Motorola A925 czy to prawda że ma GPS?

• 21 Odpowiedzi
  • 11667 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« dnia: Grudzień 10, 2004, 21:30:04 »
Motorola A925 czy to prawda  że ma GPS? czy to jest prawdziwy GPS? czy ten syfiasty co działą na nadajnikach GSM(to niby gps (np nimi-GPS) )? jesli to prawda to czy coś trzeba podłączyć do niego  czy juz jest wszystko w nim?
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2004, 22:21:50 »
Ona ma coś takie coś jak AGPS:
http://en.wikipedia.org/wiki/AGPS

Do tego potrzebne jest wsparcie operatora.

Normlanie działający GPS też chyba ma, zobacz:
http://www.geomaia.co.uk/

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2004, 06:15:53 »
MA :)
AGPS -a ssisted GPS
dziala takze bez wsparcia ze strony opa :)
jest w niej prawdziwy GPS, sa tez male wady:
- lapie fixa nawet pol godziny, potem juz 'na biezaco'
- slabiutka antena, na szczescie ma wyjscie na zewnetrzna
- z softu CHYBA nie dziala nic poza nhgps bo reszta tego typu aplikacji symbianowych poszukuje GPS'a na bt...
duzo wiecej na ten temat znajdziesz tu www.matrax.net
pozdro :)

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2004, 08:28:16 »
Proszono mnie na priv (gg) o wyrazenie opinii.

Otoz aGPS, czyli jak ktos napisal assisted GPS, to cos wiecej i lepiej niz standardowy GPS. Jest to GPS wspomagany m.inn. cell info stacji bazowych telefonii komorkowych. Stosowane jest to po to, by szybciej uzyskac fixa. W praktyce oznacza to, ze ustalanie pozycji nie trwa 30-60s jak w klasycznych GPSach, tylko znacznie krocej, przy dobrej widocznosci nieba max kilkanascie sekund.

Druga kwestia to kwestia czulosci anteny, ta wbudowana jest sredniej jakosci, ale mozna podlaczyc zewnetrzna. Nie testowalem tego telefonu, nie wiem na ile nadaje sie do uzycia.

Ostatnia sprawa to soft, tu jest najwieszy problem, bo jest to jeden z pierwszych telefonow opartych o Symbian OS z GPSem, wiec softu jest niewiele.

Tym niemniej idea jest ciekawa, a programy na pewno pojawia sie z uplywem czasu.

Podsumowujac uwazam, ze jest to zdecydowanie telefon wart zakupu, pod warunkiem, ze nie przeszkadza nam jego ogromny (naprawde) rozmiar oraz koniecznosc chodzenia z dwiema bateriami, ktore nawet sa standardowo w zestawie (bateria trzyma dzien, a czesto nawet krocej)

Pozdrawiam,
Adrian

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2004, 12:33:56 »
Dziękuje wam wszystkim za odp! :)
-juz kapuje co i jak! :)

pozdrawiam!
Adam
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2004, 12:59:23 »
Cytat: Adrian_U
Podsumowujac uwazam, ze jest to zdecydowanie telefon wart zakupu, pod warunkiem, ze nie przeszkadza nam jego ogromny (naprawde)
Dzisiaj miałem tą Motkę w ręce, rzeczywiście jest ogromna, na zdjęciach tego tak nie widać. Najbardziej nie podoba mi się to, że ekran jest mały w stosunku do obudowy.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 20, 2004, 17:46:29 »
Ja sobie kuiłem tą motke i powiem wam sie toche przestraszyłem rozmiarów ale dla mnie była to tylko i wyłacznie kwestia przyzwyczajenia :) , ja jestem bardzo zadowolony z niej :) bateria szybko siada ponieważ cały czas szuka systemu UMTS , można to wyłaczyć z pozimu komputera z podpiętym fonem

*

Offline legrooch

• **
  • 166
  • Sprzęt: Galaxy S II, BB9780, Samsung i9505
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2004, 23:25:51 »
Czy ktoś może mnie poinformować jak wygląda sprawa z AGPSem?
Jest to standartowy soft w telefonie? Jeżeli tak, to skąd ściągnąć mapę np. W-wy? (widziałem takie coś na allegro, ale to nie był twórca;) )

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 25, 2004, 22:19:56 »
Motorola A92x posiada wbudowany moduł GPS i standardowo obsługę AGPS. Z AGPS nie korzystam, bo moduł szybko łapie pierwszego fixa. Do nawigacji używam programu nhGPS - niedrogi (40 dol.), praktyczny i w zasadzie wypełniający te same zadania co specjalizowane urządzenia, wymieniane w działach o GPS tut. forum. Program nie ma możliwości prowadzenia do celu, ale wystarczy, że pokazuje na mapie aktualną pozycję. Zaletą programu jest banalnie proste przygotowanie map (np. zeskanowane z atlasu drogowego) i ich kalibracja, a następnie użytkowanie w pojeździe. Program nie wymaga więc konwertera w postaci np. Oziexplorera. Z Ozi kompatybilny na A92x jest program MapViewGPS2 - jest on co prawda bezpłatny, ale wymaga map, opracowanych w Ozi - pliku.gif i pliku.map, co oznacza, że w tym przypadku zapłacić musimy ok. 85 dol. za Ozi. Wersja trialowa Ozi nie pozwala zapisać wyniku w pliku.map, a zatem nie można na bieżąco przed zakupem Ozi sprawdzić jego przydatności w użytkowaniu GPS na A92x.
Opinii o A92x i obsłudze modułu GPS jest tyle ilu użytkowników - tak skrajnie negatywnych jak i pozytywnych. Opinie negatywne (jak przekonałem się ze śledzonych forów) wynikają z nieumiejętności konfiguracji samej A92x jak i nikłej wiedzy o GPS i lokalizacji, nie mówiąc o obsłudze programu nhGPS. GPS-u w A920 używam od ponad miesiąca i na wielu trasach, a zwłaszcza w aglomeracjach miejskich, przekonałem się o funkcjonalności hybrydy telefon-pda-gps. Nie przeszkadzają mi gabaryty A920, bo jest to pojęcie względne - jeśli w jednej kieszeni marynarki noszę skórzany portfel wraz z bilonem, banknotami, różnymi papierkami, kartami płatniczymi i fotkami (circa 200g), to nic nie przeszkadza, by w drugiej była A920. Argument o cegle jest więc całkowicie chybiony - no, chyba że ktoś prawdziwej cegły na oczy nie widział i nie trzymał jej w ręku lub powtarza zasłyszane bajki albo gustował w telefonach z ekranikami wielkości judasza.
Mam nadzieję, że rozwiałem pierwsze wątpliwości forumowiczów PDAClubu .
Pozdrawiam i wszystkim życzę pomyślności w Nowym Roku.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 04, 2005, 16:17:27 »
czy ten programy nhGPS lub MAPViewGPS2 dzialaja rowniez na A1000? Przy okazji czy UMTS bedzie dzialal w PLus GSM?

Pozdrawiam,

*

Offline puker

• **
  • 125
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 04, 2005, 22:09:18 »
Cytat: riencex
czy ten programy nhGPS lub MAPViewGPS2 dzialaja rowniez na A1000? Przy okazji czy UMTS bedzie dzialal w PLus GSM?

Pozdrawiam,

nhGPS i MapViewGPS2 powinny działać na A1000, ponieważ ten model posiada wbudowanego AGPS-a. Modelu A1000 nie mam, ale użytkuję A920.

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 05, 2005, 23:22:44 »
Z Ozi kompatybilny na A92x jest program MapViewGPS2 - jest on co prawda bezpłatny, ale wymaga map, opracowanych w Ozi - pliku.gif i pliku.map, co oznacza, że w tym przypadku zapłacić musimy ok. 85 dol. za Ozi. Wersja trialowa Ozi nie pozwala zapisać wyniku w pliku.map, a zatem nie można na bieżąco przed zakupem Ozi sprawdzić jego przydatności w użytkowaniu GPS na A92x.

Mylisz się co do plików *.map. Ozi Trial pozwala na ich zapis bez ograniczeń i gdyby było inaczej wersja trial straciłaby cały sens. Podejrzewam, że uruchomiłeś OziExplorera nietrialowego (bez dopisków czyli wersja shareware), a ten pozwala na kalibrację tylko z 2 punktów na skanie. OziExplorer Trial jest zainstalowany jednocześnie z z wersją shareware i wystarczy go odpalić by móc kalibrować mapy nawet przy pomocy 9 punktów i zapisywać w pełni działające pliki map.
Ograniczenia wersji trial dotyczą komunikacji z zewnętrznym GPSem.

pozdr
lyck

*

Offline puker

• **
  • 125
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2005, 13:28:54 »
Oczywiście masz rację Lyck - użyłem jednak skrótu myślowego, by uniknąć zbyt długiego postu i oszczędzić pytającemu nadmiaru pierwszych informacji i nie plątać go w szczegóły, które i tak jemu nic nie powiedzą.
Od kilku miesięcy żywam nhGPS-a, czasami MapViewGPS-a, w niektórych sytuacjach korzystam z OziExplorera - jeśli interesują Ciebie lub innych forumowiczów szczegóły, to służę swoją wiedzą.
Pozdrawiam wszystkich
puker

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2005, 01:22:43 »
Czy ktos jest w stanie napisac, gdzie moge znalzezc bardzo jasna instrukcje konfiguracji MapViewGPS-a???

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 04, 2005, 00:42:03 »
Cytat: legrooch
Jeżeli tak, to skąd ściągnąć mapę np. W-wy? (widziałem takie coś na allegro, ale to nie był twórca;) )

Znalzalem serwer gdzie jest sporo map (polska, europa, miasta - w tym i poznan, warszawa itd.).
ftp://gps.rybnet.pl (login: gps; hasło: altplgps)
lub ftp://gps:altplgps@gps.rybnet.pl/ftp/home/gps

[Dodano: 2005-02-04 00:46:09]
Cytat: puker
Od kilku miesięcy żywam nhGPS-a, czasami MapViewGPS-a, w niektórych sytuacjach korzystam z OziExplorera - jeśli interesują Ciebie lub innych forumowiczów szczegóły, to służę swoją wiedzą.
Pozdrawiam wszystkich
puker

Mam prosbe do Pukera, czy moglby podac kontakt emailowy. Mam pytanko dotyczace MapViewGPS-a. Moj email: marcintk@poczta.fm
Z gory dzieki.

Pozdrawiam

Marcintk

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 27, 2006, 15:49:27 »
a da się ją skonfigurować tak, żeby komputer czytał ją jako gps via bt?
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 02, 2006, 21:59:09 »
Ech...... Zapraszam na www.payti.one.pl/forum/ - to rozwieje wszystkie problemy.

A w MapViewGPS da się kalibrować mapy NA TELEFONIE :P

*

Offline max239

• 4
    • Homepage
  • Sprzęt: HW6515 // Loox T830 <teraz ;)
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 03, 2006, 21:47:53 »
witam :) a moze jakis wlasciciel pochwali sie czy smiga na nim nowy tomtom na symbiana?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 04, 2006, 17:17:01 »
tez jestem ciekaw i niby widzialem na a1000

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 04, 2006, 18:04:11 »
TomTom smiga, ale tylko z odbiornikiem GPS via Bluetooth.

gdzie moge znalesc mapy do smartcomgps
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 28, 2006, 09:52:09 »
programu ktorewgo uzywam w mojej motce a925.pomocy

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 28, 2006, 10:21:32 »
Też złamałeś prohibicję...?