Jakie są koszty łączenia z internetem przez N70?

• 16 Odpowiedzi
  • 1281 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 23, 2006, 19:10:11 »
Mam Nokie N70 i pytanko: Jak wyglądają opłaty za net przez komórkę?
Jakie sieci są tańsze i różnice w abonamentach?
Używałem chwilę netu przez PC Suite w niemczech... no i prawie bankrucja
Teraz będę w Polsce ale nie chciałbym powtórzyć błędu :oops:
Czy na kartę też zadziała?
Co robić a czego NIE robić. Pomóżta!!!

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2006, 00:26:55 »
sugeruje zapytac u operatora .... info z pierwszej reki albo na stronie www orange, plusa czy ery

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2006, 14:26:22 »
Witam!
To może jedna z ciekawszych propozycji: SIMData w Plusie - internet pre-paid na kartę i pełna kontrola kosztów - doładowanie zdrapką ;-) .
Cena 0,30 PLN brutto/1MB przesłanych danych. Opłaty za pobranie i wysłanie danych naliczane są razem w ramach jednej sesji.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2006, 17:46:55 »
Cytat: "samsa"
Witam!
To może jedna z ciekawszych propozycji: SIMData w Plusie - internet pre-paid na kartę i pełna kontrola kosztów - doładowanie zdrapką ;-) .
Cena 0,30 PLN brutto/1MB przesłanych danych. Opłaty za pobranie i wysłanie danych naliczane są razem w ramach jednej sesji.

no czy ja wiem .,... a najtanszy abonamet w plusie (promocja zimowa), pln25 plus iPUS pln60 gdzie masz WLAN, EDGE, UMTS i musisz miec wlasny modem/telefon = pln85 miesiecznie nie jest tanszy ? bo tutaj wchodzi jeszcze  ilestam dziesiat minut rozmow, przechodzacych przez 3 kolejne okresy rozliczeniowe etc etc

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2006, 07:51:13 »
Zgadzam się z SAMSA. Mój kolega ma iPlusa (prepaid). Na pewno internet jest najtańszy 3 grosze za 100kb (30 groszy za 1MB). Niewątpliwie zaletą jest to, że nie jesteś związany abonamentem! Masz to płacisz, nie masz nie płacisz. Ale dotyczy to sporadycznego korzystania z internetu. Jeżeli jest to twój główny sposób korzystania z sieci to może faktycznie lepszy byłby abonament!
Pozdrawiam!  :D

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2

N70 i net
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2006, 01:42:09 »
Dzięki za (p)odpowiedzi :)
strony operatorów z cennikami to jedno --- baaardzo drobnym drukiem na dole....
a opinie użytkowników ''od kuchni'' to drugie - i właśnie na tym mi najbardziej zależy :)

Jak kontrolować koszty - ile już ściągnąłem, ile pozostało ???
Czy muszę być cały czas w zasięgu 3G UMTS?

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2006, 02:02:17 »
Nie, korzystasz z "metody" połączenia jaka w danym miejscu jest dostępna np. GPRS > EDGE > UMTS oczywiście zawsze z dostępnej najszybszej.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

*

Offline bret

• 1964
Re: N70 i net
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2006, 14:47:54 »
Cytat: "levaros"
Jak kontrolować koszty - ile już ściągnąłem, ile pozostało ???
W telefonie masz rejestr ilości przesłanych i odebranych danych: -> Osobiste -> Rejestr -> Pakiety danych.

Sprawdziłem
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2006, 12:24:00 »
-> Osobiste -> Rejestr -> Pakiety danych. ---- pokazuje 86 Mb odebranych
i 12 wysłanych --
19 ct za 10 Kb ..... to jest jakaś paranoja...  :shock:

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2006, 12:44:36 »
Ja mialem pdoobne doswiadczenie z Orange. 2 minuty ogladania TV, wysłanie i odebranie maila (200Kb) i polecialo 7zl....
Musialem jednak poniesc tą ofiarę poniewaz chcialem byc pewiem ze w razie "W" mam dobrze skofigurowany tel do polaczen z netem.
Na codzien w domu mam odpalony AP wiec WiFI w calej chacie dziala a zatem nie musze sie laczyc przez komórę. Jesli chodzi o "teren" - najlepiej jest sie "podłączac" pod darmowe HotSPoty ktorych jest coraz wiecej. Wtedy jednak najlepiej miec PocketPC z WiFi.
Od rozwiązan via GSM uciekam jak najdalej - uwazam ze ceny usług  to złodziejstwo w białych rękawiczkach. Racjonalna opłata powinna wynosic 30gr za 10 megabajtów.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2006, 14:02:21 »
levaros,
Licznik sumuje te ilości, więc to mogą być wielkości po prostu od początku używania telefonu (bo jak się domyślam, nie resetowałeś tego licznika).

Co do cen, to trudno zaprzeczyć. Jednak aż tak źle wcale już nie jest - 0.30 PLN za 1MB (SimData) czy ryczałt za 60 PLN to już nienajgorzej. Ja przyznam że z Internetu via 9300 nie korzystam zbyt intensywnie, jednak robię to jakieś 2-3 w tygodniu (średnio) bez szczególnego zwracania uwagi na ilość przesłanych danych, a w rezultacie płacę średnio 30 PLN/mieś. (w sumie, z abonamentem etc.). Płaciłbym jeszcze mniej (albo mniej więcej tyle samo przy większej ilości danych) gdybym korzystał z pakietów GPRS. Zważywszy na to że jeszcze w zeszłym roku miałem średnie rachunki w okolicach 100 PLN, nie będę narzekać :).

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2006, 14:28:59 »
bret:

SimData to w moim przypadku oferta-marzenie. Niestety - jestem w ORANGE gdzie nie jest tak różowo /chyba 50gr za 500kb/ (i to nie tylko w kwestii cen za internet - tu wszystko stoi na głowie a nowe oferty promocyjnych obniżek kosztów nawzajem się pożeraja vide "darmowe" numery i pakiety - ale efekt marketingowy jest. )  Niestety- posiadanie telefonów z simlockiem na Orange - uniemozliwia mi migrację do innych, bardziej korzystnych ofert konkurencyjnych sieci. Jak wiadomo - Nokia N70 i 6680 są nietykalne w tej kwestii (pomijając jakies egzotyczne wysyłki na drugi koniec europy)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2006, 14:37:36 »
Jeśli jest aż tak źle (nie mam pojęcia jak to w Orange wygląda - mam kartę Plusa), to ja na Twoim miejscu rozważyłbym zdjęcie simlocka u operatora. Na pewno zapłacisz sporo, ale skoro intensywnie korzystasz z Internetu, a mają zabójcze ceny, to zapewne dość szybko koszt oficjalnego zdjęcia simlocka by się zwrócił.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2006, 15:17:29 »
Nie- własnie jakbym nie liczył- nie bedzie sie to opłacać - chocby z tego powodu ze usługa sciagniecia SL w Orange jest (jak zwykle) najdroższa. 650 albo 750zł .... Mam 2 telefony wiec ... ;)

W moim wypadku probelm nie istnieje bowiem traktuję internet w komorce TYLKO jako ostateczność. Jak pisałem- w wiekszosci wypadków korzystam z netu w domu a tu mam już normalne łącze DSL w cywilizowanej cenie

Mój post miał na celu raczej zniechęcenie zainteresowanego wchodzenia w jakiekolwiek układy z ORANGE. To firma której szumnie reklamowane, promocyjne abonamenty trwają 2-3 cykle rozliczeniowe po czym zaczyna się "płacz i płać", do tego poziom obsługi klienta jest żenujący ..... itp itd Reszte mozna poczytać na 0range.pl   (pisane nie przez O tylko przez ZERO)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2006, 15:21:59 »
No fakt, 650 czy 750 PLN to koszt rzeczywiście zbójecki... Myślałem że to nie będzie więcej niż 500 PLN (choć przy zdjęciu z 2 telefonów od razu, tak czy tak wychodziłoby zabójczo sporo). Cóż... dobrze wiedzieć.

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2006, 19:54:57 »
Cytat: "michobo"
Ja mialem pdoobne doswiadczenie z Orange. 2 minuty ogladania TV, wysłanie i odebranie maila (200Kb) i polecialo 7zl.... (...)
Od rozwiązan via GSM uciekam jak najdalej - uwazam ze ceny usług  to złodziejstwo w białych rękawiczkach.

Myślę, że nie jest aż tak źle. Faktycznie ceny interntu via GPRS w Orange nie wyglądają może zbyt zachęcająco. Ale od czego konkurencja ;-).
Ja od siebie mogę dodać, że z netu przez komórkę i konfiguracji tel. kom. + pocket korzystam praktycznie codziennie (mail, www, rss, ftp, gg, download, czasem radio etc.), gdy tylko nie ma mnie w pobliżu PC. I raczej nie obawiam się o nadwyrężenie budżetu - kryptoreklama ;-) : abo w Plus GSM; pakiet 50 MB, 0.04 PLN brutto/100 kB, z "przechodzeniem" niewykorzystanych kB na kolejne trzy miesiące).

Najlepszym chyba rozwiązaniem jest ściągnięcie SIMLocka - oczywiście w ROZSĄDNEJ cenie, montaż dual sim'a (kupionego za 7,99 zł na allegro :-) ) i zaopatrzenie się w kartę SIMData bez konieczności podpisywania cyrografu na rok czy dwa lata. ...A kiedy internet w komórce się znudzi, po prostu wyrzucasz SIMDatę do kosza ;-) .