HEJ !! Powiedz że już wróciłeś do zdrowia !
Cześć. I tak i nie. Tak, bo jestem już w domu, nie, bo ze stopą jeszcze mam problem (i jakiś czas bedę mieć, niestety).
Co do szyfrowania, to Opera (ta wbudowana w komunikatora, nie wiem jak Opera Mini) obsługuje szyfrowanie, z tego co wiem. Tyle że jak xpablo pisze, nie to jest największym problemem w przypadku serwisów banków, a różne "udziwnienia" i tworzenie serwisów zupełnie bez brania pod uwagę możliwości mobilnych przeglądarek (wygląda to tak że dla działów IT naszych banków rozwiązanie mobilne to notebook i IE). Powiem na swoim przykładzie: strona mojego banku (https) otwiera się w mojej 9300 poprawnie, ale już zalogować się nie da: błąd Javascript. I tyle - nie przeskoczysz tego. I zapewne podobnie wygląda to na innych platformach symbianowych. Rzeczywiście więc najpierw martwiłbym się tym czy serwisu bankowego w ogóle da się użyć. Oczywiście, są wyjątki - z tego co pamiętam z informacji użytkownikółw, niektóre banki działają poprawnie - tyle że chyba jest to mniejszość. A co do firewalla, to być może by się i przydał (jeśli jesteś przewrażliwiony na punkcie bezpieczeństwa

), choć wg. mnie dostęp via GPRS jest znacznie bezpieczniejszy niż normalnie. Jednak jak to mówią "strzeżonego Pan Bóg strzeże"

.