Niestety, Nokia 9300i nie chce działać z nim w trybie WEP 128. Nie wiem czemu.Wpisywalem kilkukrotnie hasło klucza...niestety nie udaje się. zaznaczam, że bez szyfrowania łączę się bez problemu
Panel sterowania > Polaczenia > Konfiguracja Internetu > Nowyi teraz podajesz wszystkie dane. Pokazuje Ci sie kolejny krok konfiguracji w ktorym wybierasz tryb zabezpieczen, wybierasz
WEP, klikasz dalej po czym musisz wypelnic wszystkie pola odpowiednio.
Indeks klucza, dlugosc klucza, typ klucza oraz dane klucza.Jesli nie rozumiesz ktoregos pola, zawsze mozesz nacisnac magiczna kombinacje klawiszy
Chr + \ - pokaze Ci sie jakze przydatna pomoc

2.W routerze mam ustawione ukrywanie SSID.
Jesli masz ukrywanie to jakim cudem Twoj telefon ma znalezc siec?
Przeglądarka w Nokii podczas startu pyta o sposób połączenia. W zakładce "Sieć" mam ustawione "Wszystkie sieci". Nie widać mojej
Dopiero gdy nacisną "Pokaż wszystko" pojawia się moja sieć.
Ten problem rozwiaze, wlaczenie rozglaszania SSID w AP. Poniewaz gdy chcesz sie polaczyc, Nokia pokazuje tylko dostepne sieci [a z racji ukrywania SSID, Twojego AP nie zobaczysz] i po kliknieciu w
Pokaz wszystko zmieniasz widok z sieci dostepnych na wszystkie [dodane i skonfigurowane]
Taką "uciążliwość" mogę strawić, ale problem jest ze ściąganiem poczty (email). Z menu wiadomości (stojąć na foldrze skinfigurowanej poczty) naciskam "Pobierz pocztę". Po chwili wyskakuje Napis "Wybór sieci WLAN"....niestety nie ma tam mojej sieci domowej i nic nie mogę zrobić, żeby zobaczyc sieć z mojego routera.
Jak wyzej. Jest tez inne "rozwiazanie", powinna byc pozycja
Prosta siec WLAN i teraz nie wiem czy jesli masz
wylaczona funkcje w telefonie wyszukiwania sieci WLAN [
Panel ster. > Polaczenia > Bezp. siec LAN > Ustawienia > Interwal skanowania tła] to cos tam zobaczysz. Wiem ze jesli Skanowanie jest ON i AP SSID rozglasza, tam siec zobaczysz.
Czy jest jakiś freewarowy scanner sieci WiFi....ewentualnie jakiś płatny, ale ciekawy?
Dziekuje za pomoc
O darmowym nie slyszalem, chyba sa tylko platne, lecz moim zdaniem taki soft do "normalnego" uzytkowania jest zbedny. Przydaje sie tylko w [powiedzmy] wardrivingu.
PS.
Dodam koncowe wnioski:
- Wlacz rozglaszanie SSID w AP
- Wlacz wyszukiwanie sieci w Nokii
- Jesli nie jest to konieczne, nie uzywaj zabezpieczen WEP. Lepiej bedzie ustawic w routerze wjazd tylko z MAC'a 9300i
- Milego klikania