GPS pod NOKIA 9500

• 20 Odpowiedzi
  • 3265 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS pod NOKIA 9500
« dnia: Wrzesień 07, 2005, 20:16:35 »
Mam zamiar w nast. tygodniu kupic sobie N9500
Czy nie ma problemow z obsluga GPSow na Bluetooth?

czy jest jakis dobry soft GPS na tą nokie?
Moze taki ktory by czytal mapy i kalibracje spod oziego?

Wojtek

P.S. Co mozecie wogole powiedziec o tym telefonie

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2005, 21:12:04 »
Polecam darmowy MapViewGPS - obsluguje pliki .map skalibrowane w OziExplorer, a pliki z mapami konwertuje sie przy pomocy dolaczonego programu do wewnetrznego formatu .ogf2. Oprocz tego wczytuje tez tracki i waypointy z Oziego:
http://www.wild-mobile.com/eng/download.php
Jest tez bardziej rozbudowana (i platna) wersja o nazwie SmartComGPS.

*

Offline Mozart

• *
  • 72
  • Sprzęt: iPhone 4
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2005, 05:46:29 »
Na temat telefonu powiem tyle: zastanow sie jeszcze 10 razy zanim go kupisz. Ja meczylem sie z moim jakies 5 miesiecy. Pomijam fakt, ze wiekszosc tego czasu przebywal w serwisie i zostal dwukronie wymieniony na nowy, bo to moze sie zdarzyc kazdemu urzadzeniu. Chodzi o to, ze to, za przeproszeniem - BADZIEWIE, jest tak wolne, ze nie nadaje sie do niczego! A zeby bylo smieszniej, do dzwonienia tez nie za bardzo. Naprawde jeszcze to przemysl!

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 08, 2005, 08:08:02 »
Mozart czemu tak uwazasz?
Co jest w tym telefonie ze nie nadaje sie do telefonowania.

Mam do wyboru NOKIE 6600 i 9500.
Łamie sie co wybrac.
9500 ma wiecej mozliwosci, jej minusem sa wymiary

*

Offline Mozart

• *
  • 72
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2005, 15:08:11 »
Cytat: nax1000
Mozart czemu tak uwazasz?
Co jest w tym telefonie ze nie nadaje sie do telefonowania.

Mam do wyboru NOKIE 6600 i 9500.
Łamie sie co wybrac.
9500 ma wiecej mozliwosci, jej minusem sa wymiary

Wymiary, jest wolna nawet w trybie telefonu, wszystkie trzy, które miałem resetowały się co jakiś czas w kieszeni. Nie lubię mieć bazy kontaktów w telefonie, wolę na karcie SIM, ponieważ często zapisuję jakieś numery i po zmianie telefonu okazuje się, że już ich nie mam. W moich 9500 tak się, praktycznie, nie dało. Zawsze wracały do bazy kontaktów telefonu, co było bardzo uciążliwe.
Ja zamieniłem mojego HP 1940 na tę Nokię ze względu na WLAN. Niczego tak w życiu nie żałowałem. Na szczęście udało mi się jej pozbyć.
Mam nadzieję, że się rozmyślisz.

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2005, 02:24:32 »
Cóż... o gustach ponoć się nie dyskutuje, dodam więc tylko tyle że ja jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem 9300. Nadaje się do dzwonienia jak najbardziej :)). Owszem, trochę jest wolna gdy przyjdzie do uruchamiania aplikacji, jednak to można rozwiązać w banalny sposób: wystarczy po prostu trzymać "w tle" często używane aplikacje - pamięci na pewno na to wystarczy. Wtedy uruchamianie/wczytywanie działa błyskawicznie. Poza tym problemem, ja nie uważam jej za specjalnie wolną - wg. mnie to doskonały telefon dla kogoś kto potrzebuje doskonałej integracji funkcji komunikacyjnych i biurowych w jednym urządzeniu.

A co do kontaktów: przecież bez problemu można trzymać kontakty na karcie SIM (albo i tu i tu - w telefonie i na karcie). 9300 to umożliwia bez problemu, więc i 9500 zapewne też.

*

Offline Mozart

• *
  • 72
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2005, 05:29:40 »
Oczywiscie masz racje Bret, kontakty mozna trzymac wszedzie. W ogole moj tekst jest jakis nieskladny. To pewnie moje zle wspomnienia.
Nic wiecej na ten temat nie powiem. No moze jeszcze raz, NIE POLECAM!!!

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2005, 15:26:55 »
Cytat: mozart
NIE POLECAM!!!
A ja polecam :P, ale zależy do czego. Np. do oglądania filmów, to 9300/9500 średnio się nadaje.

*

Offline Mozart

• *
  • 72
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2005, 15:42:22 »
Lubię Cię Bret. :)

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2005, 15:57:41 »
Wzajemnie! :)

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 30, 2005, 20:45:36 »
mam pytanie na temat dzialania GPSu w 9500.
uzywam tego telefonu i potrzebuje GPSu.
czytalem artykul na temat wayfindera i szczerze mowiac nie usmiecha mi sie placenie za polaczenia przez GPRS (jak rozumiem sluza one pobieraniu map).
czy jest jakis soft ktorego mozna uzywac w tym telefonie do obslugi GPSu ktory nie wymaga oplat za polaczenia?
czy ten odbiornik GPSu Nokii jest konieczny czy wystarczu inny tanszy odpowiednik na bluetoth?
korzystam z laptopa i myslalem o GPSie w laptopie ale to dosc klopotliwe trzymac laptopa w kabinie, zwlaszcza ze nie moge znalezc odpowiedniego uchwytu ktory by to umozliwial
prosze o jakas porade bo nie znam sie na tym od strony technicznej a potrzebuje od strony uzytkowej
pozdr

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 30, 2005, 23:36:25 »
Wayfinder nie jest jedynym rozwiązaniem. Możesz użyć wspomnianego wcześniej w tym wątku MapView GPS (lub SmartComGPS - jego komercyjnej, bardziej zaawansowanej wersji) albo np. TomTom Mobile. Tyle że ten ostatni ma w tej chwili słabe pokrycie Polski. I podobnie jest z innymi programami tego typu dla Symbiana. Jeśli chodzi o nawigację po Polsce, to w tym przypadku Automapa chyba wciąż jest bezkonkurencyjna.

A co odbiornika GPS: nie jest wymagany ten Nokii (i raczej nie jest on wart swojej ceny). Może być dowolny z interfejsem BT. Najpopularniejsze obecnie to chyba te z chipsetem SiRF Star III. Na grupie Windows Mobile GPS znajdziesz zestawienie dostępnych odbiorników z tym chipsetem.

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 30, 2005, 23:58:27 »
ale z tego co wiem to automapy chyba nie ma na 9500, a jezeli jest to czy ona pobiera mapy online czy zapisuje w pamieci sie.
sorry jezeli pytania sa banalne ale jestem tylko uzytkownikiem a nie fachowcem jak pisalem

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2005, 01:42:43 »
Nie, oczywiście że nie ma wersji symbianowej Automapy. Ponoć autorzy mieli w planie takową, ale jak na razie nie wygląda na to abyśmy się jej doczekali. Wspominając o Automapie, miałem na myśli to że w przypadku urządzeń mobilnych ogólnie (czyli też Pocket PC) jest to bezkonkurencyjne rozwiązanie do nawigacji po Polsce. Chyba żaden zachodni program aktualnie nie jest porównywalny pod względem pokrycia Polski (choć może się mylę?).

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2005, 07:47:01 »
to ktore sa na symbiana? konkretnie mam na mysli 9500.
i czy wszystkie pobieraja sie online (czyt. trzeba dodatkowo placic za polaczenie)

*

Offline samsa

• **
  • 123
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2005, 14:24:45 »
Kilka aplikacji gps dostępnych dla communicatora + bt gps:
http://my-symbian.com/9210/applications/category.php?fldAuto=40
Większość programów tego typu posiada możliwość wgrywania  map rastrowych, po uprzednim ich przekonwertowaniu i skalibrowaniu.
Nie ma najmniejszej potrzeby łączenia się z siecią poprzez GPRS.Chyba, że zależy Ci np. na zarządzaniu flotą ;) i monitorowaniu na bieżąco pozycji użytkowników gps na ekranie własnego monitora.

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2005, 14:34:27 »
nie, tego akurat nie potrzebuje
potrzebuje wlasciwie tylko drogi z pkt A do pkt B w wiekszych miastach no i oczywiscie korekty trasy jak zle skrece
w dalszej drodze to raczej bez sensu bo z tego co czytalem (przynajmniej w wypadku wayfindera) soft dziala w miare sprawnie do predkosci ok 50km/h a ja jezdze duzo szybciej...
chociaz moze jak nie pobiera map on line jest lepiej

Jezeli jest tu jakis spec z Cz-wy lub okolic to prosze o kontakt, chetnie dam pare zl za porade w wyborze sprzetu i ustawienie mi tego
pozdr

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 17, 2005, 20:27:42 »
podobno ten tom tom nie musi pobierac map online.
czy on ma tez mapy polski
skad mozna go sciagnac?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 17, 2005, 22:11:05 »
Pytanie powinno brzmiec gdzie mozna go kupic...

GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 25, 2005, 13:17:42 »
OK :)
znajomy ma juz dla mnie cala plytke z softem pozostaje tylko wybor odbiornika:
mam jeszcze jedno pytanko:
czy te odbiorniki sie czyms specjalnym roznia (oprocz ceny) i czym sie kierowac przy wyborze?
czy np
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78631046
takie cudo wystarczy do 9500 albo laptopa?

*

Offline bret

• 1964
GPS pod NOKIA 9500
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 25, 2005, 18:07:52 »
Tutaj masz przegląd odbiorników GPS z najpopularniejszym obecnie chipsetem SiRF Star III zrobiony przez Lipcia. Gdybym sam miał kupować, wybrałbym raczej któryś z nich (oczywiście, z tych z Bluetooth). Choć ten który wskazałeś też wydaje mi się wystarczający - ale o tym to niech raczej wypowie się ktoś bardziej obeznany z GPS.