Witam!
N6600 posiadam od 2 lat. Jestem z niego zadowolony. Przez ten czas aparat nie stwarzał większych problemów w eksploatacji, ale jak każdy telefon - ma swoje zady i walety
Przede wszystkim rzuca się w oczy jego interesujący design, choć może nie zawsze wszystkim przypada on do gustu (mydelniczka, jajo i inne tego typu inwektywy - lepiej nie wyciągać go przy ludziach bo się człowiek musi nasłuchać

).
Skupię się może na wymienieniu najważniejszych (wg mnie) niedociągnięć w tym modelu. O zaletach smartfonów opartych na Symbian OS nie muszę chyba pisać.
Tak więc w skrócie:
- N6600 vs N6630 -
1. Brak EDGE/UMTS - niezbyt szybkie transfery (jak to GPRS);
2. w zestawie karta MMC o niewielkiej pojemności - tylko 32 MB;
3. slot karty pamięci umieszczony niefortunnie pod baterią (czasochłonna wymiana kart związana w koniecznością wyłączenia telefonu i wyjęcia baterii);
4. długi czas uruchamiania telefonu, wolniejszy procesor (ARM 104 MHz) stąd i wolniejsze poruszanie się po menu, tzw. "mulenie" itp.;
5. Zdjęcia VGA (640x480) nie powalają jakością - trochę nieostre, szumy matrycy zwłaszcza przy nocnych ekspozycjach, zoom 2x - porażka (czepiam się

);
6. Standardowy rejestrator plików video nagrywa max 1 minutowe (100 kB) clipy;
7. Niezbyt długi czas czuwania baterii (1-3 dni) w zależności od intensywności użytkowania;
8. Standardowo brak możliwości przeglądania dokumentów MS Office oraz innych formatów - mp3, ogg, wma itp.;
Naturalnie poprzez doinstalowanie odpowiednich aplikacji można w większym czy mniejszym stopniu pozbyć się wielu niedociągnięć i poprawić funkcjonalność telefonu.
W zasadzie N6600 to już symbianowy weteran więc aktualnie jego cena powinna być rozsądna.
Z mojej strony to chyba byłoby na tyle.
Mam nadzieję, że Cię nie zraziłem do tego telefonu

. Mnie on strasznie "przypasował" i jak na razie nie myślę o zamianie na inny.
Pozdrawiam.