(...) co do czyszczenia to koledzy moze pomoga
Czołem! Witam po wakacyjnej przerwie :-)
Temat formatowania telefonu poruszany był już wielokrotnie na forum. Polecam lekturę wcześniejszych postów.
Dla przypomnienia:
1. Formatowanie
- format najprościej przeprowadzić za pomocą kodu *#7370# (tracisz wszystkie zainstalowane przez Ciebie aplikacje i dane, w efekcie pozostaje czysty, odświeżony system);
- kiedy telefon nie daje się nawet uruchomić, by możliwe było wpisanie kodu - istnieje kombinacja klawiszy - dla wygimnastykowanych

, mianowicie:
<zielona słuchawka> + <*> + <3> + <on/off> wciśnięte jednocześnie;
WAŻNE: bateria musi być naładowana przynajmniej w 3/4, by w trakcie procesu tefefon się nie wyłączył.
2. Pliki *.ini
- kod *#7780# powinien przywrócić fabryczne ustawienia aparatu (nie używałem) = odświeżenie systemowych plików *.ini. Konieczna może być ponowna konfiguracja aparatu (GPRS, poczta itp., ustawienia) i aplikacji. Ten sam efekt uzyskasz wchodząc w Ustawienia -> Telefon -> Ogólne -> Ustaw. fabryczne tel.
Korzystając z tego sposobu zachowujesz aplikacje zainstalowane przez Ciebie. Pliki *.ini tych aplikacji w zasadzie można wykasować. W wielu przypadkach skutkuje to "naprawieniem" nie działającego poprawnie programu. Przy kolejnym uruchomieniu programu *.ini zostaną na nowo utworzone. Niestety, stracić możesz w ten sposób ustawienia programu (konieczność ponownej konfiguracji), czasem klucze rejestracyjne itp.
Ja zazwyczaj zaraz po zainstalowaniu i konfiguracji aplikacji robię kopię takiego świeżego *.ini i co jakiś czas ją przywracam poprzez nadpisanie "starego" pliku.
Przed kombinowniem z formatowaniem warto zrobić sobie kopię bezpieczeństwa wszystkich danych z pamięci telefonu na karcie MMC - tak na wszelki wypadek (Menu -> Pamięć -> Opcje -> Zrób kopię pam. tel.).
Można ją będzie w każdej chwili przywrócić (Menu -> Pamięć -> Opcje -> Przywróć z karty).
Chociaż jeśli telefon szwankuje na niewiele się to zda, bo wtedy przywracasz system z błędami.
Pozdrawiam!