Nokia 6600

• 2 Odpowiedzi
  • 561 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia 6600
« dnia: Wrzesień 11, 2006, 08:41:52 »
Mam pytanie do Nokii jak w temacie.Czy ona też jest na symbianie? i jakim?I czy też można zrobić czyszczenie plików ini oraz formatowanie?NO i oczywiście w jaki sposób.

Re: Nokia 6600
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:04:53 »
Cytat: "pabik"
Mam pytanie do Nokii jak w temacie.Czy ona też jest na symbianie? i jakim?I czy też można zrobić czyszczenie plików ini oraz formatowanie?NO i oczywiście w jaki sposób.

tak, 6600 posiada symbiana w wersji 2.x co do czyszczenia to koledzy moze pomoga,

pozdr
Sebastian

*

Offline samsa

• **
  • 123
Re: Nokia 6600
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2006, 14:38:57 »
Cytat: "smiodus"

(...) co do czyszczenia to koledzy moze pomoga

Czołem! Witam po wakacyjnej przerwie :-)

Temat formatowania telefonu poruszany był już wielokrotnie na forum. Polecam lekturę wcześniejszych postów.

Dla przypomnienia:

1. Formatowanie
- format najprościej przeprowadzić za pomocą kodu *#7370# (tracisz wszystkie zainstalowane przez Ciebie aplikacje i dane, w efekcie pozostaje czysty, odświeżony system);
- kiedy telefon nie daje się nawet uruchomić, by możliwe było wpisanie kodu - istnieje kombinacja klawiszy - dla wygimnastykowanych ;-) , mianowicie:
<zielona słuchawka> + <*> + <3> + <on/off> wciśnięte jednocześnie;
WAŻNE: bateria musi być naładowana przynajmniej w 3/4, by w trakcie procesu tefefon się nie wyłączył.

2. Pliki *.ini

- kod *#7780# powinien przywrócić fabryczne ustawienia aparatu (nie używałem) = odświeżenie systemowych plików *.ini. Konieczna może być ponowna konfiguracja aparatu (GPRS, poczta itp., ustawienia) i aplikacji. Ten sam efekt uzyskasz wchodząc w Ustawienia -> Telefon -> Ogólne -> Ustaw. fabryczne tel.
Korzystając z tego sposobu zachowujesz aplikacje zainstalowane przez Ciebie. Pliki *.ini tych aplikacji w zasadzie można wykasować. W wielu przypadkach skutkuje to "naprawieniem" nie działającego poprawnie programu. Przy kolejnym uruchomieniu programu *.ini zostaną na nowo utworzone. Niestety, stracić możesz w ten sposób ustawienia programu (konieczność ponownej konfiguracji), czasem klucze rejestracyjne itp.
Ja zazwyczaj zaraz po zainstalowaniu i konfiguracji aplikacji robię kopię takiego świeżego *.ini i co jakiś czas ją przywracam poprzez nadpisanie "starego" pliku.

Przed kombinowniem z formatowaniem warto zrobić sobie kopię bezpieczeństwa wszystkich danych z pamięci telefonu na karcie MMC - tak na wszelki wypadek (Menu -> Pamięć -> Opcje -> Zrób kopię pam. tel.).
Można ją będzie w każdej chwili przywrócić (Menu -> Pamięć -> Opcje -> Przywróć z karty).
Chociaż jeśli telefon szwankuje na niewiele się to zda, bo wtedy przywracasz system z błędami.

Pozdrawiam!