Moje kryteria dla których jestem z E90 od ponad roku to gównie rozmiary- czyli bezkonkurencyjny wysw. wewnetrzny i komfort podzas pisania tekstow, notatek (na studiach) wygodne klawisze czego nie moge powiedzić o E71 która miałem tydzień czasu. Jeżeli od poczatku ma się E71 to tez nie ma problemu z wprowadzaniem tekstu, kwetia przyzwyczajenia. ALE szybkosc pisania nie bedzie taka jak na E90.
Do komunikacji przez
GG używam klienta PARLINGO. Trzeba wejsc z przegladarki telefonu na strone producenta , tak najłatwiej sciagnąc dla danego modelu pojawia sie automatycznie link Download. Program jako klient GG działa b.dobrze i jest darmowy , mozna dzieki niemu oprócz pisania, przesyłac wiadomosci ustne lub zdjecia ktore docieraja do nas w postaci linku i przykladowo na komputerze PC otwieraja sie w osobnym oknie przegladarki i odtwarzaja na stronie zawartość przeslanej przez nas wiadomosci glosowej lub zdjecia. Cholernie przydatna funkcja.
Do Skypa używam fringa. Jest OK , ale tu drobna uwaga , po zainstalowaniu fringa na E71 , nie dawalo sie przeprowadzic rozmowy ! Nie wiem czym to bylo spowodowane
APARAT w E71 jest gorszy od E90. Było to juz wielokrotnie potwierdzane w testach. Mozna o tym poczytac więcej choćby na alaboutsymian.com lub na forach anglojezycznych o tematyce Symbiana gdzie yło o to bicie piany wielokrotnie, szczególnie u osób które poprzesiadały sie z E90. Można tez porównac fotki z obydwu.
W E71 jest zatosowana inna optyka (inny dostawca) niz w przypadku E90. Nic nigdy nie wskurają aktualizacje softu.
Trzeba też pamiętać że E71 nagrywa 15 klatek na sek. (wieksza pixeloza) podcazs gdy E90 30 klatek/sek
Dla mnie akurat ma to ogromne znaczenie bo czesto nakrecam filmiki wykorzystywane potem miedzy innymi w pracy.
Filmów wrzucanych do E90 nie trzeba konwertować. Jak gdzieś wyjezdzam, sciagam kilka zalegych odcinkow jakiegos seralu i wrzucam je na karte . Nigdy mi sie nie chce ich konwertowac. Filmy dopasowują się do wielkosci ekranu (albo robi to program - nie testowalem ich wielu) Zostają też po bokach wąskie ramki. Można tak przekonwertowac film jakims programem ze będzie wypełniał cały wyświetlacz w E90, jak tego sobiscie nie robiłem ,nie miałem potrzeby.
Filmy zacinają sie czasami z lekka ale tylko na chwile, jak cos sie dzieje na filmie, podczas dynamicznych scen, ale co dziwne nie jest to regularne (pauzowanie) i po chwili film wraca do normalnej predkości odtwarzania. Nie jest to uciążliwe. Warto przy tym wspomniec o aplikacji Coreplayer, jest do filmów idealna, ale potrafi rowniez łączyć sie z siecią , bibliotekami youtube, wyszukiwac filmiki i odtwarzac je. Nie trzeba odpalac dodatkowej aplikacji do przegladania youtuba (oszczednosc ramu)
No i sama wygoda podczas odtwarzania multimediow. W pociagu czy samolocie ustawiamy przed sobą na stoliczku w naturalnej pozycji E90, dopasowujemy kąt nachylenia górnej część z wyswietlaczem i wygodnie ogladamy film....
Nie musze chyba dodawać jak wygodnie czyta sie ksiazki, dokumenty i PDF-y na E90 .....

Do gabarytow mozna sie przyzwyczaić, waga E90 i rozmiaty jest nei zauważalna, nie odczuwalna po jakimś czasie. Sam w to nie wierze ?

ale tak jest

Z wyzej wymienionych powodów nigdy nie zamierzam rozstawać się z E90. Chyba ze to będzie jej następca. I napewno kupił bym ponownie E90.