E71 a E90 Communicator

• 48 Odpowiedzi
  • 7339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: E71 a E90 Communicator
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 26, 2009, 19:45:52 »
Atena tez swietne urzadzenie, zastanawialem sie nad zakupem pół roku temu do pracy mobilno - stacjonarnej :)  Niestety na dłuższą mete dla mnie by sie nie sprawdziło. Na okrągło ze słuchawka BT w uchu , a rozmiar mniej wiecej jak Asusa Eee ;) lub  innych  subnotebokow, tylko funkcjonalnosc okrojona o 75 % :)
Ja już rok odpoczywam od systemu WM i nawet za nim nie tęsknie. A zreszta kazdy ma inne kryteria, czy potrzeby.
 Dla mnie wazna jest najwyzsza jakosc nagrywanych filmow, co oferuje jedynie Nokia (nie tylko E90) ale dla innych jest to kompletnie nie istotne.

Interes wypalił, więc niestety nie kupię e90, ale i tak będę musiał zainwestować w jakiś nieduży telefon, bo jak sam napisałeś chodzenie non stop ze słuchawką BT w uchu do najprzyjemniejszych rzeczy nie należy. Przypuszczalnie tym niewielkim telefonikiem będzie jakaś nokia z symbianem. Zobaczę co mi w sieci zaoferują. Kto wie może e71 ? :) Byłoby fajnie.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 26, 2009, 21:22:08 »
To super, sam bym kupił Atene do zabawy chociazby, zawsze mnie ciekawil ten "fon" :)  E71 tez w porzadku rozwiazanie.

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:19:04 »
Czy E71 obsluguje skrzynke sms za pomoca klawiszy sprzetowych? Np z ekranu glownego jednym przyciskiem wchodzimy w skrzynke odbiorcza a drugim przyciskiem daje Odpowiedz na sms. Takie rozwiazanie jest w Blackberry.

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 02, 2009, 09:51:20 »
na Symbiana jest już dostęne mobile gg  :ok:

co do fringa - ktoś wcześniej pisał, że nie może przeprowadzić rozmowy - ja nie miałem z tym problemu...

High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 02, 2009, 13:25:56 »

co do fringa - ktoś wcześniej pisał, że nie może przeprowadzić rozmowy - ja nie miałem z tym problemu...

Potwierdziam. Fring dziala bez problemu :)

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 09, 2009, 03:55:36 »

Ale płatne.

Bezpłatnie to albo Parlingo, albo Talkonaut i transport GG (np. gadu-gadu.jabster.pl).

PS.
Co do Fring'a. E51 działa bez zarzutów, E90 działa bez zarzutów. Więc na E71 też musi, bo to ten sam Symbian (ta sama wersja).
A jeśli są problemy to radzę zaktualizować firmware oraz sprawdzić jakość połączenia internetowego.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 09, 2009, 06:50:32 »

Ale płatne.

Bezpłatnie to albo Parlingo, albo Talkonaut i transport GG (np. gadu-gadu.jabster.pl).

PS.
Co do Fring'a. E51 działa bez zarzutów, E90 działa bez zarzutów. Więc na E71 też musi, bo to ten sam Symbian (ta sama wersja).
A jeśli są problemy to radzę zaktualizować firmware oraz sprawdzić jakość połączenia internetowego.

Fring musi działać i tyle :D Co do parlingo to jest to jeden z lepszych komunikatorów dostępnych na wszystkie platformy, nie tylko na symbiana. Oczywiście ma też swoje wady które czasami potrafią być bardzo upierdliwe, ale jak tylko zostaną wyeliminowane to będzie naprawdę super :D

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 09, 2009, 14:22:12 »
Fring musi działać i tyle :D Co do parlingo to jest to jeden z lepszych komunikatorów dostępnych na wszystkie platformy, nie tylko na symbiana. Oczywiście ma też swoje wady które czasami potrafią być bardzo upierdliwe, ale jak tylko zostaną wyeliminowane to będzie naprawdę super :D

Fring ma 3 wady:
- czasami długo wczytuje kontakty Skype,
- wszystkie rozmowy do użytkowników innych niż Fring (Skype, SIP, Google Talk, itp.) idą przez Proxy,
- obsługuje tylko jeden kodek głosowy G.729.

W Parligno mnie tylko wkurza, że zawsze po uruchomieniu jestem online na GG i dopiero muszę przestawić na invisible.

Ciekawy jest też Talkonaut. Obsługuje Jabber'a oraz protokół Jingle (do rozmów głosowych z użytkownikami Google Talk).
Trochę ma dużo opcji, ale po skonfigurowaniu jest bardzo przydatny.

Do rozmów głosowych najczęściej jednak używam wbudowanego klienta VoIP. Nie ma nic lepszego moich zdaniem. Tylko warto sobie ściągnąć SIP VoIP Settings, żeby móc ustawić dodatkowe parametry.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 14:26:10 wysłana przez overconscious »

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:56:39 »
Czy E90 nadaje sie do nawigacji? Na ktorym ekranie wyswietla sie mapa?

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 07, 2009, 16:37:04 »
Czy E90 nadaje sie do nawigacji?

Nie.
Wbudowany odbiornik GPS jest bardzo cienki, więc praktycznie obowiązkowo trzeba mieć zew/bt.
Poza tym proporcje ekranu wewnętrznego, są dobre do przeglądania stron WWW, ale nienajlepsze do nawigacji.

Tzn. jeździć można bez problemów (z zew. GPSem) - mój kolega jeździ, ale to nie jest żaden rarytas.

Na ktorym ekranie wyswietla sie mapa?

Na obu. Jak zamkniesz klapkę to na zewnętrznym, a jak otworzysz to na wewnętrznym.
Są specjalne uchwyty samochodowe do E90, tak żebyś mógł mieć ją otwartą i jechać na wewnętrznym ekranie.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 08, 2009, 07:51:33 »
W sumie jeśli ktoś jest mało wymagający to od biedy e90 się sprawdzi jako nawigacja. Ja na przykład jakoś specjalnie nie narzekam, ale wykorzystuję nawigację raczej sporadycznie i naprawdę nie mam dużych wymagań. Dla mnie najważniejsze, żeby w miarę dobrze trasę planował i tyle.

Jeśli ktoś potrzebuje nawigacji np. w pracy to najlepiej sprawdzi się urządzenie typu PNA. GPS w e90 nadaje się tylko dla takich mało wymagających użytkowników jak ja :D

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 10, 2009, 23:29:32 »
W sumie jeśli ktoś jest mało wymagający to od biedy e90 się sprawdzi jako nawigacja. Ja na przykład jakoś specjalnie nie narzekam, ale wykorzystuję nawigację raczej sporadycznie i naprawdę nie mam dużych wymagań.

Tak naprawdę, każdy Symbian nada się jako nawigacja. Ja w większości, jeżdżę na E51 i nie narzekam.
Symbian to nie Java, a Garmin to nie Navi Expert .
Tutaj już nawigacje prezentują jakiś poziom.

Szkopuł w tym, że jakbym miał kupować telefon pod kontem nawigacji, to ominąłbym E90.
Samsung OmniaHD, Nokia 5800XM lub ew. Nokia N95 8GB,N96,N97 to zdecydowanie lepsze wybory.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 11, 2009, 12:34:07 »
W sumie jeśli ktoś jest mało wymagający to od biedy e90 się sprawdzi jako nawigacja. Ja na przykład jakoś specjalnie nie narzekam, ale wykorzystuję nawigację raczej sporadycznie i naprawdę nie mam dużych wymagań.

Tak naprawdę, każdy Symbian nada się jako nawigacja. Ja w większości, jeżdżę na E51 i nie narzekam.
Symbian to nie Java, a Garmin to nie Navi Expert .
Tutaj już nawigacje prezentują jakiś poziom.

Szkopuł w tym, że jakbym miał kupować telefon pod kontem nawigacji, to ominąłbym E90.
Samsung OmniaHD, Nokia 5800XM lub ew. Nokia N95 8GB,N96,N97 to zdecydowanie lepsze wybory.

Z symbianem dopiero zaczynam swoją przygodę, dlatego prosiłbym o rozwinięcie wypowiedzi. W czym e90 jest gorsza od na przykład N95? (patrząc oczywiście pod kontem nawigacji). Wydawałoby się, że duży ekran jakim dysponuje e90 sprawdzi się lepiej. Czyżbyś miał na myśli sam odbiornik wmontowany w urządzenie ?

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 11, 2009, 17:03:06 »
W czym e90 jest gorsza od na przykład N95? (patrząc oczywiście pod kontem nawigacji).

Po pierwsze E-seria znana jest z kiepskich odbiorników GPS (choć rekompensuje to innymi zaletami).
N95 8GB ma dobry odbiornik, który nawet przy wyłączonym wspomaganiu śmiga.

Po drugie, nie jest ważny wyłącznie rozmiar ekranu, ale proporcje.
W E90, jak jedziesz na ekranie wewnętrznym, to widzisz czy po bokach jest trawka, park, lasek, czy staw...., ale nie widzisz tego co jest w oddali przed tobą.
Może ci się to wydawać bez znaczenia, ale ja np. mając Garmin na iPAQu 214 (4 cale) i na Nokii E90 (4 cale), odczuwałem wręcz kolosalną różnicę na korzyść iPAQa.
Na iPAQu po prostu widziałem 2 skrzyżowania do przodu, a to tuż przede mną bardzo wyraźnie (bardzo wyraźny układ dróg, czy skomplikowanego ronda, co przydawało się w dużych miastach). Słowem, wszystko było wygodnie i komfortowo.
Trzeba się przejechać, żeby samemu się przekonać.

Na E90 ten ekran się kompletnie nie nadaje do nawigacji - niby duży, ale wszystko małe na nim było.
Myślałem, czy by go jakoś nie ustawić w pionie, ale to też chyba nie wypali - byłby cienki jak pasek, a i uchwyt nie bardzo do tego przystosowany.

Uważam, że do nawigacji najlepsze są PNA, a jeśli już telefon to taki, który ma wyświetlacz nie tylko w miarę duży (minimum 2.8" - im większy tym lepiej), ale w miarę zbliżony do kwadratu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 17:05:05 wysłana przez overconscious »

*

Offline holohause

• 20
  • Sprzęt: HTC Hermes
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 19, 2009, 22:53:13 »
Dobrze seria E ma słabe gpsy, ale seria N to takie bajeranckie zabaweczki, chce sie chwalić kup sobie Nxx. I jestem pewien, ze nokia bardziej się przykłada do serii E

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 21, 2009, 08:53:19 »
Dobrze seria E ma słabe gpsy, ale seria N to takie bajeranckie zabaweczki, chce sie chwalić kup sobie Nxx. I jestem pewien, ze nokia bardziej się przykłada do serii E

Nie do końca jest to prawda, ale rzeczywiście, seria E jest według mnie bardziej dopracowana, nawet patrząc na taką kuriozalną sprawę jak jakość materiałów z których zrobiona jest obudowa (chociaż obudowa e90 według mnie pozostawia sporo do życzenia). Dla mnie jedną z kluczowych spraw jest bateria, a jak wiadomo Nokie serii N raczej nie wytrzymują za długo na jednym ładowaniu :)

*

Offline holohause

• 20
  • Sprzęt: HTC Hermes
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 21, 2009, 11:15:02 »
Święta racja. Bateria to porażka, nie to co 1500 mAh w E....

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 21, 2009, 20:43:41 »
Seria E zawsze będzie bardziej dopracowana, bo to seria Enterprise (dla przedsiębiorców).
Seria N to seria przeznaczona z założenia dla idiotów, bez rozpisywania się w zbędne szczegóły.

Natomiast Nokia nie montuje "słabych GPSów" w serii E. Po prostu odbiór sygnału zależy głównie od warunków fizycznych (wielkość i umiejscowienie wew. anteny), a te w serii E jest nienajlepsze. Albo chce się mieć telefon mały, dobrze wykonany i przepakowany elektroniką, albo plastikowy klocek/cegłówkę, ale za to z trochę lepszą anteną GPS.

Ja tam wgóle wyleczyłem się już z nawigacji w komórkach, a jeśli już to tylko z odbiornikiem zewnętrznym i tylko jako dodatek do podstawowej nawigacji PNA.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 20:47:34 wysłana przez overconscious »

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 21, 2009, 23:38:02 »
Amen.
E90 to smartphone gdzie są większe priorytety niż nawigacja. Garmin i inne to tylko słabe substytuty nawigacji. Przydatne, gdy potrzebna navi a nie wzięliśmy sprzętu dedykowanego do tego.
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.