NOKIA 9300 KILKA PYTAN

• 32 Odpowiedzi
  • 4163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« dnia: Czerwiec 21, 2005, 20:23:51 »
Witam od nie dawna jestem uzytkownikiem tego telefonu.. i chcial bym popytac o kilka rzeczy i prosze o pomoc

1. czy w tym telefonie jest restart , przyrwacanie ustawien fabrycznych ? kupilem uzywany i cos sie muli i nie wiem czy tak jest  w kazdej noki comunikator czy tylko u mnie cos sie juz chrzani.. (wydaje mi sie ze jak go kupilem chodzil szybciej otwieral aplikacje itp)

2. wczesniej mialem telefon nec i filmy w rozdzielczosci 176/144 format mp4, gp3,  chodzily idealnie.. a w noki 9300 przerywa cos co chwile.. dlaczego tak jest? nokia ma za slaby procesor ? i nie mozna ogladac video w dobrej jakosci ?

3.Wayfinder  gps  czy w tej wersji demo sa jakies mapy? czy musi sie laczyc z gprs zeby je pobrac dopiero ?

4. nie mam sluchawek w zestawie.. ponoc sa sterofoniczne czy nokia 9300 puszcza w sluchawkach dzwiek stereo??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2005, 20:45:01 »
1. mysle ze sprawe zalatwi lektura instrukcji obslugi
2. moze masz jakis kiepski program do odtwarzania
3. tylko GPRS
4. patrz ad1.

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2005, 21:33:13 »
No wlasnie nic nie pisza w instrukcji na te tematy.. jak by pisalo nie pytal bym ... ani o restarcie ani o stero

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2005, 21:47:56 »
Generalnie symbian jest systemem "non restart". Jeśli chcesz mu przywrócić świerzość wyjmoj baterie i w czasie gdy pjawiać się będę "dwie łapki" noki wciśnij i przytrzym klawisze "Ctrl + Shift + I ". Spowoduje to wyczyszczenie plików *.ini (nie będę się rozpisywał ale nic Ci nie grozi) Jeśli chcesz całkowicie sformatowac system ( przywrócenie go do stanu "z pólki") zamiest poprzedniej kombinacji zastosuj klawisze "ctrl+shift+f".
UWAGA stracisz wszystkie dane z pamięci komunikatora !
Słowo o programie "wayfonder" masz w dziale Artykuły>programy
Filmy :zainstaluj program SmartMovie, chociaż nie będę ukrywał że srednio na komunikatorach filmy wygladają...
Tak nokia nadaje dzwięk stero

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2005, 12:23:49 »
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie NOKI 9300

Moduł GPS LD-1W  ten modl kosztuje ok 800 zl

czy jest jakies inne rozwiazanie tansze ? polaczenie NOKI Z GPS

*

Offline kanczug

• 19211
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2005, 15:22:36 »
Kazdy inny GPS na BT.

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2005, 17:43:48 »
wlasnie nie znam sie na tym... prosze mi napisac jakies przyklady.. i orejetacyjne ceny nazwe model ktore by sie nadwaly..

*

Offline kanczug

• 19211
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2005, 20:37:50 »
Nie musisz sie na tym znac. KAZDY odbiornik GPS na BT bedzie dzialal, np. ten - obecnie prawdopodobnie najlepszy:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10051

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2006, 14:27:30 »
czy NOKIA 9300i moze slozyc jako modem GPRS/EDGE/WLAN dla laptopa, pc ? przez BT czy Usb ewentlanie..

*

Offline Janeko

• **
  • 227
  • Sprzęt: iPhone 4, 3gs, 9300i, 6310i,
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2006, 16:39:03 »
Raczej tak ściągnij intrukcję w PDF ze strony nokii tam jest o tym napisane, miałem ten telefon ale nie uzywałem go do tego ;) 9300 działała po kablu więc i też powinna.

Co do modułu GPS to i ten z nokii na allegro jest tani bo około 350zł

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2006, 10:22:49 »
Komunikatory mają to do siebie, że nie mogą posłużyć jako modemy do połączeń z internetem <- co już nieraz było omawiane na tym forum.

Chyba, że gdzieś się mylę, więc niech mnie ktoś poprawi, jeśli tak jest:)
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline bret

• 1964
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2006, 16:20:34 »
Dlaczego nie moga? Jak najbardziej moga, tylko "roznie" to dziala. Gdy ja sie bawilem (podkreslam: bawilem) wszystko zadzialalo "od pierwszego kopa" :). Niestety, teraz gdy to by mi sie naprawde przydalo, za Chiny Ludowe nie potrafie tego zrobic. Ale to chyba wina bardziej Looxa niz 9300 (choc szczerze mowiac, nie jestem calkowicie pewny, bo 9300 tez mi sie zdrowo pierniczy).

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 21, 2006, 20:24:32 »
Hmm a ja jakoś bez prolemu zawsze się łączę i ustawiam. żadnych specjalnych szopek tylko dokładnie tak jak jest opisane w dziale "dla zielonych" (to jeśli chodzi o pocketa)
Z kompem nie sprawdzałem. Bret jak będziesz mógł odezwij się na gadulcu, zawalczymy.

*

Offline martola

• *
  • 86
    • Sklep modelarski Martola
  • Sprzęt: Samsung Note, Galaxy III, HTC Titan
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2006, 20:54:22 »
Bez problemu da się. Oprogramowanie fabryczne telefonu udostępnia taką opcję. Instaluje się jako modem i dalej już dowolne połączenie. Ja korzystałem przez kabel i bluetootha.
pozdrawiam
Daniel

*

Offline bret

• 1964
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 21, 2006, 23:22:42 »
Cytat: "xpablo"
Bret jak będziesz mógł odezwij się na gadulcu, zawalczymy.
No, na GG to ja sie szybko nie odezwe, niestety. Jestem w szpitalu i w dodatku 9300 kompletnie mi sie posypala. Bardzo zaskakujace i niemile doswiadczenie (w obu prztoczonych aspektach). Maili wysylac nie moge, do jabbera zalogowac sie nie moge, a przegladanie sieci to jak na modemie 56kbps albo nawet gorzej (co jak widac nie moze mnie powstrzymac przed zagladaniem tutaj od czasu do czasu :) ). Formatu zrobic nie moge, bo obawiam sie ze z glowy nie odtworze wszystkich danych, nie wspominajac juz o tym ze skasowalbym sobie aplikacje niezbedne do zachowania rownowagi umyslowej w tych warunkach ;) - np. Mobipocket. No i tak sie mecze... 9300 bardzo mnie rozczarowala - zaczela wariowac akurat wtedy gdy jest najbardziej potrzebna.

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 22, 2006, 10:16:15 »
A usunąłeś pliki ini ? W 80% pomaga może i Tobie się uda. Jakbyś czegokolwiek potrzebował (książki, filmy-mogę podrzucić Ci CF 4GB z czymś nie nudnym) daj znaka, pomożemy. I zdrowiej szybko. Pusto tu bez Ciebie

*

Offline bret

• 1964
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:20:25 »
Juz po formacie. Mialem dosc i z dusza na ramieniu go zrobilem. Jest nieco lepiej - o tyle ze maile moge wysylac. Ale net dziala dalej strasznie powolnie i musze przyznac ze przegladanie sieci via 9300 na dluzsza mete staje sie meczace...

Dzieki Pawle za mile slowa. A co do CF, to niewykluczone - bo jak to dluzej potrwa, to mi sie biblioteka w 9300 skonczy. Ale to kwestia przyszlosci - wtedy zglosze sie do Ciebie :).

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2006, 21:57:57 »
Wracaj Bret, bo muszę mieć przecież do kogoś pretensje o to, że kupiłem 9300i  :proud:  ]:>
Ale tak ogólnie, to fajnie, że to forum jest, bo wiele z waszych tematów pomogło wgryźć i przegryźć, chociaż nie do końca jeszcze przetrawić spraw trapiących moją głowę;)
(narazie utrapieniem jest brak programów :p tapet etc. :) (przeglądałem my-symbian ale niewiele dla siebie znalazłem...)

Zatem zdrowia życzę Bret :)

P.S.:
Cytat: "bret"
tylko "roznie" to dziala

...i to miałem na myśli;)

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
help... :)
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2006, 20:06:24 »
Mam pytanie i prosiłbym o odpowiedź - czy da się przełączyć 9300i w stan karty pamięci? - tj. w zwykłym telefonie wybiera się w ustawieniach "USB modem<->karta pamięci" i przy wyborze "karta pamięci" możemy podłączyć się do "dowolnego kompa"* za pomocą przewodu USB i używać telefonu jako Pamięci flash na USB.
Jest to wykonalne? Czy trzeba instalować jednak jakieś oprogramowanie?

Usiłowałem to wykonać, ale że się nie dało, więc liczę na waszą pomoc;)

Pozdr

*)z systemem powyżej win 98.

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 31, 2006, 21:40:09 »
Niestety z 9x00 nie zrobisz czytnika kart pamieci ani nie bedzie widziany jako "mass storage" :(  :S

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 31, 2006, 22:07:35 »
Niestety z 9x00 nie zrobisz czytnika kart pamieci ani nie bedzie widziany jako "mass storage" :(  :S

Fajnie...a niby taki buissnessowy telefon  >:)  :kill:

A jak się sprawuje połączenie po wi-fi (ad-hoc)?

I jeszcze jedno pytanie, skąd ściągnąć oprogramowanie? Mam wersję V 5.50 z 16-12-2005

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 31, 2006, 23:47:09 »

Fajnie...a niby taki buissnessowy telefon  

Biznesowy jak najbardziej, bo biznesmena stac na pendriva za parę zł a nie kombinowanie z podłączaniem fona jako czytnika. Pozatym że oprócz przegladarki która jest za wolna 9500 to jeden z najlepszych fonów jakie miałem do tej pory (odniesienie do PPC-SUPER działające kontakty,  maile, czas pracy na baterii i notatnik-oczywiście to wszystko  subiektywne odczucia> pisze na wypadek gdyby ktoś myslał że wywołuję wojnę systemową :D )
A jak się sprawuje połączenie po wi-fi (ad-hoc)?
sprawdziłem raz-nie było problemów i nie bawiłem się więcej bo i po co ??

I jeszcze jedno pytanie, skąd ściągnąć oprogramowanie? Mam wersję V 5.50 z 16-12-2005

Niestety w S80 upgade softu TYLKO poprzez serwis.

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 01, 2006, 09:26:38 »

Fajnie...a niby taki buissnessowy telefon  

Biznesowy jak najbardziej, bo biznesmena stac na pendriva za parę zł a nie kombinowanie z podłączaniem fona jako czytnika.

Ale nie zawsze biznesmen musi nosić pendrive:) Dobrze, że w moim przypadku jest tak jak napisałeś ;)

Ale wracając do tematu - to nie narzekam...szkoda, że trzyma około dnia :]
 Ale pewnie byś powiedział, że biznesmena stać na noszenie zapasowych baterii, albo po prostu wpięcie się do instalacji swojego auta...ale to jak sam napisałeś...subiektywne oceny... :) i każdy ma swoje jakieś oczekiwania ;)

*

Offline xpablo

• 1294
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 01, 2006, 10:40:56 »
Ale wracając do tematu - to nie narzekam...szkoda, że trzyma około dnia  
Ale pewnie byś powiedział, że biznesmena stać na noszenie zapasowych baterii, albo po prostu wpięcie się do instalacji swojego auta...ale to jak sam napisałeś...subiektywne oceny...  i każdy ma swoje jakieś oczekiwania

Jak to ok dnia ?? mi przy godzinie dziennie gadaki i ok 2-3 godz wi-fi (pozatym dośc często ma powieszoną sesje GPRS) trzyma ok 3 dni.

a co dodatkowych baterii-uwazam za bzdurę obładowywanie się tego typu duperelami- batria ma trzymac i już.

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 01, 2006, 13:52:45 »
Jak to ok dnia ?? mi przy godzinie dziennie gadaki i ok 2-3 godz wi-fi (pozatym dośc często ma powieszoną sesje GPRS) trzyma ok 3 dni.

Normalnie - jeśli chce używac go biznesowo - to wytrzymuje mi nawet i krócej niż dzień :]
Miałem przed nią 9300 i było to samo. Rozmowy, maile gprs - trzymał około 8h :]
Sprawdzę jak ten 9300i trzyma bez męczenia go, ale wydaje mi się, że będzie to samo :)
a co dodatkowych baterii-uwazam za bzdurę obładowywanie się tego typu duperelami- batria ma trzymac i już.

Tak samo za bzdurę ja uważam noszenie zbędnych pendrive'ów :)

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 12, 2006, 16:50:11 »
czy jest jakis program albo fukncja w telefonie 9300i ktora pozwoli na ukrywanie pliki foldery haslem ? albo otwierajac telefon  trzeba wpisac haslo zeby zrobic co kolwiek ????

bo z tego co znalazlem jest tylko ukrywanie plikow w NOKI 9300i ....

*

Offline bret

• 1964
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2006, 17:23:06 »
Programów tego rodzaju jest dość sporo. Przejrzyj tę kategorię katalogu oprogramowania na My-Symbian:
http://my-symbian.com/s80/software/category.php?fldAuto=5
Myślę że znajdziesz coś co będzie Ci odpowiadać. Można zablokować hasłem dostęp do całego urządzenia, przy pomocy np. Stop! (freeware) czy PowerSecure for Nokia 9500/9300.

Edit: możliwe jest również zablokowanie hasłem dostępu do telefonu, z poziomu samego systemu: Narzędzia -> Panel sterowania -> Zabezpieczenia -> Zabezpieczenia urządzenia -> Blokada urządzenia, z tym że nie ma tam aż tylu opcji konfiguracyjnych co w oprogramowaniu komercyjnym (np. wyświetlenie ekranu blokady przy każdym otwarciu pokrywy, ekrany blokady własnego projektu etc.).

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2006, 06:54:05 »
Witam! Uważnie śledzę ten wątek i nasunęło mi się pytanie jaki jest sens usuwania plików .ini, bądź formatowanie systemu, skoro i tak chciałbym potem wgrać kopię zapasową z Pc. A i jeszcze jedno: co tracimy usuwając tylko same pliki ini._chodzi mi np. o liczniki, rejestr, smsy, meile itd

NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2006, 17:14:25 »
Witam, mam pytanie, czy w nokii 9300 da sie w jakiś sposób wylaczyc ładowanie obrazków podczas używania internetu?

*

Offline bret

• 1964
NOKIA 9300 KILKA PYTAN
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2006, 22:41:02 »
Cytat: "Gargins"
nasunęło mi się pytanie jaki jest sens usuwania plików .ini, bądź formatowanie systemu, skoro i tak chciałbym potem wgrać kopię zapasową z Pc.
Nie ma sensu, jeśli nie masz pewności że masz kopię bezpieczeństwa wolną od błędów. W każdym innym przypadku nie należy przywracać takiej kopii bezpieczeństwa, bo jeśli zawiera jakieś uszkodzone pliki, to tym samym odtworzysz błąd jaki wymusił format. Najważniejsze dane (kontakty, kalendarz, wiadomości) można zarchiwizować bez potrzeby robienia pełnego backupu - czy to przy pomocy specjalizowanych narzędzi, czy poprzez skopiowanie odpowiednich plików.
Cytat: "Gargins"
A i jeszcze jedno: co tracimy usuwając tylko same pliki ini._chodzi mi np. o liczniki, rejestr, smsy, meile itd
Wygląda na to że tylko same pliki ini. W 9210 było tak że usunięcie plików ini usuwało również np. punkty dostępowe i konta wiadomości. Byłem przekonany że identycznie jest w przypadku 9300/9500, jednak wygląda na to że nie. Nie tak dawno temu życie zmusiło mnie do prób reanimacji mojej 9300 i m.in. usunąłem pliki ini - jak się okazało, punkty dostępowe i konta pocztowe były na swoich miejscach również po tej operacji. Sądzę więc że ta operacja tylko odświeża pliki ini.
Cytat: "greeg"
czy w nokii 9300 da sie w jakiś sposób wylaczyc ładowanie obrazków podczas używania internetu?
Da się. Od tego są opcje przeglądarki www. Internet -> Menu -> Narzędzia -> Ustawienia -> zakładka "Ogólne" -> Pokazuj zdjęcia: Nie