Panowie
Też straciłem trochę kontrolę nad wątkiem, bo odpowiedzi na wiele pytań udało mi się wcześniej uzyskać na polskich forach my-symbian.com (pozdrawiam tu Michała Jerza i breta, dzięki panowie). W konsekwencji stałem się posiadaczem Nokia 9300, a jak pisałem wcześniej przesiadłem się z Eten M500. I to mi pozwola mieć kilka przemyśleń w stosunku do moich wcześniej tu zadanych pytań i tematów poruszonych przez xpablo i jacek_k.
Czemu się przesiadłem? Mam spore doświadczenie z PPC i PalmOs mialem wiele urządzeń z każdej z tych kategorii. Miałem nawet kiedyś Nokię 9110 (wtedy na GEOS). Niedawno zdecydowałem że czas na jedno urządzenie, tzn telefon GSM + PDA. I wybrałem Etena. I nadal sądzę, że jest to niezłe urządzenie, ale wygoda użytkowania jako telefonu odbiega poważnie od wygody zapewnianej przez Nokię. I tego mi było bardzo brak. Było też trochę problemów ze stabilnością (miałem świeży ROM), może temat rozwiąże planowany upgrade do WM5.0. Migracja do N9300 to nadal trzymanie się koncepcji jednego urządzenia, ale z przesunięciem środka ciężkości w kierunku telefonu.
Teraz odnośnie poruszonych kwestii.
Synchornizacja z Outlook ;moim zdaniem jest to słabe, w każdym razem w stosunku do ActiveSynca to jest bieda. Błędy w przenoszeniu, powielanie się wpisów w kalendarzu,. Poza tym piękne jest ActiveSync to że zmiany przenoszą się natychmiast jeżeli masz urządzenie podłączone . Tu musisz pamiętać o tym by proces odpalić i czekać aż się skończy. Nie synchornizują się notatki.
Nie mogę też zrobić takiego myk żeby mieć np kalendarz z Outlooka, a pocztę z LN.
Z performance'u baterii jestem zasadniczo zadowolony, Na moje potrzeby starcza. Szkoda jednak, że nie ma ładowania przez USB.
Redfish - jeżeli w HTML to jest fatalnie bo jest to duża ilość plików. Można przenosić manualnie, ale idzie to jak krew z nosa... Już szybciej by było zzipować, przenieść i rozzipować chyba. Niemiej, manualnie to nie jest to o co chodzi. Oczywiście o AvantGo można zapomnieć.
Rozwiązania GPS mnie w zasadzie interesują jedynie outdoor'owe, więc słabe wsparcie w tym temacie na Nokia 9300 mnie nie martwi.
Pozdrawiam wszystkich
BartMan