Nokia E71 pierwsze wrażenia

• 39 Odpowiedzi
  • 6818 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
Nokia E71 pierwsze wrażenia
« dnia: Lipiec 02, 2008, 15:48:44 »
Ostatnio pojawiła się E71 w dość atrakcyjnej cenie (ok.1400) zł. ponadto wydaje się mała i zgrabna.
Przymierzam się do kupna i mam pytanko, czy ktoś już ją testował. Jak jest z szybkością działania,
jak działa GPS itd.

No to ja sam się podzielę, ponieważ zachęcony testem na Symbian OS (http://www.my-symbian.com/s60v3/review_nokia_e71.php) zakupiłem E71.
Telefon jak na razie rewelacyjny. :E Szybki, nie muli się (porównanie z E70). Sporo ciekawych udogodnień w oprogramowaniu.
Bardzo przyjemna choć mała klawiatura. Odlotowy Design i wrażenie bardzo solidnego zbudowania aparatu.
Poza tym jest cieniutka i świetnie się nosi w kieszeni.
No i mocna bateria, która po pierwszym ładowaniu nie chce się rozładować przez dwa dni dość intensywnego używania (jak to na początku zawsze się człowiek bawi)

Dodatkowo jestem pozytywnie zaskoczony aplikacją do GPS-u NokiaMaps, która jest do testowania przez pierwsze 7 dni za darmo.
Wcześniej korzystałem tylko z TomTom'a i nawet nie interesowałem się pomysłami Noki a tu proszę.
Przede wszystkim przydatna jest możliwość nawigacji nie tylko przy jeździe samochodem, ale także podczas łażenia na piechotę.
Każdy, kto próbował nawigować sobie piesze chodzenie po mieście z TomTomem wie o co chodzi.
Poza tym można ustawić nawigację na zdjęciach satelitarnych, albo hybrydowo (zdjęcie +mapa). To robi wrażenie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2008, 18:29:39 wysłana przez xenocrates »

*

Offline edi_2

• 15
Odp: Nokia E71 pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:07:57 »
a czy ktos wie jak zainstalowac skypa na tym telefonie ??

*

mariusznicpon

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:24:32 »
a czy ktos wie jak zainstalowac skypa na tym telefonie ??
Na ten model pozostaje nam narazie używać skype tylko przez aplikację Fring.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:37:37 »
Fajna nawet ta nokia, z wyglądu! Nie miałem okazji testować ! Ekranik troche mły i te klawisze takie jakies! Mam duże palce i to chyba przez to!

Ogólnie podoba mi sie stylistyka!! 'Nokia idzie w dobrą strone , a nie jakies pudełka do zapałek malutkie! Jam z tego dzwonić:)

*

Offline edi_2

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2008, 15:36:52 »
fring dziala wiec jestem happy, co prawda nie ma szczegolnie dobrej jakosci ale mozna takze dzownic majac kredyt skype. telefon jest ok.. wczoraj zakupilem wiec zobaczymy jak bedzie sie spisywal. podoba mi sie ze ma gps, i wifi,   pozdro..

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2008, 16:40:15 »
Hmm, panowie szukam urządzenia, które ma zastąpić tandem SE k800i i Ameo- przy czym przede wszystkim ma to być;
- telefon z dużą ilością gadania i sms-ów,
-potem podgląd meila,
-potem troche nawigacji
-multimediów
-i czasem w ekstremalnych sytuacjach jakieś www lub
-chociaż podgląd doc czy pdf chociaż wolałbym możliwość edycji.
Zrobię to wszystko na E71?

Bartek
barek ;-)

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2008, 10:48:44 »
W zasadzie wszystko, co pisałeś da się zrobić z wyjątkiem edycji PDF.
Jest zainstalowany QuickOffice i spokojnie dają się edytować dokumenty z Office 2003.
Jest też firmowo AdobeReader, który działa dość sprawnie.
Jednak musisz wziąć pod uwagę, że klawiatura choć pełna jest malutka. Trzeba do pisania mieć dość zgrabne palce.
Ale coś za coś. Ja też używam telefon jako mobilne biuro, ale zawsze mnie przerażały kombajny, które ważą kilogram i nie da się ich normalnie nosić w kieszeni.
Dlatego też wolę mniejszy ekran, ale i mniejszy telefon.
Właśnie wielką zaletą E71 są jej rozmiary. Jest tak cienka, że zupełnie nie przeszkadza noszenie jej w kieszeni spodni.
Poza tym bateria na prawdę trzyma długo. W normalnym używaniu nawet kilka dni.
Multimedia ok. Niezły aparat z auto focusem, wideo odtwarza się sprawnie, muzyka odtwarzana w bardzo dobrej jakości, radio świetnie odbiera.
Jeżeli chodzi o GPS to na razie z wbudowanego GPS da się korzystać tylko na nokia maps, które są firmowo wbudowane. Niestety wersja testowa jest tylko na tydzień i później karzą płacić 240PLN za roczną subskrypcję. Choć program jest na prawdę fajny (jak już pisałem możliwość nawigacji na pieszo i na zdjęciach satelitarnych), ale zawsze co jakiś czas musisz płacić nawet jak nie chcesz aktualniejszych map.
Tom tom 6 chodzi, ale ten program w ogóle nie rozpoznaje wewnętrznego GPS (w każdym telefonie), działa świetnie na zewnętrznym, tylko po co nosić jeszcze jedną cegiełkę jak ma się już odbiornik w telefonie. 

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2008, 17:45:56 »
Nie liczyłem na edycje pdf, spokojnie wystarczy podgląd  :ok:
Myślę, że może to być wreszcie poręczne urządzenie z przewagą telefonu, bo jednak pocketPC na funkcję telefonu kładzie mniejszy nacisk.
Czy urządzenia symbianowe radzą sobie z dokumentami OpenOffice?
barek ;-)

*

Offline edi_2

• 15
Garmin Mobile XT dziala z wewnetrznym GPS-em
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2008, 22:24:14 »
wlasnie zainstalowalem garmina na telefonie i dziala. wiec jestem uszczesliwiony.

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2008, 23:12:56 »
Jest zainstalowany QuickOffice w wersji 4, z tego co wiem nie radzi sobie z OpenOffice, ale możesz sprawdzić na stronach QuickOffice.
Garmin faktycznie nieźle śmiga, też się już nim bawię.
Jeszcze jedno info: Xlator działa w wersji na e61 inne nie chcą się zainstalować. Jak już uruchomiłem sobie słownik to jestem cały happy.   :P
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 13:02:11 wysłana przez xenocrates »

*

szotii

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2008, 12:44:58 »
telefon świetny, zastanawiam sie nad sprzedażą kaisera i kupna jej :)

*

remigiusz.b

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:21:52 »
Podoba mi się! zastanawiam się nad sprzedażą mojej noki e61 i zakupem noki e71

*

Offline k74

• *
  • 78
  • hx4700 4ever
    • wp.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2008, 22:06:44 »
Ogladalem dzisiaj e71, solidna, tylko klawa troche mala, dobry aparat foto. Ciekawe czy duzo szybsza od e61?
To nie miejsce na ogłoszenia.

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:33:54 »
Sprawdź jakie procesory mają obydwie Nokie.

Niestety nigdy nie używałem e61, tylko e70. W porównaniu do e70 jest na prawdę widoczna różnica w szybkości działania. Zwłaszcza jeżeli chodzi o nawigację, która na e70 potrafiła nagle zacząć "klatczyć" nie wiadomo z jakiego powodu.
Dużo lepsza jest też jakość MP3, radio na prawdę dobrze odbiera (porównanie jeszcze z N70).
Dodam tylko, że po 2 mies. używania telefonu mój entuzjazm nie słabnie. Dalej mogę go bardzo polecić.

Aha testowałem ostatnio aparat fotograficzny (wakacje). Nie jest to jakość zwykłej cyfrówki, ale jak na aparat w telefonie to zdjęcia całkiem całkiem, pod warunkiem, że robi się w dobrym oświetleniu.
Przy słabym wychodzi straszne ziarno, ale co tu się dziwić.
Zaobserwowałem też, że po naciśnięciu migawki czasem trzeba długo czekać, aż zrobi zdjęcie, czyli trochę się zamula. Dla mnie jednak to żadna wada, bo i tak używam w telefonu przede wszystkim do zastosowań biurowo biznesowych. 

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:15:07 »
Hej,
Też stałem się właścicielem tego urząndzonka...

Mam co prawda kłopoty z aparatem..tz jakoś puźno reaguje po naciśnięciu przycisku...i lampa też jakos czasem nie reaguje

Ale mam pytanko.. Jakie macie zainstalowane aplikacje(które może polecić..)

Ja narazie zainstalowałem:

- Fring
- Operamini 4.1
- emTube
- Coreplayer
- Calculator(betaversja ze strony noki -troche rozbudowany od tego zwykłago)
- Audiobook
plus jakieś motywy(też nie znalazłem ich zbyt dużo...)

Macie jakies ciekawe propozycje?

Polecacie jakies fajne gierki które śmigaja na 320x240

znacie jakies strony z motywami do e71..?

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy i miłego użytkowania :) A telefon śmiga fajnie i szybko...

Lukas

*

szotii

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 01, 2008, 17:23:19 »
a ja właśnie zakupiłem e66...

zainstaliuj NsysInfo.

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 07, 2008, 10:15:21 »
Zastanawiam się nad E71 tylko jak najszybciej przetransferować Kontakty i Kalendarz z E70 na E71 - najlepiej bez użycia Nokia PC Suite i synchronizacji na PC.
Nie używam synchronizacji z PC, Outlook itp. To co mam jest wklepane ręcznie i tylko backupowane na kartę pamięci. Problem jest w tym, że kabel synchronizacyjny w E70 mam jakiś dziwny, nie styka, muszę przytrzymywać go przy gnieździe w komórce, żeby pecet ją zobaczył. Trochę stresujące.

Wszystko co sobie instalowałem - posługiwałem się wyłącznie kartą pamięci.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 10:16:56 wysłana przez janek72 »

*

Offline JedJur

• **
  • 149
  • Sky is the limit!
  • Sprzęt: LG G2 D802
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2008, 00:38:44 »
Zastanawiam się nad E71 tylko jak najszybciej przetransferować Kontakty i Kalendarz z E70 na E71 - najlepiej bez użycia Nokia PC Suite i synchronizacji na PC.
Nie używam synchronizacji z PC, Outlook itp. To co mam jest wklepane ręcznie i tylko backupowane na kartę pamięci. Problem jest w tym, że kabel synchronizacyjny w E70 mam jakiś dziwny, nie styka, muszę przytrzymywać go przy gnieździe w komórce, żeby pecet ją zobaczył. Trochę stresujące.

Wszystko co sobie instalowałem - posługiwałem się wyłącznie kartą pamięci.
co do synchro, możesz z powodzeniem zrobić przez PC Suite przez bluetooth, o ile dysponujesz dongle'm, 5-7min konfiguracji i raz dwa przerzuca kontakty - ja z moją E65 nie miałem problemów. Ale uwaga! podobno przy synchro z outlookiem dziwnie kopiuje dodatkowe informacje (chodzi mi o daty urodzin, stopnie w pracy, adresy itp.), także uważaj przy synchro!
a nawet jeśli wciąż nie chcesz zrobić synchronizacji przez PC, w zasadzie to backup zrobiony z E70 powinien na E71 działać, przynajmniej tak mi się wydaje. W końcu to i to ma Symbiana S60v3, tyle tylko, że E71 nie doczekała się FP1. Sorki, nie jestem w 100% pewny, nie miałem kontaktu z FP1 jeszcze.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 10, 2008, 09:40:00 »

Spróbuj "Transfer danych" ta aplikacja najczęściej znajduje się w narzędziach i pozwala na przesłanie między innymi danych z kontaktów, kalendarza itp. bezpośrednio do drugiego telefonu.

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 22, 2009, 23:56:53 »
Mam pytanie do posiadaczy E71. Jakie ten smartphone robi fotki kartek formatu A4? Da się odczytać coś z takiego zdjęcia? Np notatki w zeszycie. Jeśli można, to prosiłbym kogoś o zrobienie takiego zdjęcia i umieszczeniu tutaj.
Z góry dzięki za pomoc!
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:39:48 »
Mam pytanie do posiadaczy E71. Jakie ten smartphone robi fotki kartek formatu A4? Da się odczytać coś z takiego zdjęcia? Np notatki w zeszycie. Jeśli można, to prosiłbym kogoś o zrobienie takiego zdjęcia i umieszczeniu tutaj.

Wygląda na to, że "jest szansa":

http://nokiae71.wordpress.com/2008/07/29/e71%E2%80%99-autofocus-hint/

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 29, 2009, 11:25:31 »
Dzięki, widzę że autofokusik działa bardzo ładnie w tym modelu.
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline miklo

• **
  • 116
  • Sprzęt: BB9810
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2009, 09:42:24 »

Spróbuj "Transfer danych" ta aplikacja najczęściej znajduje się w narzędziach i pozwala na przesłanie między innymi danych z kontaktów, kalendarza itp. bezpośrednio do drugiego telefonu.
No dokładnie. Po pierwszym odpaleniu E71 wylata wizard, który Ci wszystko podpowie. Sam byłem w szoku. Kontakty z E50 przewaliłem w kilka kliknięć bez zastanawiania się, jak to zrobić. Samo się robi.
Psion Siena 1mb -> DOT 320 -> SEP800 -> Palm Tungsten T3 -> HP Ipaq 4150 -> Nokia 770 -> Nokia E50 -> Nokia E71 -> BB9700 -> BB9810 & BB9900

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 14, 2009, 07:59:22 »
Wczoraj nabyłem E71. Przesiadam się z E61i, gdzie sprzętowa klawiatura QWERTY okazała się być na tyle uzależniająca, że nie byłem w stanie wyobrazić sobie innego rozwiązania, co zawęziło wybór następcy. Pierwsze wrażenie po przesiadce baaaaaardzo pozytywne, wydaje mi się, że to, co doskwierało w E61i zniknęło w nowym modelu. Klawiatura E71 jest wygodniejsza, klawisze są wyraźnie bliżej siebie, ale za to da się wyczuć wyraźny "klik", dlatego po krótkim przyzwyczajeniu pisze się lepiej, może nawet i szybciej.

Wgranie nowego firmware (100.x -> 200.x) przebiegło bez problemu.

W tym miejscu chciałbym prosić o standing ovation dla Nokii za aplikację Transfer - przesłanie kontaktów, wpisów kalendarza i wiadomości przez BT przebiegło po prostu idealnie.

Aparat foto - nie planuję nim robić zdjęć do National Geographic, więc jakość zdjęć uważam za wystarczającą jak dla urządzenia, które mam zawsze pod ręką. Ogromnym atutem w porównaniu z poprzednikiem jest autofocus, który spisuje się bardzo dobrze, w końcu można zrobić wyraźną fotkę jakiegoś dokumentu - w E61i było to niemożliwe.

Przeglądarka internetowa - nie jest na pewno demonem prędkości, ale youtube.com działa w pełni, chociaż nie sprawdziłem wielu filmików. I co dla mnie najważniejsze - można wejść na stronę transakcyjną MultiBanku! W E61i po zalogowaniu następował pad przeglądarki i powrót do głównego ekranu...
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 12:11:48 wysłana przez filipp »

*

krzysokrutnik

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 19, 2009, 17:07:56 »
Witam wszystkich.
E71 zrobiła na mnie takie wrażenie, że aż przesiadam się na nią z Kaisera. Mam dość baterii działającej jeden dzień. Najważniejszą dla mnie funkcją jest kalendarz. Jedyna moja obawa i to co mnie jeszcze trzyma przy Kaiserze to program SPB Pocket Diary - świetny kalendarz - czy ktoś może mi powiedzieć czy podobny program znajdę na E71?

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2009, 09:34:53 »
Aqua Calendar
Handy Calendar
SBSH Calendar

rzuc okiem tutaj na dostepne aplikacje http://my-symbian.com/s60v3/software/category.php?name=Agenda_/_PIM&fldAuto=21

*

krzysokrutnik

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 20, 2009, 22:48:59 »
No to definitywnie E71...Serdecznie dziękuję ;]

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 08, 2009, 10:02:16 »
A ile wpisow z kalendarza wyswietla E71 na pulpicie? I czy w widoku miesiecznym dlugo trzeba czekac na pojawienie sie dymku z zawartoscia wpisu? (Bo w E50 wpienia mnie to strasznie)

*

Bartek1987

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 08, 2009, 10:06:06 »
W e71 masz yymek 2 do 3 (dokładnie nie pamiętam) dni przed terminem

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 08, 2009, 11:00:29 »
na pulpicie wyświetla najbliższy termin.

jeżeli chodzi o podgląd miesiąca to teminy z danego dnia pojawiają się po prawej stronie ekranu, a nie w chmurkach.

używam E71 już parę miesięcy i muszę powiedzieć, że jest to najlepszy sprzęt jaki kiedykolwiek miałem.

+:
wygląd, solidne wykonanie, szybki i bardzo stabilny system, rewelacyjna qwerty (po przyzwyczajeniu) zaskakująco dobra jakość fotek i mp4, obsługa Nokia Messageing (super), bardzo dobry głośnik, masa skrótów klawiszowych (http://www.allaboutsymbian.com/forum/showthread.php?s=15fc41a0039e30c689dff6688e94c193&t=74178&page=2)
rewelacyjna bateria, niezły GPS (używam garmina)
-:
brak kółka lub joga do przewijania (ma być optical key w E72)
więcej wad mi nie przychodzi do głowy....  :ohreally:

nie mogę się doczekać E72 - na pewno będzie moja :mrgreen:  B)

http://nokiae71.wordpress.com/2008/07/29/e71%E2%80%99-autofocus-hint/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 11:07:18 wysłana przez mike100 »
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)