Motorola A92x posiada wbudowany moduł GPS i standardowo obsługę AGPS. Z AGPS nie korzystam, bo moduł szybko łapie pierwszego fixa. Do nawigacji używam programu nhGPS - niedrogi (40 dol.), praktyczny i w zasadzie wypełniający te same zadania co specjalizowane urządzenia, wymieniane w działach o GPS tut. forum. Program nie ma możliwości prowadzenia do celu, ale wystarczy, że pokazuje na mapie aktualną pozycję. Zaletą programu jest banalnie proste przygotowanie map (np. zeskanowane z atlasu drogowego) i ich kalibracja, a następnie użytkowanie w pojeździe. Program nie wymaga więc konwertera w postaci np. Oziexplorera. Z Ozi kompatybilny na A92x jest program MapViewGPS2 - jest on co prawda bezpłatny, ale wymaga map, opracowanych w Ozi - pliku.gif i pliku.map, co oznacza, że w tym przypadku zapłacić musimy ok. 85 dol. za Ozi. Wersja trialowa Ozi nie pozwala zapisać wyniku w pliku.map, a zatem nie można na bieżąco przed zakupem Ozi sprawdzić jego przydatności w użytkowaniu GPS na A92x.
Opinii o A92x i obsłudze modułu GPS jest tyle ilu użytkowników - tak skrajnie negatywnych jak i pozytywnych. Opinie negatywne (jak przekonałem się ze śledzonych forów) wynikają z nieumiejętności konfiguracji samej A92x jak i nikłej wiedzy o GPS i lokalizacji, nie mówiąc o obsłudze programu nhGPS. GPS-u w A920 używam od ponad miesiąca i na wielu trasach, a zwłaszcza w aglomeracjach miejskich, przekonałem się o funkcjonalności hybrydy telefon-pda-gps. Nie przeszkadzają mi gabaryty A920, bo jest to pojęcie względne - jeśli w jednej kieszeni marynarki noszę skórzany portfel wraz z bilonem, banknotami, różnymi papierkami, kartami płatniczymi i fotkami (circa 200g), to nic nie przeszkadza, by w drugiej była A920. Argument o cegle jest więc całkowicie chybiony - no, chyba że ktoś prawdziwej cegły na oczy nie widział i nie trzymał jej w ręku lub powtarza zasłyszane bajki albo gustował w telefonach z ekranikami wielkości judasza.
Mam nadzieję, że rozwiałem pierwsze wątpliwości forumowiczów PDAClubu .
Pozdrawiam i wszystkim życzę pomyślności w Nowym Roku.