Nokia E71 - formatowanie baterii.

• 11 Odpowiedzi
  • 7367 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline karcio

• 7
  • Sprzęt: MIO P350, eeePC 900 Xandros, Nokia E71
Nokia E71 - formatowanie baterii.
« dnia: Styczeń 02, 2009, 15:08:15 »
Witam, właśnie złożyłem zamówienie i czekam na nową Nokie E71. W związku z tym mam pytanko odnośnie baterii. Czy mam ją formatować? Jeżeli tak to jak długo i ile razy.

Dziękuje za pomoc :)

pzdr:)
Karcio

*

Offline artex92

• 40
  • Po prosty Łysy :P
  • Sprzęt: Motorola Milestone, Jabra BT530
Odp: Nokia E71 - formatowanie baterii.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2009, 15:46:00 »
Pisałem poradnik o bateriach- jeżeli ktos z góry pozwoli, to zamieszczę tutaj linka( lub ktoś ew. przypnie w nowym wątku). Sposób sprawdzony organoleptycznie i jak najbardziej działa :).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź od WYŻSZYCH ^_^

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2009, 21:44:01 »
Witam, właśnie złożyłem zamówienie i czekam na nową Nokie E71. W związku z tym mam pytanko odnośnie baterii. Czy mam ją formatować? Jeżeli tak to jak długo i ile razy.

Dziękuje za pomoc :)

Baterii teraz sprzedawanych się nie formatuje wiec tego nie rób bo jedynie możesz jej minimalnie zaszkodzić ;)
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline artex92

• 40
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2009, 23:26:48 »
Formatowac to sobie mozesz dysk twardy kolego DawiX :P. Baterie się FORMUJE. Ja mój proces nazywam "wstępnym przygotowaniem ogniwa". Karcio- wysyłam Ci PMkę z linkiem. Zastosujesz się i będzie lepiej niż dobrze ;).

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2009, 01:35:06 »
baterie w nokiach i innych NOWYCH telefonach i inne podobne są wykonane w technologii Li-Ion, a proces ich ładowania to ładowanie stałym napięciem (w przeciwieństwie do Ni-Cd i Ni-MH gdzie dąży się do stabilizacji prądu) jeżeli prąd ładowania spadnie do określonej wartości proces ładowania jest ukończony i dalsze  ładowanie akumulatorka  nie ma sensu i nic nie daje, dla akumulatorków Li-Ion zdrowsze jest ich doładowywanie niż czekanie aż padną całkiem.

Co do procesu formowania akumulatorków, na stronach producentów można znaleźć informacje że akumulatorki podlegają formowaniu już w procesie produkcji, dla spokojności warto tylko po prostu pozwolić się nowemu akumulatorkowi naładować do końca, aby procesy chemiczne zachodziły w całej objętości ogniwa, dzieki czemu ogniwo to po prostu zużywa się równomiernie i proszę nie łap mnie za słówka.

Siedzę w tej branży od lat i wiem co nie co o telefonach i bateriach które w nich występują

i jakoś Twoje nazwy "wstępnego przygotowania ogniwa" są co najmniej śmieszne ponieważ ogniwo jest przygotowywane w fabryce
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 01:45:38 wysłana przez DawiX »
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline artex92

• 40
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2009, 11:47:03 »
Też Ci wysyłam PMkę.

Ludzie potwierdzają skuteczność i było kilku takich "inteligentów- co oni abc alfa i omega". I tak potem potwierdzili skuteczność :P

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2009, 13:10:37 »
Spójrz na to z innej strony, kiedyś formowanie było ważne bo od niego zależało przyszły stan baterii,
Producent daje gwarancje na baterię że będzie trzymała 6miesięcy określony okres czasu, dlatego woli samemu formować ją jeszcze w fabryce żeby później połowy "uszkodzonych" (czyli źle sformowanych baterii) nie wymieniać na nowe ponieważ nie udowodni użytkownikowi  że źle wykonał ten proces, poza tym normalne jest że jak kupujesz nowy telefon to go naładujesz w końcu do pełna. Mówię teraz głównie o nokii a nie samsungu bo nigdy bym go nie kupił, wczoraj spojrzałem w instrukcję od moich telefonów i w Nokii E51 nie ma wzmianki o formowaniu baterii ani w SPV e650,
a gdyby było to ważne to tak jak w dawnych instrukcjach motoroli było by to od razu wyszczególnione praktycznie na pierwszych stronach instrukcji obsługi i w punkcie sprzedaży miła sprzedawczyni by mówiła jak kiedyś "proszę nie zapomnieć ładować 3razy po 12godzin", Technika idzie do przodu kolego i wiem co mówię, Twoje informacje może i są prawdziwe ale lekko "stare"

Widocznie nie masz pojęcia o różnych rozwiązaniach producentów telefonów, ale gwarantuję Ci że teraz baterii się nie formuje

*

Offline Tomasz Urbanowicz

• **
  • 134
  • Sprzęt: E71 HTC Desire iPhone 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2009, 13:22:01 »
DawiX ma racje - też swego czasu drążyłem temat formowania.

*

Offline artex92

• 40
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2009, 15:56:17 »
Wiem o co Wam biega, ale nadal salony każą 3x12H. Ile razy już to widziałem/słyszałem...
Z resztą moi znajomi stosują mój sposó i o dziwo formowane 3x12 działają o wieeele gorzej, a nic nie robione niewiele gorzej od tych "formowanych".

Sprawa dyskusyjna- jak ktoś chce to proszę bardzo jak nie to jego sprawa. Kolega na 4um się spytał to napisałem  :-|

*

Offline karcio

• 7
  • Sprzęt: MIO P350, eeePC 900 Xandros, Nokia E71
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2009, 14:44:43 »
Dziękuja wszystkim za pomoc :)
Karcio

*

krzysokrutnik

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2009, 17:12:37 »
Ok więc podsumowując?

W sobote odbieram moją E71 i muszę wiedzieć jak ją ładować....bo przez to 2 lata temu skopałem swoją baterie w kaiserze.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2009, 09:09:06 »
IMHO sądząc po temperaturze ładowarki to po naładowaniu baterii ładowarka (lub telefon) odłącza ładowanie i te magiczne 12h nie ma sensu, no chyba, że w ładowarkach Nokii jest prąd podtrzymujący (trickle charge)... Swoją baterię rozładowuję do wyłączenia telefonu i ładuję do pełna, przez te 3x staram się po prostu nie przerywać procesu ładowania.