nokia 6680 i problem z wykonaniem polaczenia

• 15 Odpowiedzi
  • 1057 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 22, 2006, 18:06:04 »
mam klopot z nokia 6680 juz pare razy zdazylo mi sie ze majac zasieg i to dosc duzu np nie moglem wykonac polaczenia ani nikt niemogl sie do mnie dodzwonic zaraz sie wlanaczala poczta glosowa a jak ja probowalem wykonac jakies polaczenie to wysakiwal napis ze laczy ale po chwili napis ginol i pokazywal sie normalny ekran, dopiero po wylaczenie i zalaczeniu tel wszystko ok ale na jak dlugo zaczyna mnie to denerwowac

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2006, 02:52:41 »
Sformatuj telefon. Uwaga: kasuje to wszystkie dane i ustawienia użytkownika z pamięci wewnętrznej.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2006, 21:36:27 »
Cytat: "bret"
Sformatuj telefon. Uwaga: kasuje to wszystkie dane i ustawienia użytkownika z pamięci wewnętrznej.

czy format pomoze bo np dzis telefon chodzi ok czy jak mam gry z sejwami na karcie to sie z nimi nic nie stanie, czy moze odnosza sie do pamieci telefonu, jak sprawdzic ilosc pamieci w telefonie

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2006, 23:39:38 »
Cytat: "fidodido"

czy format pomoze bo np dzis telefon chodzi ok czy jak mam gry z sejwami na karcie to sie z nimi nic nie stanie, czy moze odnosza sie do pamieci telefonu, jak sprawdzic ilosc pamieci w telefonie

witam ponownie dzis wrocilem do domu z pracy, caly tydzien siedzialem w kaliszu i z telefonem bylo wszystko ok a jak wrocilem do domu tj ok 40km od kalisza w strone pleszewa (jesli ktos sie orientuje) no to niespodzianaka sytuacja sie powtorzyla z brakiem mozliwosci zadzownienienia, pozniej zmienilem w ustawieniach telefonu w sieci zmienilem w tryb sieci z tryb podwojny na gsmi chuba raczej jest ok ale stalo sie cos takiego ze nie bylo wogole zasiegu a ja moglem sie dodzwonic i wysylac smsy i do mnie sie dodzwonili wiec jakie sa wasze sugestie

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2006, 05:20:44 »
No cóż... moim zdaniem, formatując telefon przynajmniej wykluczysz powstanie problemu w systemie telefonu. Jeśli nie pomoże, to albo to problem sieci w Twoim obszarze, albo problem sprzętowy kwalifikujący się do serwisu.

Plikom na karcie nic się nie stanie w czasie formatu (czyści tylko pamięć wewnętrzną), jednak ja bym sugerował również format karty pamięci. Jeśli masz tam jakieś dane, których nie chcesz stracić, to zrób kopie (a takie dane jak zapisy z gier możesz jak sądzę przywrócić po ponownej instalacji gier bez problemu). Ilość dostępnej pamięci sprawdzisz przy pomocy jakiegoś task managera, np.: Best TaskMan,  TaskSpy (freeware), czy Psiloc Task Manager.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2006, 23:16:25 »
No cóż... moim zdaniem, formatując telefon przynajmniej wykluczysz powstanie problemu w systemie telefonu. Jeśli nie pomoże, to albo to problem sieci w Twoim obszarze, albo problem sprzętowy kwalifikujący się do serwisu.

Plikom na karcie nic się nie stanie w czasie formatu (czyści tylko pamięć wewnętrzną), jednak ja bym sugerował również format karty pamięci. Jeśli masz tam jakieś dane, których nie chcesz stracić, to zrób kopie (a takie dane jak zapisy z gier możesz jak sądzę przywrócić po ponownej instalacji gier bez problemu). Ilość dostępnej pamięci sprawdzisz przy pomocy jakiegoś task managera, np.: Best TaskMan,  TaskSpy (freeware), czy Psiloc Task Manager.

sytuacja ma sie tak w piatek wrocilem do domu z pracy, caly tydzien siedzialem w kaliszu i z telefonem bylo wszystko ok a jak wrocilem do domu tj ok 40km od kalisza w strone pleszewa (jesli ktos sie orientuje) no to niespodzianaka sytuacja sie powtorzyla z brakiem mozliwosci zadzownienienia, pozniej zmienilem w ustawieniach telefonu w sieci zmienilem w tryb sieci z tryb podwojny na gsmi chuba raczej jest ok ale stalo sie cos takiego ze nie bylo wogole zasiegu a ja moglem sie dodzwonic i wysylac smsy i do mnie sie dodzwonili wiec jakie sa wasze sugestie, zrobilem reset telefonu kodem i przez cala sobote i niedziel do wieczora bylo ok klopty znow sie zaczely w niedziele, znow przestawilem na tryb gsm i bylo ok ale pozniej wrocilem spowrotem na tryb podwojny, i do dzis jest ok ale od poniedzialku znow siedze w kaliszu, moze to wina karty ze za stara i nie obsluguje trybu 3g lub cos podobnego zauwazylem jeszcze cos takiego np: jak zapisze jakis nr 501xxxxxx i zapisze go jako jakas dowolna nazwa np A i pozniej jak zadzwonie na nr 601xxxxxx to telefon pokazuje ze dzowni do A (xxxxxx to ciag liczb takich samych w nr 501 i 601) co o tym sadzicie ale ponoc inny tez tak maja

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 03:33:39 »
Cóż... przyznam że nie bardzo wiem co Ci doradzić. Jeśli format nie pomógł, to samodzielnie chyba niewiele więcej możesz zrobić, poza wymianą karty SIM.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2006, 15:18:03 »
Cytat: "fidodido"
zauwazylem jeszcze cos takiego np: jak zapisze jakis nr 501xxxxxx i zapisze go jako jakas dowolna nazwa np A i pozniej jak zadzwonie na nr 601xxxxxx to telefon pokazuje ze dzowni do A (xxxxxx to ciag liczb takich samych w nr 501 i 601) co o tym sadzicie ale ponoc inny tez tak maja

Wiekszosc [jak nie wszystkie] telefonow tak ma :)
Telefony podczas porownywania numerow z wpisami w ksiazce telefonicznej,  biora pod uwage, tylko ostatnie 7 cyfr, jako, ze w polsce sa uzywane numery 9 cyfrowe, tak wiec, 2 pierwsze cyfry, sa po prostu pomijane. I dlatego chcac zadzwonic np. pod numer 99 1 234 567 a w ksiazce tel. mamy zapisany kontakt z numerem xx1 234 567 to bedzie on rozpoznany jako ten wlasnie kontakt. Mi, jak narazie, przez pare ladnych lat uzywania telefonu, nie zdazylo sie, abym mial numery tak podobne :) A jesli ktos zapyta dlaczego tak, a nie inaczej? Pewnie aby przyspieszyc dopasowywanie kontaktow do numerow ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2006, 22:58:55 »
panowie co to tym sadzicie oddalem telfon do serwisu noki dzis i juz po paru godzinach zadzwonili ze tel jest ok ze nie trzeba nic robic po prostu tak to juz jest ze jak sie znadzie w zasiegu sieci UMTS i pozniej zlape zwykla siec to sie lubi blokowac jak wyzej napisalem, nie wiem czy tak moze byc czy moze mnie ktos robi w "konia", twierdza ze to wina sieci, dodam tez ze wymienilem tez karte na 3G i sytuacja sie nie zmienila czy panowie z serwisu maja racje ?
nie obrazajac nikogo

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2006, 00:00:30 »
A jaki ten serwis? Autoryzowany? Jak tak, to wio do sprzedawcy (o ile zakup ma papierek i nie minęło więcej niż 2 lata od sprzedaży) i spróbować wyegzekwować uprawnienia z tytułu rękojmi: towar niezgodny z umową. No bo przecież nie działa jak powinno, a serwis rozłożył ręce... Ale to zapewne będzie droga przez mękę...

Ja niestety nie znam się na tyle na sieciach GSM, żeby ocenić czy panowie z serwisu mówią prawdę czy nie - jednak to naprawdę nie powinno obchodzić klienta. Zapłaciłeś za coś co ma określoną funkcjonalność, a z tego co piszesz wynika że telefon nie spełnia w 100% tej zalożonej funkcjonalności.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2006, 10:11:15 »
A jaki ten serwis? Autoryzowany? Jak tak, to wio do sprzedawcy (o ile zakup ma papierek i nie minęło więcej niż 2 lata od sprzedaży) i spróbować wyegzekwować uprawnienia z tytułu rękojmi: towar niezgodny z umową. No bo przecież nie działa jak powinno, a serwis rozłożył ręce... Ale to zapewne będzie droga przez mękę...

Ja niestety nie znam się na tyle na sieciach GSM, żeby ocenić czy panowie z serwisu mówią prawdę czy nie - jednak to naprawdę nie powinno obchodzić klienta. Zapłaciłeś za coś co ma określoną funkcjonalność, a z tego co piszesz wynika że telefon nie spełnia w 100% tej zalożonej funkcjonalności.

jest to autoryziway serwis nokii i to ponoc w rankingu serwisow dosc wysoko, z operatorem moze byc klopot bo ja telefonu nie kupowalem tylko jakis gostek a ja odniego kupilem, tyle tylko ze wszystkie papiery mam wiec nie wiem czy uda sie zalaltwic przez siec ale moze sprobuje tyle  tylko ze nie bede mial tel. jaki im oddam a tel. jest mi teraz badzo potrzebny

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2006, 23:27:39 »
To znaczy, kupowałeś od kogoś? W takiej sytuacji to chyba faktycznie lepiej byłoby gdyby w tej sprawie działał ten na kogo papierki telefonu są wystawione... Choć pewnie to nierealne... Niestety, nie wiem co jeszcze Ci doradzić, może poza udaniem się do Federacji Konsumentów (może coś pomogą) lub zrobieniem awantury u operatora - telefon sprawny (niby) a nie działa jak powinien, więc może to problem sieci.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2006, 00:34:53 »
Mam ten sam problem jedyna rada przełączyć telefon z trybu sieci podwójny na GSM

Narzędzia>Ustawienia>Sieć>Tryb sieci>GSM

Miałem ten sam problem
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 13, 2006, 08:44:01 »
Po prostu pdała ci radiówka czy cos takiego u mnie w GLIWICACH PODIOŁ SIE ZROBIENIA TYLKO JEDEN SERWIS W GCH POWIEDZIELI ZE NAPRAWIĄ ZA 100 ZŁ. w WTOREK MA  ODEBRAC WIEC DAM ZNAC.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 15, 2006, 01:51:46 »
casawnuk,
Capslocka byś nie nadużywał... Nie ma potrzeby krzyczeć...

bret
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 15, 2006, 07:10:58 »
Przpraszam, spieszyłem sie i pisząc to nie zauważyłem.