telefon dla wymagajacego studenta... prosze o rade... p910i

• 26 Odpowiedzi
  • 5858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 13, 2005, 01:44:20 »
witam
planuje zakup se p910i ale potrzebuje w nim paru konkretow
1)word
2)przegladarka internetowa
3)gg
4)dobry e-mail
5)exel i moze powerpoint

czy moze mi ktos napisac czy to wszystko jest na p910i bardzo prosze, jestem poczatkujacy i nie chce wyadac ciezko uzbieranej kaski na cos co mi sie nie przyda...

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2005, 14:11:35 »
Polecam zajrzeć tutaj: http://my-symbian.com/forum/viewforum.php?f=22

ad. 2 - P-910i ma standardowo wbudowaną przeglądarkę + na płycie dołączona jest Opera (chyba najlepsza mobilna przeglądarka)

ad. 4 - klient poczty też jest wbudowany, jak również są inne aplikacje tego typu (w tym obsługujące pocztę html)

Przegląd dostępnych aplikacji znajdziesz na http://www.my-symbian.com oraz tutaj: http://www.handango.com/Products.jsp?siteId=1&jid=B131XA7739163DB2EA8B956433D65X25&platformId=12&osId=589&phoneTest=D

Word, excel, PP: wielkość ekranu P-910 nie zachęca do używania tego telefonu do takich celów. Tu raczej lepszy by był Pocket PC z modułem telefonicznym (np. MDA III lub iPAQ 6340)

Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2005, 15:35:29 »
a moze mi ktos powiedziec.....potrzebuje ten telefon do:
maila
worda
przegladania stron www
gg
dobry organizer
przegladarke zdjec
programik w ktorym mogl bym ogladac wykresy etc
jestem studentem i nie zawsze moge miec ze sobie notebooka. czy ten telefon spelni moje wymagania?

bardzo prosze o rade... moze poczekac na nokie 9300 ??

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2005, 22:58:35 »
hmmm ja bym polecał nokie 6600
Dlaczego ??
-uważam że to swietny producent telefonów (odczucie subiektywne, więc darujcie sobie uwagi ze coś jest lepsze gorsze)
-korzystam z niego kilka mies i przetestowałem wszystko o czym piszesz oprócz wykresów (jeśli przetestowanie jest konieczne może w niedzele znajdę troszke czasu )
Odnośnie 9300 bedzie to raczej dośc drogi sprzet... ale pełna klawiatura i rozdzielczośc to jest to za co się płaci ...
PS
Z tego co wiem (ale nie testowałem) wszystkie aplikacje które sa Ci potrzebne sa też na platformę UIQ więc wybór nalezy do Ciebie...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 13, 2005, 23:37:24 »
sadze ze nokia 9300 i p910i beda porownywalne cenowe.... mam teraz nokie 6230 i potrzebuje czegos wiecej wiec obawiam sie ze 6600 to nie to czego szukam. zastanawialem sie nad palmem ale nosic dwa urzadzenia.... odpada :) wiec albo p910i albo 9300 no chyba ze wydam uzbierana kaske i pozostane na 6230 piorze i kalendarzu :)

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2005, 11:00:54 »
Uwaga: fani Symbiana nie czytac :)

Mam mozliwosc porownania PPC i Symbiana i szczerze radze jeszcze raz zastanowic sie nad wyborem. Nie chce tu wywolywac sporu, ale moim skromnym zdaniem P910 nijak sie ma do czegokolwiek z PocketPC - Symbian jest systemem niszowym i to, co na PPC jest na dzien dobry i w dowolnych ilosciach, tutaj wymaga kombinowania, instalowania i przede wszystki dokupowania calej masy programow, ktore na PPC masz w systemie. Od managera plikow do office'a - wszystko trzeba dokupowac. Moze akurat w zestawie z P910 cos dodaja, ale watpie, zreszta nie zmieni to faktu, ze na PPC jest po prostu wielokrotnie wiecej programow.

Moim zdaniem jedyna (naprawde jedyna!) przewaga P910 nad typowymi PPC to rozmiary - rozmowa z typowych, szerokich pocketow jest meczaca (przez pewien czas uzytkowalem rownoczesnie MDA i P800), a Sony-Ericsson jest wygodniejszy z racji mniejszej szerokosci. Poza tym - PPC ma same przewagi. Nie tylko w materii softwareowej - PPC uzywaja kart MMC/SD i coraz czesciej CF, to daje nie tylko kilkukrotnie tansza pamiec niz chore rozwiazanie Sony, ale dodatkowe mozliwosci typu GPS, Wi-Fi itd.

To tyle, po wiecej zapraszam na priv.

Pozdroovka,
Brent
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2005, 11:23:23 »
Hmm a jednak przeczytałem (jako "fan symbiana")
Pamiętaj że Symbian to nie tylko Sony ale przedewszystkim nokia. Nokia korzysta własnie z kart MMC, ale to raczej ma mniejsze znaczenie, gdyż dodatkowych urzadzeń na razie jeszcze nie można podpinac tą drogą. Wspomniałes o GPS, owszem GPSa nie wepchniesz jako dodatkową karte ale zawsze mozesz połaczyć via BT.
Co do oprogramowania: fakt jest go mniej niż na PPC, ale nie zmienia to faktu że do co chcesz bez wiekszego problemu zakupisz czy wyszukasz darmowy odpowiednik. No i odpada Ci problem wyboru iluś tam systemów (PPC 2000, 2002, WM 2003, 2003SE) i jeszcze procków (ARM, SH3...) . Co do samej  instalacji: w PPC potrzebujesz komputera żeby zainstalować 90% programów (moje odczucie jest takie: niewygodne to i niepotrzebnie zasmieca  mi komputer).
No i najważniejsza sprawa która odpycha mnie od PPC-baterie!! W mojej toschibie bateria trzyma max 4,5 H (przy bardzo oszczędnym korzystaniu); jest to absolutnie niezadowalający wynik. A jak padnie bateria to masz hard reset- czyli wszystko co miałeś idzie w ... (tu wstaw najbrzydsze słowa jakie znasz). Dla mnie jest to niewobrazalne że notatki, kalendarz, kontakty wszystko znika. Owszem mozna robić backupy, ale to urzadzenia ma za mnie pamietać, a nie ja pamietac o urządzeniu i po kazdym wpisie robić backupy i pilnować pradu.
Pozdrawiam
Męczący się z PPC (toshiba e740) i cieszący się Symbianem (nokia 7650, Nokia 6600, nokia 9210)

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2005, 11:43:26 »
ja biore 9300 jak tylko sie pojawi :) na my-symbian.com tak mi doradzili i przekonali. ppc nie potrzebuje :) mam notebooka a ta nokia ma byc do maili, www, kalendarza itp... tylko na uczelni lub poza domem gdzie notebooka nie wezme :)

moze jakies opinie na temat 9300...?

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2005, 11:52:43 »
Jakie opinie skoro tego telefonu nie ma jeszcze na rynku?!?

Admin my-symbian.com miał jakiś przedpremierowy egzemplarz, tak więc pytaj jego...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2005, 11:55:57 »
no a co to za roznica czy przed premierowy czy nie :>?? przeciez bedzie w nim dokladnie to samo. telefon bedzie w tym tygodniu. myslalem ze juz cos wiecie na jego temat....

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2005, 12:10:07 »
Ja bawiłem się na pokazie nokii n9500. Telefonik rewelacja!! 9300 jak pewnie wiesz ma mnie w sumie o Wi-Fi i aparacik. O ile aparacik to tylko taki sobie dodatek (moim zdaniem), to szkoda że nie ma Wi-Fi :( ale myśle ze wybraleś dobrze a nawet bardzo dobrze.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2005, 12:34:04 »
9500 jest dla mnie za duza :) i aparacik tez jest mi zbedny... tylko to wi fi ehh no ale jakos sobie poradze :) w koncu teraz tez nie mam w komorce wifi a w domu nie bede uzywac jak mam komputer. juz sie nie moge doczekac az pojawi sie na allegro moje 9300 :D odrazu napisze co i jak :]

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:48:42 »
Cytat: byone
no a co to za roznica czy przed premierowy czy nie :>??

No co Ty taki nierozgarnięty jesteś? >:)
Nie chodzi o ewentualne różnice, tylko o dostęp do telefonu, który nie został oficjalnie wypuszczony na rynek...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:49:47 »
A roznice moga byc duze...

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:54:05 »
biblo masz jakis problem ? piszesz na forum wiec bardzo prosze o zachowanie kultury i panowanie nad soba... dostepny bedzie w przyszlym tygodniu...

jakub watpie zeby byly jakiekolwiek zmiany poniewaz z zalozenia ma to byc kolon 9500 bez wlan i aparatu.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:56:09 »
Cytat: jakub kańczugowski
A roznice moga byc duze...

To też racja... jak poczytałem o problemach z pewną Mpx220, która od dłuższego czasu krążyła po Allegro, to ... ehh ... Na expansys.com ten telefon trafił dopiero kilka dni temu.

[Dodano: 2005-01-15 18:00:48]
Cytat: byone
biblo masz jakis problem ? piszesz na forum wiec bardzo prosze o zachowanie kultury i panowanie nad soba...

Chłe, chłe, kolego, coś Ty taki przewrażliwiony! Najpierw głupstwa piszesz, a teraz mnie strofujesz :terrified: wody się napij, zimnej wody :E i przeczytaj cały ten topic od początku, powoli i dokładnie :)
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2005, 23:51:55 »
Ja także na twoim miejscu powanie bym sie zastanowił.
Temat przerobilem.
Krótka historia:
Miałem Tungsten T1 i SE T610. Wszystko było super. Masa oprogramowania, kalkulatory, słowniki, programy do baz danych, edytory, takie inne... nie trzeba tematu PalmOS chyba rozwijać - rzeka.
Komunikował się z moim SE bez najmniejszych problemow, internet, poczta, gg, wszystko super.

Jednak jak wszedł P900, to stwierdziłem, że to jest to. Pomyslalem - kurcze, prawie zawsze jak potrzebuje palma (co bylo zresztą nie prawdą ;) to go nie mam przy sobie. Teraz to sie zmieni. Poprzegladalem strony z softem. Stwierdziłem- ehh, nie jest zle.

Sprzedałem ukochanego palma, t610 i kupiłem p900 i ....

... po miesiacu użytkowania byłem powaznie zawiedziony.

Powiem krótko. Jest to super bajer. Gadżet jakich mało. I jezeli ktoś go kupuje w celach typu "dla zabawy" to jest to wymarzony sprzet.
Jednak dla mnie był to duzy telefon i słaby palmtop.
Owszem, wielu sie ze mna nie zgodzi. I słusznie. Nie jest to do konca prawda. Mozna na nim zrobić baaardzo duzo w porownaniu z takim t610 ;) i na pewno ma sporo szersze zastosowanie niz N6600, ale kolo prawdziwego palmtopa nawet nie stał.
No i support. Jest beznadziejny. Na 6600 jest duzo wiecej softu.

I tak sprzedałem swojego SE P900, kupilem Looxa 720, N6320 i jestem znów HAPPY :)
I to jak HAPPY!
PocketPC jest niesamowity. Wyswietlacz 640x480, masa wypasionego softu... po prostu komputer i jeszcze troche ;)

Na prawde przemysl sprawe. P900 to rozbudowany telefon z dotykowym wyswietlaczem. Jak nie korzystales z PocketPC albo Palma, bedziesz zadowolony. W innym przypadku - nie ma szans.

Jak koniecznie chcesz miec jeden "device" ;) to bierz Treo 660.

Tyle odemnie ;) Mam nadzieje ze pomoglem

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 20, 2005, 07:37:46 »
A MOTOROLA A1000 ???
UMTS + PDA (Symbian) + WiFi + GPS + czytnik kart + kamera + aparat 1Mpix

to chyba niezły sprżęt ... a zarazem jeden z niewielu (najtańszy !) PDA z UMTS na rynku.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2005, 14:59:27 »
Obawiam sie ze cokolwiek przypominajacego palmtopa dostaniemy decydujac sie na symbiana UIO - o series 60 czyli np. nokii 6600 nawet nie ma co wpominac (tak samo jak nikt nie wpomina o platformie WM 4 Smartphones). Poniewaz uzywalem zarowno P900 jak i PPC PE nasowaja mi sie dosc zreszta oczywiste wnioski, ze na decyzji zawazyc powinny oczekiwania. Jesli potrzebujesz telfonu z funkcja palma kup P910 jesli natomiast palma z funkcja telefonu kup Pocketa Phone Edition.
Wybor po trosze przypomina dylematy przed jakimi stoja uzytkownice PPC PE - kupic MDAIII czyli duzy PPC bez kompromisow czy MDA Compact czyli telefon (jest oczywiscie mniejszy od P910) z troche trudnym w uzytkowaniu (glownie z powodu rozmiaru ekranu) ale pelnowartosciowym systemem WM2003SE.   Tutaj jest podobny dylemat - potrzebujesz telefonu z okazjonalnym uzyciem np. GPSa czy zamiennik do laptopa. Nie obrazcie sie o to co napisze ale prawdziwy pocketowiec czyli tzw power user nigdy nie poswieci bezcennych zasobow i dodatkowych funkcji dla rozmiaru i wygody w noszeniu :P
Wbrew pozorom najwieksza wada P910 to nie system operacyjny ale chore (jak ktos to powyzej pieknie ujal) rozwiazanie pamieci masowej. Absolutnie zaporowe ceny memorystickow, brak mozliwosci uzycia SDIO  to naprawde tragedia dla kogos kto chcialby w pelni wykorzystac mozliwosci urzadzenia. Coraz wiecej pojawia sie zastosowan pocketow wymagajacych sporej pojemnosci karty (GPS, filmy a nawet MP3). O powszechnych juz teraz pojemnosciach kart rzedu 512 czy 1GB uzytkownicy SE moga sobie co najwyzej pomarzyc...

*

reboot

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 10, 2005, 16:35:15 »
"telefon dla wymagajacego studenta..." - jak najbardziej 9500 :) Nic dodac, nic ujac :)

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2005, 16:16:36 »
A JA MAM DLA CIEBIE CIEKAWA OFERTE... MDAII SPELNIA DOKLADNIE WSZYSTKIE TWOJE WYMAGANIA: WORD, EXEL, POWER POINT I WIELE INNYCH PRZYDATNYCH PROGRAMOW..... MAM TAKI DO SPRZEDANIA W STANIE IDEALNYM WRAZ Z WSZYSTKIMI DODATKAMI, FOLIA NA WYSWIETLACZU- GWARANCJA DO X.2005 , KARTA PAMIECI SD 8 I/LUB 512MB..... I CIEKAWA PROPOZYCJA DLA CIEBIE: WYMIANA NA TWOJA 6230 Z DOPLATA Z TOWOJEJ STRONY.....CO TY NA TO??? W RAZIE PYTAN PISZ NA SZEFU33@WP.PL

[Dodano: 2005-03-12 16:21:18]
AHA ZAPOMNIALELEM JESZCZE O EXPLORERZE, I GG JAKIE W TYM PALMTOPIE DZIALAJA IDEALNIE!!! DODATKOWO DOKLADAM 6CD Z SOFTEM...GRY PROGRAMY I WIELE INNYCH DODATKOW!!! A JAKOSC DO CENY JEST NAPRAWDE NIEPOROWNYWALNA PO CO WYKLADAC NA NOKIE KILKA TYSIECY ZL JAK DASZ TYLKO KILKASET I 6230??
CZEKAM NA ODPOWIEDZ POZDRAWIAM!

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 12, 2005, 22:37:27 »
szefu33: jak coś piszesz to wyłącz CAPS LOCK

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 13, 2005, 00:02:11 »
A CO MOZESZ OD TEGO UMRZEC???
NIEROZUMIE O CO CI CHODZI????????
URAZILEM CIE PRZEZ TO, ZE WCISLEM TEN GLUPI CAPS LOCK?????????????????????????????????
FACET WEZ WYLUZUJ TROSZKE.....

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 13, 2005, 00:44:35 »
Cytat: szefu33
A CO MOZESZ OD TEGO UMRZEC???
NIEROZUMIE O CO CI CHODZI????????
URAZILEM CIE PRZEZ TO, ZE WCISLEM TEN GLUPI CAPS LOCK?????????????????????????????????
FACET WEZ WYLUZUJ TROSZKE.....

Jest coś takiego jak netykieta, wg której m.in. należy unikać pisania dużymi literami... A swoją drogą takie pismo jest mało przejrzyste i nieprzyjemne w czytaniu i ... nie musisz być facet taki napastliwy i agresywny...

I nie spamuj w działach do tego nie przeznaczonych. Swoje oferty sprzedaży umieszczaj na przyszłość w dziale Sprzedam - takie tu są obyczaje i wymogi regulaminu forum, do którego masz obowiązek się stosować.

Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 13, 2005, 10:02:06 »
mam dla Ciebie oferte... wymiane twojej nokii 6230 na MDA II...jest on idealny do obslugi tych wszystkich programow(word, exel, powerpoint, explorer, gg) jezeli bedziesz zainteresowny zamiana na MDA II (plus doplata z twojej strony) jest on w stanie idealnym...gwarancja do 10.2005, wszystkie dodatki z salonu, dodatkowo karta pamieci sd 512mb i 8mb, 6 cd pelnego softu i dodatkow....jezeli bedziesz zainteresowany prosze o kontakt: szefu33@wp.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 13, 2005, 11:32:54 »
szefu33: Weź przeczytaj sobie trzy razy to co ja napisałem ... ... następnie przeczytaj to co sam napisałeś pięć razy i się głęboko zastanów.  Ja jestem wyluzowany, ale Ty chyba nie znasz się na zasadach wypowiedzi na forum i brak Ci trochę delikatnie mówiąc kultury.

Druga rzecz ze jest dział SPRZEDAM gdzie takie oferty się zamieszcza.

*

Offline DjDario

• 335
    • SmartOS.pl
  • Sprzęt: Galaxy S  & Nokia E71
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 21, 2005, 13:26:47 »
Cytat: reboot
"telefon dla wymagajacego studenta..." - jak najbardziej 9500 :) Nic dodac, nic ujac :)

Ja niebyłbym tego taki pewien - swego czasu należałem również do grupy "bardzo wymagających studentów" jednak N9500, którą miałem na test nie spełniła wielu moich oczekiwań. Natomiast bardzo zadowolony jestem z N6630. W tym telefonie jest standardowo dobre wyposażenie biorąc pod uwagę aplikacje - tak więc word, exel, powerpoint, File explorer, czy masa innych jest w zasięgu ręki... :)