Nokia 5800 - opinie

• 12 Odpowiedzi
  • 6656 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
Nokia 5800 - opinie
« dnia: Lipiec 09, 2009, 15:06:00 »
Witam,
jak sie spisuje ten fon w codziennym zyciu. Jakies zwiechy,przymulenia?
Czy takie funkcje jak sms i kalendarz da sie obslugiwac bez rysika?
Czy dotyk dobrze dziala?
Czy dzislaja wszystkie programy (no najpopularniejsze z telefonow niedotykowych: HandyAlarm, Garmin,Smartmovie)?
Czy ekran jest podatny na uszkodzenia (koniecznosc noszenia w futerale)?
Nagrywane filmik sa porownywalne z N95 8GB,bo nie ukrywam dla mnie to priorytet :)

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
Odp: Nokia 5800 - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2009, 15:27:18 »
Wg mnie telefon bardzo dobrze rozwiązany. Większość rzeczy da się obsługiwać bez rysika (chyba, że sobie włączysz klawiaturę QWERTY w pionie, bo w poziomie da się pisać palcem).
Nie wszystkie programy działają jeszcze, ale większość działa (w tym nawigacyjne) i wskaźnik ten się poprawia.
Tak więc tutaj bym się nie martwił. Z tych bardziej znanych, nie działa niestety jeszcze CorePlayer.
Ekran nie wydaje się być podatny na uszkodzenia i nie trzeba nosić w futerale, ale folię na wyświetlacz moim zdaniem i tak zawsze warto kupić (jest praktycznie niezauważalna po naklejeniu).

Nagrywania filmów nie testowałem.

PS.
Telefon na 100% lepszy od N95 8GB, tak z gólnego wrażenia.

*

Offline Tunia

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC Wildfire,Nokia 5800, MDA Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2009, 15:42:07 »
Mam ten telefon od paru dni i jestem zadowolony jak na razie z niego. Dotyk jest dość czuły (folii jeszcze nie mam wiec nie wiem jak będzie z folia), Jeśli chodzi o programy to raczej działają, lecz niektóre maja problem z rozdzielczością i są wyświetlane w lewym górnym rogu, podobnie jest z grami. Większość aplikacji bez problemu obsługuje się "z palca" rysika używam naprawdę rzadko, jedynie w Garminie czasem używam rysika bo przyciski na wyświetlaczu są dość małe. Co do wyświetlacza to telefon mam non-stop w kieszeni i nie zauważyłem jeszcze na nim żadnych zarysowań lub uszkodzeń mechanicznych.

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2009, 08:37:49 »
To jeszcze zapytam:
- czy tel obsluguje Flasha tj.filmiki na YouTube?

- jak dziala i jak sie spisuje Pasek Kontaktow?

- do czego sluzy lista wysylkowa wiadomosci?

- co to sa Grupy Kontaktow?

- czy obsluguje majle HTML?

- czy ma wbudowany Czat sms i czy sie nie muli?

To chyba tyle :)

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2009, 09:22:58 »
To jeszcze zapytam:
- czy tel obsługuje Flasha tj.filmiki na YouTube?

Tak

- jak działa i jak sie spisuje Pasek Kontaktów?

Dobrze, ale można zdefiniować tylko cztery (przynajmniej w mojej wersji SW)

- co to są Grupy Kontaktów?

Do grupowania kontaktów  :mrgreen:
Jak masz kilkaset kontaktów, to aby łatwiej je przeszukiwać/wybierać można je pogrupować np. rodzina, znajomi, praca itd.

- czy obsługuje majle HTML?

Tak

czy sie nie muli?

Nie (chociaż szybkość to pojęcie względne  :D)

*

Offline ratuszfly

• 22
  • Sprzęt: iphone, nokia 5800
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2009, 21:34:30 »
posiadłem Nokie 5800 i chętnie podzielę się spostrzeżeniami.
1. Miałem Iphona, ale miałem także  nokie e71 z symbianem s60 v3
Nokia 5800 to dla mnie najlepsze połączenie: telefonu z dotykowym wyświetlaczem i funkcjonalnego niewielkiego (wąski, ale za to gruby) i lekkiego urządzenia.
zady i walety:

plusy:
+klawiatury ekranowe - każdy na pewno wybierze cos dla siebie - ja używam alfanumerycznej ze słownikiem T9 - smsy śmigają jedną ręką aż miło, nawet podczas jazdy samochodem :) do tego delikatne wibracje sygnalizują wciśniecie danego klawisza - pisałem smsa bez patrzenia na ekranik i ku mojemu zdziwieniu (mimo że mam paluchy jak grabie) na ekranie przeczytałem tekst który chciałem napisać !

+głośność - gra naprawdę czysto i wyraźnie - głośny dzwonek usłyszałem w pokoju - piętro niżej, a głos rozmówcy w słuchawce jest głośny, lekko basowy, ale nie pozbawiony tych częstotliwości, które słyszymy najlepiej - czyli rozmowa w tramwaju na pewno nie sprawi mi problemu.

+symbian (jak na razie) - jest całkowicie pozbawiony zawieszek kilkunastosekundowych, w które bogata była e71 (np w e71 symbian wisiał przez ok 10-15 sec po rozłączeniu mojego połączenia przez rozmówce, lub przy odebraniu telefonu podczas odczytywania przez syntezator mowy kontaktu z książki telefonicznej), co ciekawe przy przechodzeniu ekranu w tryb landscape - 5800 robi to szybciej niż iPhone. 5800 jest pozbawiona płynności iphona, ale za to sprytnie ekranik się ściemnia  i rozjaśnia w nowej pozycji co nie powoduje efektu tandety, a wszystko w ułamku sekundy.

+bluetooth, wifi, i połączenie z komputerem - wielka zaleta nokii - podłączasz ją do jakiegokolwiek komputera jako magazyn masowy i robisz z nim co chcesz.

minusy:
- aparat - fatalny - mimo tego że jest sporo opcji i obiektyw carl'a zeiss'a szum który jest na zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą jest tak duży, że praktycznie całkowicie dyskwalifikuje zdjęcie, podobnie jest z filmami - zdjęcia iphona 2g są arcydziełem przy 5800 - sytuacja zmienia się troche na korzyść nokii przy dobrym oświetleniu - pojawia się ostrość i kolory zgodne z rzeczywistością przy stosunkowo niskim szumie.

-plastik - początkowo wydawało mi się, że jakość materiałów jest porządna, jednak podczas rozmowy przy mocniejszym dociśnięciu telefonu do ucha - pojawiają się lekkie trzeszczenia, które nie przeszkadzają, ale zdradzają jakość i wytrzymałość telefonu - aż strach co z niego zostanie przy upadku na ziemie - ale nie testowałem wiec nie wiem.

- bateria nie jest tak dobra jak wyczytałem w opiniach na innych portalach - ale 2 pełne dni wytrzyma przy normalnym użytkowaniu (i tak lepiej niż iPhone 2g)

- pewne niedociągnięcia w ustawieniu wyświetlacza - np zdarzyło się podczas pisania sms'a, że jakimś cudem wysłałem go przed ukończeniem (prawdopodobnie trafiłem palcem w ikonę koperty, która wysyła wiadomość natychmiastowo), no i oczywiście brak możliwości konfiguracji więcej niż 4 skrótów na ekranie głównym - w nokii n97 ten problem rozwiązano - ale przyznam że użytkowanie jest na tyle intuicyjne, że można się przyzwyczaić.

- ciężko zorientować się kiedy klikać na ikony raz, a kiedy 2 razy

- na razie nie ma za dużo programów i gier - symbian jest świeży i musi sporo wody w Wiśle upłynąć, zanim doczeka się dobrych aplikacji - no i te certyfikaty ! nawet cofnięcie daty nie działa (bardziej zaawansowani mogą podpisywać programy sami).

Dzisiaj miałem propozycje zamiany 5800 na iphona 3g - po długiej walce z samym sobą pozostałem przy nokii (po 2 latach użytkowania IP przyszedł czas na zmiany - ale jak znam samego siebie - wrócę do niego szybciej niż mi się wydaje :) )
Tyle co nasunęło mi się po tygodniu użytkowania - jeżeli stwierdzicie że napisałem bzdury - to możecie usunąć tego posta :)
Pozdrawiam.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2009, 21:48:07 »
Ja mam nokię 5530, jest to trochę okrojona wersja 5800, do tego ma mniejszy wyświetlacz (2.9 vs 3.2 w 5800). W porównaniu z 5800 ma lepszy aparat ale nie ma gpsu, co w moim przypadku nie ma znaczenia, bo mam gpsa na bt. Poza tym z tego co porównywałem z 5800 jest lepiej wykonana, reszta to w zasadzie to samo.

Miałbym pytanko, czy ma ktoś jakiś dobry odtwarzacz divx do s60v5 z dodytkiem, bo divx mobile niespecjalnie chce współpracować.

*

Offline Tunia

• *
  • 62
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2009, 12:37:14 »
Ja korzystam ze SmartMovie i płynnie mi odtwarza pliki *.avi. Możesz z tym programikiem spróbować lub czekać na wsparcie ze strony Divix'a dla dotykowych symbianów

*

Offline sic-ever

• 42
  • Geez... What a dumb life...
  • Sprzęt: Nokia 5800, Sansa E260.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2009, 20:32:42 »
Ja kupiłem swoją Nokiawkę jakiś tydzień temu. W międzyczasie przeżyłem upgrade do wersji v31.0.101. Telefon oficjalnie z Ery, ale bez simlock'a, jedynie ze skrótem Blueconnect'a i tapetami, które można bezstresowo wywalić. Dotyk działa bardzo fajnie, nie ma rozbieżności z rzeczywistością. Palcem spokojnie można operować. Jakość połączeń jest zadowalająca. Poprzednio miałem K800i i powiem że głos z głośniczka do rozmów był taki rażący w ucho. W Nokii jest przyjemny dla ucha, "nie rani" go. Można rzecz jest aksamitny. Co do rozłożenia klawiszy nic nie mam, jestem osobą praworęczną, tak więc ergonomia blokady i klawiszy głośności jest dla mnie idealna. Od kupna chyba ani razu nie wyjąłem rysika. Nie jest po prostu mi potrzebny do operowania telefonem. Mądrym rozwiązaniem jest czujnik zbliżeniowy, który wyłącza ekran na wszelką ingerencję z zewnątrz podczas rozmowy. Tak więc nie trzeba bać się, iż wciśniemy coś na ekranie etc. Wyświetlacz może nie jest gigantycznych rozmiarów za to oferuje sporą rozdzielczość. 640x360 zapewnia (jak dla mnie) komfort np. przy oglądaniu filmów, czy przeglądaniu sieci (korzystam z Opery 10 Bety pomimo braku obsługi flash'a). Filmy przerabiane są Avidemuxer'em 2.4.4. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę napisać z jakich ustawień korzystam, aby jakość była wyrównana z wydajnością. Odnośnie muzyki, powiem że jakością dorównuje Sandisk'owi Sansa E260 z Rockbox'em na pokładzie. Sprawdzane na Sennheiser'ach CX 200, po dłuższej zabawie z korektorem graficznym. Każdy ma przecież swoje własne preferencje odnośnie dźwięku. Na początku bałem się tylko, iż Symbian w nim zawarty będzie zamulać. Tu mogę powiedzieć, że natrafiłem na miłą niespodziankę. O dziwo wszystko chodzi szybko i płynnie. Ani razu jeszcze nie musiałem wyciągać baterii... no chyba że się rozładował a potrzebowałem telefonu, więc wyciągałem kartę sim. Odnośnie baterii jeszcze nei mogę nic stwierdzić, bo jeszcze nie daję jej spokoju. Ale np. od wczoraj południa do dzisiaj zeszła jedna kreska na siedem. Przy czym miałem wysłanych paręnaście sms'ków, kilkanaście minut rozmowy, 2 oglądnięte odcinki anime czyli ~40 minut, do tego jakieś pół godzinki WiFi na Polibudzie. Jak wygląda sprawa aparatu? Ogólnię traktuję aparat jako dodatek do telefonu, a nie punkt główny programu. Na razie takie moje spostrzeżenia. Słabe nasycenie kolorów przy świetle żarówkowym, gdzie K800 radzi sobie znacznie lepiej. W dzień fotki wychodzą całkiem przyzwoicie, jakością można powiedzieć wyprzedzając starą K800i. Jeśli chodzi o makro to ma przyzwoite, przy czym w słabym świetle łatwo można prześwietlić zdjęcie za pomocą wbudowanych diód LED. Makro łapie od ~5 cm. Z radiem nie miałem problemów jeśli chodzi o odbiór stacji, RDS działa. Oprogramowanie akurat w swojej Nokii mam złamane. Na razie nic się z nią nie dzieje. Jestem bardzo zadowolony z wyboru. Przed kupnem myślałem o kilku telefonach m.in. o E66, E75, C902, Diamond'zie. No i jakoś tak padło na 5800.
Myślę, że moja opinio-recenzja troszkę przybliży rzeczywistości i pomoże w wyborze, jeśli będzie zainteresowany tym modelem.
I think that every day the sun rises, it may be the last time I bask in the sun.

Sansa E260 4GB (Rockbox) + SDHC 4GB + Sennheiser CX200 Street II
Nokia 5800. :D
K800i leży w komodzie.

*

Offline Barokli

• 8
  • Sprzęt: Dopiero Ogarniam :P
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2010, 14:51:53 »
Wiadomo że symbian jest skierowany do osób posiadających umietnośc go obsługiwac  :P Jest to któryś z niezliczonych telefonów ze symbianem i jestem bardzo zadowolony. Wifi śmiga jak marzenie, muzyka na słuchawkach nawet, nawet. Garmin działa wporządku. Bateria wytrzymuje 2 dni, przy moim uzytkowaniu. Aparat jak na 3,2 robi świetne zdjęcia w dzien, gorzej z tym w nocy... Ekran bez foli wytrzymuje presje  :mrgreen: Oprócz tego że wyciągałem na początku karte pamięci zębami to jestem bardzo zadowolony  :E :E  :ok:

*

Offline Tunia

• *
  • 62
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2010, 11:23:10 »
Zdjęcia wieczorem i w sztucznym oświetleniu mają sporo szumów, ale jeśli chodzi o zdjęcia przy swietle słonecznym to zgadzam się z poprzednikiem, że wychodzą naprawde przyzwojcie.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 18, 2010, 09:23:56 »
Czy na 5800 można zainstalować Tomtoma? Jeżeli tak, to którą wersję?

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 19, 2010, 01:01:10 »
   Nokię 5800 używam od 2 miesięcy. Kupiłem używaną(ok 9 mies) na aukcji. Kolor czerwony. Początkowo uważałem, że jest to najładniejszy kolor tego modelu. Później znajoma kupiła wersję czarną i moja opinia dot kolorów zmieniła się... Zdecydowanie czarny.
   Pierwsze wrażenia...dość mieszane. duży, dobrze leżący w dłoni telefon, a z drugiej strony w okropnie trzeszczącej obudowie i głośniku(wcześniej używałem e50 i e51 - więc absolutnie metalowych modeli). Bardzo głośne i wyraziste odtwarzanie dźwięków. Zarówno z odtwarzacza jak i dzwonków.
   Testy użytkowe. Dotyk to fajna sprawa, ale wysyłanie sms-ów wole jednak tradycyjne...(na plus możliwośc używania wielu różnych rodzajów klawiatur, kopiowania zaznaczonego tekstu itd). Pozostałe funkcje w menu dotyk zwycięża!!!
   Testy bardziej zaawansowane, głównie zmiana wyglądu telefonu, poprzez wgranie nakładki spb. POLECAM!!! Oraz nawigacje. szkoda, ze tak naprawdę tylko sygic i garmin...działają za to bez najmniejszych problemów:) Odbiiornik mogłby jednak być bardziej czuły...BEz porównania lepiej radzi sibie nokia e52, czy c5.
   Najnowszy symbian v5, działa bez zająknięcia. Zero zwisów, spowalniania pracy itd. To naprawdę coś pięknego:)
   Z jednej strony aparat porażka,a  z drugiej nieporównywalna jak na razie jakość dźwięku w słuchawkach!!!
   Polecam 5800 osobom do sluchania muzyki, czytania ebooków, pracy z officem, nawigacji czy oglądania divxów, nie mówiąc już o grach.

Ogromny minus to bateria...ładowana co 20 godzin, przy czasie rozmów na poziomie 2 godzin dziennie i 1 czytania ebooków. Główny powód wymiany na E52.