nokia 6680 i poczatki

• 13 Odpowiedzi
  • 2090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nokia 6680 i poczatki
« dnia: Kwiecień 24, 2006, 17:08:20 »
witam
stalem sie szczesliwym (chyba) posiadaczem noki 6680, chcialyb sobie poinstalowac rozne rzeczy czy ktos moze mi podpowiedziec jaki najlepszy program jest do tej noki, i jak instalowac dodatki, jak np przenies ksiazke tel z innego tel teraz mam 6230 i ksazke skopiowalem oxygenem, no i moze gdzie znales jakies informacje na ten temat

*

Offline bret

• 1964
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2006, 05:23:01 »
Witamy na forum,
Instalacja aplikacji możliwa jest przy pomocy PC Suite, czytnika kart pamięci (wystarczy skopiować na kartę pamięci plik aplikacji (nazwa_aplikacji.sis) i odpalić go w telefonie przy pomocy jakiegoś menedżera plików, lub można go przesłać via Bluetooth do telefonu (w tym przypadku, jeśli zetkniesz się z blokadą przesyłania takich plików, będziesz musiał wcześniej zmienić rozszerzenie pliku - to taki pseudo system bezpieczeństwa, możliwy w tym przypadku, bardziej upier**** niż zabezpieczający cokolwiek). Również z samym PC Suite możesz łączyć się przez kabel USB lub Bluetooth. Możesz przy pomocy PC Suite również zsynchronizować stary telefon z Outlookiem (chyba - nie mam bladego pojęcia o 6230), a następnie zsynchronizować Outlooka z nowym telefonem. Alternatywa to np. eksport kontaktów z Outlooka do formatu vcf (nie próbowałem, ale powinno to być możliwe) i następnie import tego pliku do 6680 przy pomocy aplikacji Best vCard (freeware). Lub właśnie Oxygen - choć coś mi się zdaje że musiałeś użyć dwóch wersji, bo 6230 to nie jest telefon symbianowy.
jaki najlepszy program jest do tej noki
Najlepszy do czego? Sorry, nasz jasnowidz ma akurat wychodne :) ;). Tymczasem zapraszam do zapoznania się z listą dostępnych aplikacji.
gdzie znales jakies informacje na ten temat
Zapraszam do sekcji Series 60 oraz na forum (polskie i angielskie) w serwisie My-Symbian.com. I rzecz jasna do wizyt tutaj - w razie czego postaramy się pomóc :).

nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:52:25 »
Cytat: "bret"
Witamy na forum,
Instalacja aplikacji możliwa jest przy pomocy PC Suite, czytnika kart pamięci (wystarczy skopiować na kartę pamięci plik aplikacji (nazwa_aplikacji.sis) i odpalić go w telefonie przy pomocy jakiegoś menedżera plików, lub można go przesłać via Bluetooth do telefonu (w tym przypadku, jeśli zetkniesz się z blokadą przesyłania takich plików, będziesz musiał wcześniej zmienić rozszerzenie pliku - to taki pseudo system bezpieczeństwa, możliwy w tym przypadku, bardziej upier**** niż zabezpieczający cokolwiek). Również z samym PC Suite możesz łączyć się przez kabel USB lub Bluetooth. Możesz przy pomocy PC Suite również zsynchronizować stary telefon z Outlookiem (chyba - nie mam bladego pojęcia o 6230), a następnie zsynchronizować Outlooka z nowym telefonem. Alternatywa to np. eksport kontaktów z Outlooka do formatu vcf (nie próbowałem, ale powinno to być możliwe) i następnie import tego pliku do 6680 przy pomocy aplikacji Best vCard (freeware). Lub właśnie Oxygen - choć coś mi się zdaje że musiałeś użyć dwóch wersji, bo 6230 to nie jest telefon symbianowy.
jaki najlepszy program jest do tej noki
Najlepszy do czego? Sorry, nasz jasnowidz ma akurat wychodne :) ;). Tymczasem zapraszam do zapoznania się z listą dostępnych aplikacji.
gdzie znales jakies informacje na ten temat
Zapraszam do sekcji Series 60 oraz na forum (polskie i angielskie) w serwisie My-Symbian.com. I rzecz jasna do wizyt tutaj - w razie czego postaramy się pomóc :).

chodzi i o programy do wgrywania gier aplikacji itp. i np w jaki sposob pozniej to wszystko usunac, szukam tem moze jakis przydatnych kodow do tego tel.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2006, 21:30:22 »
ja testowalem z 6680 to : http://www.allegro.pl/item100286002_itec_bluetooth_gps_20_kanal_gps_nowy_vat_gwar_.html
male , zgrabne, super dzialalo bez problemow.

*

Offline bret

• 1964
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2006, 00:12:34 »
To super - tylko fidodido chyba nie o to pytał... :).
Cytat: "fidodido"
chodzi i o programy do wgrywania gier aplikacji itp. i np w jaki sposob pozniej to wszystko usunac
No to przecież już Ci powyżej napisałem w jaki sposób możesz instalować aplikacje... Usuwasz przy pomocy systemowego Menedżera aplikacji (strony 106 - 109 instrukcji obsługi). Sugerowałbym zapoznanie się z tą instrukcją...

Myślę że więcej możesz zdziałać z odpowiednią aplikacją, niż kodem - to nie ten typ telefonu (po to masz w nim prawdziwy system operacyjny). Wyjątkiem od tej reguły może być np. konieczność sformatowania telefonu - odpowiednie kody są w dziale FAQ & Tips serwisu My-Symbian.com.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2006, 07:17:01 »
w morde, jakis nie przytomnu jestem ostatnio - nie w tym topicu odpowiedzialem :-)))))

nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2006, 00:27:39 »
czyli mozna rozumiec ze róznorodne programiki na symbiana mozna wgrywac i instalowac na telefonie (oraz na karcie zewnetrznej) poprzez kabel USB? A ten PC Suite jest bardzo do tego potrzebny?, a to w ogule jest jakis program który sie instaluje w telefonie czy nie?
 Z góry dziekuje za odpowiedz:)

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2006, 01:09:52 »
PC Suite sluzy wlasnie do instalacji programow - patrzales laskiewie chociaz na to co on oferuje ?? Zainstalowales go wogole ? Wydaje mi sie ze jakbys to zrobil to nie zadawalbys takich pytan  :lol:

nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2006, 11:13:12 »
A czy PC Suite to jest program majacy podobne zastosowanie co Oxygen? Czy to są dwa rózne programy (rózne i tak są) o innym zastosowaniu

*

Offline bret

• 1964
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2006, 17:36:32 »
Oxygen o tyle się różni od PC Suite że przy jego pomocy nie zrobisz backupu telefonu i nie zainstalujesz aplikacji. Natomiast do samego instalowania aplikacji PC Suite nie jest niezbędne - wystarczy czytnik kart pamięci na USB. Kopiujesz na kartę pamięci plik instalacyjny aplikacji (nazwa_aplikacji.sis) i odpalasz go w telefonie z poziomu jakiegoś menedżera plików - to uruchamia instalatora aplikacji i aplikacja jest już normalnie instalowana. PC Suite instaluje się na kompie, nie w telefonie - do połączenia z nim może służyć kabel USB albo Bluetooth (najczęściej te dwa sposoby).

nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2006, 23:48:02 »
Czy istnieje radio na nokie 6680? Chodzi mi o takie co nie łaczy sie z internetem. Te tańsze nokie że tak powiem mają radyjka a takie nokie 6630 albo 6680 nie mają:( Jest jakas aplikacja co załatwia tą sprawe??

*

Offline bret

• 1964
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2006, 00:02:48 »
Można użyć aplikacji takich jak:
Mobiedge Radio (tylko podcasty)
VirtualRadio
Virgin Radio Player
Radioke
AVEC Radio

nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2006, 22:56:21 »
a te programy nie łączą sie czasem z netem lub płaci sie za słuchanie ??Oczywiście programik jest płatny ale czy oprócz tego cos się płaci???

*

Offline bret

• 1964
nokia 6680 i poczatki
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2006, 23:07:10 »
Niestety, nie używałem. Jednak jak sobie wyobrażasz radio bez połączenia internetowego? Przyznaje że akurat tego nie doczytałem w Twoim pytaniu. Jeśli telefon nie ma sprzętowego radia, to internetowe jest jedyną możliwością, moim zdaniem (no chyba że byłby dostępny jakiś zestaw słuchawkowy z radiem - są takie, choć nie orientuję się czy akurat dla 6680). Jeśli ma, to wszelkie takie dodatkowe aplikacje są zbędne. Oczywiście w trakcie słuchania takiego internetowego radia pobierasz dane i za przesłane/odebrane dane będziesz musiał zapłacić, cudów nie ma.