Nokia 6110 navigator - decyzja kupna

• 9 Odpowiedzi
  • 945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia 6110 navigator - decyzja kupna
« dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:04:34 »
Witam wszystkich !! jestem nowy i całkowity laik w tym temacie , ale mam prośbę do Was o pomoc .Noszę się z zamiarem kupna nokiii 6110 navi i mam pytanko jak sprawuje się ta mapa która tam się znajduje , czy jest możliwość wgrania innej mapy i czy jest to dobry wybór dla kogoś kto od czasu do czasu potrzebuje navigacji czy jednak zakupić oddzielne urządzenie i jakie byłoby dobre dla laika ?? :worried:

Odp: Nokia 6110 navigator - decyzja kupna
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2007, 22:04:45 »
Witam.
Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem nokia 6110.
Troche mialem obawy przed zakupem ktore byly zwiazane z tym ze nikt (saturn/mediamarkt/salon nokia) nie byl w stanie odpowiedziec na moje pytanie - jakie jest pokrycie map i czy menu programu nawigacji jest po polsku i czy komendy glosowe sa po polsku.
Po zakupie okazalo sie ze wszystko jest po polsku.
Co do pokrycie, nie ma nigdzie odnotowanej informacji na ten temat.
Po malym jednodniowym tescie okazuje sie ze pokrycie jest calkiem calkiem, testowalem navi we wroclawiu i malej miejscowosci chojnow gdzie jest wiekszosc ulic takze nie ma tragedii.
Ogolnie telefon mile mnie zaskoczyl.
Pozdrawiam.

*

Offline 8minut

• 22
  • Sprzęt: N95
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2007, 15:00:59 »
Wg mnie pokrycie Polski będzie takie samo jak w przypadku programu Route66, który jest dostępny dla innych telefonów opartych o system Symbian 9.x S60v3 czyli koło 60-70% :ok:
Pozdrawiam,
8minut

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2007, 23:31:15 »
Witam.
Po kolejnych dniach uzytkowania zauwazam pewne niedociagniecia firmy nokia.
Porownujac nokia 6110 do SE K750i pod katem radia i odtwarzania mp3 to SE przeskakuje nokie 100 razy.
Radio w nokii slabo lapie fale, nie wspomne o tym ze nokia jest strasznie cicha.
Przy uzytkowaniu srednio 5-8 godzin dziennie gg + ok 1-2 godziny mp3/radio, srednio 10 sms dziennie + 5 minut rozmowy bateria trzyma 3 dni co uwazam za super wynik.
Pozdrawiam.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:11:58 »
Najwiekszym niedociagnieciem Nokii jest brak wspolpracy z Tom Tomem.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:36:49 »
Ja bym inaczej powiedzial.. Duza wada TT jest brak wspolpracy z nadajnikiem wbudowanym ;-)

*

Offline stach

• *
  • 77
  • Sprzęt: Palm Vx, IIIc, iPaq h2210
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2007, 16:00:44 »
Chyba "odbiornikiem wbudowanym" miałeś na myśli. I nie do końca się z tym zgodzę, bo TT działa przecież bez problemu z odbiornikami wbudowanymi w pockety takie jak eten, htc itp. Tak naprawdę najnowsza dostępna wersja TT była na rynku sporo przed wszystkimi telefonami nokii z wbudowanym gps'em i to nokia nie zrobiła nic żeby gps był dostępny przez standardowy interfejs. Tradycyjnie nokia promuje swoje standardy i tak było zawsze, np historyczne  telefony serii 6100, 6150 miały port irda, który pomimo standardu działał tylko pomiędzy telefonami nokii. Z drugiej strony nokia promuje swoje narzędzia do nawigacji (z płatną nawigacją głosową) więc brak współpracy wewnętrznego gps'a z TT i innym softem mógł być zamierzony, bo do czasu gdy konkurencja zaktualizuje swoje oprogramowanie to pewnie trochę licencji sprzedadzą.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2007, 17:52:47 »
Ale przeciez oprogramowanie dodawane do telefonu jest w gratisie, chyba ze jestem w bledzie?

*

Offline 8minut

• 22
  • Sprzęt: N95
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2007, 12:05:50 »
Chyba "odbiornikiem wbudowanym" miałeś na myśli. I nie do końca się z tym zgodzę, bo TT działa przecież bez problemu z odbiornikami wbudowanymi w pockety takie jak eten, htc itp. Tak naprawdę najnowsza dostępna wersja TT była na rynku sporo przed wszystkimi telefonami nokii z wbudowanym gps'em i to nokia nie zrobiła nic żeby gps był dostępny przez standardowy interfejs. Tradycyjnie nokia promuje swoje standardy i tak było zawsze, np historyczne  telefony serii 6100, 6150 miały port irda, który pomimo standardu działał tylko pomiędzy telefonami nokii. Z drugiej strony nokia promuje swoje narzędzia do nawigacji (z płatną nawigacją głosową) więc brak współpracy wewnętrznego gps'a z TT i innym softem mógł być zamierzony, bo do czasu gdy konkurencja zaktualizuje swoje oprogramowanie to pewnie trochę licencji sprzedadzą.
Na pewno nie zgodzę się z tym, że to wina Nokii, że TomTom nie współpracuje z wbudowanym modułem GPS. Program TomTom (wersja 6.01 oraz 6.02 dla Symbian OS) powstał w czasach kiedy jeszcze żaden telefon z Symbianem nie posiadał takiego wbudowanego modułu dlatego też nie było potrzeby wprowadzania takiej opcji. Po drugie na pewno też nie zgodzę się z tym, że brak współpracy z TT i innym softem był zamierzony. Na tą chwilę mamy przynajmniej 3 lub 4 pozycje, które współpracują z wbudowanym modułem włączając w tą listę Nokia Maps (Route66 Mobile 7, Navigon Mobile Navigator, Garmin Mobile). Jedynie TomTom został z tyłu ale pod koniec roku ma się to zmienić bo ma wyjść nowa wersja TomTom 7.
Pozdrawiam,
8minut

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2007, 12:41:58 »
Witam wszystkich. Jstem tu nowy. Na noki 6110 navigator działa jescze Navicore.   http://www.navicoretech.com/Consumer/NewsEvents/news/en_GB/2007-4_announce/
HTC Desire HD