Nokia 9300 - 10 "trudnych" pytań do userów :-)

• 14 Odpowiedzi
  • 3040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 25, 2005, 13:48:43 »
Witam

Rozważam przesiadkę na Nokia 9300. Kilka "trudnych" pytań do doświadczonych użytkowników tego smartphone'a:

1. Synchronizacja: Jak wygląda synchronizacja z Outlookiem - czy trzeba manualnie włączać, czy tak jak w Activesync: zmiany się same przenoszą automatycznie. Czy dużo pól sie przenosi, czy tylko podstawowe? Notatki i Zadania się synchronizują? Czy działa to sprawnie czy jest niedorobione?
2. Lotus Notes: Czy jest możliwość synchronizacji poczty i PIM z Lotus Notes?
3. PL Literki: Jak wygląda kwestia polskich liter przy synchornizacji z Outlook/Lotus Notes?
4. Ładowanie: Jak wygląda kwestia ładowania - czy jako drugą ładowarkę mogę zastosować jakąś typową od Nokii (np 6230)? Da się ładować bez podstawki zwykłą ładowarką?
5. Offline: Czy jest jakaś metoda aby skorzystać AvantGo i/lub Redfish?
6. Video: Czy jest możliwość (wewnętrzny player, zewnętrzny player) odtwarzania DivX?
7. Storage: Czy jak jest się podłączonym do PC to można kartę/RAM w 9300 mieć podmontowany jako drive w Windows?
8. Bateria: Jaki jest realny performance na baterii - przy standardowym użytkowniu (powiedzmy 30min rozmów + 10 minut PIM) jak długo pociągnie?  
9. Pamięć: Jaka konstrukcja systemu - czy przy całkowitym wyładowaniu baterii tracimy cały setup i wszystkie dane które nie byłu na karcie, czy siedzą sobie w jakiejś pamięci typu FlashROM i czekają na prąd?
10. MMC: Jaki jest format karty MMC - pytam bo po pierwszej próbie wsadzenia karty w Nokia 6230 zawiodłem się srodze bo nie mogłem żadnej swojej karty SD tam wsadzić fizycznie - były za grube... A myślałem wcześniej że karty SD i MMC są identyczne w sensie fizycznych rozmiarów i styku...

Z góry dziękuję za informację.

BartMan

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2005, 13:13:59 »
1. Dziąła sprawnie i sam wybierasz jak ma to zrobić i ile pól.
2.nie wiem
3. otlook nie ma probleme, lotus pewnie też nie.
4. Można ładować wszystkimi starymi ładowarkami bez podstawki.
5 i 6 nie wiem
7 jest tam taki menager plików ale to nie takie typowe jak po podłączeniu pen driva, ale wszystko co chcesz wrzucić wejdzie
8. tak ok 4 dni, ale najlepiej to zasada ty idziesz spać, telefon przy łóżku się ładuję.
9 nie testowałem, ale sądząc po pierwszym modelu to nic nie ginie
10 tam zawsze w telefonach są cieńsze karty, które do palma wejdą,ale nie odwrotnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2005, 19:31:13 »
Wielkie dzięki za odpowiedzi.

BartMan

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2005, 00:58:57 »
@BartMan: a czemu chcesz się przesiąść? Może warto też rozważyć Qtek 9100? Spełnia chyba wszystkie waunki oprócz pkt. 2 bo nie ma do niego jeszcze polonizacji.  Bardzo długi czas na baterii dane we Flash ROM.

Przegladam wątki o komunikatorach 9300 i 9500 bo za chwilę będziemy je sprzedawać ale jakoś nie widzę namiernej przewagi nad Pocket PC nie mówiąc o tym że nie ma żadnej porządnej nawigacji po Polsce na Symbian OS.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2005, 01:44:30 »
5. Możesz z redfisha  zapisywac do pliku a pózniej sychronizowac ręcznie, małowygodne ale się da.
6. Divx słabiutko, sa konwertery (z kodekami) np SmartMowie lub DVD plyer
9 NIC nie ginie w przypadku braku zasilania. wg mnie to niesamowita przewaga nad PPC (jeszcze co prawda WM 5.0 to bedzie co innego ale opis i wnioski można wyciągnąc ze strony głównej czyli tutaj
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10825
10 W gniazdo Sd wlozysz MMC ale w MMC nie wepchaniesz SD (rózna grubośc i ilośc pinów)
wg mnie symbian jest dużo stabilniejszy niż PPC, DUŻO dłuższyjest też czas pracy baterii. I nie spotkałem się jeszcze z PPC które pod tym względem dorównałoby Nokii.
Moim zdaniem jeśli potrzebujesz telefonu połączonego z PDA to TYLKO SYMBIAN.
Jeśli zaś odwrotnie (sam wspomniałes że niedługi czas rozmów i mało zabawy PIM) ewentualnie możesz rozważyć jakiś palmofon.

Co do nawigacji- nie wspomniałes o niej- ale zrobił to jacek_k: faktycznie nie jest jeszcze zbyt wesoło. Cała nadzieja w obiecanym upgradzie Tomtoma
(wg bajtela najblizszy mieś góra dwa)
Do jacek_k- jeśli będziecie potrzebowali pomocy (jestem fanem symbiana) w każdej sprawie służe pomocą ) hi hi hi rwnie szkoleniem (prywatnie) prezentacja i czym tam trzeba :D
Pozdrawiam
PS Przepraszam za pózna odpowiedz ale nie wiem jakmi ten wątek umknął.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2005, 02:00:04 »
Dzięki za chęci :) Z Symbianem nie będzie chyba u mnie tak źle jako że pracowałem u dystrybutora Psionów w czasach Psionów 5/5mx zajmując się własnie nimi i głównie od nich zaczęło się powstanie Palmtop Experts. Używam też do dzisiaj P800 ale w związku z pojawieniem się Qteka 9100 zamierzam się przesiąść na niego. Testuję go właśnie od tygodnia i chyba spełni moje wszystkie potrzeby.

Co do komunikatorów Nokii to nigdy nie byłem na bieżąco z softem ale pamiętam że zawsze były jakieś problemy, szczególnie z synchronizacją za pomocą nędznego PC Suite.

Patrzę na to głównie pod kątem moich klientów biznesowych którzy potrzebują bezproblemowej synchronizacji z Outlookiem i lub MS Exchange/Lotus Notes, szybkiego połączenia z internetem, przeglądarki internetowej pozwalającej wejść do banku, klienta poczty z obsługą załączników Worda/Excela, sprawnego SMSowania najlepiej z obsługą ich archiwizacji, a jako dodatki nawigacja GPS, ICQ/GG. Z większością powyższego Pocket PC sobie radzi a jak widzę z postów Series 80 (tak chyba się teraz ta platforma nazywa) wygląda że dużo słabiej.

W każdym razie dobrze wiedzieć do kogo się zwrócić.

Pozdrawiam,

Jacek

[Dodano: 2005-11-16 02:02:23]
Ten chory standard MMC to też tragedia, tak samo jak MemoryStick w Sony Ericsson. Czy trzeba wyłączyć telefon i wyjąć baterię żeby wymienić kartę czy też jest normalny hot-swap?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2005, 02:14:21 »
PCSuite nieco sie poprawiła ale  nie zmienia to faktu że wg mnie to jest tragedia, zreszta ja jej nie uzywam - do swoich zastosowań mam inne metody. Synchronizaca  z outlookiem bez większego problemu.
Natomiast z tym bankiem to raczej  BARDZO ostroznie !
Wiecej tutaj
http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=18980
Ja z bankiem radze sobie przez pulpit zdalny do domowego kompa właczonego 24h na dobe.
Z worda korzystam sporadycznie, jak na razie bez problemu. z prostych tabelek Excela często: problemu najmniejszego . Pamietaj też tak naprawde nokia s80 (tak, masz racje ta platforma tak się nazywa) zaniedbywała DŁUGI czas i deweloperzy dopiero nadrabiają braki (Nokii).
Co do GG co rusz pojawiaja się nowe wersje IM+ (jedyny sensowny komunikator jabbera w C++ na s80), a i javowe aplikacje zdobywaja coraz większe uznanie i funcjonalność (ostani "krzyk mody" bombus)

[Dodano: 2005-11-16 02:24:52]
Cytat: jacek_k
Ten chory standard MMC to też tragedia, tak samo jak MemoryStick w Sony Ericsson. Czy trzeba wyłączyć telefon i wyjąć baterię żeby wymienić kartę czy też jest normalny hot-swap?
Wbrew pozorom nie jest taki chory, ale kazdy ma swoje zdanie.
To normalny Hot-swap, jedynie utrudniające (lub ułatwiające zycie, zalezy jakna to patrzeć) jest koniecznośc zdjęcia klapki żeby wyjąć kartę. Po zdjęciu klapki jest"odcinana" karta, tak aby jej przypadkowo nie wyjąc np w czasie zapisu danych.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2005, 11:42:05 »
Panowie

Też straciłem trochę kontrolę nad wątkiem, bo odpowiedzi na wiele pytań udało mi się wcześniej uzyskać na polskich forach my-symbian.com (pozdrawiam tu Michała Jerza i breta, dzięki panowie). W konsekwencji stałem się posiadaczem Nokia 9300, a jak pisałem wcześniej przesiadłem się z Eten M500. I to mi pozwola mieć kilka przemyśleń w stosunku do moich wcześniej tu zadanych pytań i tematów poruszonych przez xpablo i jacek_k.

Czemu się przesiadłem? Mam spore doświadczenie z PPC i PalmOs mialem wiele urządzeń z każdej z tych kategorii. Miałem nawet kiedyś Nokię 9110 (wtedy na GEOS). Niedawno zdecydowałem że czas na jedno urządzenie, tzn telefon GSM + PDA. I wybrałem Etena. I nadal sądzę, że jest to niezłe urządzenie, ale wygoda użytkowania jako telefonu odbiega poważnie od wygody zapewnianej przez Nokię. I tego mi było bardzo brak. Było też trochę problemów ze stabilnością (miałem świeży ROM), może temat rozwiąże planowany upgrade do WM5.0. Migracja do N9300 to nadal trzymanie się koncepcji jednego urządzenia, ale z przesunięciem środka ciężkości w kierunku telefonu.

Teraz odnośnie poruszonych kwestii.
Synchornizacja z Outlook ;moim zdaniem jest to słabe, w każdym razem w stosunku do ActiveSynca to jest bieda. Błędy w przenoszeniu, powielanie się wpisów w kalendarzu,. Poza tym piękne jest ActiveSync to że zmiany przenoszą się natychmiast jeżeli masz urządzenie podłączone . Tu musisz pamiętać o tym by proces odpalić i czekać aż się skończy. Nie synchornizują się notatki.
Nie mogę też zrobić takiego myk żeby mieć np kalendarz z Outlooka, a pocztę z LN.

Z performance'u baterii jestem zasadniczo zadowolony, Na moje potrzeby starcza. Szkoda jednak, że nie ma ładowania przez USB.

Redfish - jeżeli w HTML to jest fatalnie bo jest to duża ilość plików. Można przenosić manualnie, ale idzie to jak krew z nosa... Już szybciej by było zzipować, przenieść i rozzipować chyba. Niemiej, manualnie to nie jest to o co chodzi. Oczywiście o AvantGo można zapomnieć.

Rozwiązania GPS mnie w zasadzie interesują jedynie outdoor'owe, więc słabe wsparcie w tym temacie na Nokia 9300 mnie nie martwi.

Pozdrawiam wszystkich

BartMan

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2005, 12:27:14 »
Myślę, że to wszystko jest rzeczywiście kwestią tego czy chce się mieć telefon z PDA czy PDA z telefonem. Osobiście używałem wielu platform i wydaje mi się, że jednak 9300 jest dobra dla tych, którzy szukają rozbudowanego telefonu i mają niewielkie oczekiwania wobec jego zastosowań jako PDA. Wydaje się też, że rację ma Jacek pisząc o dużej konkurencyjności Qteka 9100 wobec Nokii 9300. W zasadzie posiada zbliżoną funkcjonalność do 9300 (nie ma klawiatury zewnętrzenej ale to chyba nie problem), a jednak WM 5.0 bije na głowę Symbiana jeżeli chodzi o funkcjonalność i ilość oprogramowania (!). Jest to naturalnie jednak moje prywatne zdanie.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2005, 12:48:30 »
W zasadzie, też mi się wydawało, że to czego potrzebuje to PDA z telefonem, a nie telefon z PDA,  i też mi się wydawało, że mam spore wymagania wobec PDA (bawię się PDA począwszy od PalmPilota 1000 sprowadzonego z USA, to już trochę czasu, ktoś pamięta takie zabytki? ;) ) .
Niemniej po jakimś czasie użytkowania wyszło mi że jeżeli chodzi o urządzenie "konwergentne" to chyba lepiej mi wyjdzie jednak telefon z PDA.

Jest jeszcze kilka kwestii których nie opisałem, które widzę jako dużą zaletę  N9300 (w stosunku do PPC z telefonem):
- mogę ją bez wielkiego stresu wrzucić do kieszeni spodni, do kieszeni kurtki itp, nie muszę się bawić w futerały, nie muszę się czaić że uszkodzę duży ekran dotykowy
- wszystkie (no może poza HTC Universal) PDA z telefonem mają QVGA. A przeglądanie realnych stron WWW na tym to jest niestety iluzja (chociaż NetFront pozwala na wiele, przyznaję, pomijając to że trzeba za niego zapłacić). A 640x200 na N9300 pozwala całkiem sensownie przeglądać dowolne strony, a wbudowana przeglądarka (Opera, AFAIK) jest świetna.

BTW, trochę żałuję, że PDAclub (mój ulubiony portal, żeby nie było :) ) trochę po macoszemu traktuje platformę Symbian... Z moich bieżących doświadczeń wynika, że jest ona naprawdę godna uwagi.

BartMan

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2005, 00:28:07 »
Off topic: muszę Ci przybić piątkę BartMan bo też miałem PalmPilota ale zaczynałem od Casio SF-R20 jeśli dobrze pamiętam nazwę z arkuszem w rodzaju 1-2-3 czy jak to tam się pierwsze arkusze na PC nazywały i i kartami rozszerzeń coś w rodzaju PCMCIA. Potem był PalmPilot pierwszy jaki wyszedł, też sprowadzony z USA za jakieś 500 USD chyba, taki co miał 128kb RAM tylko nie pamiętam czy to był model 1000 czy jeszcze wcześniejszy. To był chyba rok 1995 więc wygląda że palmtopom stuknęło 10 lat bo właśnie od PalmPilota można mówić o ich jakimś sensownym rozwoju.

A co do Symbiana to chyba jądro które pochodzi jescze od Epoca jest bardzo dobre tylko że EPOC był rewelacyjny na swe czasy na Psionach i był w zaawansowaniu Palmy i PPC na głowę ale miał niestety problem z integracją z systemami pecetowymi i tak mu chyba do dziś zostało.

Natomiast w funkcjach telefonicznych chyba jednak prowadzi z PPC ale Microsoft to sprytna firma i jestem przekonany że szybko dogoni.

Ja widzę też dużą szansę dla systemów Linuksowych ze względu na otwarty kod i Nokia 7700 a wcześniej Sharp Zaurus są dobrymi przykładami chociaż bez funkcji telefonicznych ale pewnie niedługo zobaczymi i takie które te funkcje będą mieć.

W PPC przydałoby się urządzenie które podobnie jak komunikatory serii 9000 miałoby mały zewnętrzny wyświetlacz i klawiaturę numeryczną do dzwonienia a samo PDA powinno mieć rozdzielczość rzeczywistą przynajmniej 640x480 bo faktycznie internet na 320x240 jest tak męczący jak GPRS w porównaniu do EDGE'a. Ciekaw jestem kiedy takie zobaczymy.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 17, 2005, 10:04:48 »
Off-topicu ciąg dalszy; Piątka! AFAIR, PalmPilot 500 i PalmPilot 1000 wyszły razem i różniły się jedynie RAMem. Jakiś czas póżniej chyba wyszedł PalmPilot 5000. To były czasy... ;) Trochę żałuję tego, że PalmOS umiera, to był system który zrobił przełom...
Psiony swego czasu też bardzo mocno macałem, ale to już było na etapie jak miałem Palm Vx - najmniejszy Psion przy Vx to była olbrzymia cegła. A Palmy serii V i m5xx ruszają mnie do teraz. Chyba sobie kupię jakiś taki zabytek na Allegro i postawię w jakimś domowych Palm Hall of Fame ;)

Faktem jest, że, że czasami myślełem, że telefoniczny PPC w formie N9300 byłby niezły. Atrakcyjny, zbliżony pomysł stanowiła Motorola MPX, myślę, że wszyscy się napalali na to urządzenie. Pomysł był świetny, niestety (co wiemy z opisów) wykonanie fatalne. I tak produkt umarł, choć zapowiadał się genialnie.

Ale nam wątek zdryfował...

BartMan

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2005, 11:21:52 »
Witam wszystkich,wiec moge wreszcie sie wypowiedziec aktualnie posiadam Nokie 9300 i od 4 dni MDA III no i mam problem bo slyszalem tyle dobrego na temat MDA III i zlapalem ZOONKa,jak dlamnie Nokia 9300 to niebo a MDA III widaomo gleba.Ale nie kwestionuje zadnych pozytywnych opini na temat mda III ale Nokia spelniala wszystkie moje oczekiwania,np.przegladanie stron internetowych,w sumie nie mialem problemu z rzadna strona zeby ja przegladac interia,onet,itp.no i lacze na noki srednio ok.128kb/s a w porywach do 256kb/s ale to rzadko.
Ale zmienie zdanie jezeli ktos mi pomoze jakos sprawic zebym mogl przegladac normalnie strony w MDA III i kilka okien naraz jak nokia 9300...

co do synchronizacji to nie mam zastrzezen bo wszystko ladnie procz notatek ale teraz jest nowa wersji PC sync i mozna nawet notatki ja synchronizuje z outloockiem..

Wiec wychodzi na to ze narazie Nokia 9300 zostaje a MDa musze sprzedac.

Ale  moze jest jakas mozliwosc polepszenia internet explorer???

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2005, 13:44:36 »
Cytat: hacq

co do synchronizacji to nie mam zastrzezen bo wszystko ladnie procz notatek ale teraz jest nowa wersji PC sync i mozna nawet notatki ja synchronizuje z outloockiem..

Czy moglbys potwierdzic, ze masz mozliowsc synchronizowania notatek z outlooka?
Jest to dla mnie bardzo wazna funkcja, uzywam N9500 z Nokia PC synch 6.6.18 (najnowszy oficjalny) i ta funkcja nie jest obslugiwana "jeszcze".... a na stronie www Nokii brak info o nowej wersji.
Poza tym zgadzam sie z Twoja opinia na temat funkcjonalnosci i wygody jaka daje Communicator

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2005, 17:07:09 »
potwierdzic, ze masz mozliowsc synchronizowania notatek z outlooka?

[Dodano: 2005-11-17 17:07:38]

[Dodano: 2005-11-17 17:09:33]

Wiec ja niemoge potwierdzic bo jeszcze nie sciagnelem najnowszej wersji sync,ale jak bylem w serwisie nokii to juz mozna tak powiedzial koles z serwisu ale trzeba sciagnac ten program w wersji angielskiej z nokia.com.

Ja narazie proboje opanowac MDA III i nadal nic ... Nokia KING ;)