NOKIA N-Gage Classic czy QD

• 4 Odpowiedzi
  • 1045 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

lucass

« dnia: Styczeń 30, 2006, 09:59:00 »
Poszukiwałem taniego telefonu z z symbianem, i moj wybór padł na N-Gage. Z tegop powodu mam pytanie. Który model jest lepszy, czy pasuje do Ngage bateria z Nokii 6020 i jakie ograniczenia ma soft w tej wersji Symbiana.Przyznam szczerz ze zastanawiałem sie równiez nad Nokia 9210, która juz kiedys posiadałem, ale nie korzytałem z jej mozliwosci. Zatem prosze Was, symbianowców o jakies wskazówki i uwagii.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
re
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2006, 10:39:40 »
dlaczego N-gage? jeżeli bieżesz pod uwagę również QD to może lepiej kupić N6600? w cenie według allegro nie ma między nimi dużej różnicy, a 6600 ma dodatkowo aparat foto, lepszy wyświetlacz (65 tyś kol) a i nie które gry z N-gage można na nim uruchomić... no i przypomina bardziej telefon :)

Jeśli nie zależy Ci na kartach pamięci to polecam N7650 - jest chyba z telefonów z Symbianem  najtańszy, kupisz za trochę ponad 200 zł - używam takiego ponad 2,5 roku i nie miałem z nim nigdy żadnych problemów.... (a upadł mi wiele razy)

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
re
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2006, 10:47:00 »
jeśli chodzi o ograniczenia w tej wersji symbiana - to chyba tylko pamieć....
Znajdziesz na s60 dużo gier, programów, czytniki pdf, edytory doc, xls, programy do edycji zdjęć, programy personalizujące interfejs użytkownika, program do strojenia gitary, i odstraszacz komarów :) (ten ostatni nie działa na polskie komary :) ) jest też pilot do urządzeń RTV, programy do nawigacji, przeglądarki WWW, możesz zrobić z  telefonu na kamerę internetową, czy zdalnie sterować PC'tem... słowem - można bardzo wiele
Są też oczywiście emulatory Game-Boy'a :)

Dlatego dobrze jest jak telefon jest wyposażony w czytnik kart pamięci, wtedy naprawde można wiele......dlatego polecam Ci 6600

*

lucass

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2006, 11:04:28 »
no ale mi sie 6600 po prostu nie podoba :P  aparaty foto w komórkach, ( poza SE 700 i wyzszych) nie sa rewelacyjne... N 7650 uzywałem i jakos nie jestem przekonany, własnie brak kart pamieci i braku moiejsca na instalowanie roznego rodzaju softu mnie obchodzi wiec N7650 odpada. Ngage ma radio i to jkos do mnie przemawia, natomiast brak irda to poprostu duzy bład nokii....zatem prosze o jakies uwagi na temat ngage.. nie chodzi mi o opisy techniczne ,ale jakies uwagi z uzytkowania ( typu internet w ngage ze zwykłego pc przez bluetooth jest mozliwy)

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2006, 12:52:50 »
QD oczywiscie - bo dziala dluzej na baterii, a i sama .baterie wsadzona ma po byku - 1100 czy jakos tak, ale i BL-5C choc troche ciensza dzialal.

Nokia 6600 ma wiekszy wyswietlacz oraz sam wyswietlacz ma wiecej kolorow, polifonie sa prownywalnej klasy - testowalem jednoczesnie jeszcze z siemesnsem SX1, ktory mial dodatkowo dobra obsluge wav.

Zdecydowana zaleta QD jest bardzo twala obudowa - otoczenie calosci gruba guma daje cudowne rezultaty. Kolejna zaleta to karta pamieci dostepna w postaci szufladki, bez koniecznosci wyjmowania baterii telefonu - jak to ma miejsce w nokii 6600. Istotny jak mysle jest tez fakt ze mozesz ja nabyc nowa w MediaMarkt czy w Empiku za 690zl, a n6600 dostaniesz juz tylko uzywane, jako ze rok temu wyszly z produkcji.