Nokia E60 i GPS od operatora

• 3 Odpowiedzi
  • 602 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 29, 2006, 14:36:11 »
Witam
Posiadam telefon Nokia E60 i mam pytanie odnośnie navigacji. Na wstępie zaznaczam, że GPS nie jest dla mnie niezbędnym narzedziem więc nie zamierzam kupować żadnych urządzeń na BT. Przeglądając menu w telefonie natrafiłem na coś takiego jak Metody pozycjonowania, Nawigator i Punkty orientacyjne. Nie wiem jak działają  te aplikacje, ale zaintrygowała mnie jedna rzecz. Jest do wyboru czy chcę korzystać z GPS przez BT lub w oparciu o sieć. I tu zaczynam przechodzić do sedna sprawy. Skoro jest opcja "w oparciu o sieć" czy w związku z tym jakiś z polskich operatorów udostępnia usługę GPS bezpośrednio do telefonu? Jeśli tak to na jakiej zasadzie to działa i czy są jakies dodatkowe opłaty do abonamentu za taką usługę?

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2006, 16:32:34 »
Mowisz o tym?

Po pierwsze, nie ma czegos takiego jak GPS bez odbiornika GPS :) Wg mnie to jest jakas opcja, dzieki ktorej telefon otrzymuje dane o trafficu, korkach, etc.. ale głowy nie dam. Po za tym ta plikacja to i tak prowizorka, GPS bez mapy.. Poczekaj na tomtoma ;)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2006, 20:44:38 »
Ja się na tym nie znam i GPSu nie używam, ale sądzę że ta opcja to jest to tzw. Assisted GPS - czyli wspomaganie obliczania pozycji GPS, na podstawie odległości i kierunku od stacji bazowej (bazowych) sieci. Tak czy tak wymaga odbiornika GPS i mapy. Choć też głowy za powyższe nie dam :).

*

Offline rumax

• 19
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2006, 13:59:58 »
Ja sie na tym znam :))) i bret ma racje jest to funkcja wspomagająca obliczanie pozycji, z informacji od operatorów w polsce nie są udostępnianie te parametry , i w/w funkcja nie ma żadnego zastosowania.