nokia 9300 czy tez 9500 ... ktory wybrac ;-))

• 14 Odpowiedzi
  • 1894 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« dnia: Styczeń 29, 2006, 01:58:09 »
leza przede mna dwa w/w sprzety i mam duzy dylemat ktory zostawic sobie, to nie sa juz pierwsze egzemplarze obydwu telefonow jakie mialem ale nigdy nie mialem dwoch naraz ....

za nokia 9300 przemawia
- rozmiar (tzn jest duzo mniejsza niz 9500)
- mozliwosc otworzenia ekranu o 180 stopni (9500 jest tu irytujaca ze powyzej jakichs 100 stopni sie juz nie da)

za nokia 9500 przemawia
- duzo lepsza klawiatura niz w 9300 (latwiej sie pisze)
- WLAN
- lepsza bateria
- lepszy joystick
- wiekszy ekran wewnetrzny

wykorzystanie:
- duzo pisania
- mail, czasami www
- sprzet przenosny wiec czesto targania go ze soba ;-)

wszelkie sugestie pod katem elementow jak wyzej (jak i innych na ktore nie zwrocilem uwagi) mile widziane bo mam chwilowy dylemat ..

z gory dziekuje za inputy

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2006, 13:49:36 »
Odwieczny dylemat  :wink:
Ja bym stawial  na wygode podczas noszenia ze soba.
WLAN  w  to zaden rarytas. Za 9500 moze przemawiac jezeli duzo piszesz bo faktycznie ma o niebo wygodniejsza kalwiaturke.
Odpowiadam na twoj post poniewaz stane niedlugo przed podobynm dylematem. Sprzedam 6630 i zamierzam kupic  9300 i lub 9300

Niestety po zakupie Q , docenilem Symbiana i nie moge bez niego funkcjonowac  :)  (to tak na marginesie  :wink:  )

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
re
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2006, 14:43:37 »
moim zdaniem 9300 - mniejsza, ładniejsza...

za nokia 9500 przemawia.... -lepsza bateria

ale słyszałem, że w praktyce jeśli chodzi o czas pracy na baterii to lepiej wypada 9300
Na stronie ery jest:
"Maksymalny czas rozmów 9300 - 420 min
                                        9500 - 360 min
ale:
Maksymalany czas czuwanie 9300 180 godz
                                           9500 240 godz
coś jest troche dziwne.... :|

zresztą baterie zawsze można wymienic :)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2006, 19:03:20 »
Cytat: "khak"
Niestety po zakupie Q , docenilem Symbiana i nie moge bez niego funkcjonowac  :)  (to tak na marginesie  :wink:  )

a moge zapytac o szczegoly ? tzn o co chodzi,  jakie elementy lub jaka funkcjonalnosc jesli chodzi o symbiana z ktora jest ktopot na qteku ... jest potrzebna

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2006, 21:59:30 »
Przyklady mozna mnozyc.

1. W nokii brak zwisow, przeciwienstwo Q (o nie ! nie mam poinstal. zadnych programow na pamieci glownej, 3 na storage i nie w jednym momencie uzywane. ) ale....  W  Nokii slucham mp3 i  jednoczesnie sesja internetowa UMTS - pisze maila, w trakcie- polaczenie przych. sesja umts zwieszona mp3 tez, po rozmowie sesja wznawiana ,mp3 juz recznie ,ale sprawnie i bez klopotu. W Q w takiej samej sytuacji doszlo do zwisu. Sesja oczywiscie GPRS/EDGE  

2.Wyszukiwanie nr.w ksiazce tel. koszmar..... http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29058 .....
Przyklad : dostaje  2 faktury z nr.tel. czyli musze zadzonic i na bierzaco omowic sprawy. Potem z ksiazki tel z Q zadzwonic (szybko-po szybka informacje) do 3 innych kolegow z pracy.Na Nokii robie to naturalnie - sprawnie, w Qteku stres. Moze to kwestia przyzwyczajenia. Ale mam to gdzies" juz 2 tydzien nie udaje mi sie szybko telefonowac w okreslonym czasie do kilku osob.
 3. Ogolnie Symbian jest "lzejszy"  wiec inne przeznaczenie a robic moge prawie (majac na uwadze przykladowo platforme komunikacyjna np.wysylanie poczty z zalacznikiami ) to samo co na Q.
 4.  Nokia  sluzy do sprawnej szybkiej komunikacji- przeciwienstwo  
    Q.
5.  Q sluzy mi do inych celow (wiekszy czytelny ekran itd itd) , i nie ma go co porownywac z platforma S.

6. Ostatni punkt musialem wyrzucic/zmienic bo zagalopowalem sie za bardzo i zignorowalem fakt ze temat jest Twojego autorastwa  :oops: ..... :lol:

jeszcze troche na ...hmmm....3 pierwszych stronach tu :  http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28477  Podpisuje sie pod wszystkim co pisze *bret* o Symbianie
 , docenilem ta platforme  dopiero  :oops:  po nabyciu Qteka  :D

*

Offline bret

• 1964
Re: re
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2006, 01:33:55 »
Cytat: "Pawel83"
ale słyszałem, że w praktyce jeśli chodzi o czas pracy na baterii to lepiej wypada 9300
To jest zdecydowanie prawda, jeśli dość często używa się w 9500 WiFi. W praktyce okazuje się wtedy że mniejsza bateria 9300 starcza na dłużej. Inna sprawa że w tej chwili jest już dostępna 9300i (m.in. z WLAN właśnie) posiadająca większą baterię. Jak tylko te baterie pojawią się w sprzedaży, będzie można je użyć również z 9300, bo są całkowicie zgodne. Tak więc bateria 9500 nie wydaje mi się jakąś szczególną zaletą (w stosunku do 9300).

Andy,
Jeśli możesz żyć z wagą i wymiarami 9500, to jednak polecałbym właśnie ją. Przede wszystkim że względu na większą klawiaturę. Na klawiaturze 9300 nie jest łatwo pisać wszystkimi palcami - jest to klawiatura bardziej dla kciuków. I klawiatura 9300 bynajmniej nie jest tak solidna na jaką wygląda (to tylko gumowa membrana z przyklejonymi plastikowymi "przodami" klawiszy) - o czym sam się boleśnie przekonałem...

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
re
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2006, 09:28:48 »
zapomniałem wspomnieć jeszcze o (jak dla mnie) sporej wadzie 9300 jaką jest brak aparatu (moim zdaniem w pewnych sytuacjach, jest to świetny notes)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2006, 09:36:03 »
Co do braku  aparatu to i ja nie moge sie z tym pogodzic.....i to jeszcze w 9300i .Pewnie cos za tym przemawialo...

Re: nokia 9300 czy tez 9500 ... ktory wybrac ;-))
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2006, 10:16:34 »
Witam.
Bawiłem się i jednym i drugim.
Wybrałem 9300i. Dlaczego:
1. Waga i wymiary.
2. WLAN, na którym mi zależało mam w mniejszej maszynce.
3. Akumulator wystarcza na 1-2 dni pracy  :!:  (rozmowy i net prawie cały czas EDEG i WLAN)
4. Ekran nie przeszkadza (różnica niewielka)
5. Aparat jak dla mnie bezsensu.
6. Joystick przynajmniej mi przypasował ten z 9300 (pracuje na IBM trackpoint), ten w 9500 nie umiałem wyczuć.
7. Co do klawiatury to trudno powiedzieć, nie odczuwałem dyskomfortu pomiędzy obiema.
8. No i wspomniany kąt ekranu w 9500 nie do przyjęcia jak dla mnie.
Pozdrawiam

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2006, 00:59:10 »
Cytat: "Człowiek"
Witam.
Bawiłem się i jednym i drugim.
Wybrałem 9300i. Dlaczego:
1. Waga i wymiary.
2. WLAN, na którym mi zależało mam w mniejszej maszynce.
3. Akumulator wystarcza na 1-2 dni pracy  :!:  (rozmowy i net prawie cały czas EDEG i WLAN)
4. Ekran nie przeszkadza (różnica niewielka)
5. Aparat jak dla mnie bezsensu.
6. Joystick przynajmniej mi przypasował ten z 9300 (pracuje na IBM trackpoint), ten w 9500 nie umiałem wyczuć.
7. Co do klawiatury to trudno powiedzieć, nie odczuwałem dyskomfortu pomiędzy obiema.
8. No i wspomniany kąt ekranu w 9500 nie do przyjęcia jak dla mnie.
Pozdrawiam

9300i ma jedna zasadnicza wade teraz .... cena;-)))))))))
moge miec lacznie
1szt n9300
plus
1szt n9500
w cenie 1szt 9300i ....

a czas mija a ja mam i 9300 i 9500 i teraz mysle jak zagospodarowac obydwa, buahahah .... i jak sie pozbyc pozostalych sprzetow ktore w tym momencie sa juz lekko zbedne

swoja droga to mi w 9300, 9500, 9300i bardziej przeszkadza brak wibracji i brak podswietlenia klawiszy niz reszty ....

dziekuje wszystkim za uwagi i inputy

pozdr
andy

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2006, 02:27:14 »
W moim przypadku decyzja zwiazana byla przede wszystkim z patrzeniem na komunikator jak na telefon - n9300 to duzy telefon, ale n9500 to juz cegla. WiFi mialo znikome znaczenie, gdyz posiadam iPlusa, aparat VGA tym bardziej.

Klawiatura w n9300 gabarytowo odpowiada mi idealnie - pisze oczywiscie na dwa kciuki i robie to na prawde szybko, bo szybciej niz gdybym mial pisac dlugopisem. Pod wzgledem wprowadzania tekstu telefon zdal moje testy na 5+

Bateria jak na PDA trzyma bardzo dobrze - 2doby to luksus, gdy prawie nonstop siedzi sie online.
Wiecej mi do szczescia nie potrzeba, ale z tego co wiem, to przy identycznym uzywaniu aparatu 9500 trzyma nieco dluzej na swojej baterii.

Jestem milosnikiem miniaturyzacji i postawilem na n9300.

A moze bys sprzedal oba komunikatory i kupil n9300i??

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2006, 21:55:26 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
swoja droga to mi w 9300, 9500, 9300i bardziej przeszkadza brak wibracji
To można obejść używając odpowiedniego zestawu słuchawkowego lub zewnętrznego sygnalizatora. Używam tego drugiego i nie mogę narzekać - problem będzie wtedy gdy on padnie, bo nie jest już łatwo to kupić...

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2006, 15:54:09 »
Cytat: "bret"
swoja droga to mi w 9300, 9500, 9300i bardziej przeszkadza brak wibracji
To można obejść używając odpowiedniego zestawu słuchawkowego lub zewnętrznego sygnalizatora. Używam tego drugiego i nie mogę narzekać - problem będzie wtedy gdy on padnie, bo nie jest już łatwo to kupić...

zewnetrznego sygnalizatora ? czy moge prosic troche jasniej .... pls

BTW decyzja zapadla i 9300 poszla w odstawke, zostala 9500

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 07, 2006, 19:01:15 »

BTW decyzja zapadla i 9300 poszla w odstawke, zostala 9500

Są takie długopisy, maskotki naklejki i inne drobiazgi ktore świecą. Może nie jest to idalne rozwiązanie ale odpowiednim umieszczeniu pozwala na w miarę dyskretne na powiadamianie o połączeniu. Droba wadą jest to że jeśli w  pobliżu inny telefon zadzwoni to też zacznie nam naklejka, maskotka czy inny długopis świecić.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 07, 2006, 23:34:27 »
Ja używam dokładnie takiego:
.
Swego czasu Plus sprzedawał je za 1 PLN netto. Sprawdza się zupełnie dobrze, choć jak xpablo pisze, jeśli w odległości ok. 1m znajdzie się inny dzwoniący telefon, to też zabuczy. Drugą wadą jest to że reaguje na każdy sygnał sieci - jeśli więc np. będziesz w ruchu i telefon zmieni stacje bazowe, to też się odezwie - choć trwa to inaczej niż przy połaczeniu czy wiadomości i można nauczyć się to ignorować. Ogólnie sprawdza się bardzo dobrze - nawet lepiej niż wbudowana wibra w małym telefonie (nie sposób tego przegapić). No i możesz mieć go w dowolnym miejscu (nie trzeba używać tych dołączonych zaczepów) - byle móc wyczuć wibrację i byle telefon był w zasięgu (czyli jakieś 1 - 1.5m).