Wczoraj nabyłem E71. Przesiadam się z E61i, gdzie sprzętowa klawiatura QWERTY okazała się być na tyle uzależniająca, że nie byłem w stanie wyobrazić sobie innego rozwiązania, co zawęziło wybór następcy. Pierwsze wrażenie po przesiadce baaaaaardzo pozytywne, wydaje mi się, że to, co doskwierało w E61i zniknęło w nowym modelu. Klawiatura E71 jest wygodniejsza, klawisze są wyraźnie bliżej siebie, ale za to da się wyczuć wyraźny "klik", dlatego po krótkim przyzwyczajeniu pisze się lepiej, może nawet i szybciej.
Wgranie nowego firmware (100.x -> 200.x) przebiegło bez problemu.
W tym miejscu chciałbym prosić o standing ovation dla Nokii za aplikację Transfer - przesłanie kontaktów, wpisów kalendarza i wiadomości przez BT przebiegło po prostu idealnie.
Aparat foto - nie planuję nim robić zdjęć do National Geographic, więc jakość zdjęć uważam za wystarczającą jak dla urządzenia, które mam zawsze pod ręką. Ogromnym atutem w porównaniu z poprzednikiem jest autofocus, który spisuje się bardzo dobrze, w końcu można zrobić wyraźną fotkę jakiegoś dokumentu - w E61i było to niemożliwe.
Przeglądarka internetowa - nie jest na pewno demonem prędkości, ale youtube.com działa w pełni, chociaż nie sprawdziłem wielu filmików. I co dla mnie najważniejsze - można wejść na stronę transakcyjną MultiBanku! W E61i po zalogowaniu następował pad przeglądarki i powrót do głównego ekranu...