Bret: żadna fobia, tylko irytuje mnie ta nagonka, że ktoś niby może posiadać pirata, kiedy wiem jak to sami ich używamy.
Powtarzam po raz kolejny, w kolejnym wątku: to
nie jest żadna nagonka. Tak ja jak i Ty jesteśmy tutaj gośćmi - a gospodarze mają prawo określić warunki na jakich nas przyjmują, my zaś obowiązek stosowania się do tych reguł. Pomyśl przez chwilę jak w krótkim czasie wyglądałoby to forum, gdyby zakazu dyskusji o piratach nie egzekwować. W co drugim wątku byłyby załączniki z pirackim softem. Powiesz: no to co? Otóż to byłby poważny problem - przynajmniej dla niektórych osób. Za PDAClubem stoją realne osoby, które mogłyby za to beknąć (wystarczy jeden "życzliwy"). To raz. Dwa: serwis który zamieszcza nielegalne informacje, traci reputację - w końcu żaden producent nie podrzuci informacji czy sprzętu do testu, nie zamieści reklamy (a przecież za utrzymanie serwisu płaci się bynajmnie nie wirtualne pieniądze). To dwa. Trzy: w Polsce obowiazuje prawo o ochronie wartości intelektualnej. I każdy ma obowiązek stosować się do niego. Takie forum jak np. to, jest publicznym miejscem - wybrażasz sobie szanowaną witrynę na forum której kolesie zmawiają się na włam gdzieś? Ja nie. Myślę że cała kwestia jest tak oczywista, że naprawdę nie powinienem tego tłumaczyć - takie mamy prawo, taki regulamin tego forum. I już. Uważasz że to źle? Chiny zapraszają

.
Oczywiście "właściciele" forum mogą zakaż rozmowy o tym... taka cenzura a'la Kaczyńskie państwo
No co Ty z tą cenzurą? Naprawdę nie widzisz różnicy? To tak jakbyś narzekał że o sposobach na producję bomby nie możesz tu poczytać. Cenzura (czyli usuwanie niewygodnych dla cenzurującego treści) a stosowanie się do obowiązującego prawa to
zdecydowanie nie to samo. I właściciele to nie są jakieś wirtualne byty - oni istnieją naprawdę

. A co za tym idzie, mają określone poglądy, m.in. na tę sprawę.
Dla mnie to bez różnicy jeśli mnie PIRAT poprosi o pomoc to mu też pomoge 
No i git - Twoja sprawa. Właściciele PDAClubu uważają odwrotnie i naszym obowiązkiem jest to uszanować.