Na początku chciałem przywitać wszystkich użytkowników PDAclub.pl.
Jestem na forum dopiero od dziś więc nie wiem czy w dobrej kategorii zamieściłem ten temat.
Witamy na forum!
Moje pytanie dotyczy nawigacji GPS w Nokia 6630 a konkretnie jaki odbiornik GPS wybrać (oczywiście dobry i tani zarazem
) Proszę pomóżcie bo kompletnie się pogubiłem. Zastanawiłąm się nad odbiornikiem Nokia LD 3W warto wydawać na to pieniądze 
Jak pisze Moi, w cenie LD 3W na pewno znajdziesz odbiorniki nowszej generacji, opartych np. na chipsecie SiRF III. Warto to rozważyć.
Ja korzystam z Nemerixa (ok. 350 PLN), spisuje się naprawdę świetnie. W dodatku jest "długowieczny" w porówaniu z ofertą konkurencji - spokojnie wytrzyma około 20 h bez konieczności ponownego ładowania (w razie potrzeby, gdyby to nie wystarczyło, użyć można zapasowej baterii do nokii :-) , chociaż jeśli zamierzasz go wozić w aucie na gniazdku od zapalniczki

nie jest to może wielkim atutem).
Kolejne pytanie Jakie oprogramowanie wybrać 
Temat kilkakrotnie był poruszany na tym forum, zapraszam do lektury wcześniejszych postów.
Na początku musisz sobie zadać pytanie do czego chcesz wykorzystywać gps: czy do samochodowej nawigacji głosowej i "prowadzenia za rączkę" po uczęszczanych drogach (
TOMTOM,
ROUTE66,
NAVIEXPERT itp.), czy też jak np. w moim przypadku do całodziennych rowerowych wypadów po bezdrożach Jury :-) , gdzie bardziej przydają się programy z obsługą topograficznych map rastrowych (
MapViewGPS).
Aha jeszcze jedno w samochodzie mam szybę z "antyrefleksem" czy jakoś tak tzn. patrzą na szybę pod słońce jest fioletowa a słyszałem za odbiornik GPS będzie miał z tym problem czy to prawda 
Bardziej chodzi o to, czy przednia szyba jest ogrzewana a nie o powłokę antyrefleksyjną. Wtedy są problemy. Jedynym rozwiązaniem jest montaż zewnętrznej anteny.
P.S. Polecam Ci również grupę dyskusyjną i przepastne archiwum

gps-owych zapaleńców:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watki&group=pl.rec.gps&year=2006&month=04- na pewno znajdziesz tam odpowiedzi na wiele poruszonych przez Ciebie pytań.
To chyba tyle. Pozdrawiam!