dziwny problem w noki 6630

• 6 Odpowiedzi
  • 961 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:59:22 »
nie wiem co sie dzieje ale wlozylem do mojej nokii 6630 karte 512MB kingston i poinstalowalem troche programow, gier i wrzucilem sporo mp3. niby to chodzi dobrze ale sa 2 problemy:
1. przestala mi dzialac kamera, tzn aparat dalej dziala normalnie ale jak wezme strzalke w prawo zeby kamere wlaczyc to wyskakuje "Nieobslugiwana funkcja" i wraca spowrotem do robienia zdjec. po wyjeciu karty nadal to samo. dopiero jak wyjme karte, wylacze telefon i wlacze bez karty to dziala normalnie. ale jak tylko wloze od nowa karte to dzieje sie to samo. nie ma wplywu na to jaka pamiec ustawilem na filmy - telefon czy karta.
Nie wiem w ktorym momencie sie to stalo bo instalowalem masowo i nie wlaczalem w tym czasie kamery.
2. po instalacji jakichs nowych rzeczy (oczywiscie na karte bo tam jest miejsca duzo) zaczyna strasznie mulic menu - gorzej niz w mojej starej 3650. i rozwiazanie jest podobne ale denerwujace - wyjecie karty, wylaczenie telefonu, wlaczenie i wlozenie karty i wtedy zaczyna znow smigac.

Uzywam symbiana juz 2 lata wiec znam troche ten system ale takiego czegos nie mialem nawet na starej 3650 (6630 mam od kilku dni).

Wie ktos jak temu zaradzic?
Czy moze chodzic o stary albo niedopracowany soft? (mam polski v 4.03.38 25-04-05)

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2006, 10:31:51 »
Ad. 1 skoro sporo poinstaowales, pewnie znalazla sie tam jakas aplikacja korzystajaca z kamery lub modyfikujaca jej dzialanie. Moze to ona miesza z ustawieniami, zwlaszcza, ze jak iszesz instalujesz na karcie a bez karty chodzi ok.

Ad. 2 To nie to ile instalujesz IMHO powoduje lagi tylko to, ile masz jednoczesnie aplikacji otwartych. Zeby to sprawdzic prztrzymaj dlugo klawisz menu - zobaczysz ile aplikacji jest jednoczesnie otwarte. Czesc z nich pracuje tez w tle, jesli tak w nich usdtawisz (mumsms np.) - moze to wlasnie ta sama powoduje lagi co wplywa na kamere?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2006, 12:18:09 »
wlasnie nieistalowalem zadnej aplikacji korzystajacej z kamery i mnie to dziwi.

Aplikacji mam zawsze jak najmniej otwartych bo czesto sprawdzam klawiszem menu co jest otwarte. nawet jak nie ma zadnej aplikacji wlaczonej to i tak menu chodzi wolno. Problem jest taki, ze poprostu pamiec jakby sie zapychala i nie zwalniala bo jak wyjme karte, wylacze telefon, wlacze znowu i wtedy wloze karte to chodzi ok powiedzmy przez jeden dzien a pozniej znow samo z siebie zaczyna mulic nawet jak prawie nic nie uruchamiam.
z karta nie moze byc problem bo jest nowa i jest typu high speed a poza tym wiem ze ludzie nawet i 1GB maja i jakos im to chodzi.

Sprobuje jeszcze wymienic oprogramowanie to moze cos sie zmieni bo na innym zagranicznym forum tak mi polecili.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2006, 17:24:02 »
mialem ten sam problem z kamera w 6630, pomogl dopiero hard format telefonu, a czy masz zainstalowanego antyvirusa ? co do karty pamieci to mam 1GB i chodzi idealnie, mam troche roznych programikow itd i fakt faktem ze menu dziala troche wolno, ale chyba nie tak jak u ciebie skoro jest to problemem, cos musi byc chyba uruchomione w tle ale nie widoczne po przytrzymaniu menu (czyli pewnie wirus), pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2006, 13:45:40 »
piciuuuu, jakiej firmy masz kartę 1GB?

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2006, 04:14:57 »
Ja mam Kingston-a :) Mialem Sandiska dla testu na pare dni - obie bezproblemowe :]

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2006, 07:41:55 »
W 6600 taki numer pojawiał się zazwyczaj po odpaleniu paru aplikacji (nawet po czystym zamknięciu programów) Pomagało zwykłe wyłączenie i włączenie telefonu