Jak czytac pliki *.chm na Nokii 9300?

• 5 Odpowiedzi
  • 1324 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 15, 2005, 21:52:13 »
Jak powyżej - czy jest sposób, aby odczytać pliki w formacie chm (spakowane htmle - tzw pliki pomocy) na telefonie nokia 9300??? Był już taki program CHM Reader, ale nie ma go chyba w wersji dla tego systemu (szukam od paru dni i nie znalazłem niestety).
Czekam na jakąkolwiek informację.

Pozdrawiam
Aguirre

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2005, 22:46:37 »
O ile wiem, nie ma takiego programu. Wydaje mi się że jedyny sposób na czytanie takiego pliku na 9300, to eksport (konwersja) pliku *.chm, do jakiegoś innego formatu dającego się odczytać.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2005, 23:42:17 »
No niestety problem polega na tym, że wspomniany chm jest bardzo złożony (zawiera cenniki firmowe ponad 100) i chyba jedyne wyjście to zamiana nokii na palmtopa ;).

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2005, 01:28:45 »
Cytat: StathisWB
chyba jedyne wyjście to zamiana nokii na palmtopa ;).
Niekoniecznie. Taką konwersję da się zautomatyzować, np. tym konwerterem. A nie jest to zapewne jedyne narzędzie tego typu. Plik skonwertowany do txt, html, doc czy pdf, da się już bez problemu odczytać na 9300. Oczywiście, wiąże się się to z koniecznością zakupu konwertera (no chyba że jest jakieś freeware narzędzie tego typu - może warto poszukać?).

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2005, 18:08:17 »
Dziękuję za pomoc, ale po konwersji nie mam niestety już takiej opcji jak Wyszukaj, którą oferuje CHM. Owszem jest możliwość przeszukiwania dokumentu, ale znacznie bardziej czasochłonna.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2005, 01:16:26 »
Hm... przecież chyba wszystkie dostępne programy tego typu oferują funkcję "szukaj" (zwykle Ctrl + F). Na pewno dostępne to jest w standardowej aplikacji Dokumenty (grupa Biuro), w Adobe Reader (pdf), oraz w takim czytniku jak Mobipocked Reader (m.in. txt, html; tu masz nawet - oprócz wyszukiwania - możliwość zdefiniowania zakładek w tekście).

Tak czy inaczej, wydaje mi się że jest to jedyny sposób, bo aplikacji dla Symbiana (a przynajmniej dla 9300/9500) czytającej *.chm, niestety na razie nie ma.