Nokia Messaging

• 4 Odpowiedzi
  • 952 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
Nokia Messaging
« dnia: Marzec 31, 2009, 15:02:06 »
Czy ktoś może używa Nokia Messaging? Jakieś wrażenia?

Na stronie FAQ https://email.nokia.com/account/faq.action?change_locale=pl jest całkiem ciekawa informacja:

"Nokia Messaging w tej wersji nie obsługuje wiadomości HTML, pracujemy jednak nad tym, aby w następna wersja programu Nokia Messaging obsługiwała je."

*

notosiup

Odp: Nokia Messaging
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2009, 16:56:32 »
ja korzystam. Jednak moja wersja programu różni się od tej dostępnej na stronie. Swoją wersję otrzymałem wraz z zakupionym telefonem. Wszystko się sprawuje świetnie. push e-mail w telefonie :) Nie wiem co cię interesuje, więc pytaj a postaram się odpowiedzieć.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2009, 09:50:03 »
Właśnie głównie interesuje mnie działanie push-mail. Jak rozumiem wymaga to stałego połączenia po GPRS, ale ewentualną transmisję maila inicjuje serwer push, tak więc zakładam, że ilość przesłanych danych w trybie stand-by (tzn. bez przesyłania żadnych maili) jest bardzo mała, czy tak?
Druga sprawa - czy można ustawić jak często usługa NM ma sprawdzać nowe maile na podłączonych serwerach? Wiem, że mogę sobie to po prostu zainstalować i sprawdzić :wink:, ale chętnie poznam Twoje praktyczne spostrzeżenia na ten temat.

Edit1: Właśnie to coś zainstalowałem i tu pierwsza pozytywna niespodzianka - maile w HTML-u już są wyświetlane poprawnie, przynajmniej te kilka, które otworzyłem  :ok:.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 10:15:55 wysłana przez filipp »

*

notosiup

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2009, 10:40:01 »
push działa znakomicie, nie ma praktycznie żadnego opóźnienia, dostajesz maila na skrzynkę i od razu jest wypchany na telefon :) Ustawia się w jakie dni tygodnia i w jakich godzinach ma działać (np. od pn do pt od 8 do 16), podtrzymuje cały czas aktywną sesję w tych godzinach, program nie musi być uruchomiony w tle, pod warunkiem, że nie jest w trybie offline. Nie ma dużego przesyłu danych po gprs, jeśli mowa o mailach bez załączników :) Jeśli w opcjach wybrałeś, że ma być push e-mail. to telefon nie łączy się z serwerem w celu sprawdzenia czy są nowe maile, tylko odwrotnie, to serwer daje sygnał do telefonu, ze jest nowy mail. Tak więc nie ma połączenia bez potrzeby :)

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:14:47 »
a w którym miejscu ustawia się opcję "push"?
właśnie testuję to oprogramowanie, ale widzę, że to telefon co chwilę się łączy z serwerem, a nie odwrotnie...
co chwilę pokazuję się znaczek połączenia...

Edit:
Poza tym mam wrażenie, że aplikacja zamula system (e71)

Czytałem na symbianosie, że w niektórych wersjach programu w opcji "kiedy synchronizować" jest "tylko push".
u mnie takiej opcji nie ma...

EDIT:
wgryzłem się w aplikację trochę bardziej i ikona aktywnego połączenia raczej o niczym nie świadczy. licznik przesyłu danych nie drga.
dodatkowo polecam programik birdstep smartconnect umożlwiający utworzenie nowego punktu dostępu, na który będzie się składał przykładowo wifi -dom, wifi -praca i wap. kolejność determinuje priorytet. bardzo fajne rozwiązanie. polecam.
link do aplikacji:
http://gerrymoth.googlepages.com/Birdst ... v_1_2_.sis
Tworzymy nowy profl, np. o nazwie "email" - wybieramy składowe punkty dostępu i później w nokia messaging:
 ustawienia --> ogólne -->informacje o usłudze -->punkt dostępu--> email

pozdr.

@ntosiup - Twoje posty na symbianose okazały się bardzo pomocne :ok:

mam nadzieję, że Nokia dopracuje jeszcze pewne rzeczy. wkurza mnie to, że na głównym ekranie pokazuje się temat najnowszej wiadomości, nawet jeżeli w skrzynce nie ma elementów nieprzeczytanych. wolałbym komunikat "nie ma nowych wiadomości" . Ogólnie powinno być więcej opcji persolnalizowania aplikacji.

dodatkowo nie powinna się pojawiać non-stop ikona połączenia gprs / wifi.

Testowania ciąg dalszy: wkurzające jest to, że jeżeli zwinę maile "z wczoraj" po wyjściu ze skrzynki (bez zamykania aplikacji) i ponownym wejściu wszystkie maile są rozwinięte :/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 18:46:35 wysłana przez mike100 »
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)