Nokia Wireless Keyboard SU-8W ... i polskie znaki

• 8 Odpowiedzi
  • 2061 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« dnia: Maj 05, 2006, 18:56:24 »
kilka pytan:

1. czy ktos uzywa ?
2. czy jest zadowolony / niezadowolony ? i z czego ?
3. jak wyglada kwestia polskich znakow na w/w sprzecie ?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2006, 02:00:37 »
wiec .... ten kbrd nie dziala z n9300, n9500 i n9300i .... tak tak, dla mnie tez to byla niespodzianka a jednak .....

jest co prawda firma zewnetrzna ktora napisala driver do 9300/i (na tym probowalem testowac) ale cos tak przeklamuje ze nie daje sie nawet JEDNEGO wyrazu napisac wiec porazka plus jeszcze koszt sterownika ktory nie dziala na 9300i w wysokosci eur20, buehhh
... za to na XDA Exec-u ta sama klawiatura dziala flawlessly ... nie potrzebuje dogrywania sterownikow, zadnych aplikacji etc
po prostu dziala ;-)) i nie ma zadnych bledow i juz jestem pod wrazeniem, tez z tego powodu iz

- ze wzgledu na wykonania na posiadana oficjalna gwarancje jest to poki co jedyna kbrd BT ktora spelnia moje wymagania

- jest duzo mniejsza od tej sprzedawanej przez ziriusa

- szkoda ze nie ma zadnego etui i ze jest srebrna no ale nic ... narazie jakos przezyje  :wink:

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2006, 02:24:34 »
Andy, a z czym dokładnie próbowałeś ją odpalić? Z tym może? Jeśli tak, to podobno działa OK z tą klawiaturą. Może coś nie tak zrobiłeś?
http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=22164

BTW: Freedom Input (a.k.a. Blutooth Smart) Keyboard, ta z Ziriusa, może i tak piękna nie jest ;), ale za to działa poprawnie z 9300 (wiem, bo używam :)). Oczywiście, bez polskich znaków... :(

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2006, 09:18:17 »
Cytat: "bret"
Andy, a z czym dokładnie próbowałeś ją odpalić? Z tym może? Jeśli tak, to podobno działa OK z tą klawiaturą. Może coś nie tak zrobiłeś?
http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=22164

BTW: Freedom Input (a.k.a. Blutooth Smart) Keyboard, ta z Ziriusa, może i tak piękna nie jest ;), ale za to działa poprawnie z 9300 (wiem, bo używam :)). Oczywiście, bez polskich znaków... :(

witam Pana z rana  :wink:
no wlasnie z tym sterownikiem probowalem i ..... ciagle mialem przeklamania na 9300i (moze to wersja softu, moze cos innego etc) ale jak pisze jedna litere pojawia mi sie inna, jak probuje ja skasowac .... zamiast kasowania znaku pojawia sie jakis inny znak   :lol:
powiem tak, trzeba bylo sie natrudzic zeby napisac zdanie tylko troche bardziej skomplikowane od ala ma kota (ze spacjami, bo z tym tez byl problem gdzy zamiast spacji wskakiwal jakis znaczek ASCII)

mam tez chwilowy (zakladam) problem zeby z podobna latwoscia zadzialo to z MDA Compact-em bo o ile z XDA Exec bez zadnych problemow to o tyle z tym drugim jest zrzyt bo nie dziala juz tak prosto :-(

a ponadto kto to widzial zeby na jakikolwiek sterownik do klawiatury producenta trzeba bylo wydawac EUR 20  :lol:

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2006, 05:03:50 »
To może być problem z firmware 9300i - jest ono nowsze niż firmware 9300 i 9500. Skoro zapłaciłeś (fakt, nieźle się cenią), to ja przed poddaniem się ;) sugerowałbym jeszcze kontakt z supportem firmy (support@yellow.de) i przedstawienie problemu - w końcu m.in. za wsparcie techniczne zapłaciłeś w cenie programu. Z tego co wiem, ta klawiatura obsługuje profil HID, więc teoretycznie nie powinno być problemu...

Ewentualnie spróbuj jeszcze alternatywy, jaką jest Blue Type (też za 20 EUR, niestety :roll:). Jest trial, więc przynajmniej można sprawdzić czy to zadziała.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2006, 10:11:33 »
zaraza zaraz .... ja nie kupowalem tylko sciagnalem trial zeby najp[ierw zobaczyc jak to chodzi  8)  i niestety porazka ...... napisze do supportu bo na newsach odylaja ludzi na m.in. te strone po sterownik ale poki co nikt sie nie uskarza

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2006, 10:23:28 »
Aa... chyba że tak. Ja zrozumiałem że już wybuliłeś te 20 EUR :). Tak czy tak, warto tam napisać bo może w ogóle nie są świadomi problemu (albo przeciwnie i coś doradzą).

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 22, 2006, 01:57:01 »
no i co wiecej niedlugo bede testowac z Exec-iem, zobaczymy jaki bedzi etego efekt, tzn efekt pisania po polsku ;-)

poki co jednak nie bardzo wiem, niestety, jak mam sie do tego zabrac  :?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 22, 2006, 04:07:22 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
poki co jednak nie bardzo wiem, niestety, jak mam sie do tego zabrac  :?
No cóż... ja specem od pocket pc nie jestem, ale wydaje mi się to proste: instalujesz sterownik klawiatury na pockecie, odpalasz, łączysz pocketa z klawiaturą, aktywujesz obsługę klawiatury w sterowniku i można pisać. Przynajmniej tak to wyglądało w przypadku mojego Looxa i klawiatury Bluetooth Smart Keyboard. Może w Windows Mobile 5.0 jest inaczej?