Nokia 9300 + Outlook + Nokia PC Suite

• 3 Odpowiedzi
  • 1108 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woma1

• 444
« dnia: Marzec 20, 2006, 11:51:29 »
Witam szanownych klubowiczów.

Mam pytanie dotyczące synchronizacji kontaktów pomiędzy Nokia 9300 a Microsoft Outlook (98 i 2000) przy wykorzystaniu Nokia PC Suite (6.70.22).

Od wielu lat jestem zaawansowanym użytkownikiem telefonów Nokii (6210, 6230, 9230 i od kilku dni 9300). Telefon jest moim biurem (kontakty, kalendarz, notatki). W przypadku synchronizacji z 9300 zauważyłem istotny problem stanowiący dla mnie dużą uciążliwość. Chodzi o kontakty z kilkoma numerami telefonów. Jako pierwszy na liście pojawia się numer oznaczony w Outlook jako Inny. Ponieważ dla wygody (najczęściej dzwonię na tel. kom) szybkiego dojścia do numeru jako pierwszy numer na liście chcę mieć tel. kom, więc mogę go w Outlook wpisywać jako Inny. Jednak w takiej sytuacji 9300 nie pozwala mi na wysłanie SMS do takiego kontaktu, twierdząc że „Kontakt nie ma odpowiedniego numeru lub adresu”. Brakuje mu bowiem wpisu w polu „Telefon kom” z którego najwyraźniej domyślnie czerpie przy wysyłaniu SMS. Rozwiązaniem jest oczywiście wpisywanie tel. kom. Zarówno w Inny jak i Komórkowy. To jednak jest mocno uciążliwe i zmniejsza liczbę dostępnych pól. Czy istnieje możliwość obejścia tego problemu? Widzę takie drogi:
1. Przedefiniowanie w 9300 pola z którego czerpie numer dla SMS
2. Przedefiniowanie w 9300 domyślnej kolejności wyświetlania telefonów (zarówno na małym jak i dużym wyświetlaczu) tak, aby pierwszy był tel. kom.
3. Konfiguracja mapowania pól OutlookM<->9300 w Nokia PC Suite (tak jak to jest możliwe np. przy synchronizacji Sony-Ericsson

Nadmieniam że nadal chcę korzystać z Outlook (przyzwyczajenie), 9300 (bardzo fajny i funkcjonalny aparat).
Proszę o pomoc.

Pozdrowienia: Dudus

*

lucass

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2006, 12:08:25 »
gdzie indziej napisałbym NTG ale tutaj poprosze o przeniesienie i napisze NTD :P

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2006, 12:19:48 »
Chyba pomylilem przez nieuwage forum. Przepraszam. Jak można skasować temat?

Pozdrowienia: Dudus

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2006, 23:57:09 »
tez jestem zainteresowany odpowiedzia na to pytanie .... wiec jesli ktos łaskaw to ładnie prosze