Nokia 6630 + moduł GPS NOKIA LD-3W

• 2 Odpowiedzi
  • 1222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 07, 2006, 11:58:49 »
Witam!
Mama Nokie 6630. Chce dokupić do niej moduł GPS NOKIA LD-3W. Zwracam się do was z zapytaniem o rade co do tego wyboru oraz o rade w sprawie wyboru mapki jaką zainstalować w telefonie.

Z góry dzięki za wasze opinie na ten temat!

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2006, 17:25:24 »
Jeśli pytasz czy ten moduł będzie działać z 6630, to będzie :). Podobno jest całkiem niezły, przynajmniej sądząc ze specyfikacji (chipset SiRFStarIII, 20 kanałów, do 15 godzin działania).

Co do mapy, to w tej chwili TomTom Mobile wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem dla Symbian OS (choć fachowcem od GPS to ja niestety nie jestem :)). Przyznam jednak że polityka sprzedaży tej firmy wydaje mi się nieco dziwna. U polskich dystrybutorów nie kupisz TT inaczej niż w zestawie wszystkich map Europy + odbiornik GPS - za "odpowiednią" cenę, oczywiście. Mapy można kupić na stronie TT, choć zdaje też tylko w zestawie z odbiornikiem i co ważniejsze, mapa Polski jest dostępna w serwisie TT Plus za dodatkową opłatą, a do tego serwisu mają dostęp tylko klienci TT. Dziwne to... Czyli albo zakup wszystkiego jak leci + odbiornika GPS (nie szkodzi że akurat chcesz innego używać :)) za 2000 PLN, albo zakup map regionu który może Cię nie interesować :) za 300 Euro + zakup dodatkowego regionu (który też może Cię nie interesować :)) za 50 Euro żeby dostać mapę Polski... No chyba że ja o czymś nie wiem :). Dla Symbian OS jest to jednak chyba najlepsze rozwiązanie. No chyba że interesuje Cię wyłącznie nawigacja po Polsce i byłbyś skłonny używać rozwiązania online (mapy na serwerze, ściągane w zależności od potrzeby), wtedy np. NaviExpert wydaje się być niezłym rozwiązaniem.

Co do innych programów nawigacyjnych dla Series 60, to możesz zapoznać się z istniejącą ofertą tutaj.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2006, 23:32:14 »
można kupować w ciemno.Ja jestem bardzo zadowolony.Nie trzeba włączać wyłączać tylko komórką wzbudzamy GPS.Trzyma dobrze nawet przy zachmurzonym niebie w domu 3-4 satelity a w samochodzie maximum i to schowany w torebce!Polecam