MDI czyli microsoftowy PDF na symbianie

• 20 Odpowiedzi
  • 2552 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« dnia: Czerwiec 02, 2006, 13:54:48 »
Witam.

Mam taki problem:

wykupilem sobie elektroniczna prenumerate jednej z gazet.
Zeby przeczytac ow plik, musialem instalowac klienta  ktory ma jakis tam plugin do Acrobat Readera.

W koncyu na PC udalo mi sie gazete otworzyc. (plik od wydawnictwa to .PDC).  
Ten plik jest zabezpieczony, jakies licencje sie ciagna przez internet.

Staram sie jakos ow plil miec dostepny na 6680...
O tym pliku .PDC moge zapomniec ze go otworze.

Gdy uzywam na PC czegos w rodzaju wirutalnej drukarki PDF, to utworzony w ten sposob PDF jest pusty.....

Dziala za to wydruk do "Microsoft Office Document Image Writer". Wtedy nowy plik (juz niezabezpiecozny) jest 5 razy wiekszy od zrodla i ma rozszerzenie MDI.

Wydrukoanie MDI to wirtualnej drukarki PDF trwa i trwa....

Czy znacie wiec moze jakis czytnik na symbiana co tego MDI ugryzie?
Ja szukalem i nie znalazlem.....

Lub tez macie inny pomysl jak owa gazete na 6680 przeczytac?.....

Pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2006, 07:14:55 »
Z tej strony Microsoftu wynika że sterownik Microsoft Office Document Image Writer, pozwala na zapis do pliku TIFF. Jeśli tak, to plik TIFF można skonwertować do pliku PDF (przy pomocy np.: Virtual PDF Printer (http://www.go2pdf.com/tiff-to-pdf.html), TIFF2PDF czy Image2PDF (i zapewne jeszcze wielu innych aplikacji). A plik PDF da się już odczytać na 6680 bez większych problemów (RepliGo PDF Mobilizer, PDF+, Adobe Reader).

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 09:29:18 »
tak zgadza sie.
z tym ze pliki wychodza oooooogromne
np plik od wydawcy ma 1.8 MB (44 strony).
uzyskany ta droga pdf (wydruk do image writer -> tiff -> pdf ) to juz 40 MB....
to samo jesli np wydrukuje sobie do pliku na sterowniki normalnej drukarki PCL a potem z tego pliku robie PDF..

jakby nie patrzec d..a z tylu..

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 09:40:40 »
Pdf ma 40MB? Przy 40 stronach z hakiem to chyba możliwe. No to jeszcze jedna konwersja :): pdf -> Repligo (RepliGo PDF Mobilizer). To powinno zmniejszyć wielkość pliku, przy zachowaniu całej zawartości graficznej (zdjęcia itp.).

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 09:46:49 »
Nie PDF, a TIFF ma 40MB ;) Nie dziwię się - TIFF to 'zwykłe' obrazki. Polecam podobnie jak bret - RepliGo :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2006, 09:52:12 »
Prawda, to raczej przez TIFF spowodowane. To jest nieskompresowany format graficzny, z tego co pamiętam.

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2006, 10:06:39 »
tak pdf 40 MB. z tiffa czy z printfile. zawsze wielkki plik

gdy robie wydruk bezposredno do virtualnej drukarki PDF to adobe to wykrywa i wysyla posttcriptem, a wtedy to same bledy sa w tym nowym PDFie...
zas jak wydrukuje wzystko jak grafike to znow mam olbrzymi PDF.

chetnie bym sie podzielil z Wami tym plikiem oryginalnym, ale zeby go obejrzec to trzeba miec licencje aktywowana via internet.
gdyby wiec ktos chcual sam powalczyc,  to niestety muslaby wydac 12 zl (3 miesieczna elektronicxzna prenumerata miesiecznika Forbes).

tak w skrocie to wyglada to tak:
1. dokunuje sie zakupu
2. pobiera sie czytnik Lizzard Safeguard PDF Viewer
3. na maila dostaje sie plik licencji do czytnika
4. ow plik licencij sie aktywuje w tym PDF Viewer przez internet
5. pobiera sie plik z gazeta (rozsrzerznie .PDC)
6. przy pierwszym otwarciu pliku PDC znow przez internet jesy sprawdzane czy ma sie prawa do danegof numeru
7. jesli tez to plik jest pokazywany (wywolyuane jest okno IE ktore laduje plugin PDF)
8. w tym acrobat readerze co sie otworzy poza drukowanie i ogladaniuem z plikiem nie mozna zrobic nic.

Dodam tylko ze jesli adres z IE przepisze do firefoxa do dostae plik .pdf, ale acrobat reader mowi ze ow plik jest uszkodzony (ow plik jest odrobine mniejszy od PDC).

Przyklad :
Plik PDC ma 1,9 MB (44 strony), PDF via firefox ma 1.8.
plik MDI ma 5MB, ale po przyjrzeniu sie widac iz jego jakosc jest duzo gorsza od tego od wydawcy. praktycznie oczy bola od czytania....

Co probowalem :
PDC drukowane do jakiejs drukarki PDF (CutePDF, Qprint i jeszcze jakies inne : wzyskie jako zwracaja blad PosdtScript <drukuja sie dwie strony, jedna pusta na drugiej blad>, zas przy wydruku jako obrazek sa ogromne strony
PDC do MDI : powstaje plik 5MB, ale jak sie okazalo kiepskiej jakosci
PDC do pliku wydruku (HP LJ 4600). Plik PRN ma 40MB. Nastepnie wpakowalem to do Switf Viewer & Converter . Wydruk spod tego do PDF albo export do PDF tez robi ogromny plik PDF.

rozumiem ze np uzyskam plik 5 MB zamiast 1.9 .
ale 40 MB zamiast 1.9 to juz przegiecie......

w poniedzialek chyba bede walczyl o zwrot pieniedzy......

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2006, 11:15:21 »
Spróbuj jeszcze tej konwersji do Repligo. Ale to faktycznie jakiś wredny format. Zresztą to chyba nie jest odosobniony przypadek: Zinio Reader chyba też tak działa... Nawet miałem ochotę na jakąś prenumeratę (tym bardziej że jest polska wersja: http://www.netpress.pl/), tylko że potem da się to chyba czytać tylko na kompie...

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2006, 12:19:46 »
repligo mobilzer:
"Error: General application error (-100): C:\Documents and Settings\piotrg\Moje dokumenty\E-FORBES\2.pdf
Finished conversion"

Heh......

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2006, 12:51:38 »
No to ja niestety muszę rozłożyć bezradnie ręce... :( Powodów może być cała kupa (nomen omen? :D ;))

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2006, 13:11:14 »
:-)

dziekuje i tak za pomoc :-)

okazalo sie ze najlepszy wynik daje wydrukowanie do MDI i stamtad do PDF via CutePDF (qprinter tu zawodzil).
Efekt to plik 15 MB (oryginal 1.9 MB).
Repligo Mobilizer zrobil z 15 MB do 8 MB, ale czytanie tego na 6680 jest bardzo malo wygodne.

Dzieki jeszcze raz za pomoc.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2006, 16:40:54 »
Podlacze sie do watku. Czym na PRC? Kopie, kopie pare dni i jak narazie to wykopalem 1 program eBook Maker ktory mi niebardzo chce dzialac. Szukam programu banalnego w obsludze, zeby sie nie meczyc, a najlepiej gdyby jeszcze konwertowal hurtowo :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:14:12 »
Cytat: "yanek_00"
Czym na PRC?
Tym (freeware). Instalacja Mobipocket Reader zawiera dwie wersje: dla urządzenia mobilnego (czytnik) i pecetowego Mobipocket Reader Desktop (czytnik, konwersja, synchronizacja i zarządzanie ebookami oraz subskrypcją kanałów RSS) - w nim właśnie bez problemu m.in. skonwertujesz plik tekstowy na *.prc. BTW: jeśli masz pliki html albo txt, to nawet nie ma potrzeby konwersji - Mobipocket czyta oba te typy plików.

Na PC powinieneś mieć Mobipocket Reader Desktop, a na telefonie sam czytnik. Pamiętaj żeby mieć podpięty do PC telefon podczas odpalenia pliku instalacyjnego, bo instalacja czytnika dla telefonu (*.sis) startuje automatycznie (przynajmniej o ile dobrze pamiętam - dawno instalowałem :)). Jeśli nie, to bez problemu znajdziesz tam osobną instalkę czytnika dla telefonu.

Wg. mnie jest to najlepsza w tej chwili aplikacja do czytania (i konwersji) ebooków na Series 80 (i nie tylko).

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:17:44 »
Dzieki Bret. Mam problem z zainstalowaniem czytnika poniewaz nie mam kabla :( Bret gdybys mial pod reka to podrzuc na @ sis'ka. Bylbym Ci bardzooo wdzieczny :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2006, 19:12:39 »
To również jest na stronie Mobipocket: http://69.0.238.8/soft/reader5/mobireader.series80.2.sis.

A co do połączenia, to również Bluetooth możesz użyć. Dziwną masz tę 9500 - rozumiem więc że z podstawki USB też nie korzystasz? Nie kupiłbym tak "wykastrowanego" zestawu... (Pomijając to że wygląda to nieco podejrzanie (takie akcesoria są w każdym standardowym zestawie), to w sporym stopniu ogranicza to funkcjonalność telefonu).

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2006, 03:54:53 »
Upss, nie zauwazylem :) Ale dzieki na linka! Zaraz bede instalowal.

Wiem, ze BT moge uzyc, lecz chyba polaczenie musi byc zestawione w PC Suite?
Ja wiem czy dziwna... dostalem telefon, ladowarke i karte pamieci :) Zestaw moze i wyglada podejrzanie, lecz kupiony przez Allegro od 'komisu' z 3 miesieczna gwarancja. Wracajac do kabelka to wedlug mnie nie ogranicza on funkcjonalnosci telefonu [w moim przypadku], ze skrzynka, synchronizowac go nie synchronizuje, wiec po co mi on? :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2006, 04:45:54 »
Tak, musisz mieć na PC zainstalowane PC Suite. Skoro nie synchronizujesz (ja też! :)), to faktycznie nie ogranicza - zresztą, via BT jest tak samo funkcjonalne, albo nawet bardziej (przynajmniej bardziej wygodne, bo telefon może być nawet w kieszeni). Za to 9300/9500 na podstawce ładnie wygląda ;).

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2006, 16:04:42 »
Lecz sie spodzik rysuje i obciera... A szkoda by bylo takiego ladnego fonika :) W sumie ostatnio sie rozgladalem na Allegro za panelami i innymi duperelami... nie jest zle, prawie wszystko mozna dostac :) Wczoraj znalazlem fajny bajer do 95tki klik. Ciekawe jak wyglada w czyms takim communicatorek :D

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 06, 2006, 02:01:54 »
Lecz sie spodzik rysuje i obciera...
Hm... ? Nie rozumiem :).
Wczoraj znalazlem fajny bajer do 95tki klik. Ciekawe jak wyglada w czyms takim communicatorek :D
Coś takiego chcę kupić dla swojej 9300. Też jestem ciekaw... :)

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:16:02 »
Slyszalem pare opinni, ze od stacji dokujacej, dol sie obciera i rysuje :)
A co do tego etui, to jak dla mnie telefon za bardzo paskudnie w tym wyglada :) Lepszy pokrowiec od Krusella...

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:34:19 »
Slyszalem pare opinni, ze od stacji dokujacej, dol sie obciera i rysuje :)
Hm... ja używam 9300 już ponad rok i nie ma śladu rysy czy obtarcia w okolicy złącza. Raczej wątpię. Choć może akurat 9500 ma tam gorszą jakość wykonania?
A co do tego etui, to jak dla mnie telefon za bardzo paskudnie w tym wyglada :) Lepszy pokrowiec od Krusella...
Rzecz gustu :). Wg. mnie jest nieźle. A telefon lepiej zabezpieczony niż w Krusellu i futerał nie powiększa go tak. Choć możliwe że gdybym miał okazję używać aluminiowy, to uważałbym inaczej - bo diabli wiedzą jak to się sprawdza w praktyce. Póki co, widziałem to tylko na fotce :).