P900- nie wiem czy warto

• 7 Odpowiedzi
  • 1919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P900- nie wiem czy warto
« dnia: Luty 03, 2005, 23:16:36 »
Mam prosbe czy moze mi ktos powiedziec czy warto kupic tel SE P900? Pytam bo kombajn palma i tel. jest SUPER sprawa, ale nie wiem czy symbian bedzie dobry dla mnie. Potrzebne mi sa takie badziewia jak mapa wawy i slowniki, gry a tak naprawde nie widze na symbiana jakiegos zatrzesienia. Nie wiem rowniez jak jest symbian oceniany, czy ma przyszlosc. Mam tez pytanie czy jak kupie memory sticka duo 128 to bedzie wspolpracowal z tel. Dziki pozdrawiam

P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2005, 09:26:50 »
Kiepsko z softem na platformę Symbian w porównaniu z Palm OS lub Pocket PC. Jeśli mapy lub GPS to tylko Pocket PC. Problemy z plikami Worda, Excela na P900. Bardzo wolna i kiepska komunikacja z komputerem PC. Korzystałem na codzień z P800 i ograniczyłem się tylko do używania go jako telefonu z notatnikiem. P900 różni się bardzo nieznacznie od P800 jeśli chodzi o system. %#@#$^@$iany standard Sony Memory Stick Duo jeśli chodzi o karty. Karty drogie i bardzo małej pojemności (max 128 MB). Za cenę MS Duo 128 można kupić SD 512 do Palma/Pocketa. Brak możliwości rozszerzenia o WiFi.  Palm OS i Pocket PC oferują znacznie więcej. Jeśli za grosze to polecam. Jeśli za w miarę normalną cenę to odradzam. W cenie detalicznej P900 będzie od połowy lutego w sprzedaży Treo 650 który jest o niebo lepszy. Stanieją też Qtek 2020/MDA II do ceny P900 a też są znacznie lepsze.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

*

Offline ural

• 41
    • http://cube.gamephone.pl
P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2005, 13:29:35 »
A nie zgodzę się jednak - można spokojnie kupić karty 256 i 512. memory stick duo 256mb na Allegro można kupić za 200, oczywiście to więcej niż za SD, która kosztuje ok 130...

*

Offline Kusiu

• 3968
P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2005, 13:40:18 »
Cytat: ural
A nie zgodzę się jednak - można spokojnie kupić karty 256 i 512
Tylko, że P900 ich nie obsłuży, dopiero P910 nie ma ograniczenia do 128mb.

*

Offline ural

• 41
P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2005, 13:48:45 »
Czyli p800 i p900 obsługują tylko karty 128mb? No to spartolili sprawę... Też dziwne, że jeszcze p900 ma takie ograniczenie - idiotyzm po prostu...

A p800 jest aż takie złe? Mam na myśli czy warto to kupować. Bo nie widzę sensu w kupowaniu telefonu za 2000, a p800 jest z uiq chyba najtańszy...

P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2005, 14:20:09 »
P800 nie jest złe. Do d jest co prawda klapka z klawiszami numerycznymi. Ma zaczepy z miękkiego nędznego plastiku i urwanie się jednego z tych zaczepów od samego naciskania na klawisze jest bardzo prawdopodobne. Tak to było w moim przypadku  a bez tego dziadowskiego zaczepu klapka z klawiszami przestaje działać. Nie mówiąc o tym że nie są to klawisze sprzętowe a jedynie naciskają klawisze wirtualne na ekranie w zasepstwie palca. P900/910 mają rzeczywiste klawisze sprzetowe i lepszą obudowę. Rysik i sposób umieszczenia go  obudowie są też w P800 żenujące. Jeśli chodzi o system operacyjny to różnice pomiędzy P800 a P900 o ile wiem są kosmetyczne. System nie jest zły ale soft jest droższy niż na Palm/Pocket i jest go znacznie mniej. Poza tym bateria trochę krótko trzyma i uszkadza się od uchwytu magnetycznego (tak było u mnie). Generalnie jest to bardziej telefon z dodanymi funkcjami PDA podczas kiedy podobne urzadzenia z Palm/Pocket są to bardziej PDA z dodanymi funkcjami telefonicznymi. W każdym razie jest napewne lepszy niż dowolny inny telefon Siemensa i Nokii (poza 9500). Są też problemy z polskimi literkami we wszystkich modelach o ile wiem.

*

Offline ural

• 41
P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2005, 22:24:42 »
czy da się p800 podłączyć jakimś cudem w ten sposób, by widziało je jako dysk twardy albo chociaż miało się jakiś dostęp do plików na karcie pamięci?

P900- nie wiem czy warto
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2005, 00:20:59 »
dzieki jacek, w tak zrobie, jak bedzie okazyjnie to go wezme, poprostu mam okazje a chce miec palma bo to fajna rzecz, a ten sie akurat trafil, ale czy zna kotos program co obsluguje mape warsaw oraz gps bluetooth???
Masm jeszcze pytanie, zaluzmy ze mam palma z bluetoothem oraz komore i gps na Blue... to czy oba moga dzialac rownoczesnie?