E71 a E90 Communicator

• 48 Odpowiedzi
  • 7333 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

E71 a E90 Communicator
« dnia: Listopad 23, 2008, 14:58:20 »
Witam,
od jakiegoś czasu przymierzam sie do nabycia palmfonu. Na samym początku była podjarka HTC Diamondem, ale po przeczytaniu kilku postow i głebszej analizie moich potrzeb (głównie korzystanie z telefony, smsy, mmsy, mail i przeglądanie netu) doszeddłem do wniosku, że chyba lepsza bedzie nokia.
I teraz pytanie/prośba do Was. Jaka jest różnica między e71 a e90 Communicator, oprocz tak oczywistych jak gabaryty i cena?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
muflobar

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
Odp: E71 a E90 Communicator
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2008, 15:29:41 »
Z pewnością E90 będzie lepsza do przeglądania internetu, E71 natomiast bardziej sprawdzi się jako telefon, rozmiar robi swoje, jeśli nie przeszkadza Ci internet na małym ekranie E71 to polecam.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2008, 15:40:19 »
No właśnie gabaryty mnie przeraziły, kiedy wziałęm e90 do łapy. Toż to prawdziwa cegła. I myślałem, że "ta cegła" kryje w sobie coś więcej niż e71.
Ale skoro to się sprowadza do wielkości ekranu, to bardziej przemawia do mnie e71  :proud:

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2008, 19:28:15 »
Ja również stałem przed takim wyborem , przeważyły gabaryty e71 .

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2008, 15:16:58 »
Ja też używam E71 i jedynym mankamentem jest właśnie wielkość ekranu w internecie i przy przeglądaniu dokumentów.
barek ;-)

*

Offline OSAD

• 10
  • Sprzęt: Lumia 520
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2008, 08:28:48 »
Jeśli nie przeszkadza ci wielkość bierz E90, do netu świetna

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2008, 12:36:29 »
Niestety gabaryty 90tki sa porażające. Nie da się tego nawet do kieszeni w spodniach schować, więc chyba zostanę przy 71. Może "Mikołaj" w tym roku będzie szczodry  :)

*

Offline Janeko

• **
  • 227
  • Sprzęt: iPhone 4, 3gs, 9300i, 6310i,
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2008, 18:48:21 »
Pod tym linikiem są moje foty tych dwóch telefonów http://janeko.fotosik.pl/albumy/500702.html
Tak jak przedmówcy pisali na e90 nieporównywalnie lepiej przegląda się strony internetowe ze względu na szerokość ekranu ale tak było od zawsze z komunikatorami ;) mnie rozmiar e90 nie przeszkadzał, ale jakoś tak przyszła kolej na zmiany i z e71 byłem bardzo zadowolony. Wymiarami bradziej przypomina zwykły telefon ;) a klawiatura mimo tego że jest dużo mniejsza od tej w e90 jest również bardzo wygodna.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:47:15 »
Różnica w wymiarach jest baaaardzo widoczna  :shock: i przemawia na korzyść 71  :proud:

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:07:38 »
Pamiętaj że e90 jako tako przez nokie traktowany jest jako lekki niewypał...
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 14, 2008, 00:08:11 »
A mógłbyś trochę rozwinąć wątek?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 14, 2008, 02:47:59 »
Pamiętaj że e90 jako tako przez nokie traktowany jest jako lekki niewypał...

nie sadze, tym bardzoej iz zalozona wielkosc sprzedazy przez nokie zostala przekroczona juz dawno .....  :P

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 14, 2008, 18:07:51 »
a jej liczne wady ?
zaczynając od obudowy poprzez mikrofon ?;)
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2008, 00:09:32 »
a jej liczne wady ?

jak to sie mowi co czlowiek to opinia ... ja nigdy z tym nie mialem problemu, nie maialm takiej nokii ktora rysowana ekran klawiszami, nie mialem skrypiacej, nie mialem problemow z mikrofonem oprocz sytuacji ewidentnego uszkodzenia mikrofonu w sposob mechaniczny przez poprzedniego wlasciciela .... moze jestem wyjatkiem, moze tylko ja mialem szczescie .. ale to by bylo az za duzo dobrego, prawda ?  :P

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 26, 2008, 01:28:15 »
a jej liczne wady ?

jak to sie mowi co czlowiek to opinia ... ja nigdy z tym nie mialem problemu, nie maialm takiej nokii ktora rysowana ekran klawiszami, nie mialem skrypiacej, nie mialem problemow z mikrofonem oprocz sytuacji ewidentnego uszkodzenia mikrofonu w sposob mechaniczny przez poprzedniego wlasciciela .... moze jestem wyjatkiem, moze tylko ja mialem szczescie .. ale to by bylo az za duzo dobrego, prawda ?  :P

Tez kupiłem e90 się okażę...
klawiaturę zmienię sobie na dniach

*

Offline ..::przemek::..

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 26, 2008, 02:58:10 »
A myslales nad bb? Z wifi masz 8120, ale ma dziwna klawiature ;) 8320 ma aparat nie ma gps, 8820 ma gps (ale poczytaj, bo navi jest specyficzna) brak aparatu, no i bold. Z tego co czytalem to bardzo fajne sprzety, sam sie przymierzalem, ale niestety 600zl to w tej chwili za duzo jak dla mnie i kupuje i600 najprawdopobniej. A same bb z bisem, bo jak mowisz korzystasz z maila jest najlepsze pod tym wzgledem, w orange przegladanie stron przez oryginalna przegladarke leci chyba nawet po bisie tak wiec nie placisz za polaczenie, ale to musisz sprawdzic. Jesli chcesz poczytac o bb to polecam odpowiednie forum, bardzo latwe do wygooglowania ;) Nie chce robic reklamy, nie jestem z nimi zwiazany oprocz tego, ze mam konto tak samo ja i tutaj, ale nie oszukujmy sie, na pdaclub dzial bb lezy i kwiczy ;)

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 26, 2008, 18:42:56 »
Miałem jednego bb i był dla mnie zbyt nie wygodny :)
dałem 600zł za e90 wiec tyle jeszcze mogłem stracić

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 26, 2008, 20:48:46 »
to w jakim stanie jest ten e90 ze za 600 go dostales?

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 28, 2008, 03:16:41 »
dzieciak od którego kupiłem poprzez portal o symbianie nie informując mnie o tym sprzedał telefon kilku osobom naraz i myślała że zarobi ;/ ja miałem dostać za pobraniem wiec nic nie straciłem

*

Offline matrix8

• 5
  • Sprzęt: e71 w drodze do mnie :D
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2009, 20:47:54 »
Ten sam problem miałem ale jak pomyślałem że e90 nie zmieści się do każdej kieszeni i na codzień bedą używane dwa fony czyli e90 jako mobilne biuro i inny fon  to mnie to zniechęciło i już pędzi do mnie e71 :D.Tym bardziej że bawiłem się tymi dwoma fonami na raz i wykonanie e71 mnie bardziej przekonało.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 05, 2009, 02:43:01 »
Ten sam problem miałem ale jak pomyślałem że e90 nie zmieści się do każdej kieszeni i na codzień bedą używane dwa fony czyli e90 jako mobilne biuro i inny fon  to mnie to zniechęciło i już pędzi do mnie e71 :D.Tym bardziej że bawiłem się tymi dwoma fonami na raz i wykonanie e71 mnie bardziej przekonało.

no tak, mobilne biuro przez e71 to bedzie ciekawy w praktyce pomysl  :wink:

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 09, 2009, 00:32:05 »
A wracając do bb, czy jest gdzies miejsce w wawie, gdzie mozna zobaczyć bolda na żywo i popróbować klawiaturę, net itp?

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 09, 2009, 10:02:48 »
Przejdź się do operatora i udawaj że chcesz kupić na firmę ;)
tak to wątpię byś znalazł

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 21, 2009, 12:28:26 »
Jestem byłym użytkownikiem Universala więc gabaryty e90 nie są dla mnie problemem. Właśnie przymierzam się do zakupu i mam parę pytań:

1. Jak wygląda sprawa video. Czy filmy trzeba konwertować żeby zajmowały cały ekran? Czy może odtwarzacz sam dopasowuje filmik do wielości wyświetlacza?
2. Nikt nie odpowiedział na pytanie co z gg. Jest na symbiana jakiś darmowy klient?
3. Bateria - wewnętrzny wyświetlacz jest bardzo duży, czy kozystajac umiarkowanie z urządzenia bateria wytrzyma mi chociaż 2 doby? Obecnie używam HTC Touch Pro w którym bateria wystarcza mi na dzień lub dwa, zależy jak długo z netu przez EDGE'a korzystam.
4. Nie licząc rozmiaru to co ma takiego e71, czego nie ma e90? Jak na razie to zauważyłem, że jest na forum duża liczba osób wypowiadających się bardzo pozytywnie o e71, ale jedyny argument jaki został podany  to rozmiar. Czy jest coś jeszcze co przemawia za e71?
5. Ostatnie pytanie - do jakiej kwoty opłaca się kupić e90. Chodzi mi o ezemplaż używany jak i nowy. Używany oczywiście musiałby byc w idealnym stanie.

Z góry dziękuje za odpowiedź

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 22, 2009, 11:53:02 »
2. Nikt nie odpowiedział na pytanie co z gg. Jest na symbiana jakiś darmowy klient?
Jesli Ci to nie przeszkadza to mozesz korzystac z gg przez jakiegos symbianowego klienta jabber'a po wczesniejszym skonfigurowaniu sobie konta.
Cytat: fender80s
3. Bateria - wewnętrzny wyświetlacz jest bardzo duży, czy kozystajac umiarkowanie z urządzenia bateria wytrzyma mi chociaż 2 doby? Obecnie używam HTC Touch Pro w którym bateria wystarcza mi na dzień lub dwa, zależy jak długo z netu przez EDGE'a korzystam.
Mi przy umiarkowanym korzystaniu z wifi i BT wytrzymuje ok 3 doby
Cytat: fender80s
4. Nie licząc rozmiaru to co ma takiego e71, czego nie ma e90? Jak na razie to zauważyłem, że jest na forum duża liczba osób wypowiadających się bardzo pozytywnie o e71, ale jedyny argument jaki został podany  to rozmiar. Czy jest coś jeszcze co przemawia za e71?
+ Rozmiar
+ waga
+ poręcznosc
-  slabsza kamera niz w e90 (ponoc wina oprogramowania)
- dla niektorych klawiatura moze byc za mala, ale to kwestia przyzwyczajenia
- mniejszy ekran, ale tutaj to cos za cos, albo wielki ekran albo male wymiary

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 22, 2009, 16:29:57 »
Ja natomiast trochę inaczej niż inni ponieważ z E71 przesiadłem się na E90. Z pewnością było w E71 kilka spraw które było lepiej rozwiązane (kalendarz i tworzenie nowych wpisów), klawisze sprzętowe dla kalendarza itd... ale właśnie dla ekranu i klawiatury przesiadłem się na E90 i nie żałuję. Bateria wcale nie trzyma dużo krócej niż w E71. Ogólnie z wymiany jestem zadowolony.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 22, 2009, 19:35:41 »
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Teraz muszę jeszcze przemyśleć sobie dokładnie wszystko i chyba się zdecyduje. Myślałem jeszcze nad HTC advantage ale chyba muszę odpocząć od windows mobile :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 26, 2009, 14:59:40 »
Moje kryteria dla których jestem z E90 od ponad roku to  gównie rozmiary- czyli bezkonkurencyjny wysw. wewnetrzny i komfort podzas pisania tekstow, notatek (na studiach) wygodne klawisze czego nie moge  powiedzić o E71 która miałem tydzień czasu. Jeżeli od poczatku ma się E71 to tez nie ma problemu z wprowadzaniem tekstu, kwetia przyzwyczajenia. ALE szybkosc pisania nie bedzie taka jak na E90.

Do komunikacji przez GG używam klienta PARLINGO. Trzeba wejsc z przegladarki telefonu na strone producenta , tak najłatwiej sciagnąc dla danego modelu pojawia sie automatycznie link Download. Program jako klient GG działa b.dobrze i jest darmowy , mozna dzieki niemu oprócz pisania, przesyłac wiadomosci ustne lub zdjecia ktore docieraja do nas w postaci linku i przykladowo na komputerze PC otwieraja sie w osobnym oknie przegladarki i odtwarzaja na stronie zawartość przeslanej przez nas wiadomosci glosowej lub zdjecia. Cholernie przydatna funkcja.

Do Skypa
używam fringa. Jest OK , ale tu drobna uwaga , po zainstalowaniu fringa na E71 , nie dawalo sie przeprowadzic  rozmowy ! Nie wiem czym to bylo spowodowane ???

APARAT w E71 jest gorszy od E90. Było to juz wielokrotnie potwierdzane w testach. Mozna o tym poczytac więcej choćby na alaboutsymian.com lub na forach anglojezycznych o tematyce Symbiana gdzie yło o to bicie piany wielokrotnie, szczególnie u osób które poprzesiadały sie z E90. Można tez porównac fotki z obydwu.
W E71 jest zatosowana inna optyka (inny dostawca) niz w przypadku E90. Nic nigdy nie wskurają aktualizacje softu.
Trzeba też pamiętać że E71 nagrywa 15 klatek na sek. (wieksza pixeloza)  podcazs gdy E90  30 klatek/sek
Dla mnie akurat ma to ogromne znaczenie bo czesto nakrecam filmiki wykorzystywane potem miedzy innymi w pracy.

Filmów wrzucanych do E90 nie trzeba konwertować. Jak gdzieś wyjezdzam, sciagam kilka zalegych odcinkow jakiegos seralu i wrzucam je na karte . Nigdy mi sie nie chce ich konwertowac. Filmy dopasowują się do wielkosci ekranu (albo robi to program - nie testowalem ich wielu) Zostają też po bokach wąskie ramki. Można tak przekonwertowac film jakims programem ze będzie wypełniał cały wyświetlacz w E90, jak tego sobiscie nie robiłem ,nie miałem potrzeby.
Filmy zacinają sie czasami z lekka ale tylko na chwile, jak cos sie dzieje na filmie, podczas dynamicznych scen, ale co dziwne nie jest to regularne (pauzowanie)  i po chwili film wraca do normalnej predkości odtwarzania. Nie jest to uciążliwe. Warto przy tym wspomniec o aplikacji Coreplayer,  jest do filmów idealna, ale potrafi rowniez łączyć sie z siecią , bibliotekami youtube, wyszukiwac  filmiki i odtwarzac je. Nie trzeba odpalac dodatkowej aplikacji do przegladania youtuba (oszczednosc ramu)
No i sama wygoda podczas odtwarzania multimediow. W pociagu czy samolocie ustawiamy przed sobą na stoliczku w naturalnej pozycji E90, dopasowujemy kąt nachylenia  górnej część z wyswietlaczem i wygodnie ogladamy film.... :)

Nie musze chyba dodawać jak wygodnie czyta sie ksiazki, dokumenty i PDF-y na E90 ..... :)  Do gabarytow mozna sie przyzwyczaić, waga E90 i rozmiaty jest nei zauważalna, nie odczuwalna po jakimś czasie. Sam w to nie wierze ? ;) ale tak jest :D
Z wyzej wymienionych powodów nigdy nie zamierzam rozstawać się z E90. Chyba ze to będzie jej następca. I napewno kupił bym ponownie E90.

« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 15:28:14 wysłana przez khak »

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 26, 2009, 15:42:14 »
Moje kryteria dla których jestem z E90 od ponad roku to  gównie rozmiary- czyli bezkonkurencyjny wysw. wewnetrzny i komfort podzas pisania tekstow, notatek (na studiach) wygodne klawisze czego nie moge  powiedzić o E71 która miałem tydzień czasu. Jeżeli od poczatku ma się E71 to tez nie ma problemu z wprowadzaniem tekstu, kwetia przyzwyczajenia. ALE szybkosc pisania nie bedzie taka jak na E90.

Do komunikacji przez GG używam klienta PARLINGO. Trzeba wejsc z przegladarki telefonu na strone producenta , tak najłatwiej sciagnąc dla danego modelu pojawia sie automatycznie link Download. Program jako klient GG działa b.dobrze i jest darmowy , mozna dzieki niemu oprócz pisania, przesyłac wiadomosci ustne lub zdjecia ktore docieraja do nas w postaci linku i przykladowo na komputerze PC otwieraja sie w osobnym oknie przegladarki i odtwarzaja na stronie zawartość przeslanej przez nas wiadomosci glosowej lub zdjecia. Cholernie przydatna funkcja.

Do Skypa
używam fringa. Jest OK , ale tu drobna uwaga , po zainstalowaniu fringa na E71 , nie dawalo sie przeprowadzic  rozmowy ! Nie wiem czym to bylo spowodowane ???

APARAT w E71 jest gorszy od E90. Było to juz wielokrotnie potwierdzane w testach. Mozna o tym poczytac więcej choćby na alaboutsymian.com lub na forach anglojezycznych o tematyce Symbiana gdzie yło o to bicie piany wielokrotnie, szczególnie u osób które poprzesiadały sie z E90. Można tez porównac fotki z obydwu.
W E71 jest zatosowana inna optyka (inny dostawca) niz w przypadku E90. Nic nigdy nie wskurają aktualizacje softu.
Trzeba też pamiętać że E71 nagrywa 15 klatek na sek. (wieksza pixeloza)  podcazs gdy E90  30 klatek/sek
Dla mnie akurat ma to ogromne znaczenie bo czesto nakrecam filmiki wykorzystywane potem miedzy innymi w pracy.

Filmów wrzucanych do E90 nie trzeba konwertować. Jak gdzieś wyjezdzam, sciagam kilka zalegych odcinkow jakiegos seralu i wrzucam je na karte . Nigdy mi sie nie chce ich konwertowac. Filmy dopasowują się do wielkosci ekranu (albo robi to program - nie testowalem ich wielu) Zostają też po bokach wąskie ramki. Można tak przekonwertowac film jakims programem ze będzie wypełniał cały wyświetlacz w E90, jak tego sobiscie nie robiłem ,nie miałem potrzeby.
Filmy zacinają sie czasami z lekka ale tylko na chwile, jak cos sie dzieje na filmie, podczas dynamicznych scen, ale co dziwne nie jest to regularne (pauzowanie)  i po chwili film wraca do normalnej predkości odtwarzania. Nie jest to uciążliwe. Warto przy tym wspomniec o aplikacji Coreplayer,  jest do filmów idealna, ale potrafi rowniez łączyć sie z siecią , bibliotekami youtube, wyszukiwac  filmiki i odtwarzac je. Nie trzeba odpalac dodatkowej aplikacji do przegladania youtuba (oszczednosc ramu)
No i sama wygoda podczas odtwarzania multimediow. W pociagu czy samolocie ustawiamy przed sobą na stoliczku w naturalnej pozycji E90, dopasowujemy kąt nachylenia  górnej część z wyswietlaczem i wygodnie ogladamy film.... :)

Nie musze chyba dodawać jak wygodnie czyta sie ksiazki, dokumenty i PDF-y na E90 ..... :)  Do gabarytow mozna sie przyzwyczaić, waga E90 i rozmiaty jest nei zauważalna, nie odczuwalna po jakimś czasie. Sam w to nie wierze ? ;) ale tak jest :D
Z wyzej wymienionych powodów nigdy nie zamierzam rozstawać się z E90. Chyba ze to będzie jej następca. I napewno kupił bym ponownie E90.

Wlasnie takiej wypowiedzi oczekiwalem. Jesli nie wypali mi interes z Atheną to z pewnoscia zainwestuje w e90 :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 26, 2009, 19:12:36 »
Atena tez swietne urzadzenie, zastanawialem sie nad zakupem pół roku temu do pracy mobilno - stacjonarnej :)  Niestety na dłuższą mete dla mnie by sie nie sprawdziło. Na okrągło ze słuchawka BT w uchu , a rozmiar mniej wiecej jak Asusa Eee ;) lub  innych  subnotebokow, tylko funkcjonalnosc okrojona o 75 % :)
Ja już rok odpoczywam od systemu WM i nawet za nim nie tęsknie. A zreszta kazdy ma inne kryteria, czy potrzeby.
 Dla mnie wazna jest najwyzsza jakosc nagrywanych filmow, co oferuje jedynie Nokia (nie tylko E90) ale dla innych jest to kompletnie nie istotne.