Jaki program anywirusowy do noki E60

• 19 Odpowiedzi
  • 1107 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 18, 2006, 11:25:31 »
Jakie są programy antywirusowe do Noki E60 i który warto zainstalować?

*

Offline kleczu

• 384
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2006, 11:34:50 »
Nie warto. Jeśli nie ściągasz pirackiego oprogramowania to raczej żaden wirus Ci nie grozi, szczególnie w Polsce gdzie ilość telefonów z Symbianem na 1000 mieszkańców mieści się w granicy błędu statystycznego :P

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2006, 12:10:34 »
Niby tak ale chciałbym np zajrzeć do banku przez internet a tak bez zapory  i antywira trochę się boję. A czy korzystanie bez żadnych zabezpieczeń z bezpłatnych hot spotów jest groźne (chodzi mi o dane zapisane w telefonie).

*

Offline kleczu

• 384
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2006, 15:35:11 »
Strony banków idą przez szyfrowany protokół SSL/TLS, więc nawet jeśli sieć bezprzewodowa jest niezabezpieczona teoretycznie nikt nie powinen podejrzeć hasła/loginu. Natomiast logowanie się w ten sposób na przykład na pocztę, gdy komunikacja nie jest szyfrowana, jest niebezpieczne - wystarczy laptop z kartą wifi i aplikacją Kismet, która świetnie wyłapuje wszystko co idzie w eterze.
Firewall na palmtopa jest zbędny(i chyba nie istnieje), po testach w skanerze portów wyszło, że praktycznie "nic mu się nie da zrobić" (wykonane na jednym z PUGów).
Na dzień dzisiejszy korzystanie ze stron banków z poziomu telefonu jest bezpieczne (o ile przeglądarka obsługuje wyżej wymienione szyfrowanie).

Jeśli natomiast koniecznie chcesz jakiegoś AV to tutaj jest ich lista:
http://my-symbian.com/s60/software/category.php?fldAuto=37

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2006, 15:45:11 »
Co ciekawe, w najnowszym firmware do N80 (też Symbian, series 60, 3.0) wbudowane jest oprogramowanie antywirusowe... Może podobnie jest z E60...?
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2006, 17:04:57 »
No właśnie czy obsługuje? Mam zamiar używać albo Opery albo tej przeglądarki która jest w systemie symbian, chyba że podsunie mi ktoś coś ciekawszego i bezpieczniejszego.
A powracając do tematu programu antywirusowego to doczytałem się na stronie Noki przy opisie Modelu E60 że posiada 30 dniowego nortona, właśnie firewall i antywirus wersja 4.0. A że moja Nokia została sprowadzona i nic takiego na niej nie było oryginalnie, wiec pobiegłem szybko na stronę symantec-a i tu zdziwienie… Synantec nie przewiduje wersji 4.0 do mojej noki, może ktoś ma pomysł o co chodzi?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2006, 22:56:19 »
Cytat: "glumen"
pobiegłem szybko na stronę symantec-a i tu zdziwienie… Synantec nie przewiduje wersji 4.0 do mojej noki, może ktoś ma pomysł o co chodzi?
Tutaj: http://www.symantec.com/home_homeoffice/products/overview.jsp?pcid=is&pvid=sms40symb masz możliwość zakupu online Symantec Mobile Security.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2006, 10:20:13 »
Tak możliwość jest, tylko że po przejściu dalej jest wybór modelu telefonu i nie ma modelu  Nokia E60, i to jest problem. A na stronie Nokia.com. jest wyraźnie napisane że Nokia E60 ma taką wersję Nortona.

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2006, 10:41:57 »
No to wybierz np. dla e70, albo n80. Na 99,9% będzie działał

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2006, 11:18:56 »
No tak tylko że tych modeli też nie ma na liście może inny tez pasuje? Już nie mam pomysłu. Jest napisane czarno na białym na stronie Noki że do tego modelu oferują takie oprogramowanie albo czyjeś niedopatrzenie albo jeszcze od innego modelu pasuje.
A na liście telefonów są jeszcze takie:
http://www.symantecstore.com/dr/sat5/ec_main.entry25?page=SelectYourDeviceDropDown&client=Symantec&sid=49997&CUR=840&DSP=&PGRP=0&ABCODE=&CACHE_ID=0

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2006, 13:48:17 »
Cytat: "glumen"
Jest napisane czarno na białym na stronie Noki że do tego modelu oferują takie oprogramowanie
Wygląda na to że jednak nie oferują - żaden z tych telefonów do wyboru nie działa na Series 60 3.0 (a ta platforma jest wstecznie niekompatybilna, więc nie możesz użyć oprogramowania dla Series 60 1.x - 2.x). Albo błąd na stronie Nokii, albo niezaktualizowany sklep na stronie Symanteca. Sugeruję zadanie pytania obsłudze klienta Symanteca.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2006, 15:48:30 »
Właśnie rozmawiałem z Panem na infolini Symanteca i Pan twierdzi, że jest tylko jedna wersja tego softu i żadnej innej. Jak powiedziałem że Nokia oferuje ten program w wersji trial w telefonach pochodzących z autoryzowanej sieci to Pan był baaardzo zdziwiony. Stwierdził że najlepiej kupić to co jest na stronie a jak nie będzie chciało chodzić to zareklamować i zwrot gotówki. Ale dowiedziałem się jeszcze, że najlepiej jeszcze zadzwonić do Noki. Więc zadzwoniłem na info i tu też porażka, Pani była mocno zdziwiona że w ogóle coś takiego jest jak program antywirusowy na komórkę, kurcze podstawa to kompetencja ludzi którzy pracują w dużych korporacjach chyba sobie odpuszczę bo juz mam dosyć. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2006, 19:51:31 »
Chyba faktycznie sobie daruj, bo

- po pierwsze - ryzyka złapania wirusa chyba nie ma,

- po drugie - po instalacji takiego działającego w tle softu może okazać się, że komórka "stanie",

- a po trzecie - to zanim czegoś się dowiesz, to trafi Cię szlag od tych dyskusji na korporacyjnych infoliniach ;-)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2006, 23:50:52 »
Wogle cała ta zabawa z kupowaniem softu antywirusowego to jakaś super zabawa marketingowa. Po to w wer  symbiana mamy cyfrowo podpisane aplikację żeby NIE BYŁO MOZLIWOŚCI STWORZENIA wirusa a i odbiło się na piratach. Opychanie teraz do tego aplikacji antywirusowych to kpina i nabijanie kasy z dwóch powodów. Raz że teoretycznie przy podpisie cyfrowym nie powinno byc żadnego wirusa i wciskanie tego softu to jak sikanie pod wiatr. Dwa że NIE MA NA SYMBIANA (podobnie jak na PPC) ŻADNEGO WIRUSA. Może być co najwyżej złośliwy soft który user musi sam zainstalować i uruchomić. A na głupote userów i practwo nikt nic nigdy nie poradzi.

Więc jeśli pytasz o pomysł: unikaj lewizy, softu z nieznanych zródeł i bedziesz bezpieczny jak BILL G. (nie mylić z jego wyrobami)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2006, 23:53:42 »
Dobrze powiedział... :)

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:15:41 »
Czyli co, konkluzją jest to że korzystanie z telefonu z Symbianem (mam IPlusa do połączeń z internetem) w jest w pełni bezpieczne i można spokojnie wchodzić na  różne serwisy szyfrowane i te nie szyfrowane nie obawiając się o kradzież danych podawanych na stronach i zapisanych w telefonie. Właśnie ostatnie pytanie. Czy opera obsługuje szyfrowane połączenia i czy to działa to tak samo jak w normalnym systemie Windows.[/url]

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 21, 2006, 14:47:34 »
Cytat: "bret"
Dobrze powiedział... :)

HEJ !! Powiedz że już wróciłeś do zdrowia !

Czyli co, konkluzją jest to że korzystanie z telefonu z Symbianem (mam IPlusa do połączeń z internetem) w jest w pełni bezpieczne i można spokojnie wchodzić na różne serwisy szyfrowane i te nie szyfrowane nie obawiając się o kradzież danych podawanych na stronach i zapisanych w telefonie. Właśnie ostatnie pytanie. Czy opera obsługuje szyfrowane połączenia i czy to działa to tak samo jak w normalnym systemie Windows

Co do wirusów itp jesteś bezpieczny a  co do szyfrowania to powiem szczerze że nie mam pojącia.  M.in dlatego że przeglądary mobilne nie radzą sobie z coraz wymyślniejszymi pomysłami banków, serwisów maklerskich itp. Więc z Twojej strony patrząc, najpierw upewnij się że przeglądarka tam wejdzie a pózniej martw się o bezpieczeństwo :D

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 21, 2006, 15:15:16 »
Cytat: "xpablo"
HEJ !! Powiedz że już wróciłeś do zdrowia !
Cześć. I tak i nie. Tak, bo jestem już w domu, nie, bo ze stopą jeszcze mam problem (i jakiś czas bedę mieć, niestety).

Co do szyfrowania, to Opera (ta wbudowana w komunikatora, nie wiem jak Opera Mini) obsługuje szyfrowanie, z tego co wiem. Tyle że jak xpablo pisze, nie to jest największym problemem w przypadku serwisów banków, a różne "udziwnienia" i tworzenie serwisów zupełnie bez brania pod uwagę możliwości mobilnych przeglądarek (wygląda to tak że dla działów IT naszych banków rozwiązanie mobilne to notebook i IE). Powiem na swoim przykładzie: strona mojego banku (https) otwiera się w mojej 9300 poprawnie, ale już zalogować się nie da: błąd Javascript. I tyle - nie przeskoczysz tego. I zapewne podobnie wygląda to na innych platformach symbianowych. Rzeczywiście więc najpierw martwiłbym się tym czy serwisu bankowego w ogóle da się użyć. Oczywiście, są wyjątki - z tego co pamiętam z informacji użytkownikółw, niektóre banki działają poprawnie - tyle że chyba jest to mniejszość.  A co do firewalla, to być może by się i przydał (jeśli jesteś przewrażliwiony na punkcie bezpieczeństwa :) ), choć wg. mnie dostęp via GPRS jest znacznie bezpieczniejszy niż normalnie. Jednak jak to mówią "strzeżonego Pan Bóg strzeże" :).

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 21, 2006, 18:07:07 »
@bret
Do jednego banku udało mi się zalogować ale do drugiego juz niestety nie tak wiec potwierdza się, że każdy bank stosuje różne patenty.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam do wyboru i jestem w zasięgu Plusgsm  i wlan-a jakiegoś publicznego powiedzmy, tam gdzie mieszkam jest mnóstwo ogólnie dostępnych i bezpłatnych sieci to z czego jest bezpieczniej skorzystać?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 21, 2006, 19:36:26 »
Moim zdaniem z GSM. Nie jesteś w stanie powiedzieć jak jest zabezpieczony dany punkt dostępowy (przynajmniej bez odpowiednich narzędzi programowych), pakiety w sieci WiFi dość łatwo "podsłuchać", a wardriving jest u nas chyba znacznie bardziej popularny niż hakowanie sieci GSM :). Biorąc to wszystko pod uwagę, osobiście bezpieczniej czułbym się w sieci GSM.