nasunęło mi się pytanie jaki jest sens usuwania plików .ini, bądź formatowanie systemu, skoro i tak chciałbym potem wgrać kopię zapasową z Pc.
Nie ma sensu, jeśli nie masz pewności że masz kopię bezpieczeństwa wolną od błędów. W każdym innym przypadku nie należy przywracać takiej kopii bezpieczeństwa, bo jeśli zawiera jakieś uszkodzone pliki, to tym samym odtworzysz błąd jaki wymusił format. Najważniejsze dane (kontakty, kalendarz, wiadomości) można zarchiwizować bez potrzeby robienia pełnego backupu - czy to przy pomocy specjalizowanych narzędzi, czy poprzez skopiowanie odpowiednich plików.
A i jeszcze jedno: co tracimy usuwając tylko same pliki ini._chodzi mi np. o liczniki, rejestr, smsy, meile itd
Wygląda na to że tylko same pliki ini. W 9210 było tak że usunięcie plików ini usuwało również np. punkty dostępowe i konta wiadomości. Byłem przekonany że identycznie jest w przypadku 9300/9500, jednak wygląda na to że nie. Nie tak dawno temu życie zmusiło mnie do prób reanimacji mojej 9300 i m.in. usunąłem pliki ini - jak się okazało, punkty dostępowe i konta pocztowe były na swoich miejscach również po tej operacji. Sądzę więc że ta operacja tylko odświeża pliki ini.
czy w nokii 9300 da sie w jakiś sposób wylaczyc ładowanie obrazków podczas używania internetu?
Da się. Od tego są opcje przeglądarki www.
Internet -> Menu -> Narzędzia -> Ustawienia -> zakładka "Ogólne" -> Pokazuj zdjęcia: Nie