E50

• 27 Odpowiedzi
  • 2239 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LaHaine

• *
  • 71
  • Sprzęt: x50v i780 i9100
E50
« dnia: Styczeń 02, 2007, 09:53:05 »
Witam
Mam pytanko czy da rade jakos przerzucic smsy z N6230i do E50
nie uzywajac Outlooka
Zrobilem kopie zapasowa Nokia PC Suite
odtworzylem ja na E50 ale tylko kontakty zostaly wczytane tak jakby NPS nie  zrobil backupu wiadomosci.

Ma moze ktos jakis pomysl jak to przeniesc ?

i drugie pytanko w N6230i jest opcja portfela czy darady cos takiego zrobic na E50?

Pozdrawiam i zycze Szczesliwego 2007 :D

*

Offline mago

• 325
Re: E50
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2007, 21:59:20 »
Cytat: "LaHaine"
Witam
i drugie pytanko w N6230i jest opcja portfela czy darady cos takiego zrobic na E50?

Pozdrawiam i zycze Szczesliwego 2007 :D

Sa rozne programy typu "portfel" dla Symbiana. Niestety platne.

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
E50
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:08:29 »
chociażby HandySafe jesli chodzi o ten portfel

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
E50
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2007, 12:54:13 »
A czyktoś nie mógłby się pokusić o jakąś obiektywną recenzję tego fona?
A jeśli nie to może wiecie gdzie można coś obiektywnego na takie tematy poczytać?

*

Offline imrahil

• **
  • 125
  • Nokia N800 Evangelist! :)
    • http://www.imrahil.com
  • Sprzęt: Nokia N800 + Nokia 6680
E50
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2007, 19:10:56 »
http://www.[PIRACTWO]/Artyku%B3y/Testy_sprz%EAtu/Nokia_E50_-_niewielkie_urz%B1dzenie_dla_biznesmana/

a ten test widziałeś?

Jarek

E50
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2007, 20:09:20 »
A ja tego telefonu ze wszech miar nie polecam, a szczegolnie temu, kto tylko miał wczesniej 6310i. Nie jest to żadne narzedzie dla bisnesmana.  Soft pisał chyba jakis małolat  siedząc za biurkiem. Niech ktoś spróbuje ten telefon uzywac podzcas ruchu, w samochodzie. I to nie tylko jakko kierowca. Brak mozliwości zmiany wielkosci czcionki, beznadziejnie małe klawisz i do tego zle wyprofilowane.  Nie moge przyzwyczaic sie  do tego telefonu, choc go uzywam juz 2 miesiace. Bateria nie wytrzymuje 1 dnia intensywnych rozmow. Robiony w mysl zasady "ma wyglądać, nie działać"
Zdecydowanie lepszym telefonem dla  kogos, komu potrzebny jest dobry telefon z różnymi potrzebnymi funkcjami jest E60. Wadą jest tylko brak kamery, np do szybkiego przeslania foto dokumentow itp. I nie chodzi mi tu o zdjecia cioci Stasi na imininach.
Ogólnie "małe g..no w srebrnym opakowaniu"

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
E50
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 04, 2007, 20:55:56 »
Marek S. Dzięki za podpowiedź - o takie info właśnie mi chodzi. Telefon ma być dobry do dzwonienia a jak ma coś jeszcze to Bóg zapłać. Kamera by się niestety przydała - to jest główny motyw dla którego zamieniłbym ewentualnie moją 6310i. Z tego właśnie powodu E60 mnie nie interesuje, więc mysłałem o E50.

E50
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2007, 13:26:20 »
popieram przedmówcę. Czcionka w E50 zakrawa na kpinę. Najlepszym przykładem jest data na wugaszaczu ekranu. Mimo ze jestem mlody i wzrok mam dobry - ni cholery- nie moge odczytac daty !!! Czcionka ma moze 1.5 mm wysokosci !

Osobiscie uwazam ze WSZYSTKIE obecne symbiany (nokie) to generalnie jeden i ten sam telefon. Roznia sie tylko obecnoscia i rodzajem kamer(y), funkcjami 3G i....wyglądem

*

Offline tion

• 40
  • Sprzęt: iPhone 3gs
E50
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2007, 22:10:46 »
ja wlasnie zmigrowalem z 6230i na e50 i wszystko zgralem programem nokia pc swite
was : nokia 5110->nokia 7110->nokia 6310->nokia 6310i->nokia 6510->HTC Blue Angel->HTC Artemis->Samsung i900 (omnia)->HTC Raphael->iPhone 3gs

soon : htc hd2 or iphone 4 ?

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
E50
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2007, 18:04:44 »
Cytat: "michobo"
popieram przedmówcę. Czcionka w E50 zakrawa na kpinę. Najlepszym przykładem jest data na wugaszaczu ekranu. Mimo ze jestem mlody i wzrok mam dobry - ni cholery- nie moge odczytac daty !!! Czcionka ma moze 1.5 mm wysokosci !

Osobiscie uwazam ze WSZYSTKIE obecne symbiany (nokie) to generalnie jeden i ten sam telefon. Roznia sie tylko obecnoscia i rodzajem kamer(y), funkcjami 3G i....wyglądem

Tak jest - ale zawsze moze dograc zewn wygaszacz - to jest Symbian :)

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
E50
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2007, 20:16:58 »
Cytat: "imrahil"
http://www.[PIRACTWO]/Artyku%B3y/Testy_sprz%EAtu/Nokia_E50_-_niewielkie_urz%B1dzenie_dla_biznesmana/

a ten test widziałeś?

Jarek

Hej, a ja chciałem zadać Wam dwa pytanka dot. E50 , bo stałem się jej posiadaczem ;)

Sorki za mały OT, ale w linku podesłanym przez mojego przedmówcę, którego cytuję, widać ekran Nokii z fajną "wtyczką" pokazująca 1 nieodebrane połaczenie, skrzynke odbiorczą etc...

Jak to jest w symbianie? Tu tez sa wtyczki do "Today'a" tak jak w PocketPC?
Pytanie nr.2 Czy jest jakis sposób pozbycia się wspaniałego "Orange Menu" ? Zaktualizowałem soft programem od Nokii ale menu i temat od Orange pozostał...

*

Offline piotrz

• 431
E50
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2007, 21:27:23 »
1. w ustawieniach ekranu, czy trybu gotowości będzie coś takiego jak "aktywny tryb gotosości" i musisz zaznaczyć na TAK.

Inna sprawa, że masz orange menu. Wobec tego musisz zmienić Product Code NemesisServiceSuitem i updejtnąć do najnowszego...tylko szkoda że jużwgrałęś softa...to teraz pewnie nie bedziesz mógł gego zrobić -nie wolno zmieniać softa w bb5 na niższy!! więc z obydwoma rzeczami musisz poczekać aż będzie nowy soft dla softu Nokii.  :)

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2007, 21:40:04 »
Cytat: "piotrz"
Inna sprawa, że masz orange menu. Wobec tego musisz zmienić Product Code NemesisServiceSuitem i updejtnąć do najnowszego...tylko szkoda że jużwgrałęś softa...to teraz pewnie nie bedziesz mógł gego zrobić -nie wolno zmieniać softa w bb5 na niższy!! więc z obydwoma rzeczami musisz poczekać aż będzie nowy soft dla softu Nokii. wesoły

Mógłbyś trochę rozwinąć tę myśl? W NSU wyskoczył mi komunikat, że aktualna wersja softu w telefonie jest taka sama jak najnowsza dostępna, ale mimo to można zainstalować. Zwiedziony nadzieją, że pozbędę się Orange Menu zgodziłem się, ale jak wiadomo to nie pomogło, menu zostało.

Co do trybu gotowości, mam włączony, ale jak widać cudowne Orange Menu je blokuje.

Jak wygląda sprawa gwarancji po własnym updat'cie softu? Tracę ją?

Co więc dokładnie mam zrobić?

*

Offline mizuri

• **
  • 127
    • http://www.mfcc.scena.biz
  • Sprzęt: NOKIA E50, SPV E650
E50
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2007, 23:12:49 »
najbanalniejszy sposob na wyleczenie orange menu jest poprostu wizyta w noki (zlikwidowac moze to kazdy punkt zajmujacy sie wgrywaniem softow np komisy) ale w noki nie tracimy gwaranci idziesz mowisz ze chcesz nowego softa bez orange menu i za 20 minut odbierasz telefon (ps. nie zrobia tego jesli zostawisz tel w salonie orange poniewaz nie robi tego faktycznie nokia tylko jeden z serwisow z jejautoryzacja znany jako RR a niestety oni wrzucaja to co ich klient sobie rzyczy...)

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2007, 23:41:46 »
Cytat: "mizuri"
najbanalniejszy sposob na wyleczenie orange menu jest poprostu wizyta w noki (zlikwidowac moze to kazdy punkt zajmujacy sie wgrywaniem softow np komisy) ale w noki nie tracimy gwaranci idziesz mowisz ze chcesz nowego softa bez orange menu i za 20 minut odbierasz telefon (ps. nie zrobia tego jesli zostawisz tel w salonie orange poniewaz nie robi tego faktycznie nokia tylko jeden z serwisow z jejautoryzacja znany jako RR a niestety oni wrzucaja to co ich klient sobie rzyczy...)

To ciekawe. Skorzystałeś z tego i możesz potwierdzić, że tak jest naprawdę? Troche czytałem na innych forach i ludzie twierdzą, że nawet w Nokii nie chcą zdjąć tego oprogramowania... Poza tym poodbno traci się gwarancję?

*

Offline NuLL

• 405
E50
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 23, 2007, 00:24:23 »
Gware traci sie zawsze niestety z tego - a z BB5 mialem juz troche doczynienia - sam majac pierwszy telefon na tej platformie  :proud: Zreszta kolega mizuri same madre rzeczy o Symbianie pisuje ;)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
E50
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 23, 2007, 10:04:12 »
Cytat: "matis"
...
...

Uaktualnienie oprogramowania za pomocą NSU jest oficjalną usługą Nokii i nie powoduje żadnych ograniczeń gwarancji.

A na dowód informacja z FAQ http://europe.nokia.com/A4176094

15. Will the warranty be void if I update my phone software using Nokia Software Updater?

No, it will not.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 23, 2007, 10:44:26 »
Cytat: "biblo"
...
...

Uaktualnienie oprogramowania za pomocą NSU jest oficjalną usługą Nokii i nie powoduje żadnych ograniczeń gwarancji.

A na dowód informacja z FAQ http://europe.nokia.com/A4176094

15. Will the warranty be void if I update my phone software using Nokia Software Updater?

No, it will not.

No tak, ale NSU aktuaklizuje soft o takim samym Propduct Numberze jak aktualny zainstalowany w telefonie. Jeśli aktualnie w E50 mam soft z Orange, to po aktualizacji przy pomocy NSU oczywiście nadal mam soft z Orange (przetestowałem to na własnej skórze).

Jak więc pozbyć się oprogramowania firmowanego przez Orange BEZ utraty gwarancji? Czy jest to wogóle możliwe?

*

Offline piotrz

• 431
E50
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 23, 2007, 14:17:12 »
no nie bardzo :P  Chyba że zaniesiesz i powiesz że sie wiesza itd..
albo jeszcze jest taka możliwość, że działasz na swoim FW (np. oryginalnym nokiowskim), a przed zaniesieniem telefonu do warsztatu zmieniasz PC na orangowski i wgrywasz soft orange...Inna sprawa, że musi być soft orange wyższy od tego z Nokii...Czyli ten sposób praktycznie odpada... :(

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 23, 2007, 14:55:54 »
No właśnie. Zadzwoniłem dziś do serwisu Nokii i Pan mi powiedział, że jeśli telefon jest z Orange to oni wgrywają do telefonu tylko oprogramowanie, które jest z Orange. NIE MA możliwości wgrania przez serwis oryginalnego oprogramowania.

Niezła lipa. A czy da rade w domowych warunkach wgrać oryginalny soft do e50? Wiem, że traci się w ten sposób gwarancję, ale byłbym chyba gotów się poświęcić. Skąd więc wziąć oryginalne oprogramowanie i jak zmienić Product Number ? Czy jeśli zmienię product number przy użyciu NSS to NSU automatycznie ściągnie i zainstaluje mi oryginalną wersję oprogramowania?

*

Offline NuLL

• 405
E50
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 23, 2007, 15:00:27 »
No właśnie. Zadzwoniłem dziś do serwisu Nokii i Pan mi powiedział, że jeśli telefon jest z Orange to oni wgrywają do telefonu tylko oprogramowanie, które jest z Orange. NIE MA możliwości wgrania przez serwis oryginalnego oprogramowania.

Niezła lipa. A czy da rade w domowych warunkach wgrać oryginalny soft do e50? Wiem, że traci się w ten sposób gwarancję, ale byłbym chyba gotów się poświęcić. Skąd więc wziąć oryginalne oprogramowanie i jak zmienić Product Number ? Czy jeśli zmienię product number przy użyciu NSS to NSU automatycznie ściągnie i zainstaluje mi oryginalną wersję oprogramowania?

Da sie :) Poszukaj na forum [PIRACTWO] - tam jest wszystko co i jak :)

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2007, 15:27:54 »
Ok, dzięki bardzo

*

jajco112

E50
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 24, 2007, 10:09:31 »
Orange Menu możesz wyłączyć!!! Sam posiadam E50 i odrazu się tego cholerstwa pozbyłem!! "Informuję, że istnieje możliwość wyłączenia opcji dodatkowego Menu Orange w tym modelu . Po wejściu w Menu -> Ustawienia -> Tryb gotowości -> Aktywny tryb gotowości należy ustawić na Nie." Taką instrukcje dostałem z BOK Orange gdy zapytałem o pozbycie się Orange Menu!! Działa to na 10000000%!! Jedyny mankament tego że zostaje ci pusta tapeta na ekranie bez żadnych bajerów!! Ale mi to nie przeszkadza przyzwyczaiłem się!! PozdRo

*

Offline NuLL

• 405
E50
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 24, 2007, 14:07:05 »
Tapete mozesz ustawic w motywach :))

*

Offline matis

• 267
E50
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 24, 2007, 22:58:06 »
A ja jednak dzis podmienilem soft na nie brandowany i wszystkim użytkownikom telefonów z Orange to polecam ;) Wprawdzie "straciłem gwarancję", ale nie mam syfu od orange i mam normalny tryb gotowości z kalendarzem, smsami etc... Poza tym telefon chodzi szybciej

Pozdrawiam

*

Offline mizuri

• **
  • 127
    • http://www.mfcc.scena.biz
  • Sprzęt: NOKIA E50, SPV E650
E50
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 25, 2007, 07:13:27 »
to dziwne bo pierwsza e50 jaka mialem mialem wlasnei z orange poszedlem do noki (oczywiscie byl problem z czytaniem SMSOW co bylo standartem) i przy okazji grzecznie spytalem czy w ramach gwarancji nie wrzuca mi normalnego softu jako powod pokazalem im wtedy nowa e50 bez simloka i orange menu stwierdzilem ze ten soft zamola i tego nie chce powiedzieli ze nie ma sprawy za godzine mialem twlefon z normalnym softem...

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
E50
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 28, 2007, 08:45:45 »
Mam pytanie:)
Jesteście zadowoleni z własnych e50-tek, czy lepiej brać 6280?;)
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline maryś

• **
  • 201
  • Katowice
  • Sprzęt: Loox 420+2GB, E50+1GB, LD-3W
E50
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2007, 08:12:14 »
Cytat: "jajco112"
Orange Menu możesz wyłączyć!!! Sam posiadam E50 i odrazu się tego cholerstwa pozbyłem!! "Informuję, że istnieje możliwość wyłączenia opcji dodatkowego Menu Orange w tym modelu . Po wejściu w Menu -> Ustawienia -> Tryb gotowości -> Aktywny tryb gotowości należy ustawić na Nie." Taką instrukcje dostałem z BOK Orange gdy zapytałem o pozbycie się Orange Menu!! Działa to na 10000000%!! Jedyny mankament tego że zostaje ci pusta tapeta na ekranie bez żadnych bajerów!! Ale mi to nie przeszkadza przyzwyczaiłem się!! PozdRo

Tak, Tak wszystko się zgadza. Tylko w ten sposób pozbywasz się "Aktywnego trybu gotowości",
a o to chodzi, żeby on był !
Tak jak pisali niektórzy przedmówcy.
Aktualizacja FW w telefonach z sieci Orange może nastąpić jedynie do FW z menu Orange. Na dzień dzisiejszy nie ma nowszego FW do E50 jak
V 06.27.1.0 jeśli chodzi o PC 0540077 (Orange). Serwis Nokii nie wgra legalnie softu niebrandowanego przez Orange. Pierwsza rzecz, którą sprawdzają to PC (Product Code) telefonu. Potwierdził to serwis Nokii w Katowicach.
Jedynym rozwiązaniem dla posiadaczy Nokii E50 z Orange, niestety wiążącym się z utratą gwarancji, jest zmiana softu na czysty FW Nokii.
(powyżej już Ktoś o tym pisał).

E50 RM-170
Kod:
0536323 POLAND (White)
0536324 POLAND (Black)
0540077 ORANGE POLAND

Najnowszy FW dla Nokii E50 na dzień dzisiejszy to : V 06.41.3.0
Cała operacja zmiany FW trwa około 30 minut.
Każdy robi ją na własne ryzyko.
Wszystko opisane na forum o Symbianie.
Z dusza na ramieniu, ale pozbyłem się Orange Menu.
Gwarancji nie mam, ale mam czyste FW Nokii.
Pozdrawiam : Marian