Glownie to NOkIA 6670

• 12 Odpowiedzi
  • 2167 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Glownie to NOkIA 6670
« dnia: Październik 31, 2005, 16:34:24 »
Jestem niezbyt szczesliwym posiadaczem 6670.O co mi chodzi:
1.W jaki sposob jest zainstalowany w owej lub owych nokiach serii s60 system czyli symbian.
2.CZy za pomaca  programu do obslugi plikow typu jakis tam commander mozna nieodwracalnie uszkodzic istniejacy system.
3.Ewentualnie czy istnieje jakie sposoby domowej instalacji symbiana bez ingerencji niezbyt zaufanych serwisow tel.kom.
4.CO daje sprawa przywracania<czyszczenia> za pomoca kodu do ustawien fabrycznych  jesli rzekomo majac 8mb w telefonie po czyszczeniu mam 5,6 mb
ufff... to narazie tyle chetnie bym pokorespondowal z gosciem lub gosciowa ktora jest dobra w tych tematach.Bo na dzien dzisiejszy to mam w nokii simplusa karte i kilka pln z obawy przed  wiarygodnoscia textow dotyczacych smartphonow ;P.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2005, 16:37:51 »
Series 60 II (bo taki jest tam dokladnie system) to platforma przygotowana przez Nokie w oparciu o Symbian OS.

*

Offline bret

• 1964
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2005, 22:04:15 »
Witam,
Ad.1. Series 60/60 2.0, Series 80, 80 2.0, 90, UIQ - to wszystko są interfejsy użytkownika (Series x - Nokii, UIQ - Sony Ericsson). System w każdym przypadku zawarty jest w ROM (w niektórych starszych telefonach z Symbianem wymagane jest doinstalowanie niektórych aplikacji systemowych, w nowszych już wszystko jest w ROM). Nokia 6670 posiada Symbian OS w wersji 7.0s i interfejs Series 60 2.1.
Ad.2. Nie.
Ad.3. To jest możliwe jedynie w przypadku telefonów SonyEricsson od modelu P900 poczynając (poprzez serwis internetowy SonyEricsson Update Service). W przypadku Nokii nie jest to możliwe (przynajmniej dla przeciętnego użytkownika).
Ad.4. Nie miałem styczności z Twoim telefonem, więc nie potrafię powiedzieć czy to normalne. Ogólnie rzecz biorąc, format telefonu czyści go ze wszystkich danych zainstalowanych przez użytkownika (czasem jest też jedynym ratunkiem, jeśli jakiś plik systemowy został uszkodzony).

Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2005, 13:09:07 »
A jak sie sprawa ma wiadomo jako nowy uzytkownik zaczalem sie bawic w instalowanie <wiem to lamerskie podejscie>.No ni po instalacji jakiegos badziewia pozmienialo mi ikonki na czaszki ale po restarcie kompa wszystko powrocilo do normy.Moga byc jakies podejrzenia ze cos to jeszcze po sobie pozostawilo???.Bo glownie przez to boje sie cokolwiek robic.W servisach wskzreszaja juz jakies awarie systemow w nokiach s60?W jaki ogolnie sposob mozna spieprzyc system w nokii. Nie chodzi mi o spieprzenie tylko zapobieganie tej sytuacji.

*

Offline samsa

• **
  • 123
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2005, 14:59:31 »
Cytat: mackbet
po instalacji jakiegos badziewia pozmienialo mi ikonki na czaszki ale po restarcie kompa wszystko powrocilo do normy.Moga byc jakies podejrzenia ze cos to jeszcze po sobie pozostawilo???

Witam!
Proponuję zainstalować antywirusa, bo to co opisujesz, wygląda mi na infekcję trojanem SKULLS:
http://www.f-secure.com/v-descs/skulls.shtml
Niestety, pojawia się coraz więcej nowych wirusów infekujących słuchawki na symbianie - dlatego odradzam instalowanie "jakiegoś badziewia" z niepewnych źródeł.
Przeskanuj pamięć telefonu, wtedy się upewnisz, czy coś złapałeś...
http://mobile.f-secure.com/

2.CZy za pomaca  programu do obslugi plikow typu jakis tam commander mozna nieodwracalnie uszkodzic istniejacy system. (...)
4.CO daje sprawa przywracania<czyszczenia> za pomoca kodu do ustawien fabrycznych  jesli rzekomo majac 8mb w telefonie po czyszczeniu mam 5,6 mb

2. Zalecam rozwagę. Przy nieumiejętnym obchodzeniu się z tego typu programami - np. lekkomyślnym usunięciu plików systemowych, zmuszony będziesz do formatowania telefonu, a za tym idzie utrata wszystkich Twoich danych - kontaktów, smsów, fotek, zainstalowanych aplikacji, itp.

4. Zależy jakiego kodu użyłeś do "czyszczenia" zawartości telefonu - czy tylko przywróciłeś fabryczne (defaultowe - tzn. ust. języka, profile  itp., cała reszta pozostaje bez zmian) ustawienia, czy formatowałeś aparat (zostaje "goły" system - jakbyś dopiero co wyciągnął nokię z pudełka ;) ).

Pozdrawiam!

Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2005, 18:34:26 »
motyw taki ze  pojawily sie trupie czaszki ale ni ena wszystkich folderach heh normalnie wylaczylem  i po 5 minutach wszystko do normy wrocilo ale wiecie zabija niepewnosc czy juz cos zwalone jest czy nie 8))).Ale z tego co slysze to format pomaga we wszystkim jak narazie...No ale nie powiem ze bawiac sie moim pierwszym smartphonem czasami zapominam ze jest to telefon ;P.Pozdrawiam i thnx

Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2005, 02:25:55 »
Na allegro przyuwazylem aukcje http://allegro.pl/show_item.php?item=71705404 jest realne programowe poprawienie mozliwosci wykorzystywanych do robienia zdjec np? 10x zoom prawda czy falsz ? ;).
Sorki za lamerskie pytania ale jestem totalnie nowy na tej platformie...

*

Offline bret

• 1964
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2005, 06:09:09 »
Pic na wodę. Sorry, ale taka jest prawda. Na to samo wyjdzie, gdy sobie obrazek 10 razy powiększysz w Photoshopie. Będzie ładnie wyglądać? :)

*

Offline samsa

• **
  • 123
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2005, 12:50:26 »
jest realne programowe poprawienie mozliwosci wykorzystywanych do robienia zdjec np? 10x zoom prawda czy falsz ? ;).

Zgadzam się z przedmówcą ;). Istnieje sporo aplikacji do poprawy jakości zdjęć wykonywanych słuchawką. W zasadzie wszystkie one bazują na programowej interpolacji, a z uwagi na niewielką rozdzielczość (VGA w starszych modelach Nokii) efekty takie jak cyfrowy zoom są raczej mierne.

Jednak dosyć ciekawy wydaje się programik photoacute mobile pozwalający zwiększyć rozdzielczość zdjęć - z 640x480 do 1.2 MPix (1280x960). Na pewno ustępują one jakością zdjęciom z N6670 (matryca 1.0 MPix).  Trick polega na łączeniu w jedną całość kilku "snapshotów", przez co obraz staje się trochę bardziej szczegółowy:
http://www.photoacute.com/mobile/index.html
a tutaj próbki zdjęć i porównanie z photoshopem:
http://www.photoacute.com/mobile/examples.html

Pozdrawiam

Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 18, 2005, 01:27:45 »
Witam Ponownie pisze tu i nie na temat bo wida ze ktos kumaty tu jest zdarzylo sie wam takie cos ze pod windowsem faluja mp3 sciszaja sie w rownych odstepach czasowych.Z tego powodu reinstalke robilem bylo oki ale znow sie pojawilo...Bede dozgonnie wdzieczny jesli mi ktos poza tematem pomoze...

Mecze sie dalej z 6670
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2006, 19:46:21 »
Witam ponownie...
1.TO ustrojstwo ma blokade klawiatury?
2.JAk sie zmienia motywy na nokii 6670?
A tak poza tematem ;) bylem 4 dni na wypadzie noworocznym wzialem na rozpierdolenie 400 pln niezaduzo
w pierwszy dzien na slowacji kupilem za 70pln na polskie karte mmc 256 mb.Po czym od baby dostalem opierdol ze 1 dzien i 100 wywalilem w bloto.Biorac pod uwage pore zimowa przy pierszej okazji wydalo sie ze analog aparat poprostu zamarzl i dupa zdjec a ja i na tym 100 zloty wyrzuconym w bloto przyiozlem ponad 680 zdjec z wiednia ,budapesztu i bratyslawy oraz previdzy<czy jakos tak>.Zdanie pozniej zmienila hie hie

*

Offline xpablo

• 1294
Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2006, 01:33:02 »
Mackbet

TO ustrojstwo ma blokade klawiatury?

MA. menu natępnie *. ew instrukcja obsługi str 79

JAk sie zmienia motywy na nokii 6670?

Instrukcja obsługi str 92

...

Ogranicz prosze Swoje podwórkowe słownictwo. Nie jest tu mile widzane używanie wulgaryzmów.

Glownie to NOkIA 6670
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 01, 2006, 08:56:36 »
Ogranicz prosze Swoje podwórkowe słownictwo. Nie jest tu mile widzane używanie wulgaryzmów.[/quote]

Popieram.