N90_opinie

• 29 Odpowiedzi
  • 3619 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N90_opinie
« dnia: Styczeń 10, 2006, 20:34:42 »
Napiszcie co myslicie o tym smarcie. Zamierzam kupic a nie jest to tanie.

Pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
N90_opinie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2006, 00:32:38 »

*

Offline khak

• 768
N90_opinie
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2006, 00:33:27 »
bawilem sie tym fonikiem w Media M - kolos. Wolno chodzi menu. Nowy tel nic nie mial poinstalowane.  :?

Moj krotki post z wrazen z innej strony:

http://mrawski.com/forum/viewtopic.php?t=372

Ja bym sie wstrzymal z zakupem tego telefonu. Ciekwy ,ale cena powinna spadac szybciej niz myslimy. :)

N90_opinie
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2006, 08:33:48 »
Hey bret,

przeczytalem chyba wiekszosc reviews i opini na tego typu stronach :)
chodzi mi o uczciwe opinie a nie typu:

chcialbym go miec....
albo jest do d.... bo nie ma wibracji

Wydaje mi sie ze sa na tym forum fascynaci i ludzie ktorzy sie znaja na tel. symbian i takich prosze o opinie.:)

pozdr

*

Offline khak

• 768
N90_opinie
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2006, 12:42:35 »
Twoim zdaniem link ktory wstawil * bret* jest "nie uczciwy"  :?:  :!:

Przeciez recenzje ktore czytales w sieci,jak zapewniasz, to byly autorstwa  uzytkownikow. Pod recenzjami masz szereg postow innych osob ktore opinjuja ten model tak lub inaczej .Poczytaj sobie i bedziesz wiedzial. Albo kup i sam opisz wraznia z posiadania.
Proponuje tez zalozyc watek na stronach anglojezycznych.

*

Offline bret

• 1964
N90_opinie
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2006, 15:36:02 »
Wg. mnie recenzje Michała Jerza (admina My-Symbian.com) są jak najbardziej wiarygodne i uczciwe. Myślę że jest to jak najbardziej odpowiedni punkt wyjścia.

N90_opinie
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2006, 18:33:38 »
punkt wyjscia? i moze, ale potrzebuje opini od uzytkownikow tego telefonu.
Wiem, wiem, absolutnie nie mysle, ze link breta jest nieuczciwy lub cos tam. ..Wazne jest dla mnie to, czy osoby, ktore posiadaja ten telefon i wykozystuja jego mozliwosci do pracy, zabawy, rozrywki etc... sa usatysfakcjonowane, czy nie. Czy jest to po prostu kolejna zabawka majaca problemy z wiekszoscia zaawansowanych funkcji (a przede wszystkim interesuja mnie mozliwosci www) tj. ssl, flash, web-java.
Poniewaz dzieki temu pracuje i potrzebuje solidnej mobilnej maszyny, a nie "fajnej zabawki", bez koniecznosci noszenia wszedzie laptopa.

Comprènde???

Pozdrawiam

p.s. czekam na opinie a nie sucha dyskusje o niczym, co ma tu miejsce

*

Offline khak

• 768
N90_opinie
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2006, 12:34:36 »
Odpowiem troche nie na temat.
NA Twoim miejscu sklanialbym sie do palmtopa. Najprawdopodobniej podoba Ci sie N90 .Ale Ja pod pojeciem ktorego uzyles "mobilnej maszyny" uwazam edytowanie listow i wszelakiego tekstu na podrecznym urzadzeniu, wlaczajac  w to oczywiscie tekst ze stron internetowych ktore aktualnie w danym momencie na nim przegladam. Precyzujac , edytowanie -podkreslanie ,wycinanie fragmentow tekstu i wklejanie w innym miejscu(przenoszenie do worlda  lub notatnika) bedzie nie mozliwe na N90.
Co do Javy to wiedz ze N90 nie obsluzy ramek z wykresami cyframi w javie itp. Palmtop zreszta tez .
Osoby ktore rezenzuja telefony to czesto uzytkownicy.Niektorzy pisza swoje recenzje po pol roku,po 2 miesiacach. Nie wszystkie recenzje napisane sa odrazu po otrzymaniu tel. do reki np. po 2 tygodniach.
Moze nie byc wsrod nas posiadaczy N90 wiec sie nie doczekasz na opinie.
Narazie pozostaje Ci sucha  -w zwiazku z tym pewnie  bez wartosciowa jak dla Ciebie dyskusja.
Moze jakis posiadacz N90 zajrzy tu niebawem i zaspokoii Twoja ciekawosc.

N90_opinie
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2006, 18:07:40 »
dzieki khak,

i nie trzeba bylo tak od razu?

Pozdrawiam goraco

papa

*

Offline daro86

• 257
    • .
N90_opinie
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2006, 22:03:58 »
Moim zdaniem Nokia popelnia prosty blad: telefony z seri N przeznaczone sa dla mlodych mobilnych ludzi, ale wezmy pod uwage ze nie kazdego mlodego czlowieka stac na telefon za prawie 3000. 3malem tel w rekach i stwierdzam jak na to co on posiada to jest za duzy, nie poreczny, za wolny w wykonywaniu operacji systemowych.

N90_opinie
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2006, 21:47:27 »
Buahahaha,

Kupilem to cudo, wczesniej popelnilem zabawe z p910i i Nokia 6260. nie mam zadnych watpliwosci. Jezeli zalezy Ci na flip-upie i symbianie, polecam.Ten telefon jest super. Menu nie jest wcale duzo wolniejsze niz w pozostalych tel jw. Brak vibry nadrabiany jest super czystym dzwiekiem dzwonka. Ale nic dziwnego ze nie ma vibry, dzieki czemu zastosowany jest extra system video/foto. Telefon odradzany-niepotrzebnie, jesli ktos moze sie wysilic cenowo to naprawde warto. Teraz to chyba tylko zamienilbym go na n92, ale tego jeszcze nie ma

:lol:

Pozdrawiam

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
N90_opinie
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2006, 22:18:20 »
Cytat: "decadus"
Brak vibry nadrabiany jest super czystym dzwiekiem dzwonka. Ale nic dziwnego ze nie ma vibry, dzieki czemu zastosowany jest extra system video/foto.
Pozdrawiam

Badałem ten telefon i uważam go za typowe urządzenie z grupy tzw. "gadżeciarskich" - czyli przerost formy nad treścią. Również bardzo fajny przykład nowoczesnego marketingu - telefon skierowany dla tych którzy chcą się wyróżniać z otoczenia i zapłacą za to każde pieniądze (brawa dla marketingowców Nokii). Tyle że te najdroższe urządzenia wcale nie są najlepsze - ja bym go nie chciał nawet za free w umowie operatorskiej.
Brak wibry uważam za krok w tył i bardzo duży minus - dla mnie wykluczający ten telefon z możliwości użytkowania go bo dobrej wibry nie da się zastąpić. Więc funkconalność takiego telefonu jest dużo mniejsza niż każdego telefonu z wibrą. A jeśli ktoś jest fanem foto/video to raczej kupuje dobrą cyfrówkę i/lub kamerę video bo tu z kolei telefon jest "tylko" telefonem, namiastką foto/video. Za 3000 to już można kupić razem i dobry aparat i kamerę

P.S.
A jak sobie radzi bateria w tym telefonie?

N90_opinie
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2006, 18:40:18 »
1. wywal jeden post  :lol:
2. pare faktow, rzeczywiscie telefon jest gadzetowski  8). wymienilem te strony, ktore sa najbardziej wypasione :). Wibra, moze jest to problem, ale jak dla mnie, na naradach nie musze wiedziec ze ktos do mnie dzwoni, bo i tak nie odbiore, natomiast jesli chodzi o glosne otoczenie to dzwiek jest tak oryginalny i na tyle wyrazny, ze i tak jestem w stanie uslyszec nadchodzaca rozmowe, a jak nie to znaczy ze i tak bym nie mogl rozmawiac :lol: . Konczaca spor o vibre konkluzja jest taka, ze nie takie glowy jak Ty czy ja rozpatrywaly ten problem. Brak wibry ewidentnie spowodowany jest (o czym wspominalem, ale nie kazdy na to zwrocil uwage) technologią zastosowana w kamerze.
3. nie chodzi o to czy ktos jest fanem. mam i kamere i cyfrowke i nawet lustrzanke :lol: (nie to zebym sie chwalil), ale wybacz, nie bede nosil dwoch/trzech pokrowcow na szyji  :lol:, tu mam pod reka i to i to.
4. Z innych zalet tego tel. jesli chodzi o takich "profesjonalistów" jak Ty to przedewszystkim transfer danych, jak po podlaczeniu przez usb modemu sprawdzilem i zobaczylem 460,8 Kb/sec to padlem na kolana:)
5. UMTS, juz niedlugo jedna z najwaznieszych cech tel.
6. bateria "plus dla Ciebie", przy typowym uzytkowaniu (ok. 1 godz. rozmów) max 2 dni, przy zabawie 1 dzien :). Ale jakie to ma znaczenie, mozna dokupic druga baterie.
7. Czasy kiedy telefon byl tylko telefonem minely bezpowrotnie, i nic na to nie proadza nawet tacy konserwatysci jak Ty.
8. Na koniec o mozliwosciach rozwojowych programow pod symbiana na tym forum nie musze wspominac.

Jak dla mnie wazna zaletą jest form factor, mialem juz pare tel. ale flip up to dla mnie rewelacja. Jesli chodzi o otwieranie tel. podczas jazdy samochodem, polecam zestaw sluchawkowy lub glosnomowiacy (w zasiegu kazdej kieszeni przy tech. bluetooth)

Podsumowujac polecam niezawodnemu krotkofalowke, tania i niezawodna
 :lol:

Pozdrawiam

Dec

p.s. Twoj post przypomina mi recenzje osob o ktorych wspominalem na poczatku tego watku :)

*

Offline niezawodny

• 793
N90_opinie
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 23, 2006, 23:15:22 »
Kolego Decadus, trochę śmieszny jesteś ale ponieważ dzięki tobie jest tu wesoło więc się nie tylko się nie obrażam bo śmiech to zdrowie :lol:

Co do kwestii merytorycznych to:

1) Do czego służy wibra każdy chyba wie a kto jej używa ten wie co traci jeśli jej nie ma. Zakładasz też że dzwonek w N90 jest tak głośny że zawsze go usłyszysz - tylko dlaczego ma być go słyszeć w całej wsi?  :shock: A jeśli jesteś z miasta to nie rób wiochy... :oops:  No chyba że o taki właśnie efekt chodzi żeby wszyscy słyszeli że masz N90. A przecież zobaczą go na pewno bo w kieszeni się nie zmieści  :lol:

2) Z twojego opisu wynika że N90 to przede wszystkim kamera/aparat z dodatkowymi możliwościami telefonii mobilnej, więc być może twój temat byłby odpowiedni na to forum: http://cyberfoto.pl/index.php i podobne

3) Jeśli będziesz chciał zrobić dobry film i zdjęcia to będziesz musiał nosić na szyi (jeśli tak lubisz) osobną kamerę video i osobny aparat fotograficzny a jeśli w to wątpisz to już nie odpisuj na tego posta tylko złóż swoją N90 na ołtarzu i zacznij się do niej modlić :lol:

4) UMTS i szybkość transferu - wybacz ale to jest cecha większości nowych telefonów 3G

5) Bateria jak podajesz trzyma dzionek (zakładam że kupujesz żeby używać a nie oszczędzać). Mnie nie raz zdaża się rozmawiać 3h dziennie (czego żałuję) a 2h to niestety prawie standart a jakbym tak jeszcze się pobawił komórką.... Mówisz druga bateria - ja powiem 3-cia i 4-ta - mógłbyś mieć taki specjalny pas w stylu "Rambo 2" z tymi bateriami w pasie (żeby nie nosić na szyi). :lol: choć mnie najbardziej podobał się podwójny pas Chubaki z Gwiezdnych Wojen ale to rzecz gustu.
A prawda jest taka że twoja N90 bez prądu jest mniej warta od mojej, działającej krótkofalówki :lol:

A teraz będzie puenta (trudne słowo) i już tylko na serio;
Rzucasz wątek - prosisz o opinie o N90 a wyśmiewasz ludzi którzy coś na ten temat mają do powiedzenia (Bret i Khak to fachowcy). Gdzie tu sens? że o kulturze nie powiem. Z mojej analizy psychologicznej twoich wypowiedzi wynika że chciałeś nam tu raczej oznajmić: "patrzcie! kupiłem najbardziej wypasiony smartfon a kto uważa inaczej niech spada na drzewo". Daruj sobie - NTG, polecam forum Onet.pl

Resumee (jeszcze trudniejsze słowo) w kwestii N90: W latach 1994-1996 miałem swój pierwszy telefon komórkowy - Nokia 720 NMT. Ważył ponad 2 kg, nigdzie się nie mieścił, nosiło się go za uchwyt więc widać go było z ok. 100m a słychać go było nawet w sąsiedniej wsi.... :lol:
I na koniec zmartwię cię jeszcze jednym parametrem; kosztował ponad 5000 PLN co biorąc pod uwagę inflację przez 10 lat oznacza twoja N90 to taniocha :lol:

N90_opinie
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2006, 08:44:19 »
Witam,

Nawet nie chce mi sie komentowac Twojego posta :P

Pozdrawiam

N90_opinie
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 24, 2006, 09:23:10 »
teraz trochę trzeźwego spojrzenia ....

Telefon niby wypasiony ... lecz nistety wrażenie pryska.
Wibra nie może być użyta ze względu na co ? SE K750i ma też 2,0 MPx z AF i nic mu nbie przeszkadza jego następca K800i ma 3,2 MPx i też jest normalnie wyposażonym telefonem w to co potrzebne.

Symbian .. wiadomo jeżeli wszystko jes się w stanie zawiesić to czemu nie i komórka.  Miałem i jakoś mi nie przypadło do gustu. Może dlatego że od lat kozystam z PPC więc symbian jest jakoby ubogi w tym porównaniu.

UMTS .. tak przyszłość jak wszędzie będzie UMTS to o tej noki nikt już pamiętać nie będzie

wibra się przydaje nie tylko na zebraniach ale także w miejscach gdzie z powodu chałasu możemy nie usłyszeć dzwonka ...

Nokia to mobilne centrum rozrywki ... to co o Qteku by napisali zabawki z następnej epoki ?

*

Offline khak

• 768
N90_opinie
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 24, 2006, 11:48:45 »
Cytat: decadus

.... to przedewszystkim transfer danych, jak po podlaczeniu przez usb modemu sprawdzilem i zobaczylem 460,8 Kb/sec to padlem na kolana:)

TO zadna nowosc . Poprostu dopiero teraz to zauwazyles ,jak juz sie stales posiadaczem nokii z modulem (obslugujacej)  GPRS/EDGE.
U Wszystkich  posiadaczy Nokii (a raczej modulu G/E) pokazuje identyczna szybkosc polaczenia 460.8 . Przy sciaganiu danych zazwycaj nie przekracza 25 lub najczesciej jest ponizej 20 kb. UMTS to nie watpliwa zaleta ,Ciesze sie nim od poczatku roku, zostal uruchomiomny w Lublinie i spisuje sie na medal :P
 Swojego czasu bardzo dokladnie przyjrzalem sie N90 i N70 ,planowalem zakup ktoregos z modeli . W N70 ergonomia przyciskow nie odpowiada mi . A N90  za duza , osobiscie nie lubie wykonywac zbyt duzo ruchow w celu zajrzenia do telefonu ,otworzenie klapki-  czasami jedna reka wykluczone, i podczas robienia zdjec ,w przypadku N90 z tego co pamietam -konieczne rozlozenie i przekrecenie gornej czesci.Uznalem ze to telefon ktory kompletnie mija sie z moimi oczekiwaniami.
Ale dobrze ze w koncu jest wsrod nas posiadacz tego modelu  :wink:

*

Offline bret

• 1964
N90_opinie
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2006, 04:07:11 »
Ja tam nie jestem fachowcem (sorry, niezawodny, ale taka jest prawda :)), ale nie wiem czy ten brak wibry jest aż takim problemem (a dlaczego jest brak, to już inna sprawa - jakieś powody techniczne tego braku muszą istnieć - no chyba że uznamy iż w Nokii nie lubią wibracji z założenia ;)), choć zgadzam się że jest to rzeczywiście wada. Jednak są sposoby rozwiązania problemu: można sobie kupić zestaw słuchawkowy BT z wibrą, albo zewnętrzny sygnalizator. Używam tego drugiego z 9300 (też brak wibry wbudowanej) i nie narzekam: mam przypięty do pasa (wielkość mniej więcej pudełka zapałek, wygląda jak mały pager), a telefon mogę trzymać gdziekolwiek, byle nie dalej niż jakieś 1.5m od sygnalizatora, a i tak niczego nie przegapię. Słowem, akurat w tym przypadku to ja nie widzę problemu.
Cytat: "Pipeman"
Symbian .. wiadomo jeżeli wszystko jes się w stanie zawiesić to czemu nie i komórka. Miałem i jakoś mi nie przypadło do gustu. Może dlatego że od lat kozystam z PPC więc symbian jest jakoby ubogi w tym porównaniu.
Znaczy, smartphone z Symbianem jest mniej stabilny, wiesza się częściej, niż PDA z Windows Mobile? No cóż... co prawda na świecie rzeczywiście zdarzają się niewytłumaczalne zjawiska, ale to teza prawdziwie rewolucyjna :D ;).

*

Offline baxxxio

• 8
  • Sprzęt: P910i
N90_opinie
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 26, 2006, 13:09:42 »
No coz zauwazylem jedynie ze niektore osoby na forum zadajac pytanie juz znaja na nie odpowiedz i chca sie jedynie polansowac  :lol:

Symian jak symbian,Series60 i wszystko jasne,czy byla by n6600 czy najnowsza n90.IMHO telefon przekombinowany i przeceniony.Moze sie podobac i mozna poszpanowac.Uzytecznosc internetowa ... smieszna chyba ze ktos uwaza ze pisanie na klawiaturze z 12 klawiszami to wpisywania znakow to wygoda.Zgodze sie jednak z tym ze jest wiele uzytecznych programow na symbiana i jak ktos bedzie chcial cos wiecej od telelfonu niz samego dzwonienia i smsmowania to warto sobie sprawic zabawke z takim systemem.

Nie wiem z jakiego telefonu przeciadl sie decadus ale musial byc to niezly przeskok.. moze nokia 1610 ?

N90_opinie
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 26, 2006, 16:05:46 »
Witajcie

Cytat: "baxxxio"
Nie wiem z jakiego telefonu przeciadl sie decadus ale musial byc to niezly przeskok.. moze nokia 1610 ?

Przesiadlem sie z se910i na n6260, jak juz pisalem flip-up jest przynajmniej dla mnie wazny :)

N90_opinie
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 26, 2006, 16:07:44 »
Witajcie

Cytat: "baxxxio"

Przesiadlem sie z se910i na n6260, jak juz pisalem flip-up jest dla mnie wazny :)

se910i to taki pol flip down i pierwsze co zrobilem po dostaniu go w moje rece to zdemontowalem klawiature:), wiec nie spelnil moich oczekiwan. Nokia 6260 super smartphone, ale brakowalo mi w nim zewnetrznego wyswietlacza, jakosc obudowy tez pozostawiala wiele do zyczenia. Dlatego jedynym rozwiazaniem mojego problemu byla N90 ;).
Nie uwazam, ze jest to idealny telefon. Posiada on pare (moze wiecej, ale uzywam go od miesiaca- intensywnie, i nie znalazlem) wad. Ma on takze wiele zalet (o wiele wiecej niz wiekszosc telefonow, moim zdaniem).
Niestety jeszcze nie wymyslono takiego urzadzenia mobilnego, ktore by wszystkim krytyka zamknelo twarze (ze sie tak wyraze za przeproszeniem).
Poza tym kolesie z European Imaging and Sound Association tez nie sa w ciemie bici i nie wybrali n90 europejskim telefonem multimedialnym roku 2005-2006 dlatego, ze to najgorszy badziew, tylko cos wrecz odwrotnego ( chyba, ze nokia sponsoruje ten zwiazek :)).

Pozdrawiam

*

Offline niezawodny

• 793
N90_opinie
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 26, 2006, 17:55:28 »
Poza tym kolesie z European Imaging and Sound Association tez nie sa w ciemie bici i nie wybrali n90 europejskim telefonem multimedialnym roku 2005-2006 dlatego, ze to najgorszy badziew, tylko cos wrecz odwrotnego ( chyba, ze nokia sponsoruje ten zwiazek :)).

Pozdrawiam

Europejskie Stowarzyszenie Dźwięku i Obrazu jak sama nazwa wskazuje zajmuje się "multimediami" a nie techniką mobilną. Reasumując wybrali najbardziej multimedialną komórkę roku, więc jeśli multimedia w komórce są dla ciebie ważne to dokonałeś dobrego dla siebie wyboru.
Ale nie wszyscy korzystają z multimediów w komórkach więc nie jest to  decydujące kryterium jakości smartfonu jak założyłeś na wstępie.

N90_opinie
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 26, 2006, 19:28:14 »
Hey,

myslalem, ze naprawde sie obraziles ;), niezawodny

Zgadza sie, ale nie uwazacie ze w telefoni komorkowej zosalo zrobione wszystko co bylo mozliwe??? - moze sie myle :|
Moim zdaniem, technologia mobilna bedzie szla wlasnie w kierunku multimediow (na co wskazuje model N92) i obslugi www. Wiec nie cofajmy sie w przemysleniach ze tel. ma sluzyc tylko do dzwonienia czy wysylania SMS-ow i ze musi miec vibre (jeszcze nie widzialem laptopa z wibra :D-ale moze dlatego ze mieszkam na wsi)!!! A poza tym wszystko mozliwe ;)
N90 jest krokiem w przod (jesli chodzi o multimedia wlasnie) i nikt nie moze temu zaprzeczyć!!!!!!!!!!!!
Nie ma co zaprzeczac rowniez, ze n90 znajduje sie przynajmniej w pierwszej 10-tce telefonow komorkowych (i nie chodzi tu o szpanowanie, jak niektorzy tu sugeruja). Choc nie zaprzeczam, ze design jest takze porywajacy.

Bateria, vibra, sprawa sie rozwiaze w przeciagu kilku miesiecy lub juz dopiero w przypadku wlasnie n92. Jesli chodzi o wielkosc- przypominam 2 kilowy telefon NMT niezawodnego, ktory w przeciagu kilku lat "zmienil" sie w 60-gramowy, lub jeszcze mniejszy :)

Pozdrawiam

Dec

*

Offline niezawodny

• 793
N90_opinie
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 26, 2006, 23:07:22 »
Hey,

myslalem, ze naprawde sie obraziles ;), niezawodny

Ja się nie obrażam o byle co, jestem już dużym chłopcem :wink:

Zgadza sie, ale nie uwazacie ze w telefoni komorkowej zosalo zrobione wszystko co bylo mozliwe??? - moze sie myle :|

Mylisz się :wink:

Zdaniem analityków komórki będą rozwijać się wielotorowo, co już ma miejsce. Największą przyszłość mają palmofony czyli połączenie palmtopa i komórki typu QTEK 9100 - tu jeszcze sporo jest do zrobienia.
Drugą grupą są komórki multimedialne jak twoja N90 - tu też będzie ciągły rozwój (np. tuner TV, TV cyfrowa, coraz lepsza kamera i aparat, HiFi itd). Trzecią grupą będą niewielkie urządzenia biznesowe z naciskiem na ergonomię (np. wchodząca Nokia 6233/4) i elegancję. Kolejna grupa to urządzenia "exclusiv design" czyli wygląd na 1-szym miejscu, dalej urządzenia "low-cost" czyli najtańsze "jednorazówki"
Trudno zatem powiedzieć że jakaś komórka jest "globalnie" najlepsza bo jeśli już porównywać to w obrębie konkretnej, w/w grupy. Ktoś kto szuka komórki biznesowej nie będzie chciał mieć cegły multimeidialnej i odwrotnie.

A co do N90 to mam pytanie; jak wygląda w niej kwestia dźwięku, tzn. rozwiązanie głośników zewnętrznych; jest 1 (mono) czy 2 (stereo)? I co z basami?

N90_opinie
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 04, 2006, 23:39:27 »
Moze sie myle,

ale napisz Niezawodny, jakie telefony przypisujesz (czy analitycy przypisuja na dzien dzisiejszy) do kazdej z kategori.  Bo jak ja "widze misie" to  niewile jest aparatów w wiekszosci z wymieninych przez Ciebie kategorii telefonow (przynajmniej narazie). Chodzi mi zwlaszcza o tel. multimedialne, biznesowe i "low-cost".
Ergonomia tel. zalezy od uzytkownika. Kazdy ma swoja opcje!!!

Co do Twojego pytania (ktore uwazam za zaczepno-obronne):
Nawet ŚREDNIO-INTELIGENTNY czlowiek jest w stanie stwierdzic, ze jezeli tel. ma jeden glosnik zewnetrzny to musi byc on mono :). Widac to na zdjeciach, a tym bardziej jesli ktos trzymal ten tel w reku :)
Co do basow niech sie nikt nie spodziewa ze to jest "minisubwoofer" bo tak nie jest.

Pozdrawiam

hmm
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 05, 2006, 22:52:13 »
Cytat: "bret"
zewnętrzny sygnalizator. Używam tego drugiego z 9300 (też brak wibry wbudowanej) i nie narzekam: mam przypięty do pasa (wielkość mniej więcej pudełka zapałek, wygląda jak mały pager), a telefon mogę trzymać gdziekolwiek, byle nie dalej niż jakieś 1.5m od sygnalizatora, a i tak niczego nie przegapię.

bret gdzie kupiłeś taki zewnętrzny sygnalizator, zamierzam kupic qteka 9100 a te maja slaba wibre...
Daj jakis namiar

*

Offline bret

• 1964
Re: hmm
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 05, 2006, 23:30:06 »
Cytat: "adamusek"
Daj jakis namiar
Używam takiego. Jednak nie traktuj tego linka jako namiar - to tylko przykład tego co Google wyrzuciło. Nie mogę polecić żadnego miejsca zakupu, ponieważ ja to kupiłem w salonie Plusa, kilka lat temu (pozbywali się tych synalizatorów i cena była 1 PLN netto za szt.). Kupiłem chyba 10 szt. i do dziś uchowała się jedna.

Obawiam się że w Polsce tego już nie kupisz. Zostaje Ci zakup przez internet w jakimś zagranicznym sklepie. Przepuść przez Google frazę "vibrating belt clip", a znajdziesz na pewno jeszcze więcej ofert.

*

Offline niezawodny

• 793
N90_opinie
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 06, 2006, 00:47:37 »
Moze sie myle,

ale napisz Niezawodny, jakie telefony przypisujesz (czy analitycy przypisuja na dzien dzisiejszy) do kazdej z kategori.  Bo jak ja "widze misie" to  niewile jest aparatów w wiekszosci z wymieninych przez Ciebie kategorii telefonow (przynajmniej narazie). Chodzi mi zwlaszcza o tel. multimedialne, biznesowe i "low-cost".
Ergonomia tel. zalezy od uzytkownika. Kazdy ma swoja opcje!!!

Ten podział staje się coraz bardziej wyrazisty im więcej modeli danego producenta jest dostępnych na rynku. Ja mam jako-takie rozeznanie w Nokii i tu mogę się ew. wypowiedzieć (choć żaden guru w tym temacie nie jestem) + nieco większe rozeznanie w marketingu (tym się akurat zajmuję).
Więc tak:
N90, N80, N70, 6680, 6630 itp to typowe telefony multimedialne - smartfony, skierowane do osób z zasobnym portfelem a zarazem wykorzystujące aparaty nie tylko do dzwonienia a może nawet niewiele dzwoniących (np. moje dzieci chętnie miałyby takie fony do zabawy :wink: mimo że niewiele dzwonią)

Biznes: obecne 6310i, 6230i itp oraz wchodzące na rynek: E60, E61, E70 6233/4. Tu nacisk położony jest na transmisję głosową i danych, ergonomię (np. niewielkie wymiary, czas pracy baterii) i wzornictwo. Bajery typu aparat, radio etc. są zbędne (np E60, E61) bądź tylko dodatkiem jakby kto chciał

Low cost: wszystkie numeracje 3xxx i niższe

Jest jeszcze grupa fonów uniwersalnych (obecnie największa) - wszystkich pozostałych, które za nieduże pieniądze oferują sporo możliwości - większość fonów serii 5xxx i 6xxx

Osobne nisze to komunikatory, konsole itp.

Co do Twojego pytania (ktore uwazam za zaczepno-obronne):
Nawet ŚREDNIO-INTELIGENTNY czlowiek jest w stanie stwierdzic, ze jezeli tel. ma jeden glosnik zewnetrzny to musi byc on mono :). Widac to na zdjeciach, a tym bardziej jesli ktos trzymal ten tel w reku :)
Co do basow niech sie nikt nie spodziewa ze to jest "minisubwoofer" bo tak nie jest.
Pozdrawiam

Dobrze uważasz :wink:
Zapytałem trochę z przekorą, żebyś się tak nie podniecał swoją N90. Gdybym szukał fajnego fona multimedialnego (ale nie szukam) to dla mnie bajerem byłoby mieć fona z głośnikami stereo i do tego z fajnymi basami (a jeszcze lepiej z TV)- i takie fony już się pojawiają. Także twoja N90 ma jeszcze spore braki... :wink:  czym jednak bym się aż tak bardzo nie przejmował :wink: Na dziś, w tym segmencie wolałbym wchodącą N80 od N90. Ale generalnie dla mnie ten segment jest nieakcepowalny z uwagi na to że baterie nie wytrzymują ich technologii, więc póki co korzystam jak zauważyłeś z "krótkofalówki" 6310i z chęcią zamiany na E60 bądź 6233/4 (głośniczki stereo i dźwięk 3d....mnie kręci :wink: ) jak tylko się pojawią na rynku.

*

Offline bret

• 1964
N90_opinie
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 06, 2006, 00:59:05 »
Cytat: "niezawodny"
Osobne nisze to komunikatory, konsole itp.
Wg. mnie serię 9x można zdecydowanie uznać za telefon "biznesowy". Jedynym w tym "bajerem" jest aparat foto w 9500, a przeważająca reszta funkcji jest nakierowana właśnie na wykorzystanie biznesowe. Ja bym tego nie nazwał "niszą" - zwłaszcza po premierze 9300/9300i (choć rzecz jasna ma się nijak do wielkości sprzedaży np. Series 60).

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
N90_opinie
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 06, 2006, 01:33:29 »
Wg mojej opinii N90 to porazka - mialem to w lapie kolo pol godziny

173 gramy - gdzie ja to wepchne ?? Wlosze do kieszeni koszuli kiedy bede mial garnitur i mi urwie  :lol:

Ten telefon jest ogromny !! Czulbym sie jak burak majac to wyciagac w towarzystwie. Jak ktos jest szpaner to prosze. Obrotowa kamerka, duze rozmiary - nikt nie przeoczy - a kobiety podobno na kase leca ;)

Brak wibry - dla mnie taki telefon jest bezuzyteczny. Siedze gdzies czy to na wykladzie czy na jakims spotkaniu w tu nagle moja cudowna N90 pieknie gra - porazka.

Bylem powaznie zaskoczony brakiem Wifi w takiej cegielce.

Wyswietlacz jest cudny - nie mozna mu tego odmowic. Aparat moze troche lepszy niz w K750i.

N90 jest krokiem w przod (jesli chodzi o multimedia wlasnie) i nikt nie moze temu zaprzeczyć!!!!!!!!!!!!

I po co tyle tych wykrzynkikow ??

Ciekawe jakim procz wiekszego wysw. i aparatu ktory lekko przegonil K750i od SE. Nietrudno jest zauwazyc tez N70 to troche stuningowana 6680 ktorej dodano radio, aparat i pare pomiejszych gadzetow.

Marketingowcy od Nokii musze niezle zarabiac naciagajac ludzi na to iz te telefony to rewolucja czy cos - bzdura. Rewolucja to moze byc N92 z wbudowanym odbiornikien TV lub N91 jesli wytrzyma odtwarzanie na baterii MP3 przez 10 godzin nonstop :lol: