Ok to może opiszę co i jak u mnie.
W telefonie przy włączaniu podczerwieni mam dwie opcje: jako modem, lub PC connect.
W połączenia internetowe (na telefonie) dałem GPRS, dane jakie podaje Idea na
http://www.idea.pl/portal/map/map/services?target=SC_CONNECT&serviceId=69682 <- choć nie są one dość jasne - wybrałem to co jest przy "ustawienia dostępu do WWW na dole).
Na laptopie dałem utwórz połączenie internetowe, zaawansowane i tam rzeczywiście jako modem mogłem wybrać irdę... problem jednak w tym, że na laptopie nigdzie nie ma wybierania owego numeru. I teraz pytanie - czy ów numer mam wpisać w telefonie (ale w opcjach GPRS tego nie widzę), czy też jakoś standardowo na PC - niemniej w opcjach połączenia nigdzie tego nie ma.
Ogólnie to trochę dla mnie pokiełbaszone... to laptop się w tym momencie łączy z internetem korzystając z komórki, czy też komórka wcześniej się łączy i udostępnia połączenie?
Jest to o tyle ciekawsze, że nawet nie wiem, czy moje połączenie irda jest włączone - nie ma odpowiedniej ikonki na pasku zadań, co więcej nigdzie nie mam opcji włączenia portu podczerwieni. Jak mniemam uruchamia się on przy próbie połączenia, ale jak próbuję się połączyć, to momentalnie wyskakuje komunikat "Określone miejsce docelowe nie jest osiągalne".
Wiem, że zawracam gitarę, ale naprawdę nie potrafię sobie z tym poradzić