GPS w Motoroli A925 ???

• 10 Odpowiedzi
  • 1666 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS w Motoroli A925 ???
« dnia: Grudzień 23, 2005, 12:00:25 »
witam,
jak można zainstalować mapy i oprogramowanie, aby można było korzystać z GPS, bądź poprostu wgrać program, który posiada w swojej pamięci mapy polskich miast :?:  Proszę o nazwy i najlepiej linki do tych programów.
pozdrawiam :wink:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2005, 14:34:16 »

*

Offline xpablo

• 1294
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2005, 23:31:55 »
Nie wiem czy dobrze pamiętam  ale na UIQ jeszcze chyba Route66 ma mapy polski. Tzn na pewno ma ale nie wiem czy Motka 925 będzie z nim  współpracowała.

*

• 6498
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2005, 00:18:41 »
Ich strona mówi, że tylko Nokie i SE.

*

Offline xpablo

• 1294
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2005, 00:31:26 »
Ich strona mówi, że tylko Nokie i SE.

Tak, ale Motka to też UIQ więc teoretycznie powinno ruszyć...

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
Re: GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 24, 2005, 02:16:28 »
Cytat: "Madoń"
witam,
jak można zainstalować mapy i oprogramowanie, aby można było korzystać z GPS, bądź poprostu wgrać program, który posiada w swojej pamięci mapy polskich miast :?:  Proszę o nazwy i najlepiej linki do tych programów.

Nie znajdziesz takiego programu "łącznie z mapami PL".
Wayfinder i Route66 sa do niczego na A925.
Sprawdzone programy obsługujące mapy rastrowe to nhGPS, MapViewGPS i SmartComGps.
nhGPS jest programem płatnym i jego wadą jest dwupunktowa kalibracja na ekranie tela. Dokładność kalibracji sprawdzona raczej dla mniejszych map rzędu max. 6000x6000 pikseli.
MapViewGPS jest programem darmowym i jego zaletą jest wielopunktowa kalibracja na ekranie tela (do 30 punktów) lub na PC w programie OziExplorer do 9 punktów (odpowiednią edycją pliku *.map można 30 punktów).
SmartComGPS jest komercyjna odmianą MV i posiada praktycznie wszystkie jego funkcje  poza "drobiazgami", bez których można się obejść. Zaletą obu tych programów (tego samego autora) jest obsługa b. dużych map rzędu 14000x14000 pikseli i wyżej oraz wybór języka polskiego.
Przykład z MV.
Na początku musisz zainstalować program z pliku *.sis.
Zeskanowaną mapę (raster) musisz skalibrować w Ozim, otrzymasz plik *.map, natomiast mapę rastrową zapisaną np. w *.jpg lub *.bmp musisz przekonwertować programem img2ogf (na stronie z MV lub SC) do pliku *.ogf.
Pliki *.map i *.ogf kopiujesz do katalogu d:\media files\document\MapViewGPS\maps\ czyli na kartę SD w A925. Mapę otwierasz w programie z menu Map>Select map.
Mapy możesz też znaleźć na rybnecie, najczęściej są to pliki graficzne z kalibracyjnymi. Jeśli jest to *.jpg lub *.gif albo *.tif to konwertujesz go j.w.
Jest również możliwość "konwersji" map wektorowych z plików *.img lub *.mp - dostepnych również na rybnecie lub zdekodowanych programem emapa_dekoder i "wyciągniętych" programem split-map z plików *.dat GPS Nawigatora. Howto np. na stronie gpsmaniaka i klik na Nawigator 2003r. Otwiera się je w programie MapEdit i eksportuje do OziExplorer map klikając na przycisk Set whole map, uważając na wielkość pliku *.bmp, którą możesz ustawić taką opcją zoom, by nie przesadzić z możliwościami peceta. Jednak takie mapy są uboższe niż rastrowe.

GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2005, 13:42:03 »
sciaglem MapViewGPS i OziExplorer. Ktore mapy z rybneta mam sciagnac i jak dokladnie je zainstalowac :?:  Slabo jestem obeznany z takimi kombinacjami :oops:
dzieki za pomoc

*

Offline puker

• **
  • 125
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2005, 21:21:33 »
Cytat: "Madoń"
...Ktore mapy z rybneta mam sciagnac...

W katalogu upload jest polska.gif i polska.map - mapa Polski b. dobrze skalibrowana. Musisz tylko skonwertowac plik *.gif do formatu *.ogf i razem z plikiem *.map skopiować do katalogu d:\media files\document\MapViewGPS\maps\. Program img2ogf może nawet kilkanaście minut lub jeszcze dłużej konwertować gifa.
W katalogu maps\poland\ wiecej szczegółowych map.

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2005, 22:31:29 »
Cytat: "puker"
Wayfinder i Route66 sa do niczego na A925.

Wydaje mi się, że na stronach Wayfindera A925 jest wymieniony wśród supportowanych telefonów.

*

Offline zYx

• *
  • 84
    • http://www.grischke.net/
GPS w Motoroli A925 ???
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2005, 23:08:51 »

*

Offline puker

• **
  • 125
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 26, 2005, 03:17:46 »
Cytat: "Moi"
...Wydaje mi się, że na stronach Wayfindera A925 jest wymieniony wśród supportowanych telefonów.

Tak - ale ten support nie przekonuje.
Zaletą MVGPS jest możliwość indywidualnego przygotowania map i możliwość bieżącego ich aktualizowania.