Dziwne zachowanie Nokii 6680 ...

• 8 Odpowiedzi
  • 1451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 31, 2006, 15:27:12 »
Dzis telefon upadł mi na podłogę (wykłądzina PCV) z wysokosci ok 70-100cm na jeden z narożników. Telefon upadł będąc w skórzanym etui Krussela - wizualnie nic sie nie stało- telefon wypróbowałem na wszystkich frontach i niby wszystko ok (połączenia, zdjecia, tryb głośnomówiący, dyktafon, obie kamery, klawiatura)
Ok 2 godz pozniej próbowałem przesłać z odległosci ok 5-7 m plik JPG (via Bluetooth) do kompa i...zdarzyło sie cos dziwnego.
Telefon połaczył się z kompem, rozpoczął transmisje ale gdzies na 30-40% wyswietlacz w ciagu 1 sekundy zrobił się biały (było to płynne przejscie tzn ekran rozjasnił sie stopniowo) po czym po chwili pokazał sie na wyswietlaczu napis NOKIA - nastepnie po ok 10-13 sek telefon powrocił do ekranu TODAY... Przypomina to nieco reset przy czym po resecie telefonu zawsze muszę wpisywac PIN- tu to sie nie zdarzyło...
Sytuacja powtorzyła sie dwukrotnie (raz za razem)
Czy na tą sytuacje mógł miec wpływ fakt iz z komputera (oraz programu Nokia PC Suite) korzystałem w danym momencie takze z Nokii N70 ? Oczywiscie nie w tym samym momencie ale nie dam sobie głowy uciac czy w tej samej chwili N70 miałą wyłaczony BT czy nie...
Prosze o pomoc bo się troche zmartwiłem poniewaz nie wiem czy jest to związane w jakis sposob z upadkiem czy (oby) kwestia softwarowa (mam dosc wczesny soft 2.04 (o ile pamietam)

*

Offline renqien

• *
  • 80
  • Sprzęt: Ameo, iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2006, 15:40:37 »
Te telefony tak mają, moja 6630 też tak robi co jakiś czas. Po prostu nie przejmuj się i tyle. To nie wada twojego aparatu tylko wszystkich... Pewnie coś się przeciąża i restartuje.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2006, 00:24:38 »
michobo,
Możesz sformatować (metoda nr.1, metoda nr.2) telefon, by upewnić się że nie ma uszkodzonego jakiegoś pliku systemowego (pojawienie się restartu akurat po upadku może być po prostu przypadkowe). Jednak jeśli masz wczesną wersję firmware, to zdecydowanie zrób update (no i może przy okazji poproś w serwisie aby telefon dokładniej przetestowali, bo może jednak ten upadek mu zaszkodził).

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2006, 10:02:54 »
Dzieki za info

Od wypadku mineły 2 dni - od tego czasu z telefonem nie dzieje sie nic co by mogło mnie niepokoic. SOft mam juz w telefonie nieco stary (z marca 2005 wersja chyba 2.05) chcialbym zrobic update ale tu pojawia sie problem. Otoz telefon kupilem od (podkreslam) NIEUCZCIWEGO sprzedawcy z Gdanska (Bartłomiej Piekarski, prowadzi komis MOBILEPOINT.PL- ostrzegam przed tą osobą) - facet sprzedał mi telefon bez dokumentów (gwarancja, rachunek) Pomijam fakt ze telefon choc miał być nowy - był w rzeczywistosci uzywany (zdjecia na karcie, 40 minut rozmów na liczniku itp kwiatki) Bez tego raczej update w serwisie Nokii bedzie niemozliwy (mimo ze telefon wydaje sie z legalnego zrodla tzn mam kartonik z naklejkami Centertela, IMEI telefonu zgadza sie z numerem z pudełka itp)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2006, 10:27:37 »
A nie możesz zażądać od sprzedawcy dowodu zakupu? Ja tam na prawie niezbyt się znam, jednak wydaje mi się że sprzedawca ma obowiązek wydania takiego dokumentu.

W ogóle to ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z zakupu w takiej firmie... Jeśli chodzi o serwis, to możesz mieć problem bez dowodu zakupu, albo i nie - wszystko zależy od konkretnego serwisu. Domyślam się że gwarancji też nie dostałeś - czyli ewentualny update będzie płatny.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2006, 12:21:34 »
Telefonowałem, smsowałem. Na poczatku facet wogole nie odbierał telefonu, pozniej się wykręcał a na koncu wprost mi powiedział "NE BO NIE"....

Przy okazji wizyty w Gdansku mam zamiar złozyc mu raczej mało sympatyczną wizytę (początkowo zdeklarował sie obnizyc cene aparatu o 100zł w zwiazku z tym ze był uzywany - czywiscie takze i w tym aspekcie zostałem oszukany...)

W sprawe zaangażowałem zaprzyjaznionego prawnika, sprawe oddam takze w rece policji (nie mam pewnosci ze telefon nie pochodzi z przestepstwa)
Generalnie nie popuszcze facetowi - ostrzegam w kazdym razie przed nim (ogłasza sie takze na ALLEGRO - jesli uda mi sie namierzyc jego nick- zostanie on tu podany- jesli wolno rzecz jasna...)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2006, 13:06:00 »
Ja bym zawalczył najpierw z Urzędem skarbowym :D Są szybsi niż policja i bardziej cięci a brak dowodu zakupu  dla skarbówki żeby jest powodem żeby ruszyła jak szarańcza :D

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2006, 16:01:51 »
dzieki za pomysł- jutro zgłosze im temat  :D

teraz ja się pośmieję ;)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2006, 16:14:04 »
Daj znać proszę jak wyniki ! Będzie wątek pokazowy dla przyszłych nieuczciwych sprzedawców.