warunkach/za ile, czy od ręki)

WG mojej opinii- telefon mozna reklamowac w ramach gwarancji dlatego ze ma OGRANICZONĄ FUNKCJONALNOŚĆ - wszelkie koszty powinien poniesc Orange a nie uzytkownik !

*

Offline farenhaid

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2006, 13:19:09 »
N70 a serwis autoryzowany.Oddałem swoją N70 do serwisu na te nieszczęsne bugi naco oni, że nieznają tego problemu i ja jestem pierwszy, który się do nich zgłaszam z tym problemem.Doszli do wniosku, że to wina oprogramowania i przyjęli ją do serwisu celem wgrania najnowszego softu.Na moje pytanie, na kiedy będzie do odbioru usłyszałem odpowiedź, że za dwie godziny ucieszyłem się, że tak szybko niestety po dwóch godzinach pani oznajmiła mi, że naprawa potrwa dłużej może na wieczór lub na drugi dzień.Pojechałem do domu wieczorem zadzwonili do mnie z serwisu i oznajmili mi, że naprawa mojej N70 wymaga serwisu na wyższym poziomie t.z.n w serwisie w Niemczech, co potrwa 14 dni.Na moje pytanie a cóż to takiego poważnego, że trzeba telefon wysyłać aż do Niemiec.Odpowiedż serwisu była taka, że Nokia Poland narzuca na nich pewne ograniczenia i zmiana oprogramowania w tym modelu wymaga serwisu w Niemczech gdzie są do tego upoważnieni.Niewiem oco chodzi ale wydaje się że to jakaś straszna ściema.Może ktoś ma pomysł co kombinują.

Pozdrawiam

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2006, 19:30:16 »
Trochę to śmieszne i niepoważne z tym serwisem co napisał kolega powyżej. Ja sobie nie wyobrażam sytuacji w której ktoś mi zabiera mój telefon na 14 dni (albo lepiej). Pod tym względem to jesteśmy jeszcze w Afryce. A dają chociaż na ten czas jakiś aparat zastępczy czy też wyznają zasadę "bujaj się frajerze"?

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2006, 23:41:41 »
Ja mam hipoteze...  pewnie cos spieprzyli !!! przy zmianie softu moze jakis blad popelnili... no mnostwo moze byc powodow. Prawda jest taka ze cos sciemniaja.... i mozliwe ze dostaniesz nowy telefon. albo nowe bebechy co jest bardziej prawdopodobne....

Ja oddalem do serwisu celem wgrania nowego softu bo mi nie pasuje orange menu. powiedzieli ze nie ma problemu i 120zl poszloooooo...... no trudno, ale teraz telefon chodzi jak rakieta i moge normalnie tematy wgrywac.... moim zdaniem sie oplaca. Na szczescie we Wroclawiu znaja sie na rzeczy... polecam Serwis Nokia Wrocław. bardzo mila obsluga, telefon zrobiony od ręki. Aha... nie ma szans zeby zrobili to za friko.... telefon dziala i to ze nie mozna dobrze zaladowac tapety czy wyswietlic info o sieci... Nokia i Orange ma to gdzieś... 120zeta i kropka. Nic na to nie poradzimy dopoki nie bedzie tak jak obiecuje Ohuja :) ze w przyszlosci bedzie mozna orange menu wyłączyć.

Pytanko...  czy ktos ma wypalonego pixela ? albo spotkal sie z takim przypadkiem w telefonie komorkowym ?

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 26, 2006, 23:22:04 »
farenhaid * a do jakiego serwisu oddałeś ??
ja zastanawiam się nad serwisem Nokii w Gdańsku co by się tego orandżowego g pozbyć, ale chyba na razie się wstrzymam :)

Pozdrawiam

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 26, 2006, 23:37:29 »
A ja nadal chciałbym się dowiedzieć podstawowej informacji p.t.: jak dlugo trzyma bateria w N70 przy ok 2 h rozmów dziennie?

I czy są jakieś fajne akcesoria typu zestawy samochodowe (albo chociaż uchwyty) dedykowane, stacje dokujące etc.?

Może przeżyję jakoś te miniaturowe przyciski a jak nie to oddam żonie "na pożarcie"  :wink:

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 26, 2006, 23:48:19 »
jak rozmawiałem z panią w serwisie, to mówiła że powinien wkrótce pojawić się dedykowany zestaw głośnomówiący, uchwytów dedykowanych też nie było

co do baterii to ja na razie nie miałem okazji za długo gadać, aczkolwiek bateria trzyma od 2 do 5 dni

ja osobiście szukam sensownego pokrowca (kabury) - Krussell mi za specjalnie nie odpowiada[/img]

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 27, 2006, 11:04:42 »
....

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 27, 2006, 11:05:16 »
Mam Krussella w Nokii 6680 i szczerze powiedziawszy mam mieszane odczucia...
Z jednej strony telefon jest chroniony ale z drugiej strony, pomiedzy telefonem (jego frontem) a przezroczystym tworzywem futerału po ok 1-2 tygodniach uzywania ...zbiera sie specyficzny wigny nalot (jakby się tworzywo "pociło") Trzeba co jakis czas wyciagac telefon i czyscic zarowno powierzchnie wyswietlacza jak i futerał- od srodka ...

Poza tym - radze wyrzucic do smieci zapinacz dodawany do futerału w komplecie. Mozna dzieki niemu co najwyzej zgubic telefon (juz wiele razy moja 6680 oraz wczesniej 6230 zaliczyły glebe /na szczescie w futerale/ dzieki temu ze byly zapiete do paska poprzez to zapiecie - MULTI TAP chyba) Najlepiej to zwalic by nie kusiło a telefon nosic...w łapie albo keiszeni kurtki/marynarki
To na podstawie wlasnych doswiadczen z tak wychwalanymi produktami Krussela

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 04, 2006, 16:33:06 »
byłem dzisiaj w Gdańsku zapytać o zdjęcie oranż menu i za 61 zł pani mi zaproponowała - tylko jest jedno ale - aparat musiałbym zostawić na 3-4 dni robocze - nie robią od ręki :/
pojawił się też zestaw głośnomówiący dedykowany za 'jedyne' 550 zł

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 09, 2006, 23:38:30 »
Poczytałem parę opinii na różnych forach o N70 i zauważyłem dwie, powtarzające się dość często negatywne opinie o N70, które chciałbym tu zweryfikować (bo gdzie indziej jak na PDA-forum?).

1) Telefon "lubi się zamulać" tzn. Symbian powoduje że fon reaguje raz wolniej raz szybciej ale generalnie zauważalnie wolniej niż telefony bez Symbiana - czy w ogóle jest taka zależność? Zdarza się podobno, że połączenie przychodzi, wyświetlacz to sygnalizuje a dzwonki uruchamiają się jakoby ze sporym opóźnieniem, czasem gdy jest już musztarda po obiedzie...

2) Dźwięki dzwonka z głośnika są kiepskiej jakości (zwłaszcza MP3) a i z jakością samej rozmowy też różnie bywa

Czy ktoś coś takowego napotkał? Podobno jest jakiś oficjalny upgrade softu do N70 który to rozwiązuje, czyli coś musi być na rzeczy... :idea:

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 10, 2006, 01:42:35 »
Telefon "lubi się zamulać" tzn. Symbian powoduje że fon reaguje raz wolniej raz szybciej ale generalnie zauważalnie wolniej niż telefony bez Symbiana - czy w ogóle jest taka zależność? Zdarza się podobno, że połączenie przychodzi, wyświetlacz to sygnalizuje a dzwonki uruchamiają się jakoby ze sporym opóźnieniem, czasem gdy jest już musztarda po obiedzie...

Tak to prawda. Jest to ogolnie znane iz telefony Series 60 to muly ;) Najszybszym z nich jest 6630 w ktorej jest najmniej odczuwalne. Tym komorkom jest potrzebny lepszy procesor i wiecej ramu. Malenie mozna zaobserwowac w menu. Wlaczasz pisz SMS a telefon sie zastawia - tzn pusty ekran pod gornym paskiem - tak jakby edytor SMSow sie otwieral.
Dźwięki dzwonka z głośnika są kiepskiej jakości (zwłaszcza MP3) a i z jakością samej rozmowy też różnie bywa

Z jakoscia rozmow w zadnej raczej nie ma problemu. Mp3 nie komentuje bo ten glosnik do tego nie sluzy.