Konfiguracja maili w 6600

• 8 Odpowiedzi
  • 1112 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
« dnia: Maj 31, 2006, 13:27:16 »
Witam!

Jestem szczęśliwym użytkownikiem 6600 od kilku miesięcy. Ale w tym całym szczęściu jeden smutek nie daje mi spokojnie spać - konfiguracja maili...
Miałem w życiu już wiele telefonów i w żadnym to nie działało... Myślałem, że kupując tak dobry telefon (wiem, że są już dużo lepsze, ale w cenie około 400zł chyba niema nic lepszego) i tak zaawansowany, że wszystko choć raz będzie działać :-( Za każdym razem, z któregokolwiek punktu dostępu bym nie korzystał, wyskakuje błąd: "nie można odnaleść serwera". Napiszcie co mogę robić źle, albo raczej jakąś prostą instrukcję... Z jakiego punktu dostępowego korzystać? (WAP CSD? WAP GPRS? Internet GPRS?).

Przyjmijmy, że mam konto w serwisie Gmail i nazwę użytkownika "mailownik". Acha, niewiem, czy to ważne, ale korzystam z abonamentu Idea Mix dla Firm 8  (w sumie zwykły mix tylko dużo niższe stawki połączeń).
Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi!
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2006, 14:39:12 »
moze ty napisz jak masz poustawiane na mojej 6600 wp i interia chodza bez problemu, punkt dostepu u mnie to internet gprs

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2006, 15:25:51 »
Korzystaj z punktu dost. Internet GPRS [1. bo czesto jest taniej, 2. bo jak cos nie dziala to nie dziala przez to :P]
Sprobuj polaczyc sie z internetem i odpal strone www w przegladarce np. www.google.pl/pda [malo 'wazy'] - bedziesz mial pewnosc, ze internet w telefonie jest.
Gdy wszystko jest ok, a do skrzynki nadal nie mozesz sie zalogowac, sprobuj  z innym kontem mailowym, np. o2 [pamietaj o uwiezytelnianiu SMTP], onet, wp, itd.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2006, 16:52:58 »
Diabell,
Jeśli coś namieszałeś w ustawieniach punktów dostępowych, to wyślij sobie SMSa konfiguracyjnego ze strony Nokii: http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/konfiguracja/ustawienia/ (wybierz ustawienia zaawansowane). Ewentualnie, jeśli jest to problem ustawień konta Gmail, zerknij na to: http://gmail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13287.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2006, 18:56:06 »
Zrobiłem jak poradziłeś yanek_00 - Próbowałem przez Internet GPRS - stronki w przegladarce się ładują, ale poczty nie chce ściągać... Tylko kasuje pieniądze bez żadnych efektów łącząc się w nieskończoność, a po tej nieskończoności komunikat: "przerczono limit czasu żądania" (czy coś w tym rodzaju).
Następnie zorbiłem więc tak jak radził bret, czyli automatycznym konfiguratorem ustawiłem jeszcze raz punkt dostępu, a następnie automatycznie skonfigurowałem również ustawienia mojej skrzynki - i dalej to samo... Powtórzyłem całą akcję z konfiguratorem Orange i zgadnijcie co... - znowu nic... Telefon mam po niedawnym formacie i nic specjalnego nie instalowałem oprócz niezbędników, więc "burdelu" nie mam i zupełnie niewiem co może powodować taki stan rzeczy :-(

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2006, 19:16:38 »
A probowales z innymi kontami?

*

Offline Diabell

• **
  • 128
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 19:59:27 »
Tak yanek_00 - próbowałem z o2 w podobny sposób i dzieje się dokładnie to samo co z Gmailem. Zaczynam powoli tłumaczyć to jedynie  tajemniczą klątwą operatorów GSM  :| Być może będę musiał odwiedzić salon Orange, ale często jest tak że jak tam przychodzę to okazuje się, że wiem więcej od nich :|

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2006, 00:55:07 »
A ja zadam głupie pytanie :): masz 100% pewności że nie robisz jakiejś banalnej literówki w ustawieniach konta? Przecinek zamiast kropki, inna litera czy cyfra etc. Choć przyznam że w przypadku więcej niż jednego konta to dość wątpliwe... :)

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2006, 01:06:03 »
To moze tak, podam Ci moja konfiguracje, ktora dziala bez najmniejszego problemu :)

[wszystkie ustawienia dotyczna konta na o2.pl]
Typ serwera poczty przychodzacej: POP3
Serwer poczty przych.: poczta.o2.pl
Serwer poczty wych.: poczta.o2.pl
Autentyfikacja SMTP [zaznaczona]

I jeszcze jedna rzecz - sprobuj polaczyc sie przez zewnetrzny program, np. ProfiMail.