*xpablo* WM 6.0 na N90 to stwierdzenie z mojej strony spontaniczne i w kategoriach czysto fantazyjno-wizjonerskich Oczywiscie N90 bedzie mialo wlasnie wartosc samo w sobie z cala tradycja i inwentarzem symbiana. Ja rowniez inaczej nie postrzegam tego komunikatora, bez obaw
Uwazam tez calkiem prywatnie i juz na serio ze Nokia nie powinna zalowac ,i wyposazyc to i tak juz idealne cacko w aparacik 5.0 pix. jak w N95.
Mówiąc w kategoriach katastroficzno wiznojenerskich

to mnie nie podnieca WM 6.0 ( taka prywatna opinia)
Komonikatory mam od długiego czasu i zawsze miały swoje bolączki. A to brak GPRS, BT w 9210 a to nie za szybka przeglądarka w 9500/9300 ale zawsze miały JEDNA NIEZACHWIALNA zaletę- są stabilne jak diabli. Moja dwuletnia 9500 miała zrobiony JEDEN format na początku w celach testowych- i zasuwa DWA LATA bez żadnego czyszczenia backupu itp. Jest to o tyle godne podziwu że testowałem na niej większośc aplikacji które się pojawiły, bawi się nią moja żona (która magiczne zdolności-kiedyś żeby zrobić miejsce na dysku wykasowała ok 60 % systemu windows - ja tej sztuczki pomimo wielokrotnych prób nie potrafiłem powtórzyć) i lądują w niej karty z 7710 ( łacznie z aplikacjami) i z N770 ( ta z linuchem) i działa niemal bezbłednie. Jedyny problem to jest ok 30 skrótów na pulpicie i ok 50 notatek co powoduje że pulpit ( z działającym w tle PowerDeskiem) odświeża się ok 5-10 sekund. Fakt że ogólnie nie są to demony szybkości ale przy ok 1 godz do 2 godz rozmów dziennie DZIAŁA ZAWSZE bez zwisów i kaprysów, to samo maile czy SMS (których uparcie nie czytam).
I pewnie ze WM ma przewage multimedialną, pewnie że ma WIĘCEJ aplikacji do wybory, ale pockety zawsze były i będa ( chyba) zawodne.
Sytuacja chyba ulega zmianie bo nowy komi jest opary na isteniejącej platformie i to całkiem szybkiej i "multimedialnej". I o ile wczesniej trzeba było czekać na rozwój nowej S80 i od samego zakupu węszyć za nastepcą tym nowym fonem Nokia chyba pokazała że doświadczenie nie idzie w para w gwizdek i E90 będzie DŁUGO moim telefonem No1 bez zadnych zastrzeżeń.
Co do aparatu, uważam że pakowanie 5 MPix nie jest konieczne, osoby posiadające telefone tej klasy ( i niestety za tą kasę) w razie konieczności użycia czegoś lepszego niż "pstrykałka w telefonie" bedą miały co wyciągnąć z plecaka, teczki czy cokolwiek pod pachą noszą
Póki co, na ostatnim spotkaniu pdaclub gdzie się poznaliśmy zabrakło niestety czasu żeby dłużej obgadac temat ( i komunikatorów i UMPC)- jesli bedziesz na którmyś z kolejnych daj znać, zjawię się

PS Mam nadzieję że cały czas pisałeś o E90 a nie N90